Sinivihreät tasaverot

Maanantai 21.2.2011 klo 10:37 - Jussi Saramo


Kokoomus on tänään polttanut ison määrän rahaa ostamalla ympäri maata lehdistä puolen sivun mainoksia, joissa on isolla teksti: KOKOOMUS EI KANNATA TASAVEROA.

Pienemmällä puhutaan työstä ja palveluista sekä sanotaan, että suurituloisten pitää maksaa pienituloisia enemmän veroja. Käytännössä kokoomus kuitenkin toimii päin vastoin. Heidän veromallinsa maksajina ovat pienituloiset.

Kokoomuksen, vihreiden ja osin keskustankin julkistamat veromallit puhuvat puolestaan. He ovat nostamassa välillisiä veroja kuten arvonlisäveroja ja laskemassa tuloveroja, joista suurituloiset maksavat suuremman osuuden.

Ohessa on kuva, jonka yhdistäminen kokoomuksen ja vihreiden veromalleihin kertoo kenen pussiin nämä puolueet pelaavat. Vasemmalla puolella näkyy vasemmiston kannattamien progressiivisten verojen vaikutukset eri desiileissä (1. on pienituloisin kymmenys suomalaisista, 10. suurituloisin).

Oikealla puolella näkyy oikeiston ja vihreiden kannattamien verojen vaikutukset eri desiileissä. Kuten taulukko yksiselitteisesti osoittaa, pieni- ja keskituloiset maksavat niitä suhteellisesti suurituloisimpia enemmän.

 

veropikku.jpg
Klikkaa isommaksi

 

Ne eivät siis ole progressiivisia, vaan regressiivisiä. Ehkä kokoomus ei valehtele. He eivät kannata tasaveroja, vaan sitä, että pienituloiset maksavat suhteellisesti suurituloisia enemmän.


Kommentit

21.2.2011 12:48  eräs uskonnoton

Tyypillistä Kokoomuksen hämylinjaa. Esimerkiksi Kokoomus voisi hyvin ehdottaa progressiivista verotusta, joka onkin käännetty eli regressiivinen ja huutaa ettei kannata tasaveroa. Tietenkin tämä malli menisi siten, että mitä enemmän rahaa, sitä pienempi veroprosentti.

Tietenkin ymmärrän Kokoomusta siinä mielessä, että heidän kaikki ehdotuksensa joudutaan valehtelemaan. Esimerkiksi yksityistämisen suhteen terveydenhuollossa ei lähdetä siitä, että lähtökohtaisesti yksityistetään... Vaan siitä, että katsotaan mikä on järkevin. Näin puhuu sellaisen kansanosan edustaja, jonka edustamalle kansanosalle tämä ei aiheuta sanottavaa riskiä, mutta vähäosaisille tämä aiheuttaa riskin! Kyllä minäkin voin tehdä kokeiluja, jos siitä ei minulle koidu sanottavaa riskiä.

Puhumattakaan nyt siitä, että heidän maailmankuvansa toimii vain siten, että asetetaan jonkinlainen velvollisuus ihmisille asioista, joihin heillä ei ole edellytyksiä. Kuten nyt tosi köyhä, oma syy, mitäs läksit, itse olet vastuussa. Helppo on jälleen kantaa vastuu, jos siihen on niin hyvät edellytykset ettei sitä tarvitse edes kantaa tai asiasta välittää, toisin sanoen se rikas kansanosa.

Kokoomuksen tavasta parantaa työllisyyttä suosimalla suuria pääomia jatkaa samaa linjaa. Siinä riskin kantaa vähempiosaiset ja valtaa ja etuja annetaan niille, joilla sitä on jo, eli rikkaille. Tosiasiassa varma asia on, että rikas hyötyy näistä Kokoomuksen veroalennuksista ja se saattaa ehkä poikia myös työpaikkoja ja siten valua köyhille, mutta se on toissijaista ja seuraamukset siitä ettei näin tapahdu, kokee nahoissaan köyhät.

Tosin Kokoomus varmasti ottaa kaiken pr hyödyn, jos nyt sattuu työllisyys parantumaan edes hieman, mutta toisaalta sillä ei tunnu olevan niin väliä, jos siitä tapahtuisi vain entistä isompi eriarvoistuminen. Tämä taas johtaa siihen, että ihmisillä on valtava kynnys huomauttaa, jos yläpäässä tapahtuu virheitä, koska rikkailla ja ylemmillä luokilla on valtaa tiputtaa alempaan luokkaan. Tämä taas luo noidankehän, että ihmiset purkavat aggressionsa sinne mihin se voi aknavoitua, eli alaspäin, heikompiin, vähempiosaisiin.

Tästä kehityksestä on päästävä eroon!

21.2.2011 16:31  Jan W

Hyvä huomio, mutta kuva on hieman harhaanjohtava. Samasta VATT:n julkaisusta löytyy kaavio, joka antaa paremman konaiskuvan.

21.2.2011 23:32  Jussi

Minusta kokonaiskuva hahmottuu selkeämmin, kun verot on laitettu omiin taulukkoihinsa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini