Politiikalla ei voi estää maanjäristyksiä. Ydinonnettomuuksia voi.

Perjantai 18.3.2011 klo 0:40 - Jussi Saramo


areva.jpgJapanissa tapahtui traaginen maanjäristys. Jopa yli 10 000 ihmistä on kuollut, vaikka Japanissa talot on suunniteltu kenties paremmin kuin missään kestämään maanjäristyksiä. Maanjäristys aiheutti myös Tsunami-aallon, joka pahensi tuhoa rannikolla.

Aivan kuin luonnonkatastrofeissa ei olisi ollut tarpeeksi, niitä seurasi vakavan ydinonnettomuuden vaara. Kuten suurin osa muista rakennuksista, myös ydinvoimalat kestivät järistyksen. Sähkökatkoa ne eivät kuitenkaan kestäneet.

Useammassakin reaktorissa on tapahtunut vaarallisia räjähdyksiä, jotka ovat jo nyt aiheuttaneet suuria ongelmia. Toivo elää sen puolesta, että tilanne saadaan hallintaan.

Ympäri maailmaa on kyseenalaistettu ydinvoiman turvallisuus. Euroopassa ainakin Saksa ja Sveitsi ovat laittaneet omat hankkeensa jäihin. EU:n energiakomissaari haluaa suunnitelman ydinvoimasta luopumiseksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Katainen sanoi, että ydinvoimasta puhuminen nyt on haudoilla tanssimista. Minusta asia on päinvastoin. Japanilaisten auttamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Heitä ei kuitenkaan auta, jos Suomen vaalikampanjassa ydinvoima vaietaan ja suunniteltu ydinvoimakapasiteetin moninkertaistaminen tapahtuu.

Päinvastoin. Jos me suljemme silmät Japanin tapahtumilta, se on ydinvoimaonnettomuuden varjossa elävien ihmisten väheksymistä. Pääministeri Kiviniemi sanoi, että suomalainen ydinvoima on maailman turvallisinta. Samaa mieltä olivat japanilaiset omasta ydinvoimastaan ennen onnettomuutta.

Suomeen rakennetaan kuudetta vuotta maailman suurinta ydinvoimalaa Olkiluotoon. Sen piti olla valmis 2009. Todennäköistä on, että vielä menee pari ylimääräistä vuotta.

Olkiluodon työmaa ei ole täyttänyt juuri mitään niistä lupauksista, joita sille asetettiin. Suomalaisia rakennusmiehiä ei ole paljoa työllistynyt, koska työmaalla on käytetty laajamittaisesti polkuhintaista ulkomaista halpatyövoimaa. Taloudellisestikin projekti menee pahasti miinukselle.

Tapasin itse Brysselistä tulevassa lentokoneessa yhden tuhansista Olkiluodon siirtotyöläisistä. Tämä bosnialainen maanviljelijä keräsi rahaa uuteen traktoriin työskentelemällä Euroopan siirtotyömailla. Rakennusalan koulutusta ei ollut, eikä muuta kielitaitoa kuin Saksan jalostamotyömaalla opitut hajanaiset saksankielen sanat.

Hän oli jo aiemmin ollut Olkiluodossa rakentamassa ydinvoimalaa ja kertoi, kuinka se on työmaana paljon saksalaista mukavampi. Rahaakin tuli enemmän - kun ei tarvinnut maksella veroja tai eläkemaksuja. Palkka ei ollut suomalaista tasoa, mutta eipä ollut menojakaan. Ei olekaan kumma, että kun viranomaiset menivät tarkastamaan Olkiluotoa, ei heitä päästetty sisään.

Puolalaiset siirtotyöläiset ovat kertoneet, kuinka Olkiluodossa on peitelty virheitä. Valtava määrä laatuongelmia on huomattu, mutta työläisten mukaan suuri osa on ikuisesti piilossa betonivalun sisällä. Kaiken lisäksi ongelmia ei ole vain työssä, vaan myös suunnitelmissa.

Arevan EPR-reaktorin, jollainen Olkiluotoon valmistuu, turvajärjestelmät on todettu Britanniassa niin huonoiksi, ettei sinne sellaista saisi rakentaa ilman perusteellisia muutoksia.

Kaiken lisäksi, jos nyt päätetyt ydinvoimalainvestoinnit toteutetaan, tulee jo yhden reaktorin sähkö menemään ulkomaille vientiin. Kokoomus haluaa niiden päälle vielä yhden! Onko tässä mitään järkeä? Voimaloiden käyttöikä menee vuosisadan lopulle, jolloin harva meistä enää on hengissäkään. Kuka uskoo, että ydinvoima silloin on enää millään mittarilla tehokasta tai edullista?

(Kuvassa Arevan konttori Pariisin La Defencessa)


Kommentit

18.3.2011 13:58  Jenna

Ydinvoima historiaan!

26.4.2011 8:56  Joonas Dachinger

Hyvä Jussi, kun jaksat muistuttaa ydinvoimasta. Ydin- ja fossiilienergiayhtiöillä ja niiden miljardööreillä on biljoonien eurojen edestä kiinni omaisuutta infrastruktuurissa, ajoneuvoissa yms, ja omien laskelmiensa mukaan heillä on jatkossakin mahdollista, verrattain pienillä lisäpanostuksilla, ansaita isoja voittoja, vielä usean vuosikymmenenen ajan. Joten he ovat jo vuosi(kymmmenien)en ajan käyttäneet valtavasti varojaan kilpailevia energiamuotoja vastaan, erilaisilla sabotaaseilla, ja rahoittamalla valtamediaa ja poliitikkoja. Se ei ole vain "ajan kysymys", jolloin aletaan toimiin energian säästämiseksi, ja ydin- ja fossiilienergiaa aletaan korvaamaan järkevämmillä tavoilla. Jos ydin- ja fossiilienergian vastaista aktiivisuutta ei ole riittävästi, niin ydin- ja fossiilimiljardöörit kyllä pitävät huolen siitä, että ensin louhitaan kaikki maailman uraani- ja hiilikaivokset- ja pumpataan kaikki fossiiliöljylähteet tyhjiksi, ennenkuin sallivat muiden energiamuotojen käyttöönoton. Ja vasta sitten valtavirta-"asiantuntijat" lopettavat sen saman toitottamisen: "Ei ole muita vaihtoehtoja kuin ydinvoima ja fossiiliset polttoaineet, ja energian säästämiseksi on jo nyt tehty kaikki se, joka on mahdollista toteuttaa" yms blää-blää.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini