Haavisto ei sovi presidentiksi

Lauantai 8.1.2011 klo 19:10 - Jussi Saramo


Ylen uutisten mukaan Pekka Haavisto haluaa mittauttaa suosiotaan kansan keskuudessa, ennen kuin asettuu virallisesti presidenttiehdokkaaksi. Uutisesta jäi käsitys, että tätä mittailua tehdään ainakin Facebookissa.

Politiikkaan intohimoisesti suhtautuvana kansalaisena osallistun tähän mittaukseen kertomalla, etten voi kuvitella äänestäväni Haavistoa presidentiksi.

Vastustukseni ei johdu eri puoluekannasta. Tein edellisissäkin vaaleissa töitä alun perin eri puolueen ehdokkaan, Tarja Halosen, kampanjan hyväksi.

Pekka Haavisto on maailmankatsomukseltaan liberaali ja ihmisenä miellyttävä. Kun valitaan presidenttiä eikä Big Brother -voittajaa, se ei kuitenkaan vielä riitä.

Edellisellä vuosisadalla käytiin Suomessa kova poliittinen vääntö parlamentarismista. Oikeisto halusi ensin maahan saksalaisen kuninkaan ja myöhemmin vahvan presidentin. Vasemmisto halusi, että valta on kansan valitsemalla eduskunnalla.

Vasemmisto voitti taistelun parlamentarismista. Suomen presidentti on riisuttu vallasta, lukuun ottamatta mahdollisuutta vaikuttaa ulkopolitiikkaan. Ulkopoliittista valtaa Halonen on käyttänyt hyvin, vaikka se ei ulospäin näykään. Suomi on yhä sotilaallisesti liittoutumaton maa, jonka puolustusbudjetti on mitoitettu maanpuolustukseen, eikä ulkomailla käytäviin Nato-sotiin.

 

tankki.jpgJo vuonna 2007 Haavisto alkoi paimentaa vihreiden puolueväkeä Naton taakse. Viime syksynä Haavisto lisäsi kierroksia kehumalla Natoa moderniksi ja puolueettomuutta vanhanaikaiseksi. En voisi olla enempää eri mieltä.

Vaikka pitäisi Yhdysvaltain hallitsemaa Natoa välttämättömänä pahana pahassa maailmassa, en näe, mihin Suomea siellä tarvitaan, muuta kuin korkeintaan lisäämään painetta ja varustautumista Venäjälle. Rauhan kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että on myös maita, jotka eivät automaattisesti sitoudu puolustamaan nykyistä poliittistaloudellista hegemoniaa sen vihollisia vastaan.

Luulen, että olen Haaviston kanssa samaa mieltä monista asioista. Hän on kuitenkin täysin väärässä juuri siinä tärkeimmässä asiassa, johon presidentti vielä vaikuttaa.


Kommentit

8.1.2011 19:22  Markus Heikkilä

Kiitos tiedosta. Vedän kannatukseni pois Faceukista :)

8.1.2011 20:44  Niklas Vainio

Ylen Ykkösaamussa tänään Haavisto sanoi, ettei Suomen pidä liittyä Natoon. Katsottavissa Yle Areenassa.

8.1.2011 23:42  Kari Harju

On kovin, kovin reipas tulkinta toivoa, että Halonen olisi ollut nämä vuodet Nato-jäsenyyden tiellä. Ollaanhan mukana Afganissakin. Käsitykseni mukaan jäsenyyden esteenä ovat olleet ja ovat kehnot kyselytulokset. Porvaripuolueet, siis myös vihreät eivät rohkene näissä asioissa käynnistää projektia, koska se voisi puoluekannatuksen kannalta olla epäonnistunut seikkailu.
Toiseksi, miksi olla lainkaan mukana presidentti-instituution pönkityksessä. Poistettakoon koko istituutio ja keskitytään parlamenttitoimintaan. Silloin tiedetään selvästi, mitkä puolueet vastaavat ulkopolitiikasta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini