Upea viikonloppu

Tiistai 19.6.2007 klo 16:02 - Jussi Saramo

pk.gifViime viikonloppuna pidettiin Vasemmistoliiton puoluekokous kulttuuritalolla. Puoluekokouksen tunnelmia seurasi reaaliajassa blogi, joka on näin jälkikäteenkin kiinnostavaa luettavaa. Edellinen kulttuuritalon puoluekokous pidettiin kuusi vuotta sitten, ja se oli minun ensimmäiseni.

Edellisistä puoluekokouksista nuoret kokousedustajat ovat poistuneet allapäin. Sekä poliittisiin linjauksiin että henkilövalintoihin on ollut tyytymättömyyttä. On koettu, että nuoria kehutaan hyvin tehdystä työstä ja mukanaolosta, mutta nuoria ei ole haluttu päästää johtopaikoille, eikä nuorten näkemyksiä ole riittävästi kuunneltu.

Nyt kaikki oli toisin. Vasemmistoliiton nuoret ehdokkaat nostivat profiiliaan entisestään viime talven eduskuntavaaleissa, ja tehty kova työ näkyi myös puoluekokouksen arvostuksessa. Absoluuttisessa äänimäärässä meidän nuoret ehdokkaat olivat kolmantena kaikista puolueista, ja suhteellisessa äänimäärässä ainoastaan vihreät pääsivät samoihin lukemiin. Vasemmistoliiton tulevaisuus näyttää siis hyvältä, mikäli puolue jatkossakin antaa tilaa nuorille.

pkmara.jpgPuoluekokous oli muutenkin todella hyvähenkinen. Meihin yritetään yhä lyödä leimaa eripuraisesta puolueesta, mutta nyt edes oikeistolaisimmat tiedotusvälineiden edustajat eivät pystyneet erimielisyyksiä kaivamaan. Iltalehti onnistui kuitenkin pääkirjoituksessaan tekemään todella nolon rimanalituksen, kun se selitti, ettei meillä ole linjaa, koska päätimme jatkossa tehdä ohjelmatyötä tauotta. Jos olisimme päättäneet, ettemme tule uudistamaan ohjelmia, olisi Iltalehti varmaan kertonut että olemme jämähtäneet paikallemme.

Toimittajan oma poliittinen suuntautuminen käy lopulta harvinaisen selväksi, kun hän sotkee sosialismin, stalinismin, SKDL:n ja vasemmiston historian tavalla joka vaatii joko täydellistä valheellisuutta tai historian osaamattomuutta. Ainoata suomalaista puoluetta joka tuomitsi Neuvostoliiton toiminnan 1968, ja oli eurokommunistinen, ei pahalla tahdollakaan voi kutsua "verenpunaiseksi" tai "stalinistiseksi" kuten IL tekee.

 

 

pktuuletus.jpg

 

Mutta takaisin nuoriin. Nuoret menestyivät hyvin henkilövalinnoissa. Varapuheenjohtajiksi valittiin Paavo Arhinmäki (30v) ja Aino-Kaisa Pekonen (28v). Puoluevaltuustoon valittiin pitkälle toistakymmentä nuorta. Puoluehallitukseen ei alle kolmekymppisiä valittu, mutta senkin kokoonpano on hyvä, mm. Miku Hakomäki ja Mirka Muukkonen ovat loistavia vähän yli kolmekymppisiä puolueaktiiveja.

Ohjelmatasolla kokous oli myös menestys. Periaateohjelman esitys oli jo ennen kokousta hioutunut hyväksi. Seuraavan kolmevuotisen puoluekokouskauden tavoiteohjelmaesitys sen sijaan oli kyhätty melkoisella kiireellä kasaan. Nuorekas puolueaktiivijoukko olikin kirjoittanut sen uusiksi, ja uusi esitys meni pitkälti läpi. Tavoiteohjelman perusteella voi todeta että Vasemmistoliitto on Suomen vasemmistolaisin ja ympäristömyönteisin puolue, jolla on ratkaisumalleja sellaisiinkiin nykyajan ongelmiin joissa muut puolueet ovat avuttomia.

pkkuoro.jpg

 

Kokouksen lopuksi esiintyi Etelä-Suomen Vasemmistonuorten Ääri-kuoro, joka oli aivan uskomattoman hyvä. Silmät taisivat kostua useammallakin kokousedustajalla. Ainakin minulla.

Viikonloppuna tapahtui muutakin hienoa kuin meidän puoluekokouksemme. Saksassa vaaleissa jyrännyt Vasemmistopuolue kokoontui omaan perustavaan kokoukseensa. Edellisten vaalien aikaan se koostui virallisesti vielä kahdesta erillisestä puolueesta, Demokraattisen Sosialismin Puolueesta PDS:stä, ja demareista eronneesta puolueen vasemmistosiivestä WASG:sta. Seuraavaksi toivotaan, että nuori polvi nousee entistä paremmin esille tässä eurooppalaisen politiikan mahtitekijässä, nyt varapuheenjohtajaksi valittiin 29 vuotias Katja Kipping.

Myös Ranskassa tapahtui viikonloppuna. Äänestäjät olivat säikähtäneet edellisen kierroksen jälkeen oikeiston taholta nostettuja hyvinvoinnin romuttamisesityksiä, ja vasemmisto voitti toisen kierroksen. Oikeisto piti kuitenkin hyvillä pohjillaan enemmistön parlamentissa. Ranskassa oppositio on kuitenkin usein kokoaan vahvempi, oikeistossakin on paljon talouden globalisaatiota ja USA:n ylivaltaa vastustavia. Ranskassa vaalijärjestelmä syrjii pieniä puolueita, joten erot kasvavat suuriksi. Oikeisto sai 322 paikkaa, demarit 193, vasemmisto 30, keskusta 22 ja vihreät 4. Vihreät näyttävät liittyvän Ranskan kommunistien ryhmään parlamentissa.

Myös Irlannissa tapahtui. Siellä vihreät valitsivat oikeiston, ja menivät Ahernin hallitukseen. Puolueen puheenjohtaja erosi saman tien protestina. Päätös olikin historiallinen, aiemmin vastaavaan ovat syyllistyneet ainoastaan Suomen vihreät jotka istuvat tällä hetkellä Vanhasen oikeistohallituksessa.

3 kommenttia . Avainsanat: Saksa, Ranska, media, Vasemmistoliitto