Palvelusetelit uhkaavat romuttaa pohjoismaisen mallin

Lauantai 20.12.2008 klo 13:07 - Jussi Saramo

attac.gif
Attacin jäsenlehdessä Hiekanjyvissä julkaistu kirjoitukseni:

 

Palvelusetelit uhka palveluille ja demokratialle

Enemmistö suomalaisista kannattaa peruspalveluiden järjestämistä kuntien omana toimintana. Myös kunnallispolitiikkojen enemmistö näyttäisi olevan samaa mieltä. ”Pohjoismainen malli”, joka perustuu verovaroin tuotettuihin tasa-arvoisiin palveluihin, kuuluu suomalaisen politiikan perushokemiin.

Samaan aikaan kun yksityistäminen on melko epäsuosittua, kannattaa väestön enemmistö palveluseteleiden käyttöönottoa. Attacin kunnallisvaalikyselyssä myös ehdokkaiden selvä enemmistö kannatti palveluseteleitä. Palvelusetelin uskotaan säilyttävän yhteiskunnan järjestämät palvelut ja lisäävän yksilön valinnanmahdollisuuksia käyttää halutessaan yksityispalvelua.

Suomalainen terveydenhoitojärjestelmä on maailman tehokkaimpia. Euroopan unionissa vain kaksi maata käyttää Suomea vähemmän rahaa terveyspalveluihin. Keskeinen ongelma terveydenhuollossa ei olekaan sen demokraattisen päätöksenteon kautta järjestetty tuottaminen, vaan liian pienet resurssit. Mikäli Suomi käyttäisi terveyspalveluihin edes EU:n keskiarvon verran rahaa, olisivat ne maailman huippua.

Keskeinen ongelma suomalaisissa terveyspalveluissa on pula lääkäreistä ja hoitajista. Tämä tuntuu uskomattomalta tilanteessa jossa molempia on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Etenkin syrjäseuduille on vaikeaa saada lääkäreitä, joten siellä reppulääkäreille maksetaan huimia korvauksia, vaikka elinkustannukset ovat pieniä.

Lääkäriongelman takana on yhä lisääntynyt yksityispalveluiden osuus kaikista terveyspalveluista. Suomessa tuetaan jo nyt yksityispalveluita kelakorvaus- ja työterveysjärjestelmällä. Näiden lisäksi Suomen kieroutunut verojärjestelmä tukee lääkärien siirtymistä yksityispuolelle. Yksityislääkäri voi ottaa tulonsa pienen veroprosentin pääomatuloina, sen sijaan että maksaisi korkeampia progressiivisia veroja. Mitä suurempi osa lääkäreistä on yksityisellä puolella, sen pienempi osuus heistä on julkisella puolella.

Uusliberalistinen usko tehokkuuden automaattiseen lisääntymiseen kilpailua ja yksityispalveluita lisäämällä perustuu hyvin vähäiseen näyttöön. Suomessakin yksityispuoli on järjestänyt joitakin sarjatuotantoleikkauksia julkista sektoria halvemmalla. Yksityispuoli ei kuitenkaan suostu eikä pysty ottamaan kontolleen vaikeampien sairauksien hoitoa, puhumattakaan että se järjestäisi valmiuden suuronnettomuuksien varalle.

Kävin uuden kotikaupunkini Vantaan terveyspäivystyksessä Peijaksessa, joka on ulkoistettu yksityiselle yritykselle. Vastaanotossa minua kehotettiin menemään jonnekin ”oikealle yksityiselle” koska heillä on niin pitkät jonot. Lopulta sain lääkettä, ja neuvon olla tulematta uudelleen. Palvelu ei todellakaan ole laadukasta, ja se on jopa kalliimpaa kuin se olisi omana työnä. Myös vanhassa kotikaupungissani Porvoossa yksityistetty terveysasema maksoi enemmän kuin omat.

Mitä suurempi osa palveluista siirtyy yksityispuolelle, sitä kalliimmaksi palvelu tulee. Kun julkinen sektori ei enää pysty tarjoamaan vaihtoehtoa yrityksille, voivat nämä käytännössä sanella hinnat. Räikeimmillään kustannukset ovat nousseet Yhdysvalloissa, jossa terveyspalvelut vievät jopa 15 prosenttia bruttokansantuotteesta. Suomi käyttää vain puolet tästä, ja palvelu on silti parempaa.

***


Palvelusetelijärjestelmän kannattajien enemmistö on vielä tasa-arvoa korostavalla linjalla. He haluavat sellaisia palveluseteleitä, joiden taso riittää yksityispalveluiden ostamiseen. Näin ihmiset olisivat tasavertaisessa asemassa tulotasostaan riippumatta.

Palvelusetelijärjestelmä tulisi kuitenkin nostamaan yhteiskunnan kokonaiskustannuksia, joten riittävän arvokkaiden setelien tarjoaminen tulisi maksamaan niin paljon, etteivät verovarat riittäisi. Kun toinen puoli harjoitettua uusliberalistista politiikkaa on ollut verojen jatkuva alentaminen, johtaisivat palvelusetelit samaan kuin monissa muissa maissa: palvelusetelillä saisi vain välttävimmän b-luokan palvelun, jos sitäkään, ja maksamalla itse lisää päälle saisi kunnollista palvelua.

Suomi on laaja ja harvaan asuttu maa, joten suurimmassa osassa maata terveyspalvelumarkkinoita ei edes pääse syntymään. Kasvukeskusten ulkopuolella uusi järjestelmä tulisikin nostamaan kustannuksia entisestään, kun julkisen sektorin käytössä olisi yhä vähemmän lääkäreitä. Kasvukeskustenkin pienituloiset joutuisivat b-luokan kansalaisiksi, ja keskituloisten maksuosuus nousisi merkittävästi. Voittajia uudessa mallissa olisi hyvin vähän.

Palvelusetelijärjestelmän eriarvoistava vaikutus ei ole sen ainoa ongelma. Palvelusetelijärjestelmä myös kaventaa demokratiaa merkittävästi. Kun tähän asti ihmiset ovat äänestäneet edustajiaan järjestämään heille palveluja ja päättämään niiden tasosta, muuttaa palvelusetelijärjestelmä kuntaorganisaatiota yhä enemmän ostopalveluorganisaatioksi, joka ei edes halutessaan pysty vaikuttamaan palvelun sisältöihin.

Teoriassa kunnat voivat määritellä vaadittavan palvelutason, mutta jos niillä ei ole mahdollisuutta valvoa sitä, tai jos ala kartellisoituu kun kunta ei enää itse pysty luomaan omaa vaihtoehtoaan, joutuu kunta täysin markkinoiden armoille.

Terveyspalveluissa on myös se ongelma, ettei asiakas voi todella tietää minkä laatuista palvelu lopulta on. Sen takiahan ihminen menee lääkäriin, että lääkäri tietää mitä pitää tehdä. Jos ala alkaa toimia bisnespohjalta, voi lääkäri joko teettää turhia kokeita, tai vaikka rahastaa tyhjästä. Tästäkin on muuten esimerkkejä Euroopan unionin sisältä. Onko kunnilla varaa sitten luoda uusi byrokratia suojelemaan ihmisiä lääkärifirmoilta?

Helpointa, halvinta ja luotettavinta olisi poistaa tuet yksityiseltä lääkäritoiminnalta ja pitää se demokraattisissa käsissä. Yhä jatkuva yksityistäminen perustuu puhtaasti uusliberalismiuskoon, joka pitää pysäyttää ennen kuin se tulee liian kalliiksi!

4 kommenttia .

Kreikassa ja Islannissa kuohuu

Maanantai 15.12.2008 klo 18:26 - Jussi Saramo

Flunssa on pitänyt minut viime päivät kotona ja on ollut aikaa olla yhteydessä vasemmistolaisiin ystäviin ympäri Eurooppaa. Etenkin kreikkalaisilla ja islantilaisilla on ollut paljon kerrottavaa.

Kreikkalainen yhteiskunta on mennyt jo pitkään huonoon suuntaan, ja paikallinen punavihreä vasemmistopuolue Synaspismos on yrittänyt pitää etenkin nuorten epävarmuudessa elävien puolta. Tällä hetkellä nuorten tulevaisuus maassa näyttää aika lohduttomalta, tarjolla on vain pätkäduuneja nälkäpalkoilla.

Kreikan politiikka ei ole tuonut nuorille uskoa järjestelmään, kun opposition pääpuolue, "sosialistinen" Pasok on tukenut oikeistohallituksen uusliberaalia politiikkaa, mm. koulutuksesta on yritetty tehdä maksullista.

Yhteiskunnallinen painekattila vain odotti räjähtämistään. Kun poliisi kylmäverisesti tappoi 15-vuotiaan pojan joka oli huudellut heille, lähti käyntiin vyöry jota vallanpitäjät eivät ole vieläkään pystyneet pysäyttämään.

 

synasmiekkari.jpg

 

 

Päivittäin on suomalaisissakin tv-uutisissa saanut nähdä kuvia Ateenan mielenosoituksista. Paikat ovat tuttuja, olen itsekin saanut aikanaan osani poliisien ampumasta kyynelkaasusta pääosin rauhanomaisesti sujuneessa mielenosoituksessamme alueella.

Jostain syystä suomalainen media on näyttänyt keskittyvän kauhistelemaan mellakoiden aiheuttamia omaisuusvahinkoja. Mielenosoituksissa ei kuitenkaan ole kyse omaisuuden tuhoamisesta, vaan yhteiskunnallisista epäkohdista joihin vaaditaan muutosta. Tietysti kyse on myös pojan tappamisesta ja valtion harjoittaman väkivallan aiheuttamasta vihasta. Jotkut anarkistit tietysti voivat pitää omaisuuden tuhoamista itseisarvonakin, mutta kaduilla olevat massat haluavat jotain ihan muuta.

Toivottavasti Alexandros Grigoropouloksen murhasta syntyy jotain hyvääkin, ja kaduilta siirrytään poistamaan yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Kreikka on todella jakautunut yhteiskunta jonka on pakko muuttua.

***

Islannissa uusliberaali politiikka näytti tuovan varallisuutta muillekin kuin kaikkein rikkaimmille. Vielä vuosi sitten hesarin kuukausliitteessä näytettiin kuin maa rikastuu vauhdilla ja kaikilla oli varaa kaupunkimaastureihin ja niiden bensoihin. Jopa Islannin demaripuolue ylisti uusliberaalia kapitalismia ja oli minimoimassa valtion rakenteita.

Suomalaiset kokoomusnuoret hehkuttivat "Islannin ihmettä": uusliberaalia taloutta, matalaa tasaveroprosenttia ja finanssisektorin menestystä sääntelyn purkamisen jälkeen. Nyt on ollut hiljaisempaa sillä puolella. Islanti romahti ja kaikista tuli köyhiä.

Islanti on velkaa joka suuntaan ja maan valuutta on roskapaperia. Hyvinvointirakenteet olivat jo valmiiksi ontuvia, ja nyt IMF:n syliin joutunutta maata yritetään pakottaa yksityistämään loputkin ja ajamaan alas hyvinvoinnin rippeet. Kansa on kaduilla ja johtajien päitä vaaditaan vadeille.

Islannin punavihreä vasemmistopuolue oli ainoa joka vastusti tuhoon johtanutta politiikkaa, ja kannatti perinteisempää pohjoismaista sosialistisempaa mallia. Heille on nyt odotettavissa kannatuksen suuri kasvu. Se ei kuitenkaan paljoa lohduta maassa joka ei omista edes itseään.

Kuva omasta arkistosta Synaspismoksen mielenosoituksesta

Kommentoi kirjoitusta.

Demokratia ja ulkoistaminen eivät sovi yhteen

Keskiviikko 3.12.2008 klo 16:50 - Jussi Saramo

Tämän viikkoinen kolumnini Kansan Uutisissa. Perusteluja väitteille voisi olla enemmän, mutta kun pitää pysyä annetussa merkkimäärässä, jäi teksti tällaiseksi. Avoimeksi jääviä väitteitä onkin hyvä käsitellä tämän blogin keskusteluosiossa

 

attac.gifAttac järjesti ennen kunnallisvaaleja kyselyn kaikkien puolueiden ehdokkaille. Kokoomus ja perussuomalaiset boikotoivat kyselyä, mutta muista puolueista vastauksia tuli paljon. Etenkin demarit, mutta myös kristilliset ja vasemmistoliittolaiset vastasivat hyvällä prosentilla.

Kysely paljasti melkoisia ristiriitoja ehdokkaiden ajatusmaailmassa. Kaikkien puolueiden ehdokkaista yli 90 prosenttia halusi järjestää palvelut mahdollisimman suoran demokraattisen valvonnan alla. Silti kaikkien puolueiden ehdokkaista merkittävä osa oli jo seuraavissa kysymyksissä halukas siirtämään palveluita kunnan omille yhtiöille ja liikelaitoksille.

Yhtiöiden päätöksenteko on salaista eikä poliittinen päättäjä edes halutessaan saa paljastaa julkisuuteen yhtiön tietoja. Usein yhtiöiden hallituksiin valitaan vain muutama poliittinen päättäjä, jolloin vain kaikkein suurimmat puolueet ovat edustettuina. Demokraattisesti valittujen valtuutettujen mahdollisuudet vaikuttaa yhtiöidensä toimintaan ovat olemattomat.

vaspieni.gifVasemmistoliittolaisista erityisen suuri osa halusi siirtää palveluja kuntayhtymille. Tämä ei ole linjassa demokratiavaatimuksen kanssa, sillä kuntayhtymät ovat parhaimmillaankin toisen käden demokratiaa. Käytännössä ne ovat usein johtavien virkamiesten harvainvaltaa, joissa keskisuurilla puolueilla kuten vasemmistoliitolla ei ole kuin kumileimasimen osa. Kuntayhtymien huonoja ratkaisuja on vaikea politisoida, ja ne tarjoavat todellisille päättäjille hyvän verhon jonka taakse piiloutua.

Toisaalta vasemmistoliittolaiset vastustivat selvästi eniten palveluiden yksityistämistä tai niiden siirtämistä kolmannen sektorin hoidettaviksi. Vain kolme prosenttia vasemmistoliiton ehdokkaista halusi yksityistää palveluja, kun kyselyn innokkaimmasta yksityistäjästä keskustasta yli puolet kannatti yksityistämistä. Keskustasta on tullut täysiverinen oikeistopuolue, eikä alkiolaisuus näy muualla kuin puolueen juhlapuheissa.

Vasemmiston halu tuottaa palvelut itse ja oikeiston halu yksityistää eivät varmaankaan yllätä ketään, vaikka tv:n vaalitenteissä kaikki vakuuttelivat käytännön sanelevan ratkaisut ideologian sijaan. Minusta vasemmiston pitää kuitenkin vastustaa yksityistämistä ja palveluiden siirtämistä omille yhtiöille, liikelaitoksille ja kuntayhtymille paitsi käytännöllisistä, myös ideologisista syistä.

Demokratia toimii vain, mikäli palvelut tuottaa sama taho, joka niihin kerää verotuksella rahoituksen. Jos palvelu ei toimi, pitää hankkia lisää resursseja, tai ottaa vastuu palvelun laadullisesta parantamisesta. Vastuun ulkoistaminen ja käsien nostaminen pystyyn osoittaa kyvyttömyyttä hoitaa tehtäviään. Kunnista ollaan vauhdilla tekemässä markkinoiden armoilla olevia tilaajaorganisaatioita joissa ei ole sijaa demokratialle tai vaihtoehdoille.

Pienten tukipalveluiden yksityistäminen on joskus ihan järkevää. Maaseututienpätkän auraaminen sujuu paremmin sen varrella asuvalta viljelijältä, jonka traktori seisoo talvet tyhjänpanttina, kuin kunnan aurausautolta, joka ajaisi kymmeniä kilometrejä muutaman sadan metrin tienpätkän takia.

ic.jpgSen sijaan yhteiskunnallisesti merkittävän infrastruktuurin, rautateiden tai terveyspalveluiden yksityistäminen on kaikkialla maailmalla osoittautunut sekä kalliiksi käytännössä, että myös mahdottomaksi vasemmistolaisen ideologian kannalta. Tasa-arvo on toteutunut vain pohjoismaisessa melko sosialistisessa mallissa, jossa eri yhteiskuntaluokkien ihmiset käyttävät samoja laadukkaita palveluita.

Koska suora yksityistäminen kohtaa vahvaa vastustusta myös äänestäjien taholta, on oikeisto ottamassa käyttöön hivutustaktiikan palvelusetelien muodossa. Attacin kyselyssä vasemmistoliitto oli ainoa puolue joka vastusti palvelusetelien käyttöön ottoa. Käytännössä palvelusetelijärjestelmä johtaisi julkisen sektorin alasajoon ja palveluiden yksityistämisen kiihtymiseen kasvukeskuksissa.

Kirjoitan parhaillaan Hiekanjyviin palveluseteleistä, lehden ilmestymisen jälkeen laitan tekstiä sitten tännekin.

17 kommenttia .

Hallitus perääntyy taas!

Tiistai 18.11.2008 klo 15:37 - Jussi Saramo

Politiikka Suomessa on mennyt kummalliseksi. Neljän vuoden välein järjestetään eduskuntavaalit, joiden jälkeen tehdään hallitusohjelma. Sitä sitten nöyrästi seurataan kävi maailmalla mitä tahansa, kunnes järjestetään seuraavat vaalit.

Oppositio tekee välillä välikysymyksiä ikään kuin kaataakseen hallituksen, vaikka tietää hyvin, että hallituspuolueiden ryhmäkuri on niin vahva, että se saa aina luottamuksen eduskunnalta. Mielenkiintoisempaa teatteria näkee jopa kepulaisissa kesäteattereissa.

sotademo05.jpgNyt porvarihallitus kuitenkin perääntyy jo toista kertaa vasemmisto-opposition edessä. Ensin he peruivat nuorille suunnitellun matalapalkkakyykytyksen, jonka Vasemmistonuoret nosti poliittiseen keskusteluun hallituksen alkutaipaleella. Uhkasimme tekevämme kaikkemme, jotta hallitus saadaan asiassa polvilleen. Saimme lopulta mukaamme myös SAK:n, joka taisi olla ratkaiseva tekijä.

Nyt hallitus perääntyi perintöverokysymyksessä. He aikoivat ensin poistaa perintöveron yritys- ja maanomistusvarallisuudesta, ja säilyttää sen muussa omistuksessa. Työväenpuolueeksi naamioitunut kokoomus aikoi siis nostaa omistuksillaan elävät muiden edelle perintöjä verotettaessa. Tämä olisi ollut jopa perustuslaillisesti kyseenalaista.

Tänään saatiin kuitenkin ilouutinen. Hallitus joutui vetäytymään perintöverosuunnitelmistaan. Maailmassa on sentään jotain oikeudenmukaisuutta!

2 kommenttia .

Kööpenhamina

Torstai 13.11.2008 klo 16:04 - Jussi Saramo

kopis.jpgVietin pitkän viikonlopun Kööpenhaminassa East-West -verkoston tapaamisessa. Verkostoon kuuluu punavihreitä puolueita ja kansalaisjärjestöjä Itä- ja Länsi-Euroopasta. Tarkoituksena on hakea yhteisiä ratkaisumalleja ongelmiin jotka näyttäytyvät aika erilaisina entisen rautaesiripun eri puolilla.

Keskustelut pyörivät ilmastonmuutoksessa, ammattiyhdistysliikkeen ja ympäristöliikkeen yhteistoiminnassa sekä maahanmuuttokysymyksissä. Ainoana suomalaisena minulta kysyttiin paljon ydinvoimatilanteestamme, kun hallituksen vasta valmistunut strategia pelaa ydinvoimabisneksen pussiin.

Keskustelut olivat mielenkiintoisia. Harvoin saman pöydän ympärille saadaan koottua niin laaja-alaisesti porukkaa aina Venäjän "sotilaiden äidit" -järjestöstä punavihreisiin europarlamentaarikkoihin, ympäristö- ja ay-aktiiveihin ympäri Eurooppaa. Erityisesti yllätti valkovenäläisten vahva osuus, maa kun ei ole tunnettu demokratiastaan tai kansalaisjärjestöjen oikeuksista.

Kööpenhamina oli jälleen kerran uskomattoman kaunis. Tiistaina oli melko ikävä paluu arkeen kun huomasin että meillä kadut olivat täynnä katumaastureita ja muita junttiautoja. Köpiksessä ihmiset kulkevat pyörillä ja kävellen, ja liikenne toimii paljon sivistyneemmin ja paremmin kuin meillä. Turisteillekin Köpis ja sen laaja kävelykeskusta on paljon miellyttävämpi kuin meluisa ja ruuhkainen Helsinki.

Suomella olisi muutenkin paljon opittavaa maailman onnellisimmalta kansalta, tanskalaisilta. Siellä sosiaaliturva ja palvelut ovat paljon Suomea paremmat. Vasemmistolaisempi järjestelmä on osoittautunut myös taloudelliseksi menestykseksi, Tanskassa on ollut vuosia täystyöllisyys. Suomen oikeiston tuoma kilpailuyhteiskunta ei oikeasti ole parempi edes työllisyyden kannalta.

Kommentoi kirjoitusta.

Ei messiasta

Tiistai 4.11.2008 klo 13:20 - Jussi Saramo

Yhdysvalloissa valitaan parhaillaan presidenttiä. Moni odottaa messiasta joka korjaa kaiken, jopa rapakon tällä puolen. Muutos parempaan on tulossa todennäköisesti joka tapauksessa. George W. Bush on ollut kuin Juicen biisin midas: "mihin kosketkin jäljiltä midaksen, aina työnnät kätesi paskaan".

Bush tuhosi Yhdysvaltain talouden, aloitti laittoman sodan Irakissa ja ajautui Afganistanissakin yhä pahenevaan sotkuun, jossa Suomen porvarihallituksen innokkaasta tuesta ei hirveästi ole hyötyä. Huonommin on vaikea suoriutua.

valktalo.jpgSiitä on alle vuosi aikaa kun istuin Barack Obaman toimistossa Washingtonissa ja tapasin hänen "oikean kätensä" ja kampanjaväkeä. Vaikka jenkeillä on tapana sanoa mitä halutaan kuulla, ei Obaman staffilta meille eurooppalaisille hirveästi lupauksia paremmasta ulkopolitiikasta herunut.

Näyttääkin siltä ettei ole välttämättä kauhean suurta väliä valitaanko presidentiksi oikeiston vasempaa siipeä edustava McCain vai vasemmiston oikeaa siipeä edustava Obama. Sen verran kylmäävää McCainin taktinen lähestyminen Bushin takana olleeseen uskonnolliseen oikeistoon on kuitenkin ollut, että pidän peukkuja Obamalle vaikken usko sen maailmaa juuri parantavan.

(kuvassa olen valkoisen talon edustalla)

4 kommenttia .

Tehdään Vantaasta parempi!

Keskiviikko 29.10.2008 klo 12:48 - Jussi Saramo

Nyt kun vaaleista on kulunut jo muutama päivä, alkaa nähdä positiivisiakin puolia jotka jäivät kokoomuksen voiton varjoon. Vasemmistoliitto ja Vasemmistonuoret pärjäsivät useissa kaupungeissa entistä paremmin.

Turun 10 paikkaa tai uuden Suur-Kouvolan 3 paikkaa entisen nollan sijaan antavat uskoa parempaan. Haminassa noustiin reilusti ja useissa Lapin kaupungeissa nostimme kannatustamme paljonkin kepun romahtaessa. Nuoria vasemmistolaisia ehdokkaita meni valtuustoon nelisenkymmentä, joka on melkein yhtä paljon kuin edellisissä vaaleissa. Suurin osa edellisten vaalien nuoristakin on kuitenkin yhä valtuustoissa.

vantaavaakuna.svg.pngOma tulos, yli 300 ääntä, lämmittää myös. Muutin vasta vuosi sitten Vantaalle, ja jo nyt noin moni luotti minuun. Aion olla yhtä näkyvä ja aktiivinen tekijä kuin olin aiemmin Porvoon valtuustossa. Vantaa on hyvä paikka jossa on potentiaalia vaikka mihin. Nyt kaipaan kaikilta teiltä äänestäjiltäni, ja tietysti muiltakin, ideoita kaupungin parantamiseksi.

Sana on vapaa: mitä sinä haluaisit Vantaalla tapahtuvan?

13 kommenttia .

Joskus inhottaa olla oikeassa

Tiistai 28.10.2008 klo 17:31 - Jussi Saramo

Kirjoitin aiemmin, kuinka typerää on, että oikeusministeri Brax ajoi läpi sähköisen äänestyksen kokeilun, vaikka asiantuntijat varoittivat sen menevän pieleen.

Ennakoin ongelmia järjestelmän luotettavuudessa, ja ihmettelin kuinka Brax ja vihreiden ryhmäkuri saivat asiantuntijana pidetyn Jyrki Kasvinkin kannattamaan uutta järjestelmää.

tbrax.jpgOdotettu katastrofi kävi valitettavasti toteen. Hesari kirjoittaa: "Sähköisen äänestyksen kokeilu ei sujunut kolmessa kunnassa aivan niin kuin piti. Kuntavaalien jälkeen on selvinnyt, että kaikkiaan 232 äänestäjältä ei äänen antaminen koneella onnistunut, vaan operaatio keskeytyi ja ääni jäi kokonaan antamatta."

"Neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen oikeusministeriöstä katsoi, ettei sähköäänestyskysymykselle voi jälkikäteen tehdä oikein mitään.

Hän rinnasti keskeytyneen sähköisen äänestämisen tilanteeseen, jossa lipulla äänestävä ei pudotakaan äänestyslippuaan uurnaan, vaan poistuu äänestämättä. Tällä teolla ei ole mitään vaikutusta vaalin tulokseen".

Olen itse ollut reilu kymmenen kertaa vaalilautakunnassa. Mikäli äänestäjä ei pudottaisikaan lappua uurnaan, se huomattaisiin varmasti. Nyt kukaan ei tiennyt että äänestyksessä oli ongelma, ei edes äänestäjä itse.

Pahin ongelma on kuitenkin se, ettemme tiedä voiko tulokseen luottaa edes niiden äänten osalta jotka näyttävät menneen oikein. Kukaan ei tiedä, Tietoenatorin lähdekoodi on nimittäin liikesalaisuus!

Teimme asiasta Vasemmistonuorissa kannanoton.

 

4 kommenttia .

Oikeisto tuhoaa kuntatalouden

Perjantai 24.10.2008 klo 13:07 - Jussi Saramo

Suomessa on tilastojen mukaan maailman tehokkain terveydenhuolto. Se on aivan liian tehokas, jos minulta kysytään. Jonot ja yksittäiset ongelmat johtuvat lähes aina resurssipulasta, meillä rahaa käytetään terveyspalveluihin vähemmän kuin muualla.

Oikeisto yksityistää monissa kunnissa terveyspalveluita. Tämä tulee kalliimmaksi kuin oma työ, mutta heidän mukaansa se on ainoa ratkaisu lääkäripulaan. Eivät lääkärit yksityistämällä lisäänny, ongelma sen kuin pahenee mitä enemmän yksityistetään!

Terveyspalveluiden yksityistämisen lisäksi oikeisto on yksityistämässä kaikkea muutakin. Jälkiviisaus on liiankin helppoa, kun espoon oikeistoblokki (kokoomus ja vihreät) menivät yksityistämään sähkölaitoksensa vastoin vasemmiston tahtoa ja vastarintaa.

romahdus.jpgTaloussanomat kirjoittaa tänään: "Espoolaiset maksavat nyt kalliisti siitä, että kaupungin sähköyhtiö siirtyi Fortumille. Sähköstä saa pulittaa Espoossa selvästi enemmän kuin Helsingissä ja Vantaalla. Espoossa hinnat ovat myös nousseet tuplasti sen mitä muualla pääkaupunkiseudulla."

Voitot korkeista hinnoista menevät Fortumille, mm. härskin korkeiden ansiottomien optioiden maksuun. Helsingissä ja Vantaalla sähkölaitosten voitot menevät kaupungin kassaan palveluita turvaamaan. Kaiken lisäksi Espoon energialaitoksestaan saamat myyntitulot ovat sulaneet suurelta osin pörssikurssien mukana.

Vantaalla (eikä muuallakaan) ole varaa päästää oikeistoa valtaan! He eriarvoistavat palveluita palvelusetelijärjestelmillään, ja samalla vielä raunioittavat kuntataloutta ja myyvät kuntien omaisuutta. Vaikka Katainen, Cronberg ja Vanhanen kuinka väittivät eilen paneelissa etteivät he halua ideologista yksityistämistä, puhuvat todelliset teot muuta.

1 kommentti .

Punavihreydelle tilausta!

Perjantai 17.10.2008 klo 13:32 - Jussi Saramo

kukka2.jpgHämeenlinnan kaupunkiuutisissa on hauska "politiikan paradokseja" -kolumnisarja, jossa haukutaan kaikki puolueet vuorollaan. Vasemmistoliittoa käsitellyt kolumni meni kuitenkin pahasti ohi, vaikka kirjoittaja ampui haulikolla. Kirjoitin siis vastineen (alkuperäinen juttu löytyy helposti lehden nettisivuilta):

 

Punavihreydelle tilausta

Juha-Pekka Koskinen kirjoittaa "politiikan paradokseista" hauskalla tavalla. Hänen analyysinsa menee kuitenkin pahasti metsään.

Koskinen kirjoittaa: "Vasemmistoliitto etsii epätoivoisesti elintilaa monelta eri suunnalta" ja "kun punapuolue julistaa vihreitä arvoja, alkaa äänestäjä olla jo aika lailla hukassa".

Koskinen ei ilmeisesti tiedä, että jo silloin kun Vasemmistoliitto lähes 20 vuotta sitten perustettiin, sovittiin puolueen peruslinjan olevan punavihreä.

Punavihreälle ajattelulle on yhä enemmän tilausta, nuorisobarometrien mukaan suurin kannatus nuorten keskuudessa on arvoliberaalille punavihreälle politiikalle. Ei ihme, että Vasemmistoliiton nuorisokannatus on noussut koko sen olemassaolon ajan.

Punavihreyden nousu tapahtuu muuallakin. Tanskassa, Norjassa tai Islannissa ei edes ole erikseen vihreitä puolueita, vaan Vasemmistoliiton sisarpuolueet ovat myös paikalliset ympäristöpuolueet.

Koskisen mukaan Vasemmistoliitto haluaa olla ”enemmän vasemmalla kuin vasemmisto”. Koskiselta on tainnut jäädä huomaamatta, että sosiaalidemokraatit ovat nyt virallisestikin ”keskustavasemmistoa”.

Demarien ajatushautomo Kalevi Sorsa –säätiö on jo pitkään linjannut puolueen keskustaan. Myös demareiden politiikan sisältöä on ollut vaikea erottaa oikeistosta. Vasemmistoliitto on siis (valitettavasti) eduskunnan ainoa vasemmistopuolue.

2 kommenttia .

Hyvältä näyttää

Torstai 16.10.2008 klo 21:11 - Jussi Saramo

Vaalitouhu käy kuumimmillaan. Parhaillaan Helsingissä on menossa vasemmistolaisia vaalibileitä ainakin kolmessa eri paikassa. Jäin kuitenkin kotiin sillä aamulla pitäisi olla jakamassa Viikkolehteä ja mainoksia jo ennen seitsemää.

Vaikka kampanjointi on rankkaa, tuntuu se hyvältä. Meillä on Vantaalla 90 ehdokasta edellisvaalien 54:n sijaan ja valtakunnallisestikin näyttää hyvältä. Poliittisesti Vasemmistoliitolle on tilausta ja hyvä ehdokashankinta yleensä tarkoittaa hyvää vaalitulosta.

Yhteensä ehdokkaita on vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Keskustan ja demarien ehdokasmäärä romahti melkoisesti. Meillä pysyi lähes entisellään, ja nuorten ehdokkaiden määrä jopa kasvoi. Myös kokoomus onnistui ehdokashankinnassaan.

Pienemmistä puolueista perussuomalaiset onnistuivat tuplaamaan ehdokasmääränsä. Myös vihreillä ja kristillisillä oli kasvua. Vaalikentillä olen tavannut melkoisen rasistista porukkaa persujen riveissä, joten pitää toivoa että Timo Soinin persoona ei riitä nostamaan puolueen tuntemattomia paikallisehdokkaita valtuustoihin.

 

 

ehdokkaat0408.jpg

 

1 kommentti .

Vetovoimainen kaupunki

Maanantai 13.10.2008 klo 17:52 - Jussi Saramo

Istun juuri Oulussa Kulma-nimisessä nettikahvilassa (tai oikeastaan se nimi on "Kuluma"). Tulin tänne koska en mistään muualta pystynyt kovin hyvin hoitamaan töitä kannettavalla tietokoneellani.

Oulua on viime vuosina hehkutettu poikkeuksellisen paljon. Kaupunkia pidetään "dynaamisen" kaupunkipolitiikan esikuvana. Hehkutus ei ole aivan tuulesta temmattua. Oulu on monien mittareiden mukaan pärjännyt viime vuodet todella hyvin, ja siitä on tullut eräänlainen pohjoissuomen pääkaupunki. Tosin oululaisten mielestä Oulu on Keski-Suomessa.

oulusta.jpgSyitä Oulun menestykseen on varmasti monia. Yliopistokaupungit pärjäävät muuallakin melko hyvin. Oma osansa on varmasti kunnallispolitiikalla, jossa on peräti viisi suurta puoluetta, eikä valta ole keskittynyt yhden tai kahden puolueen käsiin.

Yksi Oulun erikoisuuksista on keskusta-alueella toimiva kaikille maksuton panoulu -langaton nettiyhteys. Pienellä investoinnilla on saatu merkittävä imagohyöty, sekä helpotettua monen kannettavaa tietokonetta käyttävän ihmisen elämää.

Valitettavasti panoulun rakentaminen on jäänyt kesken. Yritin käyttää sitä monessa paikassa, mutta yhteys oli kaikkialla heikko. Nykytermejä käyttääkseni: verkon huono toiminta laski merkittävästi työni tuottavuutta, kun jouduin koko ajan odottelemaan pätkittäin toimivaa yhteyttä.

En tiedä miksi panoulu toimii niin heikosti. Pahoin pelkään ettei siitä ole kuitenkaan uskallettu tehdä toimivaa, koska se estäisi kaupallisten verkkojen myyntiä. Ehkä olen väärässä ja verkko laitetaan vielä kuntoon. Veronmaksajien kukkaroa tällaiset investoinnit eivät juuri kuormittaisi. Siihen asti suosittelen kahvila Kulmaa. Täällä on oikein hyvä palvelu ja ilmapiiri.

Olisi hienoa jos myös pääkaupunkiseudulle saataisiin kunnallinen maksuton verkko. Ainakin paikallisliikenteeseen se toisi hyvää kilpailuetua. Moni vaihtaisi työmatka-autoilun junaan, metroon tai bussiin jos työmatkalla voisi lukea sähköpostit ja näin lyhentää toimistossa istumista kun työmatkakin olisi työaikaa. Vapaa-aikaa ihmisillä ei koskaan ole liikaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Rauhanpalkinnon nolo historia

Lauantai 11.10.2008 klo 16:11 - Jussi Saramo

Kuuntelin eilen radiota, kun tieto Martti Ahtisaaren saamasta Nobelin rauhanpalkinnosta tuli. Ylen nuorisokanavan toimittajat menivät aivan sekaisin, hehkutusta tuli kuin formulakisoissa konsanaan.

Minulle tuli paha olo. Muistan hyvin kuinka Ahtisaari tuki Yhdysvaltain laitonta hyökkäystä Irakiin, ja arvosteli YK:n asetarkastajien työtä. Sodan jälkeen kävi ilmi, että joukkotuhoaseet olivat keksittyjä, ja asetarkastajat olivat tehneet työnsä esimerkillisesti. Nobelin rauhanpalkintokomitea ei tainnut tietää tätä, sen verran tehokkaasti Ahtisaaren jutut on vaiettu suomalaisessakin mediassa.

ahtisaari.jpgAhtisaari oli myös tukemassa Indonesian diktaattoria Suhartoa ja Suomen presidenttinä myönsi tämän hallinnolle kunniamerkkejä. Eipä tainnut palkintokomitea tietää tätäkään, tai sitä, että Suomi jopa myi aseita tälle veriselle diktatuurille.

Suomessa Ahtisaari on käynyt Natokeskustelua. Ahtisaaren kannat vaikuttavat erehdyttävästi eräiden toisten tahojen kannoilta 70-luvulla. Neuvostoliiton "rauhan aseet" ovat vain vaihtuneet Yhdysvaltain "rauhan aseiksi".

Voi tietysti olla, että Ahtisaaren toiminta rauhaa vastaan ja sodan puolella on ollut palkintokomitealla tiedossa. Palkinto on aiemminkin myönnetty jopa sotaan syyllisille siinä vaiheessa kun he ovat suostuneet laskemaan aseet.

Ilmeisesti Ahtisaari onnistui hyvin työssään Acehissa. Minusta rauhanpalkintoa ei kuitenkaan pitäisi myöntää yhdestä hyvästä teosta tai onnistumisesta, jos henkilön toiminta ei muuten kestä tarkastelua.

Räikeimmillään rauhanpalkinto on annettu Henry Kissingerille, joka on yksi maailmanhistorian suurimpia sotarikollisia. Kissinger tapatti suoraan satoja tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa, ja aiheutti epäsuorasti punakhmerien valtaannousun Kambodzhassa.

Kissinger oli myös kaatamassa useita demokratioita ja nostamassa tilalle epäinhimillisiä diktatuureja.

Kissingeriä ja Ahtisaarta yhdistää tuki Suhartolle. Ahtisaari ei sentään ole sotarikollinen, mutta hänen sokea uskonsa "Pax Americanaan" ei ansaitse tulla palkituksi. Päivän hesarissa Ahtisaari taas kerran ehdottaa Suomelle Naton jäsenyyttä. Ahtisaaren mukaan tämä auttaisi rauhanturvatehtävissä.

Ahtisaari on häpäissyt YK:ta Irakin lisäksi myös Kosovon kriisiä sovitellessaan. Suomalaiset rauhanturvaajat ovat jo nyt liiaksi Naton operaatioissa kiinni YK:n operaatioiden kustannuksella. Tämä on mustannut Suomen mainetta YK:ssa, joka on asia, joka Suomessa on vaiettu. Käydessäni YK:n yleiskokouksessa vuosi sitten Suomella oli ainoastaan kolmisenkymmentä henkilöä YK:n johtamissa rauhanturvatehtävissä, kun Naton johtamissa heitä oli lähes tuhat.

Kaikesta tästä huolimatta Ahtisaari kehtasi ilmoittaa olevansa käytettävissä YK:n turvallisuusneuvostoon mikäli sellainen paikka tulee. Tätä ei tule sallia missään nimessä.

marasuharto.jpeg

Ahtisaari ja diktaattori Suharto somasti vierekkäin

7 kommenttia .

Vaalikampanjointi alkaa

Keskiviikko 1.10.2008 klo 16:05 - Jussi Saramo

kv08pieni.jpgKunnallisvaalikampanjan suunnittelu jäi viime tippaan monien yhteensattumien ja pitkäksi venähtäneen kesäloman takia. Nyt alkaa kuitenkin olla valmista, ja fiiliskin alkaa nousta.

On tosi kivaa aloittaa kampanjointi kun oikein hinkuu tapaamaan ihmisiä vaalimökeille ja erilaisiin vaalitapahtumiin. Aina ei vaaleihin ole lähdetty näin hyvistä asemista. Meillä on Vantaalla nyt 90 ehdokasta, kun neljä vuotta sitten ehdokkaita oli ollut 54.

Vaalikampanjoinnissa Vasemmistoliitolla vaikuttaisi olevan ihan uusi ote, mutta myös ajatuksillemme on entistä enemmän kysyntää. Uusliberalistisen talousmallin romahdus Yhdysvalloissa ja kotimaisen pahoinvoinnin nouseminen taas ainakin hetkeksi puheenaiheeksi tuovat kysyntää sosiaaliselle liikkeelle joka ainoana poliittisena päättäjänä puolustaa hyvinvointirakenteita kaikissa tilanteissa. Se liike on Vasemmistoliitto.

5 kommenttia .

Keskustan Korhonen haluaa Suomeen laman, Vanhanen suunnitelmatalouden?

Perjantai 26.9.2008 klo 20:05 - Jussi Saramo

Mielikuvapolitikointi on nostanut päätään. Demarit jotka eivät ole vuosiin erottuneet kokoomuksesta, eivät enää edes yritä mennä "paria piirua vasemmalle", vaan pelaavat kokoomuksen tavoin mainostoimistojen mielikuvapeliä ilman poliittisen suunnan osoittamista.

Demarien kampanja on pelkkää höttöä, unelmia ilman halua toteuttaa yhteiskunnallisia muutoksia. Kokoomus kampanjoi taas näennäishauskoilla vasemmistoviittauksilla, ja näyttää saavan mediahuomiota.

Keskustan kampanja ei ole mistään kotoisin. Kiinnostavampaa onkin, mitä teemoja puolueen johto nostaa esiin. Pääministeri Vanhasen puheet "puutarhakaupunkien" verkostosta metropolialueella olivat täysin naurettavia. Joku teetti vielä kyselyn, jonka perusteella väestön enemmistö haluaisi asua Vanhasen onnelassa.

vanhanen2.jpgJos ihmisiltä kysyttäisiin haluavatko he asua yhteiskunnassa jossa olisi täydellinen tasa-arvo ja jossa kaikilla asiat olisivat hyvin, luulen että enemmistö vastaisi kyllä. Silti enemmistö suomalaisista ei kannata kommunismia. Ihmiset ymmärtävät, että siihen ei niin vain poliittisilla päätöksillä siirrytä.

Sama ongelma on Vanhasen utopiassa. Millä ihmeellä Vanhanen siirtää yritykset ja työpaikat näihin puutarhakaupunkeihin nykyisistä suurista kaupungeista? Miten Vanhanen saa talouselämän tottelemaan omaa utopiaansa sen sijaan että se noudattaisi markkinatalouden lakeja?

Miten Vanhanen jouduttaa teknologista kehitystä siten, että ympäristöystävälliset sähköautot ovat olemassa pian, eivätkä 20 vuoden päästä? Ilmastonmuutokseen pitää nimittäin vaikuttaa nyt, eikä sitten joskus!

Tosiasia on, että Vanhasen puheet ovat sitä itseään. On todella vastuutonta pääministeriltä viedä rakentava ja vastuullinen keskustelu kaavoituksesta tällaiseen humpuukiin. Uudellamaalla ja suurilla kaupunkiseuduilla on nyt jo tarpeeksi ongelmia kaavoituksen kanssa, ilman että pääministerin puolue yrittää vesittää järkevän joukkoliikenteen ja yhdyskuntarakenteen.

Toisenlaista idiotismia edustaa saman puolueen puoluesihteerin Jarmo Korhosen vaatimus palkkojen jäädyttämisestä. Jos mies ymmärtäisi jotain talouspolitiikasta hän tajuaisi että se johtaisi maan lamaan. Ei taida kiinnostaa niin kauan kuin maataloustuet juoksevat.

5 kommenttia .

Politikointia tragedialla

Torstai 25.9.2008 klo 15:24 - Jussi Saramo

Kun Kauhajoen kouluampumisista on kulunut nyt muutama päivä, on oikea aika analysoida tapahtunutta. Poliittinen populismi ei missään nimessä kuulu tällaisiin tilanteisiin, mutta jos asiasta ei uskalleta keskustella avoimesti, eivät asiat parane ja vastaavaa voi odottaa jatkossakin.

Liisa Jaakonsaari vaati blogissaan kokoomuslaista ministeri Holmlundia eroamaan. Jaakonsaari näytti vaativan ministeriä tilille yksittäisen poliisin mahdollisesta virheestä. Tämä vaikutti kohtuuttomalta.

On kuitenkin niin, että edellisen Jokelan tragedian jälkeen hallitus lupasi alkaa toimiin jotta jatkossa tällaista ei tapahtuisi. Hallitus ei kuitenkaan ole tehnyt mitään! Ministeri Holmlund viittasi jo ennen Jokelaa tehtyihin muutoksiin aseiden lupakäsittelyssä todistellessaan että asioihin on vaikutettu.

sinitaivas.jpgKuten Jaakonsaari, minäkään en ymmärrä miksi ihmisillä pitää saada olla kotonaan käsiaseita. Aseet ovat ongelma muutenkin kuin kouluampumisissa. Niiden poiskerääminen ei kuitenkaan ratkaise kaikkea, tappaa voi muutenkin, kuten Myyrmannin tragedia osoitti.

Kun joitain vuosia sitten mies löi metrossa sivullista kirveellä, paljastui hänen olleen avohoitopotilas joka ei ollut päässyt kunnon hoitoon pyynnöistään huolimatta. Ratkaisuksi tarjottiin - ei lisää rahaa mielenterveyshoitoon - vaan lisää vartijoita ja valvontakameroita!

Minun mielestäni aseet voisi kerätä pois ihmisiltä ja sulattaa ne joksikin hyödylliseksi. Se ei kuitenkaan riitä alkuunkaan. Pahoinvointi on itsessään vakava ongelma vaikkei se johtaisikaan murhiin.

Minä odotan hallitukselta nyt suuria panostuksia koulujen luokkakokojen pienentämiseen, sosiaali- ja terveyspalveluihin ja etenkin nuorten mielenterveyspalveluihin. Jeesustelu ja syyttely eivät johda mihinkään, mutta hallitusta on nyt painostettava muuttamaan politiikan suuntaa. Rahaa kyllä on, sen todistavat viime vuosina etenkin rikkaimmille annetut valtavat veronalennukset.

Lisäys: Luin juuri, että Suvi Lindén on valmis tarkistamaan lainsäädäntöä omalta osaltaan. Kyseessä on jälleen kerran kokoomusministerin halu jonkinlaiseen nettisensuuriin! Kuinka tyhmä voi olla, eivät nämä ongelmat sensuureilla ja valvonnalla poistu, päinvastoin. Porvarihallituksen politiikka vain kurjistaa ihmisiä lisää ja luo uusia ongelmia.

Kommentoi kirjoitusta.

Nolot vaalikoneet

Maanantai 15.9.2008 klo 23:37 - Jussi Saramo

Seuraa ihan lyhyt blogimerkintä. Huomenna lähden Euroopan Sosiaalifoorumiin Malmöön, ja tänään pitää vielä ehtiä tekemään kaikkia roikkuvia juttuja valmiiksi.

Sosiaalifoorumiin lähtee Suomesta busseilla 200 henkeä, joista reilu neljännes on Vasemmistonuorista. Samoilla Vasemmistonuorten järjestämillä bussikyydeillä matkustaa myös 150 venäläistä kansalaisaktiivia. Melkoinen ryhmämatka.

Yritän ehtiä kirjoittamaan sosiaalifoorumista paikan päältä. Nyt halusin kuitenkin avautua jostain ihan muusta, nimittäin maikkarin vaalikoneesta jota juuri täyttelen. MTV kunnostautui taannoin kysymällä vaalikoneesta urheilukysymyksiä tyyliin "voittaako Suomi jääkiekon mm-kisat". Luulin että palaute olisi ollut niin murskaavaa, että he olisivat tajunneet luopua moisesta.

Olin melko järkyttynyt kun vaalikone alkoikin seuraavilla kysymyksillä:

 Perusarvot, Kuvaile perusarvojasi oheisilla janoilla. 
 1.   Koen itseni pikemmin koti-äidiksi tai koti-isäksi kuin tavoitteelliseksi uraihmiseksi 
 2.   Uskon Jumalaan 
 3.   Kirkossa käynti kuuluu tapoihini 
 4.   Kaljalla käynti kuuluu tapoihini

Minä ymmärrän perusarvot jonain ihan muuna kuin kirkossa käynnin määränä. Lisäksi ensimmäinen kysymys on käsittämätön, ei minulla ole lapsia, mutten ole varsinaisesti uraihminenkään.

Häpeä, maikkari!

Kommentoi kirjoitusta.

Varmuuskopiot muistaa aina kun on liian myöhäistä

Torstai 11.9.2008 klo 14:48 - Jussi Saramo

Töissä pitää kiirettä. Suurin lisästressin aiheuttaja on rikkoutunut kovalevy, joka vei mukanaan kaikki tiedostot, ja vielä vastaanotetut sähköpostitkin.

Tässä vaiheessa aina muistaa miksi niitä varmuuskopioita pitäisi ottaa. Sähköpostin osalta siirryn nykyaikaan ja varmistan että ne ovat oman koneen lisäksi myös palvelimella. Luulisi tietotekniikan asentajan muistaneen hoitaa nämä jo ennen kuin on myöhäistä...

Jos olet siis lähettänyt minulle mailia ja ihmettelen miksen ole vastannut, laita viesti uudelleen. Suurimman osan tiedostoista saa ilmeisesti palautettua, mutta sähköpostit katosivat ikuisiksi ajoiksi.

eduskunta.jpgSitten lyhyitä poliittisia huomioita. Anni Sinnemäki oli ilmeisesti ollut todella hyvä ensimmäisessä puoluejohtajien kuntavaalipaneelissa. Viime vuosien kehitys on ollut niin negatiivista että olin jo menettänyt toivoni kyseisen puolueen suhteen. Toivottavasti siellä kytee muutos nykyisen kokoomuksen tukipuolueen aseman muuttamiseksi. Rökälesiirtymä vihreiltä vasemmistolle vaaleissa voisi auttaa ymmärtämään yskän.

Yksi Attacin puheenjohtajista, Eskelisen Teppo, on avannut blogin. Teppo tunnetaan älykkäänä kaverina joten voin suositella lämpimästi, ja laitan sen itsekin kirjanmerkkeihin.

Hallitus näyttää muuttavan perintöverouudistustaan hieman. Koska edellinen esitys oli räikeästi tasavertaisuuden ja oikeusvaltion vastainen, on pahimpia kulmia hiottu. Silti nykyinenkin esitys nostaa maanomistajat ja yritysten omistajat muiden kansalaisten edelle. Suomeenkin kaivattaisiin vasemmistolaista valtamediaa, nykyinen oikeistolainen valtamedia ei nosta skandaalia edes tämän tason sikailusta.

2 kommenttia .

Ehjien asioiden korjaaminen

Maanantai 8.9.2008 klo 15:57 - Jussi Saramo

Yleensä ei kannata alkaa korjaamaan asioita jotka eivät ole rikki. Yksi sellaisista asioista jotka toimivat Suomessa poikkeuksellisen hyvin on vaalien ääntenlasku.

tbrax.jpgOn melkeinpä tylsää kuinka nopeasti tulokset nykyään tulevat. Pitkä jännittäminen äänten laskun edetessä on supistunut Suomessa muutamaan tuntiin. Ääniä laskemassa on kaikkien puolueiden edustajia, jotka valvovat toisiaan ja varmistavat ettei vilppiä tapahdu.

Ilmeisesti demokratia toimii teknisesti jo liiankin hyvin. Vihreiden Tuija Braxin johtama oikeusministeriö aikoo tuoda äänestyskoneet kunnallisvaalien äänestyspaikoille Karkkilaan, Kauniaisiin ja Vihtiin. Luulisi ettei Suomeen haluta kunnon vaaliskandaalia Amerikan malliin.

Brax vakuuttaa, että äänestyskoneet ovat luotettavia. Kukaan ei kuitenkaan pääse tutustumaan järjestelmän toimittajan Tietoenatorin kirjoittamaan koodiin, koska se on liikesalaisuus. Meidän siis pitäisi vain luottaa Braxiin ja Tietoenatoriin. Minä en ainakaan luota kumpaankaan.

Ilmeisesti vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvikaan ei luottanut Tietoenatoriin ja suljettuihin koodeihin, kun hän aiemmin otti asiaan kantaa. Kasvi on päässyt eduskuntaan lähinnä tietotekniikkaan liittyvällä osaamisellaan, joten olin hyvin yllättynyt kun hän tänään perui puheitaan.

Hesarin mukaan Kasvi ja Brax ovat lähettäneet yhteisen tiedotteen, jossa todetaan että "sähköisen äänestämisen kokeilu Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä on tarpeen ja äänestämisestä saatavat kokemukset on arvioitava tarkasti". Uskomatonta!

jkasvi.jpgViime keväänä Yhdysvalloissa satoja ääniä hävisi sähköisessä äänestyksessä vaikka toteuttajana oli alan suurin ja kokenein yritys. Ilmeisesti Kasvilla ja Braxilla on joku syy luottaa Tietoenatoriin. Olen ymmärtänyt ettei kannattaisi.

Suomessa on tietysti jo kauan tiedetty ettei meillä voi mikään mennä vikaan, oli sitten kyseessä ydinvoima tai nyt sähköinen äänestys. Siitä huolimatta en ymmärrä, miksi hyvin toimiva järjestelmä pilataan. Luulisi että veronmaksajien rahoille olisi parempaakin käyttöä kuin Tietoenatorin tukeminen kyseenalaisilla projekteilla.

Olisi mielenkiintoista tietää ministeriön ja Tietoenatorin kytköksistä lisää. Vieläkin mielenkiintoisempaa olisi tietää miten Kasvi on käännytetty asiassa. Ehkä vihreiden ryhmäkuri on taas noussut uudelle asteelle.

4 kommenttia .

Rehellinen kapitalisti

Torstai 4.9.2008 klo 17:22 - Jussi Saramo

Ajattelin vielä kertoa lisää kesälomakokemuksistani kunhan ehdin taas kirjoittamaan. Ennen sitä laitan tähän tänään julkaistun kolumnini Kansan Uutisista:

Björn Wahlroos kertoi tiistaisessa puheessaan, ettei yrityksillä ole moraalia. Moraalia on hänen mukaansa vain yksilöillä, kun taas yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa mahdollisimman suurta voittoa. Vastaavaa on kuultu Wahlroosin suusta ennenkin. Olen asiasta täysin samaa mieltä.

Oikeistolle on ollut tabu arvioida kapitalismia rehellisesti, vähän samaan tapaan kuin Neuvostoliiton arviointi oli tabu joillekin kommunisteille. Moni oikeistolainen elää valheellisessa todellisuudessa, jossa itselle ei haluta myöntää oman ajattelun selviäkään epäkohtia.

kusari2.gifSkitsofreenisin on pörssiyritysten itsensä tilanne. Samaan aikaan pitäisi todistella osakkeenomistajille että yritys tekee kaikkensa mahdollisimman suuren voiton eteen, ja toisaalta vääntää raportteja kansalaisjärjestöille kuinka vastuullisesti yritys toimii ekologisesti ja sosiaalisesti.

Todellisuudessa monelle suuryrityksen johtajalle ainoa mahdollisuus kasvonsa säilyttämiseen on tehdä entistä suurempia voittoja. Niitä ei aina pysty tekemään ilman ihmisoikeuksien polkemista ja luonnon raiskaamista. Kun kilpailija toimii jo ilman moraalisia pidäkkeitä, täytyy johdon lähteä mukaan samaan peliin. Ja vaikka kilpailijat eivät vielä toimisikaan niin, on (tulos-) vastuullisen toimitusjohtajan ainoa mahdollisuus käyttää tilanne hyväkseen ajoissa.

Se ymmärrys kapitalismin luonteesta minkä me poliittisen ajattelun vastakkaisilla laidoilla omaamme, ei valitettavasti ulotu koko yhteiskuntaan. Eduskunta on täynnä hyödyllisiä idiootteja, jotka uskovat suuryritysten luovan kaikille parempaa yhteiskuntaa. Tämä on todella vaarallista, koska lait pitäisi luoda vastaamaan todellista tilannetta jotta ne hyödyttäisivät yhteiskuntaa ja sen jäseniä.

Wahlroosin mukaan on yhteiskunnan asia luoda säännöt joiden mukaan yritysten pitää toimia. Toisaalta hän uskoo, että paras lopputulos saavutetaan edistämällä markkinoiden vapautta. En tiedä onko Wahlroos sokea vai miksi hän ei näe mihin se johtaa. Parhaat tulokset ihmisten hyvinvoinnin luomisessa on kuitenkin saavutettu Pohjois-Euroopassa melko sosialistisilla sovelluksilla markkinataloudessa. Ilmeisesti Wahlroos vain on sitä mieltä, että on oikein, että toisilla on paljon ja toisilla ei.

Wahlroosin puhe on kuitenkin rehellisyydessään tervetullutta. Olisi jo aika poliittisten päättäjienkin tulla markkinavoimien selän takaa esiin myöntämään että he voivat tehdä yhteiskunnasta paremman, ja että talous toimii niillä ehdoilla jotka sille annetaan. Nythän kaikki keskustalaisiksi itsensä määrittelevät puolueet kokoomuksesta demareihin antavat ymmärtää että harjoitettu politiikka on ainoa mahdollinen, ja hyvinvointi lisääntyy sillä että yrityksille annetaan vapaat kädet tehdä mitä haluavat.

Jostain syystä Wahlroos ei keskity pienyritysten rooliin. Niillä on usein muitakin tarkoitusperiä kuin voiton maksimointi. Ehkäpä se onkin niiden suurin ongelma superrikkaiden pörssieläinten ajattelussa, pienyrittäjät kun häiritsevät markkinoita hallitsevien jättien toimintaa, jossa ihmiset ovat taloutta varten eikä talous ihmisiä. Tarvitaan pienyrittäjille vasemmistolainen vaihtoehto, oikeisto ei heidän asiaansa aja.

5 kommenttia .

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »