Upea viikonloppu

Tiistai 19.6.2007 klo 16:02 - Jussi Saramo

pk.gifViime viikonloppuna pidettiin Vasemmistoliiton puoluekokous kulttuuritalolla. Puoluekokouksen tunnelmia seurasi reaaliajassa blogi, joka on näin jälkikäteenkin kiinnostavaa luettavaa. Edellinen kulttuuritalon puoluekokous pidettiin kuusi vuotta sitten, ja se oli minun ensimmäiseni.

Edellisistä puoluekokouksista nuoret kokousedustajat ovat poistuneet allapäin. Sekä poliittisiin linjauksiin että henkilövalintoihin on ollut tyytymättömyyttä. On koettu, että nuoria kehutaan hyvin tehdystä työstä ja mukanaolosta, mutta nuoria ei ole haluttu päästää johtopaikoille, eikä nuorten näkemyksiä ole riittävästi kuunneltu.

Nyt kaikki oli toisin. Vasemmistoliiton nuoret ehdokkaat nostivat profiiliaan entisestään viime talven eduskuntavaaleissa, ja tehty kova työ näkyi myös puoluekokouksen arvostuksessa. Absoluuttisessa äänimäärässä meidän nuoret ehdokkaat olivat kolmantena kaikista puolueista, ja suhteellisessa äänimäärässä ainoastaan vihreät pääsivät samoihin lukemiin. Vasemmistoliiton tulevaisuus näyttää siis hyvältä, mikäli puolue jatkossakin antaa tilaa nuorille.

pkmara.jpgPuoluekokous oli muutenkin todella hyvähenkinen. Meihin yritetään yhä lyödä leimaa eripuraisesta puolueesta, mutta nyt edes oikeistolaisimmat tiedotusvälineiden edustajat eivät pystyneet erimielisyyksiä kaivamaan. Iltalehti onnistui kuitenkin pääkirjoituksessaan tekemään todella nolon rimanalituksen, kun se selitti, ettei meillä ole linjaa, koska päätimme jatkossa tehdä ohjelmatyötä tauotta. Jos olisimme päättäneet, ettemme tule uudistamaan ohjelmia, olisi Iltalehti varmaan kertonut että olemme jämähtäneet paikallemme.

Toimittajan oma poliittinen suuntautuminen käy lopulta harvinaisen selväksi, kun hän sotkee sosialismin, stalinismin, SKDL:n ja vasemmiston historian tavalla joka vaatii joko täydellistä valheellisuutta tai historian osaamattomuutta. Ainoata suomalaista puoluetta joka tuomitsi Neuvostoliiton toiminnan 1968, ja oli eurokommunistinen, ei pahalla tahdollakaan voi kutsua "verenpunaiseksi" tai "stalinistiseksi" kuten IL tekee.

 

 

pktuuletus.jpg

 

Mutta takaisin nuoriin. Nuoret menestyivät hyvin henkilövalinnoissa. Varapuheenjohtajiksi valittiin Paavo Arhinmäki (30v) ja Aino-Kaisa Pekonen (28v). Puoluevaltuustoon valittiin pitkälle toistakymmentä nuorta. Puoluehallitukseen ei alle kolmekymppisiä valittu, mutta senkin kokoonpano on hyvä, mm. Miku Hakomäki ja Mirka Muukkonen ovat loistavia vähän yli kolmekymppisiä puolueaktiiveja.

Ohjelmatasolla kokous oli myös menestys. Periaateohjelman esitys oli jo ennen kokousta hioutunut hyväksi. Seuraavan kolmevuotisen puoluekokouskauden tavoiteohjelmaesitys sen sijaan oli kyhätty melkoisella kiireellä kasaan. Nuorekas puolueaktiivijoukko olikin kirjoittanut sen uusiksi, ja uusi esitys meni pitkälti läpi. Tavoiteohjelman perusteella voi todeta että Vasemmistoliitto on Suomen vasemmistolaisin ja ympäristömyönteisin puolue, jolla on ratkaisumalleja sellaisiinkiin nykyajan ongelmiin joissa muut puolueet ovat avuttomia.

pkkuoro.jpg

 

Kokouksen lopuksi esiintyi Etelä-Suomen Vasemmistonuorten Ääri-kuoro, joka oli aivan uskomattoman hyvä. Silmät taisivat kostua useammallakin kokousedustajalla. Ainakin minulla.

Viikonloppuna tapahtui muutakin hienoa kuin meidän puoluekokouksemme. Saksassa vaaleissa jyrännyt Vasemmistopuolue kokoontui omaan perustavaan kokoukseensa. Edellisten vaalien aikaan se koostui virallisesti vielä kahdesta erillisestä puolueesta, Demokraattisen Sosialismin Puolueesta PDS:stä, ja demareista eronneesta puolueen vasemmistosiivestä WASG:sta. Seuraavaksi toivotaan, että nuori polvi nousee entistä paremmin esille tässä eurooppalaisen politiikan mahtitekijässä, nyt varapuheenjohtajaksi valittiin 29 vuotias Katja Kipping.

Myös Ranskassa tapahtui viikonloppuna. Äänestäjät olivat säikähtäneet edellisen kierroksen jälkeen oikeiston taholta nostettuja hyvinvoinnin romuttamisesityksiä, ja vasemmisto voitti toisen kierroksen. Oikeisto piti kuitenkin hyvillä pohjillaan enemmistön parlamentissa. Ranskassa oppositio on kuitenkin usein kokoaan vahvempi, oikeistossakin on paljon talouden globalisaatiota ja USA:n ylivaltaa vastustavia. Ranskassa vaalijärjestelmä syrjii pieniä puolueita, joten erot kasvavat suuriksi. Oikeisto sai 322 paikkaa, demarit 193, vasemmisto 30, keskusta 22 ja vihreät 4. Vihreät näyttävät liittyvän Ranskan kommunistien ryhmään parlamentissa.

Myös Irlannissa tapahtui. Siellä vihreät valitsivat oikeiston, ja menivät Ahernin hallitukseen. Puolueen puheenjohtaja erosi saman tien protestina. Päätös olikin historiallinen, aiemmin vastaavaan ovat syyllistyneet ainoastaan Suomen vihreät jotka istuvat tällä hetkellä Vanhasen oikeistohallituksessa.

3 kommenttia . Avainsanat: Saksa, Ranska, media, Vasemmistoliitto

Nuorisovaaleista eduskuntaan

Keskiviikko 14.3.2007 klo 23:10 - Jussi Saramo

Tänään julkistettiin nuorisovaalien tulokset. Niiden perusteella pääsin taas nuorten "varjoeduskuntaan". Neljä vuotta sitten meni vähän paremmin, silloin olimme Tanja Karpelan kanssa melko ylivoimaisia. Tällä kertaa edelleni kiilasivat mm. "Pikku-G", "Uusis" ja Tommy Taberman. Olin silti melko kärjessä, mikä lupaa tietysti hyvää tulevaisuudelle.

Trendi oli sama joka puolella maata. Julkkikset keräsivät suurimmat äänipotit, mutta meitä politiikkaa pidempään tehneitä löytyi "läpimenneistä" myös. Kuvaavaa on kuitenkin, että julkkisten lisäksi numeron 69 saaneet pääsivät läpi kaikissa vaalipiireissä yhtä lukuunottamatta.

Keskusta on "kunnostautunut" julkkisten haalimisessa. Oikeissa vaaleissa he yleensä keräävät lähinnä ääniä "oikeille" ehdokkaille. Nuorisovaaleissa se kuitenkin takasi kepulle suurimman puolueen aseman. Kepullakaan ei kyllä ole syytä röyhistellä rintaa, kun heidän kannatuksensa oli silti pari prosenttia pienempi kuin oikeissa vaaleissa. Tämä jopa siitäkin huolimatta, että kepun vahvoilla alueilla oli suhteessa paljon enemmän kouluja mukana äänestyksessä kuin heikoilla.

Kokoomuksen nuorisokannatus oli myös pienempi kuin oikeasti, ollen 17%. Suurin häviäjä oli kuitenkin SDP, joka sai vain 12% äänistä. Meillä ääniä oli prosentin verran oikeita vaaleja vähemmän, mutta toisaalta suurin voittaja, meidän kanssa samoista äänistä kilpaileva SKP, sai yli 4% äänistä, joten meidän tulos oli kohtuullisen hyvä, etenkin kun se oli prosentin enemmän kuin nuorisovaaleissa viimeksi.

SKP:n lisäksi nuorisovaaleissa selvän voiton ottivat perussuomalaiset (8%). Vihreätkin menestyivät melko hyvin, 13% kannatus on aika paljon enemmän kuin he saavat oikeissa vaaleissa.

Kun julkkislisät laskee pois, voisi yhteenvetona todeta, että perussuomalaisten suora tapa puhua vetoaa nuoriin. Vasemmistossa siirtymä näyttäisi olevan demareilta vasemmalle. Vihreät ovat myös suositumpia kuin vanhempien ikäluokkien keskuudessa.

4 kommenttia . Avainsanat: keskusta, kokoomus, sdp, skp, vihreät, vasemmistoliitto

Oikeasti vasemmalla

Lauantai 3.3.2007 klo 18:55 - Jussi Saramo

Vasemmistoliiton iskulause on näissä vaaleissa "Oikeasti vasemmalla".

Moni on epäillyt, että se on kuittailua demareille, jotka ovat vasemmalla ainoastaan ennen vaaleja, ja vaalien jälkeen hallituksessa tekevät kokoomuslaista politiikkaa.

Osa on ajatellut että oikeasti vasemmalla on kuittailua vihreille, jotka sanoutuvat irti koko akselista, eivätkä ole omasta mielestään oikealla eivätkä vasemmalla.

karttahs.gifKuittailut voi unohtaa. Oikeasti vasemmalla tarkoittaa vain sitä, että me olemme oikeasti vasemmalla. Sen ovatko demarit siellä voi kukin miettiä itse. Minun mielestäni eivät ole olleet. Vihreistä taas osa on oikeasti vasemmalla, osa oikeasti oikealla. Se etteivät he itse asiasta puhu, ei poista sitä tosiasiaa, että suurin osa politiikkaa on yhä tulonjakoa ja valintojen tekemistä oikeistolaisen ja vasemmistolaisen ajattelun välillä.

Tein äsken hesarin vaalikoneen siten, että vastasin vain niihin kysymyksiin jotka selkeästi käsittelivät tulonjakoa tai olivat muuten jaettavissa vasemmisto-oikeisto akselille. Hesarin koneesta saa kartan, jossa näkyy pieniä puolueiden värien mukaisia ristejä. Kuvasta näkyi heti, että näiden vastausten perusteella kokoomus ja keskusta ovat oikeasti oikealla, ja vasemmistoliitto vasemmalla. Demareita, kristillisiä ja ärkoopeeläisiä on kaikkialla. Vihreät vaikuttaisivat olevan omassa vaalipiirissäni tavallista vasemmistolaisempia, hienoa.

Suomessa on sellainen vaalijärjestelmä, jossa kaikki puolueen saamat äänet menevät listan ensimmäiselle, puolet kaikista äänistä toiselle jne. On tärkeää äänestää hyvää ehdokasta, mutta myös puolueella on todella paljon väliä. Esimerkiksi demaria äänestämällä ääni saattaa mennä joko äärioikeistossa majailevalle Risto Kuismalle tai sitten meidän vasemmistoliittolaisten kanssa samoilla linjoilla olevalle Susanna Rahkoselle. Itse en uskaltaisi sellaista puoluetta äänestää.

6 kommenttia . Avainsanat: vasemmistoliitto

Poliittinen kartta

Tiistai 6.2.2007 klo 0:46 - Jussi Saramo

On ollut niin hektistä, että edellisestä merkinnästä ehti kulua viikko. Viikkoon kuului poliittisia paneeleja, Vasemmistoliiton ympäristötyöryhmä, Porvoon Vasemmistoliiton kokous, Vasemmistonuorten ehdokaskoulutus sekä ay-nuorten tapaaminen. Viikonloppu kului Vasemmistonuorten tammitapaamisessa, joka oli tänä vuonna poikkeuksellisesti helmikuussa. Meitä nuoria vasemmistolaisia oli Karjaalla paikalla 150, yksinäistä ei tullut.

Paneeleissa saa usein perustella omaa puoluekantaansa. Olen ylpeä puolueestani ja perustelu on helppoa. Mielestäni Vasemmistoliitto on ainoa, joka ajaa kestävää kehitystä muutenkin kuin vaaliohjelmissa. Kestävä kehitys tarkoittaa sekä ympäristön että ihmisten hyvinvointia, ja mielestäni ne saavutetaan vain "punavihreällä" politiikalla.

kompassi.gifJotta voi sijoittaa itseään poliittiselle kartalle, pitää se ensin määritellä. Vakiintunut tapa on nelikenttä, joka jakautuu osiin perinteisen vasemmisto-oikeisto akselin lisäksi konservatiivisuuden ja liberaaliuden mukaan. Lähes kaikki poliittiset kysymykset pystytään näiden avulla sijoittamaan kartalle. Jotain jää tietysti ulos, esimerkiksi ympäristöasiat, joille voi sitten piirtää oman janansa.

Kun etsii itselleen oikeaa puoluetta, kannattaa huomata ettei kaikki ole sitä miltä ensin näyttää. Esimerkiksi Suomen "keskusta" on ihan jossain muualla kuin poliittisessa keskustassa. Ehkä joskus ennen, kun puolueessa vielä uskottiin Alkion oppeihin, puolue olikin oikeasti keskellä. Nykyään sitä ei erota kokoomuksesta muu kuin väritys ja maataloustukien pyhittäminen. Lisäksi Keskusta on yleensä Kokoomusta konservatiivisempi. Siksi onkin hassua, että Keskusta kuuluu Euroopan tasolla liberaaliryhmään, yhdessä maataloustukien poistajien uusliberalistien kanssa, ja Kokoomus taas uskonnollisten konservatiivien abortin- ja ehkäisynkieltäjien.

Netissä on legendaarinen "political compass" -testi, jossa voi sijoittaa itseään poliittiselle kartalle. Valitettavasti kysymykset eivät oikein sovi pohjoismaiseen ajatteluun kovin hyvin, ja ilmeisesti jokainen vähänkin inhimillisesti ajatteleva löytää itsensä vasemmistosta. Toisaalta hyvä niin, ehkei Suomi ole vielä menetetty, toisaalta se kertoo kyllä aika karua kertomaa testin kotimaasta Isosta-Britanniasta, jota hallitseva demaripuolue on jopa Kokoomusta oikeistolaisempi. Demarit kuuluvat tietysti itsestään selvästi Euroopan sosialistien/sosialidemokraattien ryhmään, mutta ryhmä on kuten Suomen demarit - seinät leveällä ja katto korkealla. Valitettavasti nyt näyttää siltä, että Euroopassa, kuten Suomessakin, valtaa pitävät oikeistolaiset "kolmannen tien" demarit, jotka eivät ole sen sosialistisempia kuin liberaalit tai konservatiivitkaan. 

Vasemmistoliitto kuuluu Euroopan yhdistyneen vasemmiston / Pohjoismaiden vihreän vasemmiston -ryhmään. Se on meille ihan oikea viiteryhmä, suurin osa sen puolueista on moderneja, liberaaleja punavihreitä puolueita, kuten Vasemmistoliitto. Valitettavasti siihen kuuluu myös joitain puolueita, joiden perintö ei ole yhtä hieno kuin Vasemmistoliiton, ja jotka eivät ole osanneet uudistua riittävästi. Onneksi ollaan menossa hyvään suuntaan kokonaisuutena.

Suomen vihreitä en osannut tuohon subjektiiviselle kartalleni sijoittaa. Omien sanojensa mukaan he eivät ole vasemmalla eivätkä oikealla, vaan "edellä". Sanojen kanssa leikkimisen sijasta heidän olisi syytä pohtia, miten suhtautuvat tulonjakokysymyksiin, ja siten vasemmisto-oikeisto-akseliin. Niin kauan kun he eivät sitä pysty määrittelemään, ovat he enemmänkin "pihalla" kuin "edellä". Euroopassa vihreät ovat yleensä selkeästi vasemmalla, ja hyvä niin. Ehkä meilläkin äänestäjät jatkavat puolueen alamäkeä, mikäli se ei tartu itseään niskasta.

8 kommenttia . Avainsanat: vasemmistoliitto, sdp, vihreät, kokoomus, keskusta

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Keskiviikko 6.12.2006 klo 19:26 - Jussi Saramo

Kävin tänään Vantaan Vasemmistoliiton itsenäisyyspäivän juhlissa. Paikalla oli toistasataa vierasta.

Outi Ojala piti hienon juhlapuheen, joka huipentui toiveeseen siitä, että maahanmuuttajat olisivat oikeasti osa yhteiskuntaa meidän kaikkien ajatuksissa, eivätkä joitain "toisia" joita pitää suvaita. Outia pitää kiittää hienon puheen lisäksi siitä upeasta työstä jonka hän on tehnyt eduskunnassa. Toivottavasti häntä saa kuulla jatkossakin vaikka kansanedustajuus jää maaliskuun vaaleissa.

Jaoin myös vaalilevyjäni tilaisuuden jälkeen kiinnostuneille. Moni olisi halunnut maksaa levystä, mutta teostoon on maksettu ilmaislevyn mukaisesti joten en voi levyjä myydä. Sain sitten muutaman lahjoituksen kampanjointiin, kiitos paljon! Kampanjointi on kallista, on upeaa että on ihmisiä jotka ovat valmiita tukemaan sitä.

Seuraavaksi alan kirjoittamaan kolumnia seuraavaan Liberoon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vasemmistoliitto

Niinistö Uudellemaalle, kepu paniikissa

Tiistai 5.12.2006 klo 11:10 - Jussi Saramo

Eduskunnan käytävillä on jo jonkun aikaa pidetty varmana Sauli Niinistön ehdokkuutta. Nyt se sitten varmistui. Keskusta ehti kuitenkin ennen asian julkistamista julkaisemaan ison mainoksen, "kirjeen Saulille" jossa ilmoittivat ettei Sauli kelpaa heille.

Keskusta on nyt paniikissa. Hetken heidän tilanteensa näytti jo niin hyvältä! Heidän kannatuksensa vahvoilla alueillaan maaseutumaakunnissa kestää todennäköisesti melko hyvin. Nyt heillä on kasassa tunnettu joukkue maan ylivoimaisesti suurimpaan ja siten tärkeimpään vaalipiiriin meille Uudellemaalle. Pääministeri, curlingtähti, räpin entinen lapsitähti, "rehellinen lapinmies" joka kärysi dopingista ja entinen missi joka nopeasti on noussut jo ministeriksi asti.

Keskustan listaa voisi pitää huonona vitsinä. Ilman Niinistöä se olisi kuitenkin vedonnut riittävän moneen jotta vaalivoitto Uudellamaalla olisi ollut mahdollinen. Etenkin kun demareiden lista on hajuton ja mauton. Heillä uusia äänestäjiä on kalastelemassa lähinnä Maria Guzenina.

Niinistön ehdokkuus on minusta hyvä asia. Sauli aloitti jo Natojäsenyyden kehumisen. Itse vastustan jäsenyyttä tiukasti, mutta Niinistö kovana oikeistolaisena herättää poliittista keskustelua jota kepu ja demarit ovat yrittäneet välttää viimeiseen asti. Kun Vasemmistoliitto ja Kokoomus tuovat politiikan takaisin politiikkaan, toimii demokratia, eivätkä keskipuolueet voi mennä vaaleihin pelkästään nimekkäillä julkkiksilla ja kaikkia miellyttämällä. Härskeimpänä esimerkkinä tästä voidaan pitää Paavo Lipposen näkemystä, jonka mukaan vaaleissa ei pidä puhua Natosta koska kansa ei ymmärrä sitä. Vaalien jälkeen voitaisiin sitten tehdä epädemokraattinen päätös asiasta.

Meidän "julkkisehdokkaaksemme" varmistui jonkin aikaa sitten Claes Andersson. Täytyy taas olla ylpeä Vasemmistoliitosta, meidän ehdokkaamme ovat liikkeellä asioiden eikä poliittisen sirkuksen vuoksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vasemmistoliitto, keskusta, kokoomus, sdp