Hyvää kesää!

Keskiviikko 22.7.2009 klo 2:40 - Jussi Saramo

ilosaari09p.jpgKesällä ei paljoa tapahdu politiikassa, joten bloggaan muistakin jutuista. Sellainen minulta on vähän jäänyt, aiemmin oli tapana enemmän kertoilla elämästä politiikan ulkopuolella.

Huolimatta siitä, että olen ensimmäistä kertaa neljään vuoteen aidosti kesälomalla, olen myös ehtinyt kirjoitella poliittisia tavoitteita kirjalliseen muotoon. Yksi kirjoitus valmistui eilen ja laitan sen myös tänne blogiin, kunhan se on ensin julkaistu sanomalehdessä.

Tänä kesänä en ole kuuden edellisen vuoden tavoin osallistunut poliittisiin kesätapahtumiin muualla Euroopassa. Myöskin Euroopan suurin rockfestari, Budapestin Sziget, jää tänä vuonna käymättä.

Jokakesäistä Ilosaarirokkia Joensuussa en sentään jättänyt tänäkään vuonna väliin. Artistitarjonta oli taas melko kevyttä, mutta meininki sitäkin parempaa. Oli siellä hyviä keikkojakin, esimerkiksi yksi pidempiaikaisista suosikkibändeistäni, norjalainen Röyksopp, veti hyvän setin. Olisin kyllä toivonut enemmän vanhempia biisejä, mutta niinhän se usein festareilla menee.

ilosaari09y.jpgMyös PMMP, jonka fani en varsinaisesti koskaan ole ollut, yllätti viihdyttävällä keikallaan. En tiedä kuinka paljon osaa oli hyvällä seuralla, lauantai-illan päätösbändin paikalla ja hyvällä festarituulella, mutta fiilis keikalla oli huipussaan.

Ensi viikon vietän ystävien luona Italian Milanossa ja Genovassa. Menemme myös ensimmäistä kertaa käymään turistien suosimalla Cinque Terren alueella. Se näyttää ainakin valokuvissa todella upealta paikalta.

Italian jälkeen onkin aika alkaa panostaa täysillä Vantaan ja Attacin asioihin. Saas nähdä vieläkö silloin puhutaan vaaliraha-asioista. Viime kesänähän asia unohdettiin loman aikana.

Alkaa näyttää siltä, ettei Suomessa sittenkään ole paljoa suoranaista lahjontaa, vaan kyse on erään ystäväni sanoin "kansallisesta cosa nostrasta", hyväveli-verkostosta joka pitää toisistaan huolta ilman suoranaisia lahjuksia.

Silmät pyöreina on saanut seurata mediasta uusia käänteitä, kuinka yhteisiä illanistujaisia viettänyt porukka on jakanut toisilleen satoja tuhansia vaalirahoitusta, jota on kupattu jopa eläkerahoista, yritystuista ja verottajalta. Sitten väitetään pokkana, että näissä tapaamisissa on puhuttu jostain ihan muusta.

Osa journalisteistä onneksi penkoo minkä ehtii. Poliisia tuskin asiat kiinnostavat ja onhan näissä tapaamisissa ollut jopa Supon johtoa. Kaiken lisäksi Ylen politiikan toimituksen esimies on naimisissa eniten tukea saaneet kanssa! Piiri pieni pyörii.

Kaiken tämän keskellä osa mediasta jatkuvasti vertaa tätä likaista rahaa ammattiyhdistysliikkeessä avoimesti toimivien puoluepoliittisten ryhmien apuun omille ehdokkailleen. On uskomatonta ettei eduskuntaa ole tässä tilanteessa hajotettu. Katsellaan jos löytyy uhrilammas, keskustan puoluesihteeri siihen osaan ei näytä haluavan.

Yritän saada unenpäästä kiinni, vaikka unirytmi on mennyt. Hyvää yötä, ja hyvää kesää!

Kommentoi kirjoitusta.

Vantaalla taistellaan terveyspalveluiden puolesta

Tiistai 23.6.2009 klo 21:43 - Jussi Saramo

Kesä ja loma tulivat tarpeeseen. Kävin eilen työaikakirjanpitoa varten kalenteria läpi. Yllätyin oikein, kuinka olin kaiken hereilläoloajan joko töissä, kunnallispoliittisissa kokouksissa tai vaalikampanjoimassa. Nyt on mahtavaa lomailla kun todella tuntee ansainneensa laiskuuden.

Täysin veteläksi ei voi kesälläkään kuitenkaan heittäytyä. Meillä Vantaalla on kunnallispoliittisesti kuumat paikat. Talouskriisi koskettaa kaikkia kuntia, mutta meillä Vantaalla on talous ollut jo "hyvinä aikoina" tiukilla.

Palvelut on Suomessa tuotettu OECD:n eri tilastojen mukaan tehokkaammin kuin missään muualla maailmassa. Vantaan palvelutuotanto on ollut Suomen tehokkaimpia. On typerää uskoa, että meillä olisi jostain löydettävissä merkittäviä säästöjä, kun olemme jo nyt vähän kyseenalaisestikin maailman huippua.

Eniten pelottaa terveyspalveluiden puolesta. Terveysasemaverkko, ja palveluiden laatu ovat vielä kohtuullisia. Iltapäivystys oli päästetty jo aiemmin kuralle, jonka jälkeen se yksityistettiin MedOnelle.

Paljastimme jo aiemmin Vantaan Vasemmistonuorten tiedotteella, että MedOne on rikkonut sopimusta virkamiesjohdon katsoessa sormien lävitse. Lääkäripalvelun saaminen Peijaksesta on lähes mahdotonta, ja pahimmillaan joutuu odottamaan jopa toista tuntia ennen kuin sopimuksen mukainen ajanotto alkaa.

Valtuustoseminaarissa yksityistämisintoinen apulaiskaupunginjohtaja ei vastannut kysymyksiini Peijaksesta, vaan kuittasi ne huhupuheina. Varsinaisessa valtuustossa kukaan ei kyseenalaistanut väitteitäni. Silti sama porukka yhä ajaa terveyspalveluiden yksityistämistä.

Yksityistäminen tulee pidemmällä tähtäimellä kalliiksi koko pääkaupunkiseudulle. Mitä suurempi osa alueen lääkäreistä ja hoitajista siirtyy yksityispuolelle, sen vaikeampi on julkisen sektorin enää koskaan saada toimintaa itselleen. Lopulta yksityissektori voi sanella haluamansa hinnan.

Meidän Länsimäkeläisten terveyspalvelut ovat uhattuja jo lähiaikoina. Vaikka meillä on loistavasti toimiva terveysasema, haluaa virkamiesjohto siirtää sen Hakunilaan, jossa on valmiiksi huonosti toimiva asema. Tämä uusi suurasema aiotaan sitten paketoida yksityisille bisnestä varten.

 

terveysasema.gif

 

Ylläolevasta kartasta näkyy Länsimäen aseman sijainti Helsingin rajalla. Helsingin puolella olisi suurta halukkuutta käyttää meidän asemaa, mutta virkamiesjohto ei ole halunnut ajaa asiaa eteenpäin, vaikka siten saataisiin käyttäjämäärä halutulle tasolle.

Olen kuitenkin optimisti. Vaikka Helsingin kanssa ei päästäisikään sopimukseen, on meillä monta valttia käsissämme. Ensiksikin, asema toimii nykyään hyvin, ja sen lakkauttaminen ei tuo montaa euroa kaupungin kassaan. Saattaa jopa tulla kalliiksi.

Toiseksi, länsimäkeläiset haikailevat jo nyt liittymistä Helsinkiin jonne suurin osa päivittäin liikuu, mikäli meiltä viedään viimeisetkin palvelut Tikkurilan suuntaan on vaikea perustella miksi veroja pitäisi maksaa Tikkurilaan eikä Helsinkiin. Etenkin Vantaan itsenäisyyttä hinnalla millä hyvänsä vaalivat demarit varmasti ymmärtävät tämän, eivätkä lähde lyhytnäköiseen palvelujen alasajoon. Kun vielä vihreät saadaan mukaan, on poliittinen enemmistö turvattu.

2 kommenttia .

Eurooppa siirtyi oikealle

Maanantai 8.6.2009 klo 13:15 - Jussi Saramo

Oikeiston talouspolitiikka vei koko maailman lamaan. Vielä viikko sitten näytti, että eurovaaleissa se johtaa ihmiset äänestämään talouden demokratisoimisen ja vasemmiston puolesta. Gallupeissa kokoomuksen konservatiiviryhmä oli romahtamassa monissa maissa.

Toisin kävi. Äänestysaktiivisuus oli heikkoa, eivätkä ihmiset uskoneet meidän vaihtoehtoon. Vaalituloksesta on vaikea hakea hyviä puolia, kun sekä demarien sosialistiryhmä että meidän vasemmistoryhmä pienenivät.

Suomen tulos tietysti tuntuu kipeimmältä. Vain 2500 äänen ero ratkaisi sen, että Brysseliin lähtee oikeistolainen suomenruotsalainen Carl Haglund vasemmistolaisen suomenruotsalaisen Annika Lapintien sijaan. RKP sai joukkonsa liikeelle, täytyy vain ihmetellä mitä kielivähemmistö tästä muka hyötyy.

Demareidenkin tulos on lohduton. Jeesuksella vuosia bisnestä tehneeltä Mitro Revolta kukaan ei puolueessa odota mitään. Toisena läpimenijänä on natointoilija Liisa Jaakonsaari.

Vihreiden hyvästä tuloksestakaan en osaa iloita vaikka Satu Hassi sentään on kai yhä jonkin sortin vasemmistolainen. Puolue istuu tiukasti kokoomuksen sylissä, mutta silti voittaa vaaleista toiseen. Suomen punavihrein meppi taitaakin olla kokoomuksen Sirpa Pietikäinen. Todella hämmentävää.

Vaikka tuloksessa ei hyviä puolia olekaan, on kampanjasta tullut paljon hyvääkin. Olen yhä tyytyväinen omaan kampanjaani, joka sai valtavasti innostunutta palautetta. Kampanjan myötä saimme mukaan toimintaan myös ihan uusia ihmisiä. Melkein kuusituhatta äänestäjää on myös määrä joka vetää hiljaiseksi, sillähän täyttäisi suurehkon jäähallin! Kiitos!

Yli kaksi kuukautta kiersin maata aamusta iltaan. Kun pahin ketutus häipyy, osaa varmasti arvostaa enemmän hienoja ja kivoja juttuja joita kiertueella tapahtui. Nyt jo tuntuu aivan uskomattoman upealta kaikki se apu ja työ jota sain kymmeniltä tukiryhmäläisiltä. Valtava kiitos kaikille, ilman teitä tästä ei olisi tullut mitään!

Olen saanut paljon kyselyjä olenko ehdolla 2011 eduskuntavaaleissa. Voin jo nyt vastata, että olen. Ei maailman muuttaminen voi loppua yhteen häviöön, oli se sitten kuinka kirpeä tahansa.

33 kommenttia .

Äänestys on jo käynnissä

Torstai 28.5.2009 klo 13:57 - Jussi Saramo

Ennakkoäänestys on jo käynnissä. Ympäri maata sataa tukiviestejä ja äänestysilmoituksia. Kiitos paljon kaikille, vielä jaksaa painaa vaalikiertueella kun on niin hyviä tukijoita!

jkl09eu.jpgMuutenkin näyttää hyvältä. Asiantuntijat veikkaavat sijoitusta listan kärjessä, ja se antaa tietysti myös paljon lisää virtaa. Ehkäpä televisioesiintymiset ja näkyvä kampanja ovat tuoneet uskottavuutta. Kotisivuilla yksittäisten kävijöiden määrä oli pelkästään eilen lähelle tuhatta. Facebook-tukiryhmä on ylivoimaisesti vasemmiston isoin lähes tuhannella kannattajallaan.

Nämä ovat hauskalla tapaa samaan aikaan läheiset ja suuren mittaluokan vaalit. Keskustelin äsken kreikkalaisten kanssa, minua haastatellaan huomenna kreikkalaiselle radioasemalle. Esiinnyn myös saksalaisella vaalivideolla, jossa kerron Suomen vasemmiston natonäkemyksiä.

On tärkeää että Kreikassa ja Saksassa saadaan hyvä vaalitulos. Tärkeää se on myös Suomessa ja Tikkurilassa. Siispä suuntaan tästä Tikkurilaan tapaamaan kanssavantaalaisia ja jätän poliittisen sisällön seuraavaan blogimerkintään.

40 kommenttia .

Onko Stubb ns. "hyödyllinen idiootti"?

Torstai 21.5.2009 klo 12:26 - Jussi Saramo

jkl09eu.jpgTulin illalla pohjoiseen suuntautuneelta vaalikiertueelta. Helsinki-Kuopio-Pieksämäki-Oulu-Tornio-Kemi-Rovaniemi-Oulu-Raahe-Äänekoski-Jyväskylä-Helsinki antoi hyvän kuvan siitä, missä mennään paikallisessa kuntataloudessa ja kevään etenemisessä.

Kiertue oli aika rankka, ja blogimerkinnät jäivät kirjoittamatta. Onneksi vaalityötä ei tarvinnut tehdä yksin, suurkiitos kaikille matkan varrella vaalityössä auttaneille ja majapaikan tarjonneille! Ilman teitä tämä valtakunnallinen vaaliponnistus ei olisi mahdollinen.

Ennen kiertueelle lähtöä kävin Kehyksen vaalipaneelissa, jossa Aleksander Stubb oli puhumassa ja kommentoimassa ”nuorten natoryhmäksi” kutsutun työryhmän paperia EU:n tulevaisuudesta.

aki09eu.jpgNuorten ryhmän paperi oli tälläkertaa oikein hyvä. Näki, ettei sen tarkoitus ollut ajaa jotain agendaa, kuten edellisen Natopaperin. Siinä oli kolme erilaista skenaariota EU:n tulevaisuudesta, eikä varsinaisesti otettu kantaa mihin tulisi pyrkiä. Kolmas skenaario rauhaa ja hyvinvointia maailmaan rakentavasta EU:sta oli hyvin lähellä omaa ajatteluani, ja Stubbkin sanoi sen olevan paras kehityssuunta.

Stubbin vedettyä oman shownsa esitin hänelle kysymyksen, eikö skenaario kaksi ”agressiivinen suurvalta-EU” ole käytännössä nykytila, sillä erotuksella, että EU tekee agressiivista kauppa-, talous- ja turvallisuuspolitiikkaansa yhdessä Yhdysvaltojen kanssa.

Kysymyksessäni kerroin, kuinka Bukarestin Natoinstituutin johtaja Secares kertoi varsin avoimesti, että Naton, Yhdysvaltain ja EU:n tulee työntää etupiirinsä voimakkaasti itään kohti Venäjää, ja siten ottaa haltuunsa Kaukasuksen luonnonvarat. Secaresin vierailun aikana Georgian tilanne oli kuumimmillaan, eikä Suomessa kehdattu sanoa, että myös ”lännellä” oli sormensa pelissä tavallisten georgialaisten kärsiessä Venäjän ja Natomaiden suurvaltapelistä.

Lähi-Idässäkin Yhdysvallat on yhä sekä entisen että nykyisen kylmän sodan sotkuissa. Sekä Osama bin Laden että Saddam Hussein ovat alunperin Yhdysvaltain omia tuotteita, rahat ja aseet virtasivat niin kauan kuin poliittistaloudelliset intressit olivat yhteneväiset. Ei siinä demokratialla tai ihmisoikeuksilla ollut mitään tekemistä, päinvastoin.

Myös EU toimii globaalilla tasolla vastuuttomasti. Entisillä siirtomaavalloilla on yhä kaikenlaisia hämäriä intressejä Afrikassa, jota pidetään polvillaan esimerkiksi eurooppalaisten öljy- ja agribisnesten temmellyskenttänä.

Stubb joutui myöntämään, että Yhdysvallat eivät ole mikään suuri hyväntekijä joka toimii maailmassa pyyteettömästi yhteistä hyvää rakentaen. Stubb kuitenkin lopetti vastauksensa siihen, että EU:n yhteisen turvallisuuspolitiikan ja Naton kautta rakennetaan parempaa maailmaa. Tämän hän perusteli ainoastaan sillä, että hän on idealisti joka haluaa uskoa parempaan huomiseen.

Etenkin Bushin hallinnolla on varmaan ollut hauskaa nöyrien suomalaisten ”idealististen” kokoomuslaisten tapaamisen jälkeen. Lenin kutsui aikanaan tällaisia pikkuapulaisia ”hyödyllisiksi idiooteiksi”.

Minäkin olen idealisti. Minusta Suomen ei missään nimessä pidä mennä takuumieheksi minkään suurvallan peleihin. Naton kautta antaisimme turvatakuut sellaisille hallitsijoille, joiden toimet eivät kestä päivänvaloa. Se vain lisäisi omaa turvattomuuttamme, kun Kaukasuksen kylmä sota siirtyisi omille rajoillemme.

Nythän Venäjä on todella tyytyväinen, että sillä on yksi turvallinen raja, jolla ei tarvitse pitää massiivisia joukkoja. Kun Suomenlahden rannikkotykistöilläkään ei tänä päivänä ole enää merkitystä, eikä meillä ole juuri luonnonvaroja, voimme me keskittyä maailman parantamiseen YK:n kautta sotilaspoliittisesti omassa turvallisessa lintukodossamme.

3 kommenttia .

Vapaus valita toisin, jatkoa

Tiistai 5.5.2009 klo 15:27 - Jussi Saramo

Suomalaisten usko demokratiaan on hämmentävän alhaista. Äänestysprosentit nousevat kohtuullisiksi ainoastaan presidentinvaaleissa joilla on todellisuudessa vähiten merkitystä.

Kun muissa maissa valitaan parlamentteja, käydään intohimoisia keskusteluja politiikan suunnasta. Usein harjoitettu politiikka saattaa olla vaaleja edeltäviä keskusteluja maltillisempaa, mutta politiikan suunta kuitenkin muuttuu vaalituloksen myötä.

Suomessa monilla on tunne, ettei vaaleissa äänestämällä oikeasti vaikuteta. Eikä ihme. Kolme suurta puoluetta hallitsee julkisuutta ilman todellisia näkemyseroja, ja kaksi niistä on aina hallituksessa. Välillä vaihdetaan oppositiovuoroa, mutta politiikan linja pysyy samana.

Jos joskus innostutaankin puhumaan poliittisen suunnan ottamisesta, se on läpinäkyvää sumutusta. Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että Jutta Urpilainen tullessaan demarien puheenjohtajaksi julisti ohjaavansa puoluettaan keskustaan, ja kun se ei tuonut kannatusta, muutti puolessa vuodessa suunnan päinvastaiseksi, ja linjasi puolueensa entistä enemmän vasemmistoon.

Kuka voi luottaa sellaiseen vasemmistoon, joka ensin on yli vuosikymmenen mukana tekemässä äärimmäisen oikeistolaista politiikkaa, ja sen romahtaessa kansainväliseen lamaan julistaa oikeiston olevan syyllinen ja itse toimivansa toisin?

Myöskään oikeisto ei Suomessa esiinny oikeistona. Kokoomus esiintyy työväenpuolueena, ja oikeistohallituksen sosiaalisesti kestämätön politiikka yritetään kaikin keinoin peittää pienten parannusten taakse. Keskustalla ei ole mitään yhteiskunnallista ideaa jäljellä, kunhan haistellaan tuulia ja kamppaillaan gallupeja vastaan.

Meille vasemmistolaisille on äärimmäisen turhauttavaa tulla leimatuksi demarien pikku apulaisiksi joilla ei olisi mahdollisuuksia muuttaa yhteiskuntaa. Myös monet vihreät ovat ahdistuneita, kun puolue otetaan hallitukseen ainoastaan ympäristösertifikaatiksi jolla oikeutetaan ydinvoiman lisärakennus ja surkeat ilmastostrategiat.

Aatteellisilla demareilla ei ole sen helpompaa. Huolimatta hallituksen kulloisestakin kokoonpanosta, tekee demaripuolue valtionvarainministeriön johtamana uusliberaalia politiikkaa. Soraäänet työnnetään marginaaliin ja leimataan puolueen hajottajiksi. Tärkeintä on olla vallassa, ei se miten valtaa käytetään.

***

Nykyiseen vaihtoehdottomuuden kulttuuriin turhautuneina kutsuimme puolue- ja aatteelliset rajat ylittävän foorumin koolle, jossa voitaisiin palauttaa Suomeen poliittinen keskustelu ja tuoda vaihtoehtoja esiin. Keräsimme kolehdin, jolla ostimme puolen sivun kutsun valtakunnan päälehteen.

Meidän mielestämme aika on kypsä muutokselle. Tuloeroja kasvattavalle ja yhteisöllisyyttä tuhoavalle uusliberalismille on vaihtoehtoja. Nykyiset maailmanlaajuiset kriisit osoittavat, että nämä vaihtoehdot ovat paitsi uskottavia, myös välttämättömiä. Kyse on poliittisesta tahdosta.

Foorumi järjestetään kesäkuussa kulttuuritalolla. Toivon että mahdollisimman moni pääsee paikalle muuttamaan maailmaa.

9 kommenttia .

Vapaus valita toisin

Perjantai 1.5.2009 klo 9:49 - Jussi Saramo

Hyvää vappua kaikille!

Oma vappu menee maailman muuttamisen parissa, olen juuri lähdössä Keravalle pitämään vappupuhetta. Illemmalla puhun Nummi-Pusulan ja Karkkilan vasemmistoliittolaisille. Väliin mahtuu monenmoista vapputouhua.

Tänään hesarissa oli poikkeuksellinen ilmoitus: puolen sivun kutsu osallistua liikkeeseen, joka yrittää luoda Suomeen nykyistä avoimempaa poliittista keskustelua ja vaihtoehtoja nykyiselle yhden totuuden teknokratialle. Meitä oli kai lähemmäs 300 tulevaisuudesta kiinnostunutta, jotka keräsimme kolehdin, ostimme mainospaikan ja kutsuimme väkeä kasaan aloitustilaisuuteen 13.6. Siellä nähdään, näytetään, että meillä on myös vapaus valita toisin!

Kommentoi kirjoitusta.

Älyttömät vaalikoneet

Keskiviikko 29.4.2009 klo 14:04 - Jussi Saramo

MTV3 kysyi joskus vaalikoneessaan kuka voittaa jääkiekossa tai formuloissa, ja jossain toisessa vaalikoneessa tykkääkö juoda olutta.

Suomalainen poliittinen keskustelu on todella avutonta ja median surkeus vain heijastaa todellisuutta. Nyt meni kuitenkin hermo täytellessä Irc-Gallerian vaalikonetta. Lähetin heille mailia josta käy ilmi närkästykseni syy:

Hei,
olen pöyristynyt yhdestä eurovaalikoneen kysymyksestä:


”1.20. Rahaa ja voimavaroja tulee keskittää ihmisten auttamiseen omissa kotimaissaan pakolaisten vastaanottamisen sijaan”


Tämähän on sama kun kysyttäisiin ehdokkailta että ”jätätkö mieluummin hakkaamatta vaimoasi vai lastasi”


Ainoastaan perussuomalaiset ovat niin yksinkertaisia, että voivat asettaa nämä vastakkain, kyse on kun on kahdesta eri asiasta: EU:n tulisi ehdottomasti lopettaa esimerkiksi Afrikan riistäminen ja auttaa heitä siten jaloilleen, mutta samalla on tietysti vastaanotettava pakolaisia maista joiden asiat eivät ole kunnossa. Ideaalitilanteessa kenenkään ei tarvitse paeta, muttei sellaista ole näköpiirissä vielä seuraavalla vaalikaudella.


Toivon että muutatte kysymyksenasettelua joka on hyvin asenteellinen eikä vastaa todellisia vaihtoehtoja.

yst.terv.
Jussi Saramo

8 kommenttia .

Armotonta menoa

Tiistai 28.4.2009 klo 21:07 - Jussi Saramo

Sepi Kumpulainen lauloi armottomasta menosta. Laulu alkoi soida päässä eräänä päivänä ajaessani vaalipakulla päivän kolmannesta tapahtumasta neljänteen. Eurovaalit ovat melkoinen ponnistus ehdokkaalle joka tekee kunnollisen valtakunnallisen kampanjan.

Kampanjaa on kuitenkin kiva tehdä. Aurinko paistaa, ihmiset hymyilevät ja pysähtyvät juttelemaan. Samalla kun itse kiertää maata on tullut muutamia viestejä toisilta paikkakunnilta, kuinka sielläkin tehdään minulle vaalityötä vaikka ehdokas huitelee muualla. Nyt jo välitän suuren kiitoksen kaikille jotka ovat kampanjassa apuna!

ssf09.jpgBlogin päivitystahti on melko hidasta, kun ei juuri ennätä istumaan koneen äärellä. Viikonloppu vierähti Mäntsälän vaalitilaisuuden lisäksi Suomen Sosiaalifoorumissa, jossa puhuin lauantaina eläkejärjestelmän muutoksen vaikutuksista nuoriin, ja sunnuntaina Euroopan globaalista vastuusta. Kuva on päätöskeskustelusta, jossa Ikosen Hanski kertoi Uraaniton.org -liikkeestä jossa olimme yhdessä asuessani vielä Porvoossa. Kuvassa Rakennusliiton Matti Harjuniemi ja Metallin Kari Pekkarinen kuuntelevat, SAK-lainen ammattiyhdistysliike oli tänä vuonna voimallisesti mukana sosiaalifoorumissa.

Äsken olin kauppakorkeakoulun vaalipaneelissa yhdessä Jyrki Kasvin, Ukko Metsolan ja Arja Alhon kanssa. Ehdokkaiden lisäksi paneelissa oli talouden asiantuntijoita: EK:n johtaja Sixten Korkman, kauppakorkean professori Matti Pohjola ja Suomen Pankin johtaja Sinikka Salo.

Tilanne tuntui absurdilta: istua poliittisessa paneelissa kritisoimassa liberaalia kapitalismia ihmisille jotka on opetettu uskomaan siihen. Keskustelu oli kuitenkin ihan mukavaa, toivottavasti se sai jonkun kyseenalaistamaan dogmejaan, vaikken ehtinyt analysoimaan kuinka mahdoton ajatus "kilpailu kohti pohjaa" on.

Keskustelussa nousi esiin muutama helmi. Vihreiden Jyrki Kasvi ehdotti, että yliopistojen pitäisi Suomessa saada rahoitus sen perusteella kuinka paljon ne onnistuvat synnyttämään yritystoimintaa. Kokoomuksen Ukko Metsola peräänkuulutti johtajuutta: jonkun pitää uskaltaa sanoa opiskelijoille "menkää töihin, maksakaa veroja".

Eilen olin Haaga-Helian ammattikorkeakoulun järjestämässä paneelissa ulkomaisille opiskelijoille. Paneeli käytiin englanniksi, ja väsymys meinasi välillä vetää kielen solmuun. Positiivinen palaute kuitenkin nosti tunnelmaa, ja kun illalla käytiin vielä mukava paneeli oman puolueen ehdokkaiden kesken Tampereella, oli illalla sänkyyn mennessä täysin palvellut olo.

Ennen kotiin lähtö täältä toimistolta päivitän vielä kalenteriani, tulkaa tapahtumiin mukaan!

6 kommenttia .

Äänestä väärin!

Torstai 9.4.2009 klo 21:28 - Jussi Saramo

Hyvää pääsiäistä kaikille! Itselleni pitkä vapaa tulee todella tarpeeseen, tämä viikko on vedetty vähillä yöunilla aamusta iltaan monenmoisissa poliittisissa jutuissa. Vapaan jälkeen alkaa sitten kahden kuukauden rutistus eurovaaleihin. Kampanja alkaa olla valmiina, enää toteutus puuttuu.

votewrong.jpgPäädyimme tukiryhmässä huomiotaherättävään sloganiin "äänestä väärin". Idea tähän tuli Liisa Jaakonsaaren blogista, jossa hän kehotti äänestämään joko kokoomusta tai demareita, koska kokoomuksen konservatiiviryhmä ja demarien sosialistiryhmä ovat parlamentin isoimmat ryhmät. Liisan blogissa alkoi keskustelu siitä, kuinka ihmiset aikovat äänestää "väärin" Liisan toiveista huolimatta.

Kun konservatiivit ja demarit (sekä liberaalit) ovat ajaneet Euroopan lamaan keinottelukapitalismillaan, tulee heille kevään vaaleissa pahasti turpiin. Uusin Euroopanlaajuinen galluppi lupaa molemmille selvää häviötä, ja vasemmistoryhmälle kasvua jopa viiteenkymmeneen meppiin. Hyvältä siis näyttää, väärin äänestettyjen painoarvo nousee selvästi.

Kävin viime viikolla Brysselissä, tällä kertaa tutustumassa Euroopan asunnottomuuteen ja sosiaalisen asuntotuotannon tilanteeseen eri maissa. Tutustuimme myös ilman vanhempia Belgiaan muualta saapuneiden lasten kotiin.

Olen monesti blogissa kirjoittanut, kuinka Suomi edustaa pikemminkin keskimääräistä EU-maata eri tilastoissa kuin pohjoismaita, ja taas tuli yksi vertailukohde listalle lisää. Sosiaalista asuntotuotantoa meillä on vain 16% asuntokannasta, kun Hollannissa on 33% ja Ruotsissa ja Tanskassakin melkein tuplasti.

Toivottavasti sosialistiksi heittäytynyt ministeri Vapaavuori saa vihdoin palautettua sosiaalisen asuntotuotannon merkittäväksi asuntotuotannon kohteeksi, rakennusmiesten työttömyys jos joku ruokkii kaikkien alojen lamaa ja nostaa vuokria kohtuuttomiksi.

***

Kunnallispolitiikka ei mene tauolle vaikka keskittyminen onkin Eurooppapolitiikkaan. Vantaan valtuustossa äänestimme liitosselvityksen tekemisestä Helsingin kanssa. Valittavana oli kaksi selvitysesitystä, joista kannattamani lähti siitä, että vaikka Espoo ei lähtisi mukaan, pitää Helsingin ja Vantaan luoda kahdestaan laajempaa seudullista demokratiaa.

hkiselvitys.jpgDemarien tiukka ryhmäkuri ajoi koko ryhmän kannattamaan hitaampaa vaihtoehtoa, jonka tulkitsin lähinnä yritykseksi jarruttaa ja olla muuttamatta mitään. Kokoomus oli nostanut esiin kuntaliitoksen ja me Vasemmistoliitossa seutu- ja lähidemokratian parantamisen seudulla, ja demareiden oli pakko keksiä jotain tilalle.

Kokoomuksen tiukka ryhmäkuri ajoi koko ryhmän yhtä lukuunottamatta nopeamman aikataulun taakse.

Meidän ryhmä äänesti itseäni lukuunottamatta demarien mukana, joten paine oli aika kovaa. Äänestin ainoana vasemmistosta pääkaupunkiseudun pikaisen hallinnon uudelleen järjestämisen selvittämisen puolesta, kuten olin vaaleissa luvannut. Meillä ei ole ryhmäkuria ja sain valtavasti tukea toiminnalleni etenkin asuinalueeltani Länsimäestä sekä Länsi-Vantaalta. 

Ajatuksena on, että seudulliset asiat päätettäisiin suurkaupunginvaltuustossa, ja lähipalvelut kaupunginosavaltuustoissa. Tällainen malli on käytössä monissa maailman metropoleissa. Minusta sen tahon joka rahat kerää veroina pitää ne myös käyttää, kaikenmaailman hussit ja yyteeveet pilaavat kunnallisdemokratian, kun poliitikot menevät niiden selän taakse levittelemään käsiään ja syyttelemään muita.

5 kommenttia .

Kokoomusjohtajat viisastuvat vanhoina

Torstai 19.3.2009 klo 17:07 - Jussi Saramo

Aurinko paistaa ja elämä hymyilee! Kevät tekee aina hyvän mielen, vaikka toki kesä lomineen on yleensä parasta aikaa. Surumieliseen suomalaisuuteen sopien pidän syksystäkin, vaikka se tuo haikean mielen.

Lähestyvät eurovaalit ja kiireinen kokouskevät vetävät kalenterin tiukille. Lähipäivinä olen kiertänyt Nurmijärvellä, Mäntsälässä, Hyvinkäällä ja Ylöjärvellä puhumassa. Pääkaupunkiseudullakin tilaisuuksia on riittänyt.

sauliniinisto.jpgKiireen vuoksi poliittinen analyysi jää tällä kertaa vähiin. Totean kuitenkin ihmetykseni Sauli Niinistön uusimmasta ulostulosta: Niinistön mielestä eläkeuudistukselle pitää laittaa jarrua!

Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Niinistö saa kokoomuksen ja keskustan johdon näyttämään typeriltä.

Vasemmisto on tolkuttanut koko ajan, että Vanhasen ja Kataisen "voitto" eläkekiistassa: eläkejärjestelmän maltillinen hiominen siten että työkykyiset ihmiset haluaisivat tehdä kauemmin töitä, päätettiin jo 2005. Kun tämän sanoo ääneen Niinistö, alkaa valtamediakin ymmärtää mistä on kyse.

***

Kokoomuksen politiikka on jo pitkään ollut kylmää. Puolue on ajanut uusliberalismia niin paljon kuin se Suomessa on ollut mahdollista ilman kannatuksen romahtamista.

Edellisen laman aikana hyvinvointivaltiota ajettiin alas harppauksin. Nousukautena pohjoismaisen järjestelmän rakentamiseen ei palattu, vaan edistettiin uusliberalismia pienin askelin. Kokoomus ei yksin ole tähän syyllinen, kepu ja lipposlainen SDP olivat mukana.

Nyt kun tämä uusliberalistinen politiikka on ajanut koko maailman lamaan, sanoutuu Niinistö irti hallituksen touhuista. Jo aiemmin Harri Holkeri ja Raimo Ilaskivi ovat arvostelleet nykyistä ahneuden politiikkaa. Jostain syystä kokoomuksessa löydetään omatunto vasta kun johdosta on siirrytty syrjään.

Vai olisiko Niinistön jutuissa sittenkin kyse presidenttipelistä?

10 kommenttia .

Stubb Putte Possun nimipäivillä

Torstai 5.3.2009 klo 14:04 - Jussi Saramo

50-luvulta peräisin oleva lastenlaulu Putte Possun nimipäivistä tulee usein mieleen kuunnellessa kokoomuksen ja demareiden natointoisten edustajien puheita. Stubbin tai Jaakonsaaren jutut pääsemisestä ”mukaan pöytiin joissa asiat päätetään” kuulostavat naiiveilta. Lähihistoria osoittaa että Nato toimii vain kun siitä on hyötyä Yhdysvalloille, ja silloinkin tarjoukset ovat luokkaa ”ota tai jätä”.

Putte Possun nimipäivillä kaikilla oli niin mukavaa, että laulaja olisi halunnut olla siellä mukana. Sama hinku näyttää olevan joillain suomalaispoliitikoilla. On kivaa istua maailman mahtavien kanssa samoissa pöydissä ja luoda itselleen illuusio vaikuttamisesta. Perustelevatpa toiset mukana oloa tiedonsaannillakin, uskotaan että Natomaat päästäisivät suomalaiset sitten salatun tiedon ääreen.

Tiedonsaannista puhuttaessa unohdetaan, etteivät edes Yhdysvaltain kaikki päättäjät todellisuudessa tiedä mitä sen tiedustelupalvelut maailmalla puuhaavat. Diktaattoreiden ja oikeistosissien tukeminen on sen luokan puuhaa, että demokraattisesti valittujen päättäjien pitää pysyä siitä erossa. Poliitikoille voidaan sitten antaa sellaista tietoa mitä he haluavat kuulla.

Yhdysvallat halveksui YK:n asetarkastajien tekemää työtä ja hyökkäsi Irakiin tiedustelutietojen perusteella jotka todistivat maassa olevan joukkotuhoaseita. ”Halukkaiden koalitiota” kerättiin vetoamalla tiedustelutietoihin, ja moni maa, mm. Tanska ja Viro lähtivät soitellen sotaan. Jopa Yhdysvaltojen sylikoira ja läheisin liittolainen, Tony Blairin Iso-Britannia, sai vääristeltyä tiedustelutietoa.

Huhtikuun alussa vietetään Naton 60-vuotisjuhlallisuuksia Strasbourgissa ja Baden Badenissa. Tuhannet mielenosoittajat ympäri Eurooppaa kokoontuvat osoittamaan mielipiteensä Natosta juhlakokouksiin osallistuville päättäjille teemalla ”Ei sodalle – Ei Natolle”. Mukana on satoja vasemmistonuoria ympäri Eurooppaa.

Ei Natolle - Kyllä RauhalleUsein kuulee väitteen, ettei Nato olisi ongelma eurooppalaiselle vasemmistolle, vaan ainoastaan me suomalaiset olisimme jotenkin jämähtäneet YYA-todellisuuteen. Tämä ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Esimerkiksi yhä suuremmaksi kasvavassa Saksan Vasemmistopuolueessa käydään keskustelua onko järkevämpää vaatia Naton hajottamista vai vain Saksan eroamista Natosta.

Päätimme viime viikolla Euroopan vasemmistonuorten kanssa yhteisestä vaatimuksesta hajottaa Nato. Varsovan liittoa ei enää ole ja Natomaat lähinnä luovat uusia kansainvälisiä ongelmia Naton selkänojan tukemana rauhan rakentamisen sijaan. Natokytky tulee kalliiksi niin taloudellisesti kuin moraalisesti Euroopalle.

Toivottavasti Stubb ja Jaakonsaari kutsutaan Naton 60-vuotisjuhliin viettämään mukavaa aikaa yhdessä Natojohtajien kanssa, ettei tarvitse taas jäädä harmittelemaan Natopöytien ulkopuolelle jäämistä. Ehkä se vähentäisi kovinta Natointoa, pysyvän kutsun hankkiminen jäsenyydellä tulisi turhan kalliiksi Suomelle ja suomalaisille lisääntyneenä turvattomuutena ja öljysotiin soveltuvan hyökkäyskaluston hankkimisena.

3 kommenttia .

Edustavatko europarlamentaarikot meitä vai suuryrityksiä?

Tiistai 3.3.2009 klo 11:11

Eilen STTK:n PlusMiinus 30 -sivuilla julkaistu kolumnini:

Kokoomuksen europarlamentaarikko teki kaikkensa että EU:n rahanpesudirektiivi pilattiin. Hänet palkittiin toimistaan yhteistä etua vastaan toimitusjohtajan paikalla finanssialan keskusliitossa. Korruptio rehottaa Brysselissä. Sen lisäksi siellä on tuhansia lobbareita, jotka enemmän ja vähemmän kunniallisin keinoin yrittävät vaikuttaa edustajien mielipiteisiin.

Meillä Suomessa lobbaa muun muassa yhdistys nimeltään Veronmaksajain keskusliitto. Sitä siteerataan ahkerasti mediassa: ”veronmaksajat haluavat laskea verotusta”. Sen voisi päätellä edustavan minua, ja sinuakin jos maksat veroja. Minä en tosin ainakaan ole antanut heille lupaa edustamiseeni.

”Veronmaksajat” ja kokoomus ovat ”puolustaneet veronmaksajia” vaatimalla veroja aina vain alemmas. Suomen kokonaisveroaste onkin jo lähempänä Etelä-Eurooppaa kuin pohjoismaita. Melkoinen suoritus, ottaen huomioon että kokoomus pääsi hallitukseen vasta 1980-luvun lopulla. Koko sodan jälkeisen ajan tahtipuikkoa heilutti vasemmisto ja Suomeen rakennettiin tasa-arvoinen korkeahkon verotuksen hyvinvointivaltio.

Tanskassa ja Ruotsissa sekä viime vaalien jälkeen myös Norjassa valittiin toisenlainen tie. Hyvinvointivaltion purkamisen sijasta niissä on vahvistettu hyvinvointivaltiota. Se on ollut sekä taloudellisesti että työllisyyden kannalta onnistunut ratkaisu. Veronmaksajatkin ovat olleet tyytyväisiä: vaikka Tanskassa on maailman korkein verotus, on se useiden eri tutkimusten mukaan maailman onnellisin maa. Ja mikäs on ollessa, kun kaikki saavat hyviä palveluita ja kaikista pidetään huolta. Käteenkin jää suomalaisia enemmän rahaa, kun palkat ovat isompia.

Suomi sen sijaan on EU:n hännillä terveyspalveluihin käytettävässä rahamäärässä. Meillä verovaroilla saa terveyskeskus- tai päiväkotipalveluja vasta pitkien jonojen jälkeen. Hammashoitoon ei välttämättä pääse ollenkaan. Monet keskituloiset ovatkin siirtyneet käyttämään yksityispalveluita. Verovarat eivät siis enää riitä hyvinvointivaltion edellyttämiin palveluihin.

Lisääntyvät terveydenhuollon yksityispalvelut nostavat kiihtyvällä tahdilla kustannuksia ja odotettavissa on yhä huonompia palveluita yhä kalliimmalla. Nyt jo kunnat maksavat yksityistetyistä palveluista enemmän kuin ne maksoivat omana työnä, koska lääkäreitä ei enää riitä julkiselle sektorille.

Veroista ei siis kerry tarpeeksi rahaa valtiolle. Silti keskituloisetkin maksavat Suomessa kohtuullisen suuria palkka- ja kulutusveroja. Miten tämä on mahdollista?

Kun ”veronmaksajat” vaativat kaikkia veroja alas, toimivat he itse asiassa vastoin suurimman osan veronmaksajista etua. Koko laman jälkeisen ajan suurimmat tulot on saatu pääomista, joista maksetaan pienemmällä prosentilla valtionveroa kuin vähänkin korkeammista palkkatuloista. Kunnallisveroja pääomatuloista ei makseta ollenkaan. Rikkaimmat siis elävät kunnissa palkkatyötä tekevien siivellä.

Kaiken lisäksi oikeistolainen veropolitiikka, jonka puolesta mm. kokoomuksen europarlamentaarikot ovat taistelleet, on mahdollistanut massiivisen veronkierron. Arvioiden mukaan maailman rikkaimmat ihmiset ovat vieneet veroparatiiseihin piiloon 11,5 tuhatta miljardia (eli biljoonaa) dollaria! Veroparatiiseissa on suuria summia suomalaistenkin rahoja.

Oikeiston ja ”veronmaksajien” linja näyttääkin olevan laittaa verot meidän tavallisten palkkatöitä tekevien maksettaviksi. Kaiken lisäksi tulevaisuudessa joudumme maksamaan niiden lisäksi yhä enemmän palveluista. Tämä kehitys on katkaistava pian ja luotava koko Eurooppaan hyvinvoinnin mahdollistava veropohja, jossa verot kerätään oikeudenmukaisesti maksukyvyn mukaan.

2 kommenttia .

Vasemmisto voittamassa eurovaalit

Keskiviikko 25.2.2009 klo 13:33 - Jussi Saramo

Tänään ei oikein mikään ole onnistunut. Aamulla yritin lyhentää hiuksiani koneella jonka säätöterä halkesi. Pidin etusormella teräosaa kasassa ja leikkaus onnistuikin hyvin, kunnes ihan loppuvaiheessa muoviläpyskä irtosi ja leikkasin keskeltä päätä hiukset kokonaan pois. Pakko oli sitten leikata kokonaan kaljuksi.

Kalju on sinänsä ihan kiva, viimeksi kesällä minulla oli sellainen. Sähläyksessä vaan meni niin kauan, että myöhästyin töistä, hommia on rästissä jo turhankin paljon. Jos siis odotat minulta sähköpostia, se tulee kyllä, mutta ehkä vasta huomenna. Blogin kirjoittamiseen irrotin kuitenkin hetkisen, koska EU-Observerissa oli niin hyviä uutisia.

***

Alkuvuodesta tehdyt mielipidetiedustelut osoittavat, että orastava lama laskee lamaan Euroopan ajaneiden puolueiden kannatusta. Kun päästään lähemmäs kesää, tulee konservatiivien ja demareiden kannatus laskemaan selvästi.

 

gallupeu.jpgKuvassa mielipidetiedustelujen kooste alkuvuodesta

Voiton näyttäisi keräävän vasemmisto. Valitettavasti myös äärioikeisto näyttäisi olevan nousussa, mutta koska he ovat niin hajanaisia, ei heistä voida vielä sanoa mitään varmaa. Nykyinen euroskeptikkojen UEN-ryhmä näyttäisi olevan jopa pienenemässä. Ryhmättömiä yksinäisiä susia saattaa tulla paljon, ja uutena isompana ryhmänä ainakin brittikonservatiivien ryhmä.

Lama on tietysti todella huono asia kaikille keinottelijoita lukuunottamatta, mutta jos se aiheuttaa myös Euroopan vasemmistolaistumista niin hyvä. Euroopalla ei ole enää varaa lähteä mukaan finanssitalouteen joka irrotetaan reaalimaailmasta. Euroopalla ei myöskään ole varaa jatkaa julkisten palvelujen muuttamista rahantekovälineiksi.

Jotkut antavat Suomessa sellaista harhakuvaa, että suomalaiset mepit muodostaisivat Euroopan parlamentissa jonkun "Suomiryhmän" joka ajaisi siellä Suomen etua. Ei todellakaan näin. Asiat parlamentissa harvoin käsittelevät yksittäisen maan etua tai haittaa, vaan laajempia kokonaisuuksia.

Euroopan parlamentissa toimitaan kuten Suomenkin eduskunnassa puolueryhmittymissä. Toki eduskunnassakin maakuntien edustajat saattavat joskus lyöttäytyä yhteen jotain siltarumpua ajaakseen, mutta lähes kaikki äänestykset käydään omina ideologisina ryhminä.

Ideologisista äänestyksistä mieleen on jäänyt vähän aikaa sitten käsitelty työaikadirektiivi, jossa olivat vastakkain pääoman ja työntekijöiden etu. Suomen hallitus ajoi yhdessä komission kanssa linjaa jonka eu-parlamentti kaatoi. Ministeri Cronberg vielä kehtasi lobata suomalaisia meppejä äänestämään esityksen puolesta, koska se olisi ollut "Suomen etu". Ei se ainakaan suomalaisen duunarin etu olisi ollut.

Toinen yksityiskohta joka jäi mieleen, oli kokoomuslaisen Piia-Noora Kaupin toiminta, kun hän oli onnistuneesti vesittämässä finanssialan sääntelyä. Euroopan tavalliset ihmiset hävisivät, mutta Kauppi palkittiin myyräntyöstään johtajanpestillä finanssialan keskusliitossa. Härskiä.

Sillä on väliä, kuka parlamentissa istuu. Suomenkin etu on, että mahdollisimman monta vasemmistolaista.

Kommentoi kirjoitusta.

Asunnonmyynti pysähtyi

Maanantai 16.2.2009 klo 21:08 - Jussi Saramo

kaupatvantaa.pngKatselin tuoreita tilastoja asuntojen myynnistä Vantaalla. Pudotus on jopa dramaattisempi kuin odotin. Vantaa ei ole mikään poikkeus, asuntojen myynti on loppunut kuin seinään koko maassa.

Vielä eivät asuntojen hinnat ole romahtaneet täysin kaupan pysähtymisen mukana, mutta sekin saattaa tapahtua. Ihmisten henkilökohtaiset tilanteet ajautuvat alkavan työttömyyden myötä yhä pahempaan jamaan, ja on pakko myydä sellaisella hinnalla jonka joku suostuu maksamaan.

Yhdysvalloista alkanut asuntojen hintojen romahdus ja finanssikriisi on levinnyt koko maailmaan. Köyhyys on räjähtänyt käsiin monissa Itä-Euroopan maissa ja Länsi-Euroopassakin näyttää synkältä. Japanista saatiin tänään historiallisen huonoja talouslukuja, ja Kiinan talousihme yskii, kun Yhdysvallat ei enää osta velaksi sen tuotteita.

Yhdysvalloissa pahasti ylivelkaantuneen yksityissektorin lisäksi myös valtio on valmiiksi ylivelkaantunut. Nyt maa elvyttää ennennäkemättön rohkealla lisävelanotolla. Saas nähdä miten käy, nurinkuriselta tuntuu pelastaa velkaantumisesta alkanut kriisi velalla.

Kävi niin tai näin, ei nykyisen hallitsemattoman globaalin kapitalismin tulevaisuus näytä ruusuiselta. Se näyttää jopa mahdottomalta. Luonto ei kestä edes alkavaa lamataloutta, puhumattakaan kuormitusta jota uusi pitkä nousukausi vaatisi.

Neuvostomallin suunnitelmatalous oli monin puolin tehoton ja heikko. Karavaanikapitalismi taas on niin tehokas, etteivät sitä kestä ihmis- eikä eläinkunta. Kuplat seuraavat toistaan, kun jatkuvan kasvun oppi jyrää muut arvot alleen.

Asuntomarkkinoiden romahdus saattaa aiheuttaa Suomessakin monia inhimillisiä onnettomuuksia 90-luvun alun laman tapaan. Pakko on kuitenkin uskoa, että ihmiskunta tulee järkiinsä, ja luo tilalle turvallisemman ja demokraattisemman järjestelmän, joka ei perustu ahneuteen ja kestämättömään kasvuun, vaan tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen.

1 kommentti .

Pelastuuko maailma kuluttamalla?

Keskiviikko 11.2.2009 klo 11:30 - Jussi Saramo

Suomessa pyörii "älä ruoki lamaa" -kampanja, joka kehottaa säästäväisyyden sijaan kuluttamaan mahdollisimman paljon. Ajatuksena on, että ihmisille syntyy työtä kuluttamisen kautta.

Ympäristöliikkeessä taas on kampanjoitu kauan kerskakuluttamista vastaan. Ajatuksena on ollut, että mikäli ihmiset vapaaehtoisesti muuttavat omia kulutustottumuksiaan, ei luonnovaroja tarvitsisi kuluttaa loppuun eikä muutoin pilata ympäristöä.

Maapallon luonnonvarat hupenevat siihen tahtiin, että tarvitaan radikaaleja muutoksia. Mikäli elämä täällä halutaan säilyttää eivät hybridiautot, tuulienergian ostaminen tai kierrättäminen valitettavasti riitä, vaikka kaikki siirtyisivät niihin. Se ei tietenkään tarkoita, etteikö niitä pitäisi suosia, totta kai pitää.

Minusta on tärkeää että ihmiset tulevat tietoisiksi siitä, kuinka paljon he kuluttavat luonnonvaroja. On tärkeää, että ihmiset pyrkivät arjessaan elämään ekologisemmin ja eettisemmin, orja- tai lapsityöllä valmistettujen tavaroiden ostaminen ei todellakaan paranna valmistusmaan tilannetta.

On todella arvostettavaa, että monet ihmiset pyrkivät omalla käytännön toiminnallaan parantamaan maailmaa. Valitettavasti se ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan politiikkaa. Suuri osa maailman ihmisistä ei ole sellaisessa asemassa, että ylipäänsä voisivat miettiä omaa kulutustaan.

Päättäjien kaikkialla on ymmärrettävä, etteivät maailman luonnonvarat riitä alkuunkaan nykyrakenteella. Nykyisellään materiaa tuottava työ siirtyy aina sinne, missä on halvinta tuottaa. Se tarkoittaa työläisten oikeuksien ja ympäristöarvojen polkemista.

Maailman lähes 7 miljardista ihmisestä vain pieni osa tarvitaan siihen työhön, jolla voidaan tuottaa enemmän materiaa kuin maapallon kestokyky on. Nykyinen globaali kapitalismi ei kuitenkaan voi näissä oloissa toimia, koska siinä kukaan ei maksa ympäristön pilaamisesta, eikä nykyään juurikaan edes palkoista.

Valtiot kilpailevat yrityksistä omien asukkaidensa ja luonnon kustannuksella. Pahimmillaan tilanne on kuten "kommunistisessa" Kiinassa, jossa työntekijöillä ei ole mitään mahdollisuuksia parantaa asemaansa, ja ympäristö jo vakavasti pilalla.

Monissa maissa kokeiltu valtiokommunismi ei ollut ihmisten eikä ympäristön kannalta ihanteellinen ratkaisu. Globaali kapitalismi on matkalla tuhoon kaikin mahdollisin tavoin. Demokraattinen sosialismi on yhä ainoa mahdollisuus muuttaa nykyinen materiankuluttamiseen perustuva maailmanjärjestys kestävämmäksi.

Olen ihan varma, että ihmiskunta olisi myös paljon onnellisempi, jos nykyisestä materian haalimiseen perustuvasta mallista päästäisiin eroon. Onnellisuus vähenee nykyoloissa sekä rikkaissa että köyhissä maissa. Toisten elämä on tyhjää, kun materia ei tuonutkaan onnea, ja toisten hirvittävää, kun kaikki valveillaoloaika pitää olla töissä, tai ruoka ei riitä elämiseen.

***

Olen aina arvostanut suuresti vegaaneja jotka ovat jättäneet eläinperäisen ruuan pois ruokavaliostaan. Sen lisäksi ettei eläimille haluta aiheuttaa kärsimystä, on se ympäristön kestokyvyn ja ruuan globaalin riittävyyden kannalta paras vaihtoehto.

Olen itse kuitenkin syönyt lihaa ja pyrkinyt muuten elämään paremmin: kotimaan työmatkoilla käytän aina junaa, kierrätän jne. Lauantaina baarissa väittelin erään vegaanin kanssa rajanvedoista, ja mielestäni omat rajani olivat vähintäänkin kohtuullisia. Kyseenalaistin myös vastaväittäjän (vegaanin) toimia, koska hänenkin ruokaansa tuodaan ulkomailta ja se kuormittaa ympäristöä.

Lopulta ajauduimme vetoon, hän lupasi olla "fennovegaani" (syö vain lähellä tuotettua vegaanista ruokaa) ja minä vegaani ainakin eurovaaleihin asti. Tarkoitus on toki jatkaa senkin jälkeen, mutta vaalien lähestyessä on parempi olla ihan rehellisesti "vaalivegaani" eikä sitoutua koko elämäksi johonkin jota ei ole vielä kokeillut.

13 kommenttia .

Kristillisten virhearvio

Maanantai 9.2.2009 klo 17:20 - Jussi Saramo

Maataloustukia vastustava ja vähemmistön oikeuksia puolustava Euroopan liberaaliryhmä näyttää pienenevän peräti kahdella suomalaisella mepillä. Kyselyn mukaan sekä RKP että Keskusta menettäisivät paikan.

Tämä on sääli kun samalla kokoomus näyttäisi pitävän paikkansa. Kahdesta isosta oikeistoryhmästä parlamentissa liberaalit on inhimillisempi. Kokoomuksen euroryhmän ihmiskuva tuntuu olevan jostain 1800-luvulta. RKP on usein ihan oikeasti liberaali, Suomen mittakaavassa konservatiivisen keskustan mukanaolo liberaaleissa taas tuntuu huonolta vitsiltä.

Homma ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen. Kokoomuksen ja Vasemmistoliiton äänestäjät ovat melko varmoja äänestämisestään. Muilla on vaikeampaa. Kristillisten ja perussuomalaisten vaaliliitto näyttäisi voittavan yhden paikan, mutta tokkopa sentään.

Juuri tänään eräs kristillisdemokraatti sanoi äänestävänsä vasemmistoa, koska ei halua tukea ulkomaalaisvastaisen perussuomalaisen pääsyä parlamenttiin. Etenkin jos Jussi Halla-Aho on ehdolla, siirtyvät kristilliset äänestämään puolueita joilta löytyy enemmän lähimmäisenrakkautta.alpit.jpg

2 kommenttia .

Oikeistolaisten kateus

Sunnuntai 25.1.2009 klo 23:48 - Jussi Saramo

Kokoomus on määrätietoisesti pyrkinyt eroon imagostaan rikkaiden puolueena.  Mainostoimistojen keksimiä työväenpuolue -teemoja on toisteltu niin, että monet ovat jopa alkaneet uskomaan niihin.

Täytyy lisäksi myöntää että heidän linjansakin on inhimillisempi kuin takavuosina. Kun samaan aikaan suurin vasemmistopuolue SDP muistetaan jopa kokoomusta oikeistolaisemmasta politiikasta, on koksujen ollut helppo paistatella gallupsuosiossa.

Kuka vielä muistaa kokoomuksen Piia-Noora Kaupin kuuluisaksi nostaneen haastattelun jossa hän sanoi, että työttömien ei pidä saada elää "sellaista elämää, jossa viihtyy ja nauttii ja pystyy puhumaan kännykkään ja käymään elokuvissa"?

Vastaavia lausuntoja kuulee epävirallisissa yhteyksissä usein kokoomuslaisten suusta. Minulle on aivan käsittämätöntä, että nämä kultalusikkapuolueen ihmiset ovat kateellisia köyhille, jotka saavat pientä toimeentulotukea. Ei se työttömyys mitään herkkua ja ikuista lomaa ole!

Toisenlaista kateutta lietsovat perussuomalaiset. Moni on kuullut legendoja maahanmuuttajista jotka saavat soskusta hienot autot ja asunnot. Perussuomalaisia ei kiinnosta näiden puheiden paikkaansapitämättömyys, päinvastoin he lietsovat rasismia saadakseen itselleen äänestäjiä.

Köyhien kateus kuviteltuja "sosiaalipummeja" kohtaan on toki ymmärrettävämpää kuin rikkaiden, mutta yhtä väärin. Eivät sosiaalituet ole pieniä maahanmuuttajien takia. Se rikkaus joka Suomeen on laman jälkeen kasautunut on mennyt ihan muualle kuin työttömille, olivat nämä sitten minkä värisiä tahansa.

Persujen nousu on nyt paljastanut kaapista myös kokoomuksessa uinuneen rasismin. Aiemmin liberaaleina tunnetut kokoomusnuoret hyökkäsivät Astrid Thorsin kimppuun ja syyttivät tätä liian vapaamielisestä lakiesityksestä. Nyt kokoomuslaiset ja perussuomalaiset ovat nostaneet meteliä Helsingin päätöksestä sijoittaa turvapaikanhakijoita entisiin hotelleihin ja motelleihin.

Nettikeskusteluissa on annettu kuvaa, että pakolaisia laitetaan luksustiloihin kun samaan aikaan suomalaiset ovat ilman asuntoja. Todellisuuden kanssa näillä väitteillä on vähän tekemistä.

fennohuone2.jpgYksi näistä "luksushotelleista" on Helsinkiläinen Fenno. Olen käynyt siellä vuosia sitten. Paikka oli jo silloin ankea, vessat olivat käytävillä ja huoneet olivat vaatimattomia. Nyt sitä on oltu sulkemassa ilmeisesti muutenkin.

Turvapaikanhakijoita on sijoitettu myös "keskelle ei mitään" Suomusjärven Syvälammelle. Moni muistaa paikan joka tuo mieleen vanhan kauhuelokuvan "Psykon" Turun ja Helsingin välisellä tiellä. Kotimaastaan pakenemaan joutuneille tämäkin on tietysti vaikkapa kuolemaa parempi, mutta en ymmärrä mitä kadehdittavaa sinne joutumisessa on?

Turvapaikanhakijoiden kohtelu Suomessa on usein melko tylyä. Suomessa onkin todella vähän pakolaisia. Päätökset vastaanottokeskusten lopettamisista on tehty suomalaisten toimesta. Ei sekään olisi näiden pakolaisten vika vaikka heidät jouduttaisiin majoittamaan Kämppiin. Sekin olisi meidän lyhytnäköisten päättäjiemme ratkaisu.

syvalampi.jpg

 

19 kommenttia .

Tshekin sinivihreät katastrofi EU:lle

Tiistai 13.1.2009 klo 14:07 - Jussi Saramo

praha.jpgEuroopan unionilla on kiertävä puheenjohtajuus. Vuoden alusta puheenjohtajaksi nousi Tshekki.

Tshekkiä johtaa Suomen kaltainen kummajainen: sinivihreä hallitus. Tshekin hallitus on menettänyt kaiken uskottavuutensa äänestäjiensä keskuudessa. Etenkin sen ulkopolitiikka on aiheuttanut suurta vastustusta.

Tshekin ulkopolitiikan päämäärä on ollut miellyttää Yhdysvaltoja hinnalla millä hyvänsä. Suomen sinivihreän hallituksen "uussuomettuminen" ja Yhdysvaltain hännystely on ollut pientä kun vertaa heidän tshekkiläisiin aatetovereihinsa.

Tavallisten tshekkien on ollut vaikea hyväksyä etenkin suunniteltua ohjuspuolustusjärjestelmän tutka-asemaa. Tämä Yhdysvaltojen vasallimaihin Puolaan ja Tshekkiin suunniteltu järjestelmä on Bushin hallinnon järjettömimpiä vetoja. Järjestelmä ei toisi kenellekään lisää turvallisuutta, ainoastaan uutta asevarustelua Naton ja Venäjän välille.

Konfliktin tai sodan alkaessa järjestelmä tekisi Tshekistä ensimmäisen maalin. Venäjä onkin jo ilmoittanut, että sen täytyy vastata Yhdysvaltain uuteen asevarusteluun tuomalla omat ohjuksensa lähelle Euroopan sydäntä, Kaliningradiin.

Mikäli Tshekissä olisi nyt vaalit, saisi demareiden ja kommunistien vasemmisto-oppositio 124 paikkaa 200:sta. Vihreät ovat romahtaneet täydellisesti alle kolmeen prosenttiin.

tsekki.pngTämä omassa maassaan vihattu hallitus ottaa kuitenkin nyt koko Eu:n ohjat käsiinsä. Ensimmäiset kämmit nähtiin jo, kun tshekkiläisen ruhtinaan Karel Schwarzenbergin johtamat "rauhanneuvottelut" tyrittiin Eu:n puolelta alkuunsa. Tshekki otti ennen neuvotteluja Israelin toimia tukevan kannan, eikä ollut missään vaiheessa uskottava toimija.

Israelin hyökkäyksen lisäksi kansainvälistä politiikkaa on järisyttänyt myös Ukrainan ja Venäjän kaasukiista jossa Eu joutui sijaiskärsijäksi. Yhdysvaltain pikku apulaisena tunnetut Tshekin johtajat eivät olleet lainkaan uskottavia neuvottelijoita kriisissä, jonka osapuolena ovat Yhdysvaltain tukema Ukrainan nykyjohto, ja Yhdysvaltain kanssa Kaukasuksen luonnonvarojen hallinnasta kamppaileva Venäjä. Tshekki ja Ukrainahan jopa toimittivat aseita Georgian johtajalle Saakashvilille ennen Georgian hyökkäystä Etelä-Ossetiaan.

Saas nähdä kuinka syvälle tässä vielä joudutaan. Eu:n tulisi rakentaa vakautta paitsi omalle alueelleen, niin myös lähialueilleen Lähi-Itään sekä Kaukasukselle. Yhdysvaltojen aggressiivinen toiminta luonnonvarojen, öljyn ja kaasun hallitsemiseksi saattaa pahimmillaan tulla eurooppalaisten maksettavaksi. Kaukaa valtameren takaa maailma näyttää aika erilaiselta. Jos Eu:n puheenjohtajana on hallitus jolle nöyristely suurvallan edessä on rauhaa ja vakautta tärkeämpää, ollaan aika heikoilla.

2 kommenttia .

Onnellista uutta vuotta kaikille!

Tiistai 30.12.2008 klo 11:57 - Jussi Saramo

giustiniani.jpgLähdemme pian Sveitsiin vuokra-autolla. Sitä ennen on hyvin aikaa päivittää blogia, toisin kuin eilen illalla luulin aloittaessani tätä blogimerkintää.

Olen ollut tunnelmallisessa Genovassa tapaninpäivästä. Hyvä ystäväni asuu keskellä Genovan vanhaa kaupunkia, joten parempaa sohvamajoituspaikkaa on vaikea kuvitella. Kuva asunnon ikkunasta näkyy vieressä. Kadut täällä ovat hämmentävän kapeita, ottaen huomioon että niitä reunustavat korkeat talot. Muurien sisään rakennettu keskiaikainen kaupunki ei voinut kasvaa merelle eikä vuorten rinteille, joten se kasvoi ylöspäin.

Kohta alkava tammikuu on täällä vuoden kylmin kuukausi. Lämpötila on kuitenkin lähempänä kymmentä kuin nollaa, joka on ihan ok etenkin nyt, kun flunssa meni ohi. Täällä vanhassa kaupungissa ei juuri tuule johtuen tiiviistä rakentamisesta. Myös meren rannalla oli ihmeellisen lämmin, ehkäpä välimeri toimii vähän toisin kuin kotoinen itämeremme joka tuo lähinnä kylmää ilmaa.

Joulukuu on siitä hyvä aika lomailla täällä, ettei muita turisteja juuri ole, ja kapeat kadut matalalla roikkuvine perinteisine jouluvaloineen ovat hyvin tunnelmalliset. Joulukuussa täällä vierailee myös kiertävä huvipuisto, jossa mekin kävimme. Suomalaiselle tuntui oudolta kun huvipuiston peleistä saattoi voittaa pehmolelujen ja rihkaman lisäksi myös tupakkaa tai alkoholia. Mekin voitimme uudenvuoden skumpat rinkulanheittopelistä josta kuva alla.

tivolipalkinnot.jpgYstäväni ovat juuri hakemassa pikkuista vuokra-autoa jolla ajamme Sveitsiin. Lähes kaikki autot täällä ovat hyvin pieniä, mikä on ympäristön kannalta hieno juttu. Autolla ei täällä vanhan kaupungin puolella juuri mitään tekisikään. Kuulin myös että kaupunki oli juuri tehnyt hienon päätöksen ja päättänyt muuttaa kaupungin uudella puolella sijaitsevan leveän pääkadun kävelykaduksi. Metron rakentaminenkin ilmeisesti etenee ja nykyinen tynkämetro saa jatkoa.

Suomalaiset pitävät usein Italiaa takapajulana ja joissain asioissa sille on toki katettakin. Monissa asioissa täällä ollaan kuitenkin paljon meitä edellä. Suomessa kaupunkisuunnittelu tehdään vielä autojen ehdoilla, täällä etusijalla ovat ihmiset. Suomalaiset kyllä matkustellessaan ihastelevat köpistä, nykkiä  tai genovaa, mutteivät ilmeisesti vielä osaa yhdistää eroja omiin kaupunkeihinsa jotta vaatisivat ponnekkaammin muutosta.

En ole ennen käynyt Sveitsissä, joten odotan reissua innolla. Reitti Churin kaupungin lähelle sijaitsevalle italialaisten ystäviemme vapaa-ajan asunnolle kulkee kuulemma upeiden maisemien läpi, joten täytyy yrittää pysyä poissa ratista jotta näkee mahdollisimman paljon. Saas muuten nähdä törmääkö Churissa paikallisen salibandyn naisten liigajoukkueen suomalaisvahvistuksiin.

 

boccadasse.jpg

Kuvassa Boccadassen ranta jossa kävimme toissapäivänä. Nyt pakkaan laukut Sveitsin matkaa varten ja valmistaudun lähtöön. Toivotan kaikille oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta, olkoon se edellistä parempi, oli edellinen sitten millainen hyvänsä. Erityisesti Lähi-Itään on tällä hetkellä syytä toivoa rauhaa, Israelin valtion vastuuton kosto Hamasia vastaan kohdentuu miljooniin siviileihin, ja sadat kuolleet synnyttävät vain lisää vihan kierrettä aluelle.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »