Natsihyökkäys Saksan kesäleirille

Maanantai 30.7.2007 klo 17:06 - Jussi Saramo

Päivitän nyt blogia poikkeuksellisesti lomaltani.

Kymmenhenkinen joukko uusnatseja hyökkäsi Saksan vasemmistonuorten (JD/JL) kesäleirille, jolle me Suomen Vasemmistonuoret osallistumme jo kuudennen kerran peräkkäin. Nahkapäät tulivat leirintäalueelle yön hämärässä ja sytyttivät telttoja tuleen.

Onni onnettomuudessa, leirisää on ollut tähän asti melko huono, joten märät teltat eivät syttyneet pahasti ja ne saatiin sammutettua. Teltoissa nukkuneet toverit pelästyivät pahasti, mutta suurilta vahingoilta säästyttiin.

Paikallinen poliisi tutkii asiaa, luulen kuitenkin että tulokset saattavat jäädä heikoiksi. Sen verran paljon natseja alueella liikkuu. Me olemme järjestäneet tuleviksi öiksi vahtivuorot, joten vastaavia yllätyksiä ei pitäisi enää tapahtua.

1 kommentti . Avainsanat: Saksa, äärioikeisto

Upea viikonloppu

Tiistai 19.6.2007 klo 16:02 - Jussi Saramo

pk.gifViime viikonloppuna pidettiin Vasemmistoliiton puoluekokous kulttuuritalolla. Puoluekokouksen tunnelmia seurasi reaaliajassa blogi, joka on näin jälkikäteenkin kiinnostavaa luettavaa. Edellinen kulttuuritalon puoluekokous pidettiin kuusi vuotta sitten, ja se oli minun ensimmäiseni.

Edellisistä puoluekokouksista nuoret kokousedustajat ovat poistuneet allapäin. Sekä poliittisiin linjauksiin että henkilövalintoihin on ollut tyytymättömyyttä. On koettu, että nuoria kehutaan hyvin tehdystä työstä ja mukanaolosta, mutta nuoria ei ole haluttu päästää johtopaikoille, eikä nuorten näkemyksiä ole riittävästi kuunneltu.

Nyt kaikki oli toisin. Vasemmistoliiton nuoret ehdokkaat nostivat profiiliaan entisestään viime talven eduskuntavaaleissa, ja tehty kova työ näkyi myös puoluekokouksen arvostuksessa. Absoluuttisessa äänimäärässä meidän nuoret ehdokkaat olivat kolmantena kaikista puolueista, ja suhteellisessa äänimäärässä ainoastaan vihreät pääsivät samoihin lukemiin. Vasemmistoliiton tulevaisuus näyttää siis hyvältä, mikäli puolue jatkossakin antaa tilaa nuorille.

pkmara.jpgPuoluekokous oli muutenkin todella hyvähenkinen. Meihin yritetään yhä lyödä leimaa eripuraisesta puolueesta, mutta nyt edes oikeistolaisimmat tiedotusvälineiden edustajat eivät pystyneet erimielisyyksiä kaivamaan. Iltalehti onnistui kuitenkin pääkirjoituksessaan tekemään todella nolon rimanalituksen, kun se selitti, ettei meillä ole linjaa, koska päätimme jatkossa tehdä ohjelmatyötä tauotta. Jos olisimme päättäneet, ettemme tule uudistamaan ohjelmia, olisi Iltalehti varmaan kertonut että olemme jämähtäneet paikallemme.

Toimittajan oma poliittinen suuntautuminen käy lopulta harvinaisen selväksi, kun hän sotkee sosialismin, stalinismin, SKDL:n ja vasemmiston historian tavalla joka vaatii joko täydellistä valheellisuutta tai historian osaamattomuutta. Ainoata suomalaista puoluetta joka tuomitsi Neuvostoliiton toiminnan 1968, ja oli eurokommunistinen, ei pahalla tahdollakaan voi kutsua "verenpunaiseksi" tai "stalinistiseksi" kuten IL tekee.

 

 

pktuuletus.jpg

 

Mutta takaisin nuoriin. Nuoret menestyivät hyvin henkilövalinnoissa. Varapuheenjohtajiksi valittiin Paavo Arhinmäki (30v) ja Aino-Kaisa Pekonen (28v). Puoluevaltuustoon valittiin pitkälle toistakymmentä nuorta. Puoluehallitukseen ei alle kolmekymppisiä valittu, mutta senkin kokoonpano on hyvä, mm. Miku Hakomäki ja Mirka Muukkonen ovat loistavia vähän yli kolmekymppisiä puolueaktiiveja.

Ohjelmatasolla kokous oli myös menestys. Periaateohjelman esitys oli jo ennen kokousta hioutunut hyväksi. Seuraavan kolmevuotisen puoluekokouskauden tavoiteohjelmaesitys sen sijaan oli kyhätty melkoisella kiireellä kasaan. Nuorekas puolueaktiivijoukko olikin kirjoittanut sen uusiksi, ja uusi esitys meni pitkälti läpi. Tavoiteohjelman perusteella voi todeta että Vasemmistoliitto on Suomen vasemmistolaisin ja ympäristömyönteisin puolue, jolla on ratkaisumalleja sellaisiinkiin nykyajan ongelmiin joissa muut puolueet ovat avuttomia.

pkkuoro.jpg

 

Kokouksen lopuksi esiintyi Etelä-Suomen Vasemmistonuorten Ääri-kuoro, joka oli aivan uskomattoman hyvä. Silmät taisivat kostua useammallakin kokousedustajalla. Ainakin minulla.

Viikonloppuna tapahtui muutakin hienoa kuin meidän puoluekokouksemme. Saksassa vaaleissa jyrännyt Vasemmistopuolue kokoontui omaan perustavaan kokoukseensa. Edellisten vaalien aikaan se koostui virallisesti vielä kahdesta erillisestä puolueesta, Demokraattisen Sosialismin Puolueesta PDS:stä, ja demareista eronneesta puolueen vasemmistosiivestä WASG:sta. Seuraavaksi toivotaan, että nuori polvi nousee entistä paremmin esille tässä eurooppalaisen politiikan mahtitekijässä, nyt varapuheenjohtajaksi valittiin 29 vuotias Katja Kipping.

Myös Ranskassa tapahtui viikonloppuna. Äänestäjät olivat säikähtäneet edellisen kierroksen jälkeen oikeiston taholta nostettuja hyvinvoinnin romuttamisesityksiä, ja vasemmisto voitti toisen kierroksen. Oikeisto piti kuitenkin hyvillä pohjillaan enemmistön parlamentissa. Ranskassa oppositio on kuitenkin usein kokoaan vahvempi, oikeistossakin on paljon talouden globalisaatiota ja USA:n ylivaltaa vastustavia. Ranskassa vaalijärjestelmä syrjii pieniä puolueita, joten erot kasvavat suuriksi. Oikeisto sai 322 paikkaa, demarit 193, vasemmisto 30, keskusta 22 ja vihreät 4. Vihreät näyttävät liittyvän Ranskan kommunistien ryhmään parlamentissa.

Myös Irlannissa tapahtui. Siellä vihreät valitsivat oikeiston, ja menivät Ahernin hallitukseen. Puolueen puheenjohtaja erosi saman tien protestina. Päätös olikin historiallinen, aiemmin vastaavaan ovat syyllistyneet ainoastaan Suomen vihreät jotka istuvat tällä hetkellä Vanhasen oikeistohallituksessa.

3 kommenttia . Avainsanat: Saksa, Ranska, media, Vasemmistoliitto

Kuvia Rostockista

Maanantai 11.6.2007 klo 22:48 - Jussi Saramo

Koska itse olin täysillä mukana menossa, en saanut yhtä näyttäviä kuvia Saksasta kuin jotkut toiset jotka keskittyivät tarkkailuun. Alla Hugon kuvia G8-demoista:

 

hugo1.jpg
Saksan Vasemmistopuolue mieltä osoittamassa

hugo2.jpg
Reddelichin leiristä blokkaamaan lähteneitä

hugo3.jpg
Näin varustautuneet poliisit saivat kuulla Star Warsin melodioita hyräiltynä. Kopterit seurasivat meitä pellolla, kun autoilla ei päässyt perään. Kopterit tosin häiritsivät meitä muuallakin, mm. leirissä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Saksa

Viesti meni perille

Maanantai 11.6.2007 klo 10:43 - Jussi Saramo

Viikko kului Saksan Rostockissa G8-vastatapahtumassa. Majoituimme suurimmassa telttakylistä, Camp Rostockissa, jossa järjestettiin monenlaisia poliittisia keskusteluja. Leirillä tapasin myös vasemmistolaisia ystäviäni ympäri Eurooppaa. Telttakylässä meno oli kuin kesäfestareilla, paitsi ruoka valmistettiin "volkskühessä" leiriläisten toimesta, eikä överikännäämistä näkynyt.

G8-kokouksiin osallistuu kahdeksan suurta ja rikasta teollisuusmaata, jotka kokoontuvat suljettujen ovien takana. Ulospäin tiedotettiin tällä kertaa, että keskustelut olivat menestys, sillä Bush lupasi harkita ilmastonmuutoksen vastaisia toimia. Vaikea uskoa, että tarvittiin tällainen spektaakkeli, jotta Bush lupaa jatkossa miettiä suurinta ympäristöuhkaa. Todennäköisesti kokouksissa keskityttiin rikkaiden maiden etujen ajamisesta sopimiseen kuten aiemminkin. Heidän intressissään on, että maailma säilyy kahtia jakaantuneena rikkaisiin ja köyhiin. Heillä on myös niin paljon valtaa, että he pystyvät yhdessä tavoitteistaan tekemään totta, kuten tähänkin asti.

Mielenosoituksia oli joka lähtöön, ja pääosa niistä sujui hyvin. Poliisi kuitenkin esti mielenosoitukset sellaisissa paikoissa, joissa ne olisivat näkyneet G8-kokouksen osanottajille. Mitä mieltä on mielenosoittamisen vapaudessa, jos vapaus koskee ainoastaan alueita joissa kukaan ei näe?

Osallistuimme suomalaisten vasemmistonuorten kanssa Block G8 -mielenosoitukseen, jossa suljimme väkisin mutta rauhanomaisesti kaikki kokouspaikalle johtavaa kolme tietä. Koska poliisi esti tiesuluilla ihmisten pääsyn lähellekään kokouspaikkaa, lähdimme tuhansien mielenosoittajien kanssa samanaikaisesti pelloille joille poliisin pamppu ei yltänyt.

 

rostopelto2.jpg
Saksalaisilla pelloilla kukkivat unikot

Sovelsimme ydinvoiman vastaisen liikkeen aiemmin käyttämiä taktiikoita. Kuljimme isoina massoina, "nyrkkinä", kohti mielenosoituspaikkaa. Ennen kuin saavuimme pellon poikki menevälle tielle, joka oli poliisien miehittämä, jakauduimme "sormiin" joilla oli omat värikoodinsa. Meidän tummansiniseen porukkaan kuului lisäksemme kreikkalaisia ja portugalilaisia, ja Saksan Attacin porukkaa. Kaikki kuuluivat lisäksi pienempiin 4-10 henkilön ryhmiin, jonka jäsenten tuli tuntea toisensa, ja olla tietoisia siitä kuinka ryhmä tulee toimimaan missäkin tilanteessa.

 

rostopelt22.jpg
Pellot näyttivät välillä Braveheart-elokuvalta, kun osalla pelloista poliisi yritti tehdä rintamaa mielenosoittajia vastaan

Kun pääsimme lähelle tietä, näimme että meille oli rakennettu tiesulku koko tien pituudelta poliisiautoilla, vesitykeillä ja mellakkapoliiseilla. Rohkeimmat kuitenkin lähtivät juoksemaan kohti. Meitä oli niin paljon, että vaikka poliisit pamputtivat minkä ehtivät, iso osa pääsi sulusta läpi. Valtasimme osan tiestä joksikin aikaa, jolloin lähes kaikki pääsivät tien toiselle puolelle.

 

rostoblok2.jpg
Tässä vaiheessa meitä hymyilytti, olimme saaneet tien haltuumme 

Olimme puhuneet oman pienryhmän kanssa, että emme tottele poistumismääräyksiä, mutta mikäli kimppuumme hyötätään koirien tai pamppujen kanssa, voi paeta omien tuntemusten mukaan. Poliisi ei kuitenkaan käyttänyt niin kovia otteita tällä kertaa, se käytti lähinnä vesitykkiä ja erikoishanskojaan, joilla lyötiin ennen kuin päätä alettiin vääntämään kovakouraisesti.

 

rostoblo22.jpg
Olemme pressun alla kuvan oikeassa laidassa.

Kun poliisi oli saanut vesitykillä suurimman osan mielenosoittajia siivottua, alkoi se kovin ottein repimään loppuja irti toisistamme. Lopulta meitä oli enää kaksi itsepäisintä jäljellä, ja ihmismassa oli lähtenyt jatkamaan matkaa kohti tietä joka oli tavoitteemme.

Pari suomalaista vasemmistonuorta oli saanut pahasti pampusta, ja ihmettelimme aikamme mitä tekisimme. Päätimme lähteä muiden perään, ja saimmekin pääjoukon kiinni käveltyämme pellolla ties kuinka monia kilometrejä. Aurinko porotti, ja paloin todella pahasti. Aurinkorasvaa ei ollut kenelläkään, koska se reagoi ikävällä tavalla kyynelkaasun kanssa.

Heiligendammin kokouspaikalle johtaa kolme tietä. Meidän tehtävämme oli sulkea itäinen varatienä käytetty tie, joka kulki pienen taajaman läpi. Poliisi yritti taas kovin ottein estää meidän väkivallattoman valtauksemme, mutta hävisi. Paikalliset omakotitaloissaan asuvat ihmiset näkivät touhun ja olivat meidän puolellamme. Vaikka poliisi kielsi tien varrella olevaa hotellia palvelemasta meitä (he olisivat halunneet) toivat tienvarren asukkaat meille ruokaa, kahvia ja vettä.

 

rostosolid2.jpg
Saksan Vasemmistonuorten auto toimi valtauksen keskuksena, sieltä kuulutettiin tiedotuksia ja soitettiin musiikkia. 

Poliisi saarsi meitä, ja yhdessä me saarsimme kokouspaikan. Kokouksen ensimmäinen päivä jouduttiinkin perumaan, joten viesti oli varmasti mennyt perille myös George W. Bushille. Päätimme jatkaa saartoa yön yli, joten nukuimme kylmällä kadulla. Onneksi saksalaisten järjestelyt olivat loistavia. Kadunvarren muutaman omakotitalon antama ruoka ei olisi millään riittänyt kaikille, joten ihmiset näkivät valtavasti vaivaa salakuljettamalla valtaukseemme ruokaa ja peittoja peltojen poikki. Telttakylässä ruokaa tehtiin valtauksille lopulta jopa enemmän kuin jaksoimme syödä.

En pystynyt jäämään toiseksi yöksi valtaukseen, koska tulin viikonlopuksi Vasemmistonuorten hallituksen kokoukseen Helsinkiin. Saksan kokemukset eivät kuitenkaan ole vieläkään poistuneet ajatuksista. Sellaista yhteisöllisyyttä ja joukkovoimaa ei pääse usein kokemaan. Ihmiset jakoivat kaiken keskenään mistä oli puutetta, ja kaikki toimivat rauhanomaisesti vaikka poliisi käyttikin melkoisesti väkivaltaa. Toivottavasti me myös saimme edes osan valtiopäämiehistä ajattelemaan asioiden tärkeysjärjestystä.

4 kommenttia . Avainsanat: globalisaatio, Saksa