Paniikki jouluna - kriisi on tänään tänne syntynyt

Torstai 23.12.2010 klo 12:15 - Jussi Saramo


Otsikko ei viittaa Iltalehden povaamaan joulun ”Supermyrskyyn, eikä puuttuviin joululahjoihin, joita lähden kohta viime hetkellä miettimään läheiseen kauppakeskukseen.

Otsikko kuvaa viime päivien propagandaa, joita lehtien pääkirjoitukset ja kymmenet kolumnistit ovat levittäneet joulun viettoon valmistuvalle kansalle.

"Suomi on kriisissä! Kaikkien on valmistauduttava julkisten palveluiden leikkauksiin ja arvonlisäveron reiluun korotukseen". Se taas nostaa kaikkien tuotteiden ja palveluiden hintoja ja kohdistuu siten etenkin pieni- ja keskituloisiin.

Valtionvarainministeriö ja kokoomus ovat onnistuneet paniikin lietsomisessa. Se tuntuu uskomattomalta, kun katsoo Suomen julkisen talouden lukuja.

Olemme vähiten velkaantuneita maita, siitä huolimatta, että viime vuosien veronalennukset on rahoitettu velalla.

Veroja on alennettu etenkin kaikkein suurituloisimmilta. Suomen kokonaisveroaste on kaukana Ruotsista tai Tanskasta, verotasomme on lähempänä monia eteläeurooppalaisia maita.

Valtionvarainministeriön laskema 6 miljardin vaje seuraavalla hallituskaudella on liioiteltu. PT on laskenut vajeen olevan ehkä puolet siitä.

Vaje on olemassa, mutta täytetäänkö se leikkauksilla vai tulonlisäyksillä, on poliittinen valinta. Jopa ministeriön laskema 6 miljardin vaje on vähemmän, kuin Vanhasen hallitusten tekemät veronalennukset!

Supermyrsky ei aiheuta syytä paniikkiin. Se tarkoitti melko tavallista talvisäätä. Kestävyysvaje on terminä yhtä naurettava. Sekään ei johda paniikkiin ja kriisiin. Se voidaan kuitata palauttamalla veroprogressiota ja keräämällä vähän enemmän veroja niiltä, joilla on veroja varaa maksaa.

Sen sijaan on syytä pelätä oikeiston propagandan uppoamista kansaan. Suomi on jo rikkonut Thatcherin ennätyksen tuloerojen kasvattamisessa ja köyhyyden lisäämisessä.

Jotta suunta saadaan muutettua, pitää kevään poliittinen keskustelu pystyä suuntaamaan isoihin tärkeisiin asioihin: mitä veroja kerätään ja keneltä, mitä verorahoilla tehdään, kuinka harmaa talous ja työttömyys saadaan kitkettyä ja köyhyys poistettua.

Vasemmisto julkistaa oman veromallinsa alkuvuodesta. Tiedän jo nyt, että sen takana on helppo seistä.

Oikein rauhallista ja onnellista punavihreää joulua kaikille, käännettäköön yhteiskunnallinen kehitys ensi vuonna takaisin kohti kasvavaa tasa-arvoa, onnellisuutta ja hyvinvointia!

 

kamppisvaunu.jpg
Kiertäminen kampanjavaunun kanssa alkaa todenteolla keväällä.
Hyppää mukaan!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini