Kehitysmaihin siirtyvät työpaikat eivät useinkaan lisää hyvinvointia

Keskiviikko 30.1.2008 klo 13:08 - Jussi Saramo

Minunkin blogissani on väännetty monesti kättä siitä, onko globaalista kapitalismista hyötyä köyhille maille. Kun työpaikka siirtyy Suomesta Kiinaan, kärsii työttömäksi jäävä suomalainen, mutta hyötyykö työn saava kiinalainen?

Kiina on diktatuuri, jossa työläisillä ei ole oikeutta järjestäytyä ammattiliittoon eikä taistella inhimillisten työolojen ja palkkojen puolesta. Kiina ei ole ainoa Aasian maa, jossa ihmiset työskentelevät orjina, Aasiassa on tilastojen mukaan miljoonia orjia, joista osa lapsia. Heidän elämänlaatunsa on vain huonontunut työn "saannin" jälkeen.

lippumeri.jpgKiina on erityistapaus, sanotaan. "Demokraattisissa" maissa on toisin. Onko näin? Suomalainen selluyhtiö Metsä-Botnia rakensi paperitehtaan Uruguayn ja Argentiinan rajalle Uruguayn puolelle. Etenkin Argentiinan puolella ympäristöväki oli raivoissaan. Suomessa hanketta puolusteltiin mm. sillä, että tehdas tuo alueelle hyvinvointia.

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus tilasi Uruguayn valtionyliopistolta tutkimuksen, jossa selvitettiin Metsä-Botnian Uruguayn tytäryhtiön työoloja. Viidennes työntekijöistä oli tienannut viimeisen kuukauden aikana alle sata euroa. Tämä alittaa jopa lakisääteisen minimipalkan maassa. Palkat ovat niin pieniä, että työntekijöillä on vaikeuksia elättää perheensä. Puuplantaasien työntekijöistä taas yli puolet saa hallitukselta perheavustuksia, ja joka kymmenes kuuluu sosiaaliministeriön hätäohjelman piiriin.

Selvityksen mukaan Metsä-Botnian tytäryhtiö kuuluu kuitenkin alueen hyviin työnantajiin. Etelä-Amerikassakin käytetään laajalti orjuuteen verrattavia työsuhteita.

4 kommenttia . Avainsanat: talouspolitiikka, globalisaatio, työ

Pekkariselle isoimmat aplodit - Cronbergille buuaukset

Tiistai 29.1.2008 klo 17:21 - Jussi Saramo

Osallistuin tänään satojen muiden valtion omistajapolitiikasta huolestuneiden kanssa Työtä - Ei tukirahoja! -tilaisuuteen Helsingissä.

Puhumassa oli eri alojen asiantuntijoita, ammattiyhdistysliikkeen toimijoita sekä poliitikkoja. Yllättäen suurimmat suosionosoitukset keräsi kepun Mauri Pekkarinen, joka ainoana paikallaolevista ministereistä myönsi, että asiallisesti ottaen Suomen hallitus voisi halutessaan kutsua koolle Stora Enson ylimääräisen yhtiökokouksen. Pekkarinen varoitti, että kokouksessa keskusteltaisiin toimitusjohtajan erottamisesta. Tämä keräsi valtavat aplodit, Stora Enson surkean johdon irtisanominen olisi varmasti kaikkien yhteinen etu. Tästä Pekkarinen ei ollut samaa mieltä.

Kokoomuksen ministeri Häkämies ja vihreiden Cronberg sen sijaan osoittivat totaalisen alamaisuutensa yritysten toimivan johdon edessä. Kummankaan mielestä yritysten toiminnalle ei voi mitään. Pekkarinen sanoi, ettei hän aio alkaa toimimaan hallituskumppaneidensa näkemyksiä vastaan edes suhteessa valtionyhtiöihin. Pelottavaa kuinka uusliberaaleja vihreistä on tullut, kepusta oikealta ohitse!

rinne.jpgToimihenkilöunionin Antti Rinne, elintarviketyöläisten Veli-Matti Kuntonen, ja monet muut ammattiyhdistysliikkeen toimijat osoittivat puheillaan, että turhan nöyristelyn ajan täytyy loppua Suomessakin. Kaikki asiantuntijat ja paikalla olleet todistivat kilvan, ettei Lapissa ole puupulaa, ainakaan Kemijärven käyttämän kuitupuun osalta. Stora Enson perustelut tehtaan sulkemiselle ovat siis valheelliset. Demarien Skinnari totesikin, että tässä on Suomen valtiota viilattu pahan kerran linssiin ruotsalaisten Wallenbergien toimesta. Näin suomalaiset veronmaksajat laitetaan maksamaan Wallenbergien yhdysvaltalaisille ystävilleen antama apu.

Ammattiyhdistysliikkeen riveistä nousi kyllä yksi typeräkin puheenvuoro, metallin demarien Matti Putkonen vähät välitti todistuksista joiden mukaan puuta on riittävästi. Hän vaati luonnonsuojelualueiden vähentämistä Lapissa, ja syytti ympäristöjärjestöjä tilanteesta. Näin Putkonen sotki siihen asti asiassa pysynyttä keskustelua omien päähänpinttymiensä vuoksi. Onneksi muut paikallaolijat olivat sen verran fiksuja, että huomio pidettiin jatkossakin oikeissa syyllisissä, Stora Enson johdossa ja porvarihallituksessa.

Jos joutuivat paikalla olleet metallilaiset häpeämään Putkosen avautumista, ei Kemijärven kansanliikkeen puheenjohtajaksi valittu kepulainen Heikki Nivalakaan malttanut pysyä hommassaan kemijärveläisten puolustajana. Hän väitti, että Vasemmistoliitto vain kerää irtopisteitä välikysymyksellään. Vasemmistoliiton pj. Korhonen ihmettelikin mitä pitäisi tehdä, kun hallitus kerta toisensa jälkeen vain ilmoittaa ettei aio käyttää valtaansa. Pitäisikö opposition muka katsoa tumput suorina kun hallitus tuhoaa valtionyhtiöt?

Kemijärveläiset ovat hienosti taistelleet asiansa puolesta ja olleet otsikoissa. Kyse on kuitenkin koko valtion omistajapolitiikasta. Tänään paikalla olleet kymenlaaksolaiset kertoivat valaisevia esimerkkejä, kuinka Summan tehtaiden osalla tilanne on ihan yhtä paha kuin Lapissakin. Eikä valtion kädettömyys rajoitu vain paperitehtaisiin, kaikkien on syytä olla huolissaan nykykehityksestä. Onko tämän porvarihallituksen jälkeen enää mitään pelastettavaa?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talouspolitiikka, globalisaatio, työ

Nokia tekee sen itse

Perjantai 25.1.2008 klo 12:52 - Jussi Saramo

Yli puolet saksalaisista sanoo ettei jatkossa osta Nokiaa. Nokiaboikottia ehdotettiin mm. Attacin taholta. Näyttää siltä, että ulkopuolisia paremmin boikottien puolesta toimii Nokia itse. Vai mitä tuumitte siitä, että yhtiö tarjoaa nyt siirtyviä työpaikkoja entisille työntekijöilleen. Termi "karavaanikapitalismi" on saanut entistä syvemmän merkityksen, kun saksalaisten työntekijöiden olisi nyt muutettava Romaniaan...

nokia.jpg

6 kommenttia . Avainsanat: globalisaatio, työ

Attacilta uusi lehdistötiedote

Keskiviikko 23.1.2008 klo 13:03 - Jussi Saramo

Istun puoluehallituksen kokouksessa, ja kohta pitää lähteä kohti Lahtea ja Next Step -messuja. En ehdi enempää nyt kirjoittamaan, mutta liitän alle kannanoton jonka teimme Attacin hallituksen kokouksessa. Toivottavasti media vastaa huutoonsa ja julkaisee tämänkin, nyt tarvitaan todellista sisältökeskustelua talouden pelisäännöistä. Boikottiuhkaus oli kiinnostava asia, mutta nyt pitää uskaltaa mennä syvemmälle!

JULKAISUVAPAA HETI

Attac: Kohti yleiseurooppalaista irtisanomissuojaa

Suomen Attacin mielestä eurooppalainen irtisanomissuoja on liian heikko.

Heikko irtisanomissuoja johtaa irtisanotun työn ohjaamiseen maihin, joiden lainsäädäntö vuotaa pahiten. Suomen irtisanomissuoja on massairtisanomisissa Euroopan huonoimpia, jonka mm. kemijärveläiset joutuvat nyt kokemaan nahoissaan.

Stora Enso sulkee useita kannattavia tehtaita, koska näin he laskevat saavansa entistä suurempia voittoja. Valtiolle tämä tulee kalliiksi menetettyinä verotuloina, kasvaneina työttömyyskorvauksina ynnä muina kuluina. "Karavaanikapitalismin lyhytnäköisten tuotto-odotuksien on annettu mennä yhteisen edun edelle, kun valtion johto ei halua puuttua asioiden kulkuun ja käyttää suurimman omistajan asemaansa", toteaa Attacin puheenjohtaja Mikko Sauli.

Attacin mielestä nykyinen tilanne, jossa valtiot käyvät kilpaa siitä kenellä on halvin työvoima ja riittämättömin vero- ja sosiaalilainsäädäntöpohja, on kestämätön. Demokraattisessa yhteiskunnassa on kyettävä luomaan riittäviä pelisääntöjä yrityksien toiminnalle, eikä nostaa käsiä pystyyn markkinoiden edessä.

"Yleiseurooppalainen, lähtötasoltaan tiukka irtisanomissuoja olisi ensiaskel syöksykierteen katkaisemiseksi", Sauli linjaa.

Attac haluaa ilmaista solidaarisuutensa kaikille vastaavista syistä irtisanotuille ihmisille. Saksalaiset, romanialaiset ja suomalaiset ansaitsevat kaikki turvalliset työsuhteet.

Lisätietoja:

Mikko Sauli, puheenjohtaja, Attac, +358 40 747 4324
Jussi Saramo, hallituksen jäsen, Attac, +358 41 503 4000

4 kommenttia . Avainsanat: talouspolitiikka, globalisaatio, työ

Attac provosoi ihmiset ajattelemaan

Tiistai 22.1.2008 klo 16:28 - Jussi Saramo

Nokia on siirtänyt lähes kaikki tehtaansa halpatuotantomaihin. Nokian omistuskin on jo lähes kokonaan ulkomailla. Pääkonttori, pieni kalliiden mallien tuotanto, ja osa suunnittelusta on yhä Suomessa, työllistääpä se minun omaa lähipiiriänikin. Globalisaatiokehitys näyttäisi kuitenkin jatkuvan, joten nekin siirrettäneen tulevaisuudessa sinne, missä ei tarvitse huolehtia verojen maksusta tai paikallisen väestön hyvinvoinnista.

Ei Nokia ole mikään poikkeus. Näin toimii valtaosa ylikansallisista suuryrityksistä. Kovassa kilpailussa monilla aloilla tuotantoa siirretään jopa hikipajoihin orja- tai lapsityön tekijöille, kun kilpailijakin tekee niin. Ostin itsekin taannoin paitoja ylikansallisesta ketjusta muutamalla eurolla, ja koin jälkikäteen huonoa omaatuntoa, onhan selvää, että niitä ei ole voitu tuottaa reilun pelin mukaisesti tuolla hinnalla.

attac.gifSuomen Attac ehdotti Nokian boikotointia vastalauseena Nokian päätökselle lakkauttaa jo valmiiksi pahasta työttömyydestä kärsivän Saksan Bochumin kännykkätehdas. Näin Attac hienolla tavalla nosti keskusteluun sen, että tarvitaan kansainvälistä solidaarisuutta. Kun demokraattisesti valitut päättäjät levittelevät käsiään, voi kuluttaja edes yrittää näyttää millaista toimintaa se ei halua tukea.

Netin keskustelupalstoilla Attacia on syytetty epäisänmaallisuudesta, työpaikkojen häviämisestä Suomesta, ja jopa siitä, ettei Attac välitä köyhistä maista, kun se ei halua että tuotantoa siirretään sinne.

Todellisuudessa globaalikapitalismi ei rikastuta köyhiä maita. Nykyisin teollisuus siirtyy erityisesti sellaisille vapaatuotantoalueille, joilla ei tarvitse maksaa kunnollisia palkkoja, ei tarvitse välittää ympäristönormeista, eikä välttämättä maksaa veroja ollenkaan. Usein halpamaihin siirtyvät yritykset luovat alueellista epätasa-arvoa, ja rikastuttavat korkeintaan hyvin pienen paikallisen eliitin.

Mikäli globaalin kapitalismin annetaan toimia rauhassa ilman, että valtioiden annetaan demokraattisin keinoin puuttua sen toimintaan, ei missään tule asiat olemaan hyvin. Köyhät maat eivät rikastu, mutta rikkaiden maiden tavalliset ihmiset köyhtyvät. Suomi rikastui aikanaan suojaamalla omaa tuotantoaan ja rakentamalla valtionyhtiöitä. Nyt samaa mahdollisuutta ei haluta antaa kenellekään, vaan kaikki valta ohjataan markkinoille.

Ne ketkä haluavat löytää todelliset epäisänmaalliset voimat, saavat luvan katsoa oikeistopuolueiden suuntaan. Yhteisillä ponnistuksilla rakennettua kansallisomaisuutta myydään yhä, ja esimerkiksi Kemijärven alueella asuvat ihmiset maksavat siitä kovaa hintaa. Kaiken lisäksi porvarihallituksella olisi vielä mahdollisuus käyttää valtaansa Stora Ensossa, mutta se ei kuulu näiden äärikapitalistien ideologiaan. Annetaan mieluummin yhä miljoonatuottoa tekevän tehtaan mennä nurin, ja maksetaan sen jälkeen vielä miljoonia verovaroja tukina köyhtyneelle Kemijärven alueelle.

Kemijärven sulkemisen myötä Suomeen tulee välittömästi ja välillisesti lisää tuhansia työttömiä. Kohta näitä sitten syyllistetään laiskuudesta, ja sanotaan että muuttakaa Helsinkiin. Seuraavaksi ihmetellään miksi Helsingissä on niin kallista asua, ja miksi kaikki haluavat sinne. Työttömien saamia tukiakin pitää varmaan laskea, koska rahat eivät riitä, ja heitä pitää kannustaa töihin. Kuinka moni edes tietää, että Suomessa on nykyään EU:n huonoimpiin kuuluva sosiaaliturva?

Typerää on alusta loppuun tämä globaalikapitalismi. Jos Neuvostoliitossa jotain hyvää oli, niin se, että se toimi vastavoimana. Nyt ei näytä enää mikään pysäyttävän syöksykierrettä, jonka pohjalla on todellinen suuryritysten maailmanlaajuinen diktatuuri.

Nyt on pakko lopettaa avautuminen ja mennä Attacin hallituksen kokoukseen. Toivottavasti saamme avattua lisää ihmisten silmiä.

10 kommenttia . Avainsanat: talouspolitiikka, globalisaatio, työ

Palvelualat lakkoon?

Maanantai 14.1.2008 klo 18:24 - Jussi Saramo

liber2.jpgUusi Libero ilmestyi viime viikolla. Lehti on juhlanumero, ikää lehdellä on jo 20 vuotta. Lehdessä käsitelläänkin sen historiaa. Havainnollista aikajanaa lukemalla huomaa, kuinka vasemmistolainen nuoriso on ollut ensimmäisenä vaatimassa monia asioita jotka sittemmin ovat toteutuneet. Moni asia odottaa silti yhä toteuttamistaan, kuten perustulo, jonka puolesta kampanjoitiin jo kahdeksankymmentäluvulla.

Mukana on myös kirjoittamani puheenjohtajan kolumni:

Kaukana ovat ne ajat, kun sairaanhoitajat olivat rikkaiden perheiden tyttäriä ja lääkärien vaimoja, joille riitti palkaksi työstään kutsumuksen tuoma hyvä mieli. Nykyään hoitajat tarvitsevat ihan oikeaa palkkaa työstään kuten muutkin tavalliset duunarit.

Yksi asia on kuitenkin säilynyt muuttumattomana noista menneistä ajoista. Yhä vain hoitajat ovat äänestäneet ammattiliittonsa johtoon kokoomuslaisia, ja usein muissakin vaaleissa kokoomus on saanut ison osan hoitajien äänistä. Tämä siitä huolimatta, että palkka on laahannut pahasti jäljessä, ja eduskunnassa ja kunnissa kokoomuksen politiikka on kurjistanut heidän työolojaan.

toivo.gifKun kokoomus lanseerasi viime vaaleissa ”tasa-arvotupon”, se astui epävarmalle maaperälle. Suomessa palkoilla ei yleensä tehdä puoluepolitiikkaa. Vaalien jälkeen hoitajat vaativat lupausten noudattamista ja kokoomus ilmoittikin että palkat ovat työmarkkinajärjestöille kuuluva asia eivätkä he aio maksaa normaalin korotuslinjan yli meneviä kuluja, vaikka olivat niin yksiselitteisesti luvanneet. He markkinoivat itseään kuitenkin sankareina, kun olivat uskaltaneet nostaa vaikean asian esille. Asian jota me vasemmistolaiset olimme pitäneet jo vuosia esillä. Me olemme vaatineet kunnille rahaa, jota voitaisiin käyttää palkkoihin, mutta myös uusiin työpaikkoihin, jolloin työolot olisivat siedettävämpiä.

Kun hallitus ei antanutkaan kunnille tarvittavaa rahaa alkoi mielenkiintoinen taistelu. Vasemmisto-oppositio puolusti hallituksen antamia lupauksia ja kokoomusjohtoisen Tehyn vaatimuksia. Lopulta hallitus laittoi kovan kovaa vastaan, ja sääti ihmisoikeussopimusten vastaisen lain, jolla pakotettaisiin hoitajan koulutuksen saaneet henkilöt tarvittaessa sairaaloihin töihin, vaikka he eivät olisi työsuhteessa sinne. Hoitajat taas syyllistettiin ihmishenkien vaarantamisesta, vaikka todellisuudessa syyllinen syntyneeseen tilanteeseen oli porvarihallitus.

Lopulta Vasemmistoliitto oli ainoa puolue joka vastusti pakkotyölakia eduskunnassa johdonmukaisesti jokaisessa valiokunnassa ja isossa salissa, kun demarit yrittivät pelata kaksilla korteilla. Me Vasemmistonuoret taas toimimme kaduilla, hoidimme muun muassa käytännön järjestelyt eduskunnan edessä järjestettyyn pakkolain vastaiseen mielenosoitukseen.

tehy_logo.jpgHoitajat voittivat lopulta. Voitto hyödyttää myös muita kuin Tehyn jäseniä, sillä moni muukin saa korotukset käytännössä heti. Viimeistään muutamassa vuodessa korotukset tulevat kaikille hoitoalan ihmisille. Hoitajien palkankorotukset myös nostavat painetta antaa vastaavia korotuksia muille matalapalkkaisille korkeasti koulutetuille, kuten opettajille, kirjastonhoitajille ja sosiaalityöntekijöille. Suomella on varaa maksaa näille kaikille korkeampia palkkoja, meidän julkisen sektorin palkkamenot ovat jopa koko maailman mittakaavassa ennätysmäisen pieniä suhteutettuna kansantuotteeseen ja palvelutasoon.

On tärkeää että korkeasti koulutetut naisvaltaiset alat saavat kohtuullisen palkan, joka riittää opintolainojen maksamisen ohella myös elämiseen. Tehdyt palkkaratkaisut ovat hyvä alku näiden palkkojen korjaamiseen. Teollisuudessa palkkakehitys jatkui myös hyvänä. Katseet pitääkin nyt kohdistaa kaikkein matalapalkkaisimpiin ja työttömiin. Heidän puolestaan ei toimi kukaan muu kuin vasemmisto, ja siksi meidän tulee puhua heidän puolestaan tavallistakin kovemmin.

On sikamaista, että monilla palvelualoilla tehdään pitkää päivää kyseenalaisissa oloissa, ja surkeasta palkasta huolimatta joudutaan vielä nöyrtymään kaikenmaailman vuokra-, silppu- ja pätkätöihin. Työnantaja tietää, että korkean työttömyyden ja alhaisten työttömyyskorvausten johdosta työvoimasta ei tule pulaa. Niinpä he käyttävät usein kaikki mahdolliset keinot repiä irti työntekijöistä mahdollisimman pienellä rahalla irti maksimaalinen työpanos. Koskahan nähdään palvelualoilla kunnollinen lakko? Toivottavasti pian, jos palkat eivät muuten nouse!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työ, talouspolitiikka

Suomalainen tyytyy vähään

Perjantai 14.12.2007 klo 17:14 - Jussi Saramo

Suomessa on jo vuosia seurattu, kuinka suuria voittoja tuottavat yritykset irtisanovat työntekijöitään lyhytnäköisten voittojen toivossa. Jopa valtionyhtiöt ovat mukana tässä kvartaalikapitalismin mukanaan tuomassa järjettömyydessä, vaikka niiden luulisi toimivan pidemmän tähtäimen strategian mukaan.

Kemijärvellä suljetaan tehdas, joka tekee suuria voittoja. Se on myös pitänyt omalta merkittävältä osaltaan Lappia elinvoimaisena ja tuonut epäsuorasti leivän pöytään myös monille pienyrittäjille ja palveluiden tuottajille. Jatkossa tulee vain kuluja valtiolle, kun pitää alkaa maksamaan työttömyystukia ja veronmaksu loppuu.

Vastaavat ministerit Häkämies ja Cronberg levittelevät käsiään. Tällaista tämä kapitalismi nykyään on. Edes Kekkosen perinnöllä ratsastavat syrjäseutujen kepulaiset eivät tee eduskunnassa asialle mitään, vaikka puolue on päähallituspuolue. Lapissa kyllä käydään sitten porukalla jeesustelemassa.

Kemijärvellä ihmiset ovat heränneet taistelemaan oikeuksistaan. Silti jotenkin tuntuu, että Suomessa tämä valtion omistajapolitiikka on juuri sen takia näin huonoa, että tiedetään ettei meillä nouse kunnollisia vastarintaliikkeitä. Jos tällaisia sikailuja tehtäisiin Ranskassa, kansa olisi hyvinkin nopeasti mellakoimassa kaduilla.

Suomalaiset ovat hyvin nöyriä. Mitä tahansa suuret johtajat päättävätkin tehdä, se otetaan kiltisti vastaan, ja ajatellaan että se on ollut varmasti hyvin harkittu päätös. On tietysti usein upeaakin, että ollaan vähään tyytyväisiä, mutta yleensä se on suoranainen este asioiden muuttamiseksi parempaan. Hyvä esimerkki on Helsingin julkinen liikenne.

bartekmetro.jpgKuvassa Puolan nuorten sosialistien Bartek ostaa Prahassa metrolippua. Hinta on reilusti alle puolet suomalaisesta, linjoja on enemmän, ja kaikki toimii muutenkin paremmin. Prahassakaan ei metrolla pääse kaikkialle, mutta liityntä bussilinjoille toimii loistavasti. Busseja on paljon, ja vuoroväli pieni.

Samanlaisia kokemuksia minulla on lähes kaikkialta Euroopasta. Helsingin julkinen liikenne on Suomen mittakaavassa tietysti hyvä, mutta se häviää lähes kaikkien eurooppalaisten pääkaupunkien julkiselle liikenteelle. Silti HKL mainostaa ylpeänä, että Helsingissä on Euroopan paras joukkoliikenne. Kun lukee julistetta tarkemmin huomaa, että paremmuus on ratkaistu kyselytutkimuksella. Todellisuudessa helsinkiläiset vain ovat vähään tyytyväisiä.

Ainoa keino parantaa pääkaupunkiseudulla ja muuallakin Suomessa julkista liikennettä, on hylätä nykyinen uusliberaali ajattelu ja satsata sinne lisää rahaa. Ainakin täällä pääkaupunkiseudulla se toimii todella tehokkaasti. Ongelmana ovat pienet resurssit. Ainoa keino toteuttaa kaikkia hyödyttävää omistajapolitiikkaa on sama, nykyisen uusliberaalin ajattelun hylkääminen. Kokonaisuuden pitää ratkaista, dogmaattinen uusliberaalin talouspolitiikan noudattaminen on enemmänkin uskontoa kuin tiedettä.

2 kommenttia . Avainsanat: liikenne, työ, ympäristöpolitiikka, talouspolitiikka

Onnea Tanska!

Keskiviikko 14.11.2007 klo 13:59 - Jussi Saramo

sf3.gifSuomessa on uutisoitu oikeiston voittaneen Tanskan vaalit. Todellisuudessa oikeisto hävisi, mutta pystyy niukimmalla mahdollisella tavalla pysymään vallassa.

Tanskassa Vasemmistoliiton sisarpuolue SF (Sosialistinen Kansanpuolue) oli vaalien suurin voittaja, joka tuplasi kannatuksensa ja nousi kuudesta prosentista kolmeentoista! SF jatkoi näin Euroopan vasemmiston murskavoittojen sarjaa Saksan, Hollannin, Kreikan ja Islannin jälkeen.

Koskahan Suomessa kansa todella muuttaisi voimasuhteita vaaleissa? Meillä seitsemän prosentin nousut tuntuvat mahdottomilta, kun jo yhden prosentin voittoa kutsutaan reiluksi. Ihmetellään miksi hyvinvointivaltiota puretaan, ja sitten kuitenkin äänestetään ne samat puolueet valtaan jotka siihen ovat syyllsiä.

***

porvoo2.pngIstun juuri bussissa matkalla kaupunginvaltuustoryhmien välisiin neuvotteluihin. Kokouksesta on tulossa pitkä ja hankala. Aiemmin mainitsemani velkaantumisen hillitsemisen lisäksi tulen taistelemaan Gammelbackan terveysaseman puolesta. Gammelbacka on tuhansien ihmisten lähiö, jossa on paljon autottomia ihmisiä. On sikamaista, jos heidän terveyspalvelunsa siirretään Näsiin. Toivottavasti todellisena syynä ei ole se, että maahanmuuttajavaltaisena pienen äänestysprosentin alueena puolueet eivät laske saavansa sieltä paljoa ääniä. Uusliberalistisen retoriikan helmenä mainittakoon, että siirtoa perustellaan Gammelbackalaisten palveluiden parantamisella!

***

tehy_logo.jpgOlin äsken puoluehallituksen kokouksessa, ja siellä puhuttiin eniten Tehyn työtaistelusta ja pakkotyölaista. Todettiin, että Tehy ansaitsee korotuksensa, ja että tämä tulee hyödyttämään jatkossa myös muita pienipalkkaisia. Se taitaakin olla yksi ongelman ytimestä, kuten kokoomuksen Ben Z. jo eduskunnassa möläytti, on vaara että muutkin huonosti palkatut alat saavat jatkossa päähänsä vaatia korotuksia.

Kokoomuksen tasa-arvotupo oli törkein valhe ikinä. Porvarihallitus on osoittanut, että palkkatasa-arvo on yksi eniten heidän vastustamiaan asioita.

1 kommentti . Avainsanat: Porvoo, työ, Tanska

Hullu, hullu maailma

Perjantai 9.11.2007 klo 11:23 - Jussi Saramo

Nyt seuraa jo toinen blogimerkintä samasta aiheesta putkeen. En meinnanut saada unta viime yönä, kun hoitoalan työtaistelukuvion älyttömyys pyöri päässä.

Nyt on siis todellakin niin, että Suomessa vuonna 2007 porvarihallitus aikoo säätää pakkotyölain. Puhuin aiemmin lakonmurtolaista, joka se tietysti onkin, mutta että myös irtisanoutuneita ihmisiä pakotettaisiin töihin! Orjuuden pitäisi olla kiellettyä aika monissa kansainvälisissä sopimuksissa.

Ja hullumaksi vaan menee, kun nelosen uutisissa pääministeri ensin kertoo keskosten kuolevan, ja sitten toimittaja lopettaa painokkaasti, että vasemmiston pitää nyt päättää kumpi on tärkeämpää, ihmisten elämä vai lakko-oikeus. Miksei toimittaja kysy, että hallituksen on nyt päätettävä kumpi on tärkeämpää, omien kasvojen säilytys vai ihmishenki? Hehän lupasivat palkkoihin reilut kuoppakorotukset, ja jättivät ne nyt tekemättä, vaikka rahaa olisi! Hallituksella on avaimet tilanteen ratkaisuun, ei oppositiolla. Se vaan vaatisi vähän nöyryyttä.

2 kommenttia . Avainsanat: työ

Hallitus hävetköön!

Torstai 8.11.2007 klo 19:32 - Jussi Saramo

Osoitimme tänään mieltä Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan eduskunnan lisärakennuksen edessä. Porukkaa oli paikalla riittävästi, huolimatta lyhyestä varoitusajasta mielenosoituksen järjestämisessä. Olisi korkea aika, että muut hallituspuolueet vihdoin näyttävät jotain selkärankaa, ja laittavat kokoomuksen kuriin. On hyvä, että kokoomuslaiset vihdoin tunnustavat Nato-intonsa rehellisesti, mutta ei Suomea ministerinä edustava henkilö voi sooloilla vastoin demokraattisesti tehtyjä päätöksiä.

***

Suutuin äsken todella paljon, kun katsoin TV-uutisia. Pääministeri Vanhanen jeesusteli eduskunnassa sillä, kuinka heidän on pakko säätää lakonmurtolaki, koska ei voida sallia ihmisten kuolevan Tehyn lakon vuoksi. Ei muka ole muuta vaihtoehtoa! Tämä on täyttä p****puhetta, hallitus laittaa kaksi miljardia ylimääräistä velan maksuun, ja verotuloistakin jäänee toistamiljardia ekstraa. Rahaa siis on yllinkyllin. Mikäli joku kuolisi lakon aikana, saisi porvarihallitus katsoa peiliin, ei se voi pakottaa ketään tekemään töitä huonolla palkalla. Etenkään, kun sekä kokoomus että vihreät lupasivat suuria korotuksia hoitajien palkkoihin ennen vaaleja.

Vasemmistokin lupasi korotuksia, mutta me olisimme ne toteuttaneet. Suunnitellun kaltaista lakonmurtolakia ei voi hyväksyä, se on vastoin kaikkia sopimusyhteiskunnan pelisääntöjä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: turvallisuuspolitiikka, työ

Kokoomus keitti lakkosopan, toivo on mennyt

Tiistai 2.10.2007 klo 14:30 - Jussi Saramo

toivo.gifKokoomuksella on käsittämättömän hyvä imago, ainakin suhteessa siihen mitä he edustavat. Osasyynä taitaa olla se yksinkertainen tosiasia, että suurin osa mediasta on kokoomuslaisten käsissä.

Silti täytyy antaa tunnustusta hyvin hoidetusta imagonrakennuksesta. Itsekin olen tavannut useita hoitajia, jotka äänestävät vaaleissa kokoomusta, ja jopa oman ammattiliiton vaaleissa. Sairaanhoitajien Tehyn puheenjohtajakin on kokoomuslainen.

Tähän asti kokoomuslaiset ovat onnistuneet täysin älyttömän logiikan perusteella syyttämään hoitajien huonoista palkoista vasemmistoa. Kun muille aloille on yhteisin ponnisteluin saatu kohtuullinen palkkataso, ovat hoitajat muka sen takia jääneet ilman. Älyttömin ja useimmin olen kuullut kokoomuslaisten Tehyaktiivien suusta, että osa paperimiesten palkoista pitää antaa hoitajille, koska he saavat aivan liikaa palkkaa.

tehy_logo.jpgMikäli paperimiesten palkkoja laskettaisiin, menisi säästyvä raha kyllä kokoomuslaisille, mutta ei suinkaan hoitajille. Se menisi paperiteollisuuden omistajille, eli suurelta osin vielä kokonaan pois Suomesta. Koska paperimies maksaa nykyään paljon suuremmalla prosentilla veroa kuin kapitalisti, olisi yhteiskunnalla entistä vähemmän rahaa hoitajien palkkoihin.

Tanskalaiset ystäväni olivat kummissaan, kun kerroin että Suomessa iso osa hoitajista ja opettajista äänestää kokoomusta. He ihmettelivät onko meillä niin korkeat palkat julkisella sektorilla. Tanskassa nämä naisvaltaiset alat äänestävät vasemmistoa joka on taistellut heidänkin palkkojaan ylöspäin. Suomessakin ay-liike on pyrkinyt tupoihin, jolloin myös oikeiston hallitsema osa ay-liikettä on saanut yhtä isot korotukset kuin teollisuus. SAK:ta ei siis ainakaan tässä asiassa voi syyttää solidaarisuuden puutteesta.

Mutta unohdetaan menneet ja katsotaan nykypäivään. Kokoomus lupasi ennen vaaleja tehdä tasa-arvotupon, joka takaisi hoitajille kunnollisen kuoppakorotuksen. Puhuttiin jopa 500 eurosta. Vaalien jälkeen kokoomus pääsi hallitukseen ja sai valtionvarainministeriön. Ilouutinen siis hoitajille, nyt lupaukset kävisivät toteen!

super_logo.gifKokoomus voisi halutessaan antaa hoitajille niin ison korotuksen kuin se lupasikin, tai vaikka vielä isomman. Hallituksessa istuu Kokoomus ja Keskusta, Tehyn pj. on kokoomuslainen ja Superin keskustalainen. Jopa kuntia edustavan työnantajajärjestön puheenjohtaja on kokoomuslainen. Tällä kertaa he siis eivät voi mitenkään vierittää syytä vasemmiston niskoille, vaikka valheellistahan se on tähänkin asti ollut.

Luvattua kuoppakorotusta ei kuitenkaan tullut. Ministeri Kataiselle yrittäjien ja maanomistajien perintöveron poisto oli tärkempää kuin hoitajien "kuoppakorotus". Saas nähdä, miten käy, kun Tehy mennee lakkoon. Alkaako media kirjoittelemaan epäisänmaallisesta oikeistosta joka lakkoilee?

8 kommenttia . Avainsanat: Kokoomus, työ

Oppositiolle ensimmäinen piste

Tiistai 4.9.2007 klo 16:38 - Jussi Saramo

Tänään Kansan Uutisissa julkaistu kolumni koskien hallituksen budjettiriihtä ja sen vetäytymistä nuorten matalapalkkamallista:

Meitä vasemmistolaisia jakaa usein kysymys hallitusvastuuseen osallistumisesta. Toisten mielestä nykykannatuksella ei saa todellista valtaa hallituksessa, ja toisten mielestä vain hallituksessa voi oikeasti vaikuttaa.

Hallitukseen osallistuminen tulee tietysti aina pohtia kulloisenkin tilanteen mukaan. Nykyisessä poliittisessa ilmastossa näyttää valitettavasti siltä, että vaihtoehtona on oikeistolaisia ja vielä oikeistolaisempia hallituksia. Mutta eihän sitä koskaan tiedä vaikka Suomessakin pääsisimme Norjan malliin vaa’ankieleksi ja todelliseksi voimatekijäksi. Norjassa demarit olivat vielä suomalaisia demareita oikeistolaisempia, mutta nyt siellä saatetaan tehdä Euroopan parasta politiikkaa.

kusari2.gifSuomea ovat käytännössä koko elinaikani hallinneet täyden kauden enemmistöhallitukset. Saattaa myös olla, että opposition vaikutusvalta pienenee entisestään samaa vauhtia ihmisten poliittisen kiinnostuksen heikkenemisen myötä. Silti ei pidä väheksyä opposition valtaa.

Opposition valta on hyvin näkymätöntä. Kukaan ei pysty sanomaan, mihin hallituksen päätökseen opposition toiminta tai olemassaolo vaikuttaa ja kuinka paljon. On tietysti selvää, ettei hallituksen kannata tehdä sellaisia päätöksiä jotka nostaisivat merkittävästi opposition kannatusta. Saattaa olla niin, että nykyisessä tilanteessa vasemmistoliitto vaikuttaa enemmän oppositiossa kuin hallituksessa, ainakaan vihreät eivät saaneet hallitusohjelmaan käytännössä mitään merkittävää.

Yhtenä syynä hallitusten vakauteen on kuulunut hallitusohjelmien tarkka noudattaminen. Sooloilua ei ole katsottu hyvällä. Vaikka nykyisen hallituksen ohjelma on oikeistolainen ja ympäristövihamielinen, ei se silti ole hirveän paljon huonompi kuin edellisen hallituksen ohjelma. Pelkona on lähinnä ollut, että kaikki se mistä ei ole sovittu, tehdään kokoomuksen pillin mukaan.

Vasemmistonuorille yksi kipeimmistä hallitusohjelman kohdista oli nuorten matalapalkkatuki. Vaikka tuki yritettiin markkinoida nuorten työllisyyttä parantavana toimena, olisi se oikeasti ollut lähinnä nuorten palkkatasoa madaltava toimi. Nuorten työllisyyttä olisi parannettu moninkertaisesti jos sama rahamäärä olisi vaikkapa annettu kunnille nuorten työllistämiseen, jolloin palveluitakin olisi saatu parannettua. Kyseessä oli siis oikeistolaisen ideologian mukainen yritys heikentää työehtoja ja jo valmiiksi pienitulosten alojen palkkoja, ja samalla antaa ilmaista rahaa yrityksille.

Vasemmistonuoret piti meteliä matalapalkkatukea vastaan. Kannanottojen lisäksi pidimme teemaa yllä työelämäkampanjamme tilaisuuksissa, ja haastoimme koko ammattiyhdistysliikkeen mukaan taistelemaan matalapalkkatukea vastaan.

Yllätys olikin melkoinen, kun hallitus nyt päätti luopua ajatuksesta, ja keskittyä syrjäytymisvaarassa oleviin nuoriin. Vaikka hallituksen uuteen tarkoitukseen osoittamat varat ovat lähinnä kosmeettisia, täytyy ilolla tervehtiä linjamuutosta. Meidän toimistolla juodaan kakkukahvit asian kunniaksi. Valitettavasti hyviä kampanjointikohteita riittää, vaikka matalapalkkakampanja saadaan siirrettyä ö-mappiin. Eihän sitä tiedä, vaikka hallitus peruisi muitakin hölmöimmistä suunnitelmistaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työ

Videovuokraamojen työntekijöille lisää liksaa

Torstai 12.7.2007 klo 16:51 - Jussi Saramo

libero.jpgTänään sain käsiini uusimman Liberon, joka on Vasemmistonuorten jäsenetulehti. Jopa "kilpailevat" järjestöt myöntävät, että Libero on omaa luokkaansa oleva laatulehti, jollaiseen muut vain pyrkivät. Kannattaa tilata lehti joko liittymällä jäseneksi, tai sitten pikkurahalla. Vähävaraiset nuoret opiskelijat ja työttömät saavat lehden ilmaiseksi vuodeksi, jos jäseneksi liittyminen pelottaa. Jäsenyyshän on myös maksuton. Liberoa voi myös lukea kirjastoissa, ainakin meille Porvoon kirjastoon se tulee.

Uusimmassa Liberossa on taas kerran monenlaisia juttuja, joista osa melko akateemisia. Onneksi mukana on kevyempääkin luettavaa, ja jopa hyviä uutisia, mm. videoalan työehtosopimuksesta.

Videovuokraamojen työntekijät ovat olleet todella surkeassa tilanteessa. He ovat saaneet reilusti vähemmän palkkaa kuin muut pienipalkkaiset palvelualojen ihmiset, jotka hekään eivät kovin ruhtinaallisesti palkallaan elä.

Makuunin edellinen omistaja oli harvinaisen härski jopa kapitalistiksi, ja perusti itse työntekijöilleen "ammattiliiton", "Videoalan Clubin". Sen kanssa oli sitten hyvä neuvotella työntekijöille surkeita palkkoja. Nyt Makuunin omistaja on vaihtunut, ja palvelualojen ammattiliitto PAM on saanut sovittua Makuunin kanssa sopimukset, joiden palkkataso yltää kaupan kassojen palkkatasoon.

Osa Makuuneista on yrittäjävetoisia, ja niissä ei uutta sopimusta välttämättä vielä noudateta. Film Townit eivät myöskään ole mukana uudessa sopimuksessa. Aionkin itse suosia jatkossa Makuunia, ja kehoitan muita samaan, kunnes alan villi palkkaus saadaan näiden kautta yleissitovuuden piiriin.

Joku vielä luulee, ettei ammattiliittoja enää tarvita. Kyllä tarvitaan, työvoimapula koskee vain osaa korkeasti koulutetuista.

4 kommenttia . Avainsanat: työ

Hallituksen ohjelma pyyhkii punavihreillä arvoilla lattiaa

Maanantai 16.4.2007 klo 23:07 - Jussi Saramo

Päätin että luen hallitusohjelman läpi niin avoimella mielellä kuin suinkin. Kun on ollut mukana näin kauan politiikassa, osaa lukea rivien välit, ja huomaa asiat jotka jätetään sanomatta. Aluksi olin ihmeissäni, että tässähän on paljon hyvää. Siis ihan oikeasti, kyllä siellä on hyviäkin juttuja. Mutta kun luin ohjelmaa pidemmälle, huomasin ikäväkseni, että se on lopulta ihan tekijöidensä näköinen. Siis kokoomuksen ja kepun. Vihreitä on kyykytetty oikein kunnolla, mukaan on otettu kyllä ympäripyöreitä lauseita ilmastonmuutoksesta, mutta pääosin hallituksen tulevat teot ovat hyvin ympäristövihamielistä.

rkp.gifSuurin osa hyvistä jutuista on siis kirjoitettu ilman mitään konkretiaa: "selvittämistä" ja "pyrkimistä" on ohjelma pullollaan. Niin oli tosin edellisenkin hallituksen ohjelma. Alla keskityn asioihin joihin ohjelmalla on ihan oikeasti merkitystä.

Aloitetaan hyvistä jutuista. Opintoraha ja opiskelijoiden tulorajat nousevat (15 % ja 30 %). Tämä oli tietysti jo ennen vaaleja tiedossa, kun ne olivat kaikkien puolueiden vaatimuslistalla. Hyvä silti, piste porvareille. EU:n laajenemista tuetaan. Kerrankin tehdään veronkevennys, joka hyödyttää vähän myös köyhiä (ruuan arvonlisävero). Vaalijärjestelmä uusitaan, (mutta sekin on suunniteltu ilmeisesti vasta vuodelle 2015).

Nais- ja miespareille mahdollistetaan perheen sisäinen adoptio, mikä on varmaankin ollut kova pala kepun ja kokoomuksen konservatiiveille. Piste myös siitä, ettei hallitus aio liittää Suomea Natoon. Toinen kokoomusnuorille kova paikka saattaa olla se, että on oikein erikseen kirjattu, että rahapelimonopoli säilytetään. Kokoomusnuorten ajama monopolin purkaminen olisikin silkkaa typeryyttä.

Maahanmuuttokysymyksissäkin tapahtuu edistystä. Kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta työpaikan Suomesta saanut voi hakea oleskelu- ja työlupaa Suomesta käsin. Oleskelulupiin sisällytetään työ- ja opiskeluoikeus, ja kielikoulutusta lisätään.

toivo.gifAmmatillisen koulutuksen aloituspaikkojen määrää lisätään, ja kulttuuriseteli otetaan käyttöön. Hallitus myös aikoo toimia EU:ssa alkoholin minimiverokantojen nostamiseksi.

Sitten niihin ikäviin puoliin ohjelmassa, ja niitä on ikävä kyllä paljon, ja niiden merkitys on hallitseva. Punaiset ja vihreät arvot saavat kyytiä oikein kunnolla:

Tuloverotusta lasketaan yhä, ja pahin veropoliittinen temppu hyvinvointivaltion rahoituksen kannalta on perintöveron muutos. Alarajaa nostetaan, mikä on hyvä, mutta lesken ja alaikäisten asemasta sanotaan vain, että sitä ”helpotetaan”. Sen sijaan yrityksiä tai maatiloja periviltä poistetaan perintö- ja lahjavero kokonaan! RKP, keskusta ja kokoomus ovat tässä löytäneet nätisti toisensa, RKP ja kokoomus rikkaille yritysperijöille ja keskusta maanviljelijöille.

Ehkä vakavin asia on menokatto, joka on asetettu vuoteen 2011. Kehys ei silloin saa olla kuin 1,3 mrd suurempi mitä se oli 2007. Eli koko se toiveiden tynnyri, jolla muka parannetaan koulutusta, terveydenhoitoa tai ympäristöä jää toteuttamatta siitä yksinkertaisesta syystä, että vaikka tulot kasvaisivat kuinka, ei menoja saa kasvattaa sopimuksen nojalla.

kepu.gifKolmas vakava ongelma on ”matalapalkkatuki” joka lisää epävarmuudessa elävien työntekijöiden määrää, ja ohjaa työnantajia maksamaan nuorille muita huonompia palkkoja. Kun Ranskan oikeistohallitus suunnitteli samanlaista, lähtivät nuorisomassat kaduille, ja koko yhteiskunta pysähtyi. Oikeistohallituksen piti lopulta perääntyä. Valitettavasti Suomessa ei kansa nouse barrikadeille ihan yhtä helposti. Lupaan kyllä itse mennä megafonin kanssa kaatamaan tätä sinilevähallitusta sitten kun ”Suomen CPE” tuodaan eduskuntaan.

Yritysperijöille ja yrityksille suunnataan rahaa. Mutta maanviljelijät eivät jää huonommalle, viljelijöiden nouseva tulokehitys taataan hallitusohjelman toimesta. Sen sijaan palkkatyöläisille hallitus on tyly, se aikoo tukea vain sellaisia palkkaratkaisuja, jotka ”tukevat työllisyyttä”. Vaikka asia ei edes oikeasti ole niin, niin kaikki tietävät, että oikeiston kielellä se tarkoittaa sitä, etteivät palkat nouse samaa tahtia yritysten voittojen kanssa.

Maanviljelijöiden tulojen noston ja lomituksen lisäämisen lisäksi hallitus aikoo jo tänä vuonna tehdä lisätalousarvion, joka lisää 100 miljoonaa "maatilatalouden kehittämisrahastoon". Palveluihin hallitus laittaa 250 miljoonaa, joten suhteellinen panostus on melkoinen! Hallitus aikoo myös panostaa turkistuotannon tulevaisuuteen ja turkistarhaajien lomajärjestelmän parantamiseen.

Ohjelma sanoo, että "työnteon kannustavuutta lisätään ja kannustinloukkuja puretaan keventämällä työn verotusta ja uudistamalla sosiaaliturvaa". Sosiaaliturvan uudistamiselle olisi iso tarve demarien 12-vuotisen hallituskauden jälkeen. Mutta kun tietää mitä ”uudistaminen” on tähän asti tarkoittanut oikeistopuolueille, olisi kankea nykytilakin parempi. ”Kannustaminen” on kokoomuskielellä sama kuin sosiaaliturvan heikentäminen.

vihr.gifYmpäristöasioissa hallitus aikoo revitellä oikein kunnolla. Turpeenpolttoon ja jätteenpolttoon aiotaan panostaa. Turve halutaan julistaa ”hitaasti uusiutuvaksi” energian lähteeksi. Kun on seurannut vihreiden kannanottoja näistä kahdesta aiheesta, on melko uskomatonta että he ovat taipuneet takinkääntöön. Lisäksi puuntuotantoa lisätään peräti 10-15 miljoonaa kuutiometriä vuodessa, ja jotta lisääntyvä metsien hakkuu saadaan järjestettyä, aiotaan parantaa alempiasteista tieverkkoa. Puuntuotannon veroja aiotaan myös laskea. Vesivoimaa tullaan lisäämään ”tuntuvasti”, mikä antaisi ymmärtää, ettei puhuta pelkästään olemassa olevien vesistöjen tehostamisesta.

Päästökaupassa on paljon epäkohtia, mitä vihreiden on ollut vaikea myöntää. Nyt hallitusohjelmassa on näiden epäkohtien korjaaminen, ja nimenomaan siksi että "suomalaisten yritysten kilpailuedellytykset turvataan". Melkoista tekstiä, kun muistaa kuinka vihreät ovat haukkuneet vasemmistoa ”savupiippujen halaajiksi” kun joku jossain on joskus nostanut työllisyysnäkökulmia ympäristönäkökulmien edelle.

Lisäksi hallitus aikoo vielä helpottaa rantarakentamista ja keskittää asumista pientaloihin. Rautateille hallitus aikoo tuoda kilpailua, vaikka oikeasti sinne tarvittaisiin lisää resursseja.

Nyt pitää jo mennä nukkumaan, mutta vielä muutamia poimintoja: ”transatlanttisen yhteistyön syventäminen politiikan, talouden ja turvallisuuden aloilla” kuuluu ohjelmaan, mitähän se tarkoittaa? Kuulostaa pelottavalta, meillä ei tulisi olla mitään tekemistä Yhdysvaltojen sairaiden nykykäytäntöjen kanssa. EU:n perustuslakia aiotaan ajaa edelleen jo nurin äänestetyn esityksen pohjalta. ”Huippuyliopisto” aiotaan tehdä, ja panostaa ”laittoman maahanmuuton” estämiseen.  Toivottavasti tuo ”laiton” ei tarkoita samaa kuin tähän asti. Ulkomaisille opiskelijoille tuodaan maksuja takaoven kautta joihinkin maisteriohjelmiin, nyt ”kokeiluna” joka voidaan myöhemmin ulottaa kaikkialle.

Tilaaja-tuottajamallien käyttöönottoa lisätään kunnissa samoin kuin palveluseteleitä. Etenkin jälkimmäinen on tuhoisaa hyvinvointipalveluille jotka meillä ovat olleet universaalisti kaikkien käytettävissä. Nyt ollaan luomassa rikkaille muita parempia palveluita (joka kyllä valitettavasti on ollut tosiasia terveyspalveluissa jo jonkin aikaa). Kuntasektorin ongelmat ratkaistaan "tuottavuuden merkittävällä paranemisella" ja "kustannustehokkaammalla kunta- ja palvelurakenteella", mikä on melko uskomatonta, kun Suomessa on nyt jo koko teollistuneen maailman tehokkaimmat terveys- ja koulupalvelut.

Päihdepolitiikasta ei sanota juuri mitään, ja tekijänoikeusjärjestelmästäkin vain että sitä ”parannetaan” mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Kehitysyhteistyömäärärahoja nostetaan vain vähän, ”kohti” 0,7 prosenttia. Melkoista vaalilupausten pettämistä tämäkin.

3 kommenttia . Avainsanat: talouspolitiikka, turvallisuuspolitiikka, työ, kokoomus, keskusta, vihreät, rkp

Kaikki työ on tärkeää

Maanantai 26.2.2007 klo 0:40 - Jussi Saramo

Lehtimainoskampanjani alkoi tänään. Sain ihmisiltä hämmästyneitä tekstiviestejä. Osalla oli mennyt aamukahvit väärään kurkkuun, kun huomasivat, että minulla ja Sauli Niinistöllä on sama slogan kampanjassaan.

Otsikko julistaa että "kaikki työ on tärkeää". Niinistö ja kokoomus kampanjoivat yhä presidentinvaaleista hyväksi havaitsemallaan tavalla työväen puolueena. Imagoa rakennellaan työn kautta. Olisi tietysti hienoa, jos kyseessä olisi todellinen suunnanmuutos, mutta oikeasti kyse on vain sumutuksesta. Ei Kokoomus vieläkään ole valmis nostamaan palkkoja tai parantamaan työehtoja näissä tärkeissä töissä.

Minun mielestäni kaikki työ on tärkeää, ja tärkeätä työtä pitää arvostaa myös käytännössä, ei vain poliittisissa puheissa. Siksi teimme tällaisen kampanjan. Hyvän ystäväni ja vaalikampanjani taittajan Annan tekemä taitto alla kuvassa. Eri lehdissä mainokset saattavat olla vähän eri muotoisia, perusidea on kuitenkin sama.

lehtimainos.jpg

2 kommenttia . Avainsanat: työ