Mitä Katainen todella sopi Berlusconin kanssa?

Tiistai 8.3.2011 klo 10:00 - Jussi Saramo


Euroopan oikeistojohtajat vierailivat Suomessa. Päähuomion näytti saavan Silvio Berlusconi ja kysymys siitä, inhoaako hän vielä suomalaista ruokaa. Helpotus pyyhkäisi läpi maan - poro maistui hyvältä!

Vähemmälle huomiolle jäi, mitä Kataisen kutsumat oikeistojohtajat todella sopivat. Mediassa toisteltiin virallisia julkilausumia talouden hallinnasta, mutta ei kerrottu, mitä päätökset käytännössä tarkoittavat. Se olisi tarkoittanut kyseenalaistamista, mikä ei täällä ole ollut tapana.

Samaan aikaan kun oikeisto oli koolla Helsingissä, oli toinen suuri ryhmä, sosialistit, koolla Ateenassa miettimässä samoja ongelmia. Suomesta tähän ryhmään kuuluu Sdp.

Molemmissa porukoissa päädyttiin antamaan tukea kriisimaille ja niitä luotottaneille pankeille. Sosialistit kuitenkin päätyivät tukemaan Euroopan Vasemmistopuolueen, jonka hallitukseen itsekin kuulun, ajamaa linjaa, jossa Euroopan keskuspankki antaa suoraan järkevän hintaista lainaa kriisimaille ns. eurobondeina.

Oikeisto päätti, että lainat on jatkossakin kierrätettävä yksityisten liikepankkien kautta, jolloin nämä pääsevät keräämään huimia korkoja, vaikka riski kaadetaan aina lopulta valtioille veronmaksajien hoidettavaksi. Björn Wahlroos ja muut siivellä eläjät kiittävät. Muualla maailmassa, esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Englannissa keskuspankki rahoittaa suoraan valtiota.

Kokoomuksen verkkolehti hehkutti vastakkainasettelua ja sitä, että ”Suomen linja” voitti. Se on yksi maailman oikeistolaisimmista linjoista. Sitä ajetaan meidän kaikkien nimissä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini