Mistä näitä torkkupeittoja oikein tulee?

Torstai 11.11.2010 klo 22:22 - Jussi Saramo


Olin jo kirjoittamassa otsikolla ”mistä näitä pulloja oikein tulee”, kun luin lehdestä kuinka Osmo Soininvaara on huolestunut pullojen keräämisen liian hyvästä kannattavuudesta. En ollut koskaan tajunnut, että pulloja riittää kansan moraalin rapauttamiseen.

Soininvaarasta on hyvää vauhtia tulossa todellinen guru. Valtakunnan päälehti julkaisi näyttävän ylistyksen Soininvaarasta osana kirja-arvostelua. Oli somaa lukea, kuinka jutun kirjoittanut vihreiden Heikki Hiilamo ylistää vihreiden Osmo Soininvaaraa, joka taas kirjansa esipuheessa kehuu vihreiden Heikki Hiilamoa avusta kirjan kirjoittamisessa! Ainakin miehet tunsivat aiheen hyvin, harva julkaisu pystyy näin syväluotaavaan journalismiin.

Hiilamon ja Soininvaaran ”ennakkoluuloton” ajattelu suomalaisen sosiaaliturvan uudistamisesta on vertaansa vailla. Työttömien perusturvan korotus voidaan näiden kaverusten logiikalla rahoittaa ainoastaan siten, että työttömyyskassan jäsenille aletaan maksaa muita pienempää perusosaa. Kassan jäseniä siis alettaisiin rankaista itsensä vakuuttamisesta. Tarina ei kerro, ketä sitten potkitaan päähän, kun kaikki ovat eronneet kassoista. Ilmeisesti ei ainakaan kovapalkkaisia.

Vihreiden ja oikeiston yhteinen hallitus on laskenut verotusta yli kolmen miljardin arvosta. Nämä rahat ovat siirtyneet etenkin kaikkein varakkaimmille. Perusturvan reilukin korotus maksaisi korkeintaan joitain satoja miljoonia, josta ansiosidonnaista saavien osuus on alle puolet.

Soininvaara ja Hiilamo toki myöntävät, että se on oikeisto, joka ei ole suostunut työttömyysturvan korotukseen. Samalla he kuitenkin syyllistävät ay-liikettä siitä, ettei se halua luoda järjestelmää, joka rankaisisi niiden jäseniä.

Olen kirjoittanut tästä aiemminkin, joten siirryn seuraavaan ajankohtaiseen aiheeseen, otsikossa mainittuihin torkkupeittoihin. Minusta verovaroja käytettäessä pitää aina olla erityisen tarkka. Vaikkei olisikaan kovin nuuka omien rahojensa kanssa, pitää ymmärtää vastuunsa yhteisistä varoista.

 

torkkupeitto.jpg
Kävin testaamassa kohutut torkkupeitot.
Eivät ole tarpeeksi paksut kylmiin työhuoneisiin.


Ihmettelin siis minäkin muiden mukana peittojen hintaa, vaikka pidän hyvänä, että ne ovat Suomessa tehtyjä, eivätkä mitään halpoja lapsityöpeittoja. En silti alkanut kirjoittaa asiasta vastaavalle Sauli Niinistölle vihaista sähköpostia.

Iltapäivälehdet ovat oikealla asialla paljastaessaan virkamiesten ja poliitikkojen toimia. Suhteellisuudentaju on nyt kuitenkin hukassa. Kannattaisi esimerkiksi keskittyä holtittomaan kovapalkkaisten poliittisten virkojen perustamiseen. Kovapalkkaiset hallituspuolueiden hovit nimittäin maksavat jo kuukaudessa enemmän, kuin hankitut torkkupeitot yhteensä.

Torkkupeitot tulivat kansanedustajille pyytämättä ja yllättäen. Kovapalkkaiset valtiosihteerit eivät. Toisaalta näissä jutuissa Soinikin ehti jo ryvettyä, kun keplotteli hyvän kaverinsa huippupalkkaiseen EU-virkaan. Lienee helpompaa siis keskittyä torkkupeittoihin.


Kommentit

13.11.2010 9:37  Arja Wallenius

Hih, hyvä meininki Jussi =)

13.11.2010 11:47  Arne Mäenpää

Julistus äänestäjille: Heittäkää tokkupeitot sivuun ja uurnille..!

13.11.2010 13:43  jarmo myllys

oletko jo lukenut kyseisen soininvaaran kirjan?

14.11.2010 14:17  Jaakko Tiikasalo

Osmo Soininvaara valittelee sitä, kuinka silpputyöläisen lyhyen keikan palkasta leikataan 82 % vähenevien tukien muodossa. Esimerkiksi jos tuntipalkka on 10 euroa, jää loppujen lopuksi käteen 1,8 euroa per tunti. Pullojen keräys on kannattavampaa. Tässä hän ei siis kritisoi pullokeräyksen kannattavuutta, vaan nykyjärjestelmän pätkätyön kannattamattomuutta.

Kannattaisi varmaan tutkia ennenkuin alkaa hutkia, varsinkin jos oikein kirjoittaa blogia.

http://areena.yle.fi/audio/1403347

14.11.2010 21:44  Jussi Saramo

Tiedän toki mitä Soininvaara haki puhumalla pulloista. Yritin olla sarkastinen, mutta epäonnistuin näemmä taas. Kirjoitukseni pointti ei todellakaan ole pullojen kerääminen, vaan Soininvaaran ylle rakennettu sädekehä, sekä Soininvaaran oudot linjaukset, joissa työttömiä asetetaan vastakkain.

Olen täysin samaa mieltä monista sosiaaliturvan epäkohdista, enkä kirjoituksessa keskittynyt niihin, koska blogi ei toimi kovin pitkissä teksteissä. Mielestäni kaikkien sosiaaliturvasta huolestuneiden pitäisi nyt yhdessä taistella toimivamman perusturvan puolesta. Valitettavasti vain Soininvaara vie keskustelun aina ansiosidonnaiseen ja ammattiyhdistysliikkeeseen ja estää siten järkevän keskustelun ja etenemisen.

14.1.2011 18:18  Hanna Kotta

Miten se Jussi sinua auttaa, että mollaat Soininvaaraa? Jotkut vihreät saattaisisivat siirtyä vasemmalle ja yhteistyökin saattaisi olla ihan mahsollista, jos ei pienen puolueen pitäisi mollata aina toista.
Onko vihreät tosiaan vasureille uhka? Demarit taitaa olla hyvä yhteistyökumppani ja Kokoomusta ei kannata rökittää, kun se on niin iso ja pohjaoletus on kuitenkin, että vasemmistolainen on eri mieltä kuin oikeistolainen.

16.1.2011 12:19  Jussi Saramo

Hanna:

Soininvaara on useita vuosia mollannut vasemmistoa ja kuten kirjoituksesta käy ilmi, täysin väärin, tai ainakin oikeistolaisin perustein.

Politiikassa ei voi kääntää toista poskea, minä toivon, että punavihreät saisivat vihreissä paremman aseman, jotta Soininvaaralainen ajattelu oikeistoyhteistyöstä saataisiin syrjään.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini