Onko Suomen velkaantuminen myytti?

Tiistai 19.10.2010 klo 20:29 - Jussi Saramo


Suomalaisen sanonnan mukaan "velka on veli otettaessa ja velipuoli maksettaessa". Velka on iso asia suomalaisessa tajunnassa, viimeistään 90-luvun alun velkavankeudesta syntyneet karmeat ihmiskohtalot opettivat ihmisiä karttamaan velkaa.

Omaa talouttani olen aina hoitanut säntillisesti. Opiskeluaikoina en halunnut ottaa opintolainaa, vaan elin salibandyerotuomaritehtävistä saamillani pienillä palkkioilla ja palkalla, jota sain päivystävänä huoltomiehenä iltaisin ja viikonloppuisin. Lopulta otin kuitenkin opintolainaa muutaman satasen vanhaan pieneen Nissaniin, jolla pääsin pelipaikoille.

Joskus kuulee valtiontaloutta vertailtavan omaan talouteen tyyliin "joskus ne velat on maksettava" ja "hoitaisitko omaa talouttasi kuten valtiontaloutta". Nämä vertailut kuitenkin ontuvat pahasti. Valtion ei ole tarkoituskaan koskaan maksaa kaikkia velkojaan pois.

Valtio investoi ottamansa velan ihmisiin. Ajan saatossa rahan arvo laskee ja otettu velka kutistuu minimiin. Näin siis, kun velan otto on hallinnassa ja valtio voi käyttää omaa rahapolitiikkaa kansalaistensa hyväksi.

Suomella ja muilla euromailla ei valitettavasti ole enää omaa rahapolitiikkaa. Varoittelijoita oli jo eurosta päätettäessä, mutta nykyinen tilanne osoittaa tilanteen järjettömyyden: sen sijaan, että Euroopan maat käyttäisivät omaa rahapolitiikkaansa ja lainaisivat rahaa omasta keskuspankistaan, kierrätetään raha yksityisten liikepankkien kautta matkalla Euroopan keskuspankista valtiolle.

Liikepankit vetävät hurjat summat välistä, etenkin niiden valtioiden osalta, jotka kulloinkin nostetaan luottolaitosten tikun nokkaan. Kun valtioiden rahan hinta nousee, kiihtyy markkinaspekulaatio ja lopulta valtiot ja niille lainanneet pankit ovat polvillaan. Pankkien ei kuitenkaan anneta mennä nurin, vaan veronmaksajat pistetään maksamaan pankkiirien miljardivoitot.

Suomi on vähiten velkaantuneita maita maailmassa, mutta velkaantumisvauhti on noussut talouskriisin aikana. Nyt moni jo pelottelee meitä hallitsemattomalla velkaantumisella. Nettiin on jopa pykätty "velkakello", jonka summa tuntuu maalaisjärjellä pelottavalta. Onko tilanne siis niin paha? Onko Sauli Niinistö oikeassa?

 

velatjavarat.jpg
Eläkerahastoihin kertyy enemmän varoja kuin meillä on velkaaEi syytä paniikkiin. Suomen julkisella sektorilla on velan lisäksi valtava omaisuus. Etenkin eläkejärjestelmä on Suomessa rakennettu niin, että varoja on vuosiksi eteenpäin, vaikka eläkemaksuista luovuttaisiin heti.

Tilastoja käytetäänkin tarkoitushakuisesti. Toisaalla eläkemaksut lasketaan osaksi verotusta, jotta voidaan osoittaa, että verotus on Etelä-Eurooppaa korkeampaa. Toisaalla eläkemaksuja ei lasketa osaksi yhteistä varallisuutta, joka on paljon velkaa suurempi.

Tätä kirjoitusta ei pidä käsittää väärin: minusta on ollut suorastaan rikollista ottaa velkaa rikkaiden veronalennuksia peittämään. Mitään syytä paniikkiin tai hyvinvointivaltion tuhoamisen jatkamiseen ei kuitenkaan ole!

Niin ja ne kirjoituksen alussa mainitut veljet - minulle velipuoli ja veli ovat molemmat todella tärkeitä. Rahakin on ihan sitä samaa, oli suunta mikä tahansa.


Kommentit

20.10.2010 0:18  anonyymi

Usarin blogiisi näköjään ei uudistuksen jälkeen enään voi kommentoida kuin rekisteröityneet, ei välttämättä hyvä...

28.10.2010 16:02  Egonomisti

"Ajan saatossa rahan arvo laskee ja otettu velka kutistuu minimiin."

Voisitko vähän selventää tätä. En tajua mitä haet takaa?

31.10.2010 19:37  Jussi

Egonomisti: oli varmaan huonosti ilmaistu. Pientä inflaatiota on pidetty talouspoliittisesti järkevänä, jolloin rahan arvo on ollut jatkuvassa laskussa pidemmällä ajanjaksolla.

Velkaa maksetaan ja otetaan koko ajan tarpeen mukaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini