Kriisistä kriisiin

Lauantai 20.11.2010 klo 16:53 - Jussi Saramo


Reilu kaksi vuotta sitten sain ystävältäni Islannin vasemmistosta sähköpostia. Se meni suunnilleen näin: ”se mistä olemme vuosia varoitelleet tapahtuu nyt. Islannin talous tulee romahtamaan ennennäkemättömällä tavalla”. Islannissa pankeille oli annettu lähes vapaat kädet harjoittaa vapaata finanssikapitalismia kenenkään sitä rajoittamatta.

Islannin romahduksen jälkeen oli vuorossa Kreikka. Kreikassa oikeistohallitus hävisi ja vasemmisto nousi valtaan. Samalla paljastui, että kirjanpitoa oli vääristelty valtiolle ennennäkemättömällä tavalla. Tähän oli saatu apua amerikkalaisilta tilintarkastuskonsulteilta. Kun markkinat hermostuivat, nousivat Kreikan velkojen korot niin paljon, että maa ei enää selvinnyt velvoitteistaan.

Yhdysvalloissa talouskriisi oli alkanut jo vuotta Islantia aiemmin. Maailmantalouden kriisien ”yllättäessä” toimin aktiivina ja puheenjohtajanakin Suomen Attacissa. Yhtäkkiä moni huomasi, että monet vastavirtaan uineet taloustieteilijät ja Attac olivat olleet koko ajan oikeassa. Talous ei ollutkaan muuttunut mystisellä tavalla, eikä rahaa voinut luoda tyhjästä kestävällä tavalla.

Ennustimme, tai oikeammin totesimme ääneen itsestäänselvyyden, että maailmantalous tulee kulkemaan kriisistä toiseen, mikäli valtiot eivät kahlitse finanssikapitalismia. Noihin aikoihin päässä alkoi soida Ismo Alangon hieno kappale Kriisistä kriisiin, johon alan valitettavasti jo kyllästyä.

”Ei auta peräruiskeet, ei poisto amalgaamin, ei tv-shopin tyynykään, se anatoominen. Ei auta voimajooga, ei auta sorkkarauta, ei auta ruoho eikä aerobic. Yritin myös nyrkkeilyä, bodausta ja pyöräilyä, meditoin ja paastosin ja uin ja rakastuin ja opiskelin kieliä ja luin filosofiaa, harrastin runoutta ja teatteria.

Mut mä liikun kriisistä kriisiin, kuljen komein askelin, tahdon, ettei mikään ois kuin ennenkin. Kuljen kriisistä kriisiin, enkä löydä apua, onnen sirpaleet mua haavoittaa ja saa, kriisiin.”


Ismo Alanko ei löydä apua, eivätkä sitä näytä löytävän Euroopan johtajatkaan. Eivät, koska etsivät väärästä paikasta. Ongelma on perusrakenteessa, vapaassa finanssikapitalismissa. On myönnettävä, että todellinen hyvinvointi syntyy yhä reaalitaloudesta, siitä että joku tuottaa hyödykkeitä ja palveluita, eikä siitä, että joku tuottaa finanssi-instrumentteja! Niin kauan, kun annetaan luoda rahaa tyhjästä keinottelusta, ei pelastusta ole näköpiirissä.

Nyt on vuorossa Irlannin kriisi. Toisin kuin Kreikassa, valtiota hallitsevien poliitikkojen roolia kriisin synnyssä pidetään olemattomana. Irlannin kriisi kun on korostetusti pankkien vastuuttomuudesta johtuva pankkikriisi.

Poliitikot ovat silti syyllisiä Irlanninkin kriisiin. Poliittiset päättäjät Irlannissa, aivan kuten Islannissakin, päättivät toteuttaa äärimmäisen oikeistolaista talouspolitiikkaa.

Nyt viimein pitäisi hitaampienkin ymmärtää, ettei talouspoliittista valtaa voi jättää markkinoille. Jos keinottelu ja pankkiirien pikavoitot mahdollistetaan, ja vieläpä jälkikäteen aina maksetaan veronmaksajien piikistä, ei meno tule koskaan muuttumaan.

Uskomatonta olikin kuulla, kuinka Jyrki Katainen arvosteli Saksan liittokansleri Angela Merkeliä siitä, että hän puhuu ääneen pankkien vastuuttamisesta. Suomen nykyisestä valtionvarainministeristä on tullut mahdollisesti koko Euroopan huonoin.

Ensin Katainen julisti moneen kertaan, että ”kriisit eivät koske Suomea”, ja elvytys aloitettiin aivan liian myöhään. Kaiken lisäksi valittu ”veroelvytys” on tehottomimpia tapoja elvyttää.

Lisäksi, kun kriisit nyt kuitenkin koskettavat Suomeakin monin eri tavoin, olisi tehtävä kaikki sen eteen, että markkinoiden kupla saataisiin puhkaistua hallitusti. Kataisen kannattama linja, verorahojen pumppaaminen mätäpaiseeseen ilman todellisia uudistuksia, on totaalisen väärä.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Euroopan keskuspankkijärjestelmä on totaalisen epäonnistunut. Kirjoitan siitä erikseen myöhemmin. Hyviä yksittäisiä muutoksia on paljon, Arhinmäen Paavo luettelee blogissaan 12 hyvää tapaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini