Persujen ja vihreiden tehokas strategia

Sunnuntai 3.10.2010 klo 21:01 - Jussi Saramo


Eduskuntavaaleja on alettu kutsua pääministerivaaleiksi. Kolmen suurimman puolueen puoluetoimistoilla on laskettu, että näin saadaan hiljennettyä kuoliaaksi muut puolueet.

Osa mediasta on ollut innoissaan, Suomi kun on Pohjoismaihin verrattuna valmiiksi henkilökeskeinen maa, jossa varsinaiset asiat ovat olleet sivuosassa. On kivempaa jännittää kolmen henkilön välillä, kuin pohtia, pitäisikö politiikan suuntaa oikeasti muuttaa johonkin nykyisestä.

Meille keskisuurille puolueille, puhumattakaan pienistä, tämä on tietysti ollut myrkkyä. Vaikka tosielämässä sekä edellisellä, että sitä edellisellä kerralla pääministeriksi on noussut joku pääministerivaalien ulkopuolelta, ollaan kansaa taas harhauttamassa samalla kikalla.

Vihreät ja perussuomalaiset ovat keksineet tehokkaan tavan vastata suurten puolueiden mediapeliin. He ovat alkaneet markkinoida itseään toistensa vastakohtina ja siten nostaa toistensa suosiota. Vaikka lähes kaikki eduskunnan käsittelemät asiat määrittyvät yhä oikeisto-vasemmisto-akselilla, ovat nämä puolueet kyseenalaistamassa tulonjaon merkityksen ja nostamassa näennäisiä poliittisia kiistoja.

Esimerkkinä vaikkapa Romanian romanit, jotka tulevat tänne EU:n vapaan liikkuvuuden turvin: edes Soini ei esitä, että eroaisimme EU:sta, mutta silti romaneja on kivaa syyllistää. Ei kovin rakentavaa, eikä paranna kenenkään asemaa. Ei suomalaisen eikä romanialaisen.

Perussuomalaiset saavat suhteettoman paljon mediahuomiota viiden kansanedustajan puolueeksi. Etenkin, kun toimittajat varsin hyvin tietävät, ettei perussuomalaisilla ole ollut eduskunnassa mitään vaihtoehtoisia esityksiä. Edes hyväksyttyyn ulkomaalaislakiin heillä ei ollut valiokunnissa muutosesityksiä, vaikka suuressa salissa vastustivatkin näyttävästi valiokunnassa jo hyväksymäänsä esitystä.

Persuilla ja vihreillä on käsissään ns. win-win tilanne. Toisen kannattajat vihaavat toisen kannattajien arvomaailmaa. Mitä suurempi osuus väestöstä saadaan valitsemaan puolensa kaksintaistelussa, sitä paremmin molemmilla menee.

Vasemmistoliitto on haastanut kaikki muut puolueet konkreettisilla asioilla. Se ei ole vielä mediaa hirveästi kiinnostanut. Suomessa on esimerkiksi kasvava työtä tekevien köyhien joukko. Vasemmisto vaatii seuraavalta hallitukselta heidän asemansa parantamista. Esimerkiksi perusteettomat pätkä- ja vuokratyöt on laitettava kuriin.

 

lakialoitteet.gif
Tehtyjen lakialoitteiden määrä antaa suuntaa eri puolueiden aktiivisuudesta. Kolme puoluetta erottuu joukosta selvästi.

 

Vasemmisto on myös sitoutunut parantamaan perusturvaa. Nykyinen monimutkainen ja syrjäyttävä perusturva on pudonnut lähelle Etelä-Euroopan tasoa, kauas Pohjoismaista. Meidän esityksemme on yhdistää ja korottaa perusturva 750 euroon kuukaudessa ja sitoa se indeksiin (työttömyysajan perusturva, kansaneläke, pienimmät sairaus-, isyys- äitiys- ja vanhempainrahat, kotihoidontuki, opintoraha, sekä yrittäjien starttiraha).

Ehkä tärkein seuraavan hallituksen teko on laittaa harmaa talous kuriin. EU:n vapaata liikkuvuutta hyväksikäyttävät huijariyrittäjät aiheuttavat miljardien veromenetykset valtiolle vuosittain. Se myös ajaa rehelliset yrittäjät sekä duunarit työttömiksi. Olemme vuosia esittäneet pitkää listaa toimia, joilla tilanne saataisiin haltuun, mutta oikeisto ei ole korvaansa lotkauttanut. Käännetty arvonlisävero saatetaan sentään vihdoin voimaan, mutta se ei riitä kuin hyväksi aluksi.

Vasemmisto ei myöskään menisi hallitukseen, joka jatkaa palveluiden alasajoa. Luokkakokoihin ja vanhuspalveluihin on säädettävä sitova laki.

Vasemmistoliitto käsittelee vielä lopulliset hallitusohjelmavaatimukset ja kynnyskysymykset. Onko kovapalkkaisesta ministerinurasta haaveileva Soini valmis sitoutumaan esimerkiksi joihinkin asioihin? Onko hänellä muuta annettavaa kuin hauskoja kaskuja? Tähän asti Soinin kynnyskysymyksenä on ollut lähinnä vihreiden osallistuminen hallitukseen ja toisinpäin!

Vihreät taas ovat olleet hallituksessa, jota pidetään kaikkien aikojen ympäristövihamielisimpänä. Olisiko nyt aika etsiä selkäranka ja ilmoittaa reilusti äänestäjille ennen vaaleja kynnyskysymyksiä? Ovatko he esimerkiksi valmiita menemään hallitukseen, joka rakentaa yhä lisää ydinvoimaa?

Persujen ja vihreiden tehokas strategia

 

Eduskuntavaaleja on alettu kutsumaan pääministerivaaleiksi. Kolmen suurimman puolueen puoluetoimistoilla on laskettu, että näin saadaan hiljennettyä kuoliaaksi muut puolueet. Osa mediasta on ollut innoissaan, Suomi kun on Pohjoismaihin verrattuna valmiiksi henkilökeskeinen maa, jossa varsinaiset asiat ovat olleet sivuosassa. On kivempaa jännittää kolmen henkilön välillä, kuin pohtia pitäisikö politiikan suuntaa oikeasti muuttaa johonkin nykyisestä.

 

Meille keskisuurille puolueille, puhumattakaan pienistä, tämä on tietysti ollut myrkkyä. Vaikka tosielämässä sekä edellisellä, että sitä edellisellä kerralla pääministeriksi on noussut joku pääministerivaalien ulkopuolelta, ollaan kansaa taas harhauttamassa samalla kikalla.

 

Vihreät ja perussuomalaiset ovat keksineet tehokkaan tavan vastata suurten puolueiden mediapeliin. He ovat alkaneet markkinoida itseään toistensa vastakohtina ja siten nostamaan toistensa suosiota. Vaikka lähes kaikki eduskunnan käsittelemät asiat määrittyvät yhä oikeisto-vasemmisto-akselilla, ovat nämä puolueet nostamassa näennäisiä poliittisia kiistoja. Esimerkkinä vaikkapa Romanian romanit jotka tulevat tänne EU:n vapaan liikkuvuuden turvin: edes Soini ei esitä, että eroaisimme EU:sta, mutta silti romaneja on kivaa syyllistää. Ei kovin rakentavaa, eikä paranna kenenkään asemaa. Ei suomalaisen eikä romanialaisen.

 

Perussuomalaiset saavat suhteettoman paljon mediahuomiota viiden kansanedustajan puolueeksi. Etenkin, kun toimittajat varsin hyvin tietävät, ettei perussuomalaisilla ole ollut eduskunnassa mitään vaihtoehtoisia esityksiä. Edes hyväksyttyyn ulkomaalaislakiin heillä ei ollut valiokunnissa muutosesityksiä, vaikka suuressa salissa vastustivatkin näyttävästi valiokunnassa jo hyväksymäänsä esitystä.

 

Persuilla ja vihreillä on käsissään ns. win-win tilanne. Toisen kannattajat vihaavat toisen kannattajien arvomaailmaa. Mitä suurempi osuus väestöstä saadaan kiinnostumaan tästä vastakkainasettelusta, sen paremmin molemmilla menee.

 

Vasemmistoliitto on haastanut kaikki muut puolueet asioilla. Se ei ole vielä mediaa hirveästi kiinnostanut. Suomessa on kasvava työtä tekevien köyhien joukko. Menemme ainoastaan sellaiseen hallitukseen, joka sitoutuu ohjelmassaan parantamaan heidän asemaansa. Esimerkiksi perusteettomat pätkä- ja vuokratyöt on laitettava kuriin.

 

Sitoudumme myös parantamaan perusturvaa. Nykyinen monimutkainen ja syrjäyttävä perusturva on pudonnut lähelle Etelä-Euroopan tasoa, kauas Pohjoismaista. Meidän esityksemme on yhdistää ja korottaa perusturva 750 euroon kuukaudessa ja sitoa se indeksiin (työttömyysajan perusturva, kansaneläke, pienimmät sairaus-, isyys- äitiys- ja vanhempainrahat, kotihoidontuki, opintoraha, sekä yrittäjien starttiraha).

 

Ehkä tärkein seuraavan hallituksen teko on laittaa harmaa talous kuriin. Etenkin EU:n vapaan liikkuvuuden tuoma halpatyövoima aiheuttaa miljardien veromenetykset valtiolle vuosittain. Se myös ajaa rehelliset yrittäjät sekä duunarit työttömiksi. Olemme vuosia esittäneet pitkää listaa toimia, joilla tilanne saataisiin haltuun, mutta oikeisto ei ole korvaansa lotkauttanut. Käännetty arvonlisävero saatetaan sentään vihdoin voimaan, mutta se ei riitä kuin hyväksi aluksi.

 

Emme myöskään mene hallitukseen, joka jatkaa palveluiden alasajoa. Luokkakokoihin ja vanhuspalveluihin on säädettävä sitova laki.

 

Onko kovapalkkaisesta ministerinurasta haaveileva Soini valmis sitoutumaan esimerkiksi näihin asioihin? Tähän asti Soinin kynnyskysymyksenä on ollut ainoastaan vihreiden osallistuminen! Vihreät taas ovat olleet hallituksessa, jota pidetään kaikkien aikojen ympäristövihamielisimpänä. Olisiko nyt aika etsiä selkäranka ja ilmoittaa reilusti äänestäjille ennen vaaleja kynnyskysymyksiä? Ovatko he esimerkiksi valmiita menemään hallitukseen, joka rakentaa yhä lisää ydinvoimaa?


Kommentit

4.10.2010 1:17  Vierailija

Tarkoituksellako US-blogisi kommentointi on uudistuksen jälkeen rajoitettu vain kirjautuneille?

Panu Horsmalahti kuvasi ongelmaa tähän tapaan Joonaksen Puheenvuoton kehitysblogissa:

"Blogin asetuksien mukaan vakiona vieraat pystyvät kommentoimaan kirjoituksiin, mutta näin ei ole. Asian voi korjata käymällä ylläpito-asetuksissa, ja tallentamalla asetukset. Aika hämäävä bugi."

Jatkoja.

4.10.2010 20:55  Jussi Saramo

Vierailija: tässä vanhassa blogissani on päällä moderointi, eli hyväksyn kaikki asialliset kirjoitukset. Uuden Suomen blogiin en ole tehnyt mitään säätöjä. Käyn nyt muokkaamassa.

12.10.2010 12:29  Pete

Sivujuonne varsinaiseen kirjoitukseesi mutta asiavirhe kumminkin:

"Nykyinen monimutkainen ja syrjäyttävä perusturva on pudonnut lähelle Etelä-Euroopan tasoa, kauas Pohjoismaista."

Perusturvan alhaisen tason kritisoinnille on perusteita, epämääräisen "pohjoismaisen tason" ihannoinnille ei. On totta, että Suomi on perusturvan tasossa jäljessä Norjaa mutta esim. vähimmäissuuruinen työttömyyspäiväraha on Ruotsissa jopa huonompi kuin Suomessa. Ruotsi erottuu Suomesta nimenomaan korkeamman ansiosidonnaisen turvan tasossa.

Pohjoismaista varsinkin Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa on perusturvan ostovoima alentunut jokseenkin samassa tahdissa. Jos Suomi lähtisi sitä parantamaan olisimme kerrankin edelläkävijä, emme perästätulija.

Perusturvan kehityksestä pohjoismaissa THL:n viimeisimmässä Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä:Susan Kuivalainen: Kestääkö suomalainen vähimmäisturva pohjoismaisen vertailun?

13.10.2010 1:37  toinen vierailija

off-topic: rss feedi ei toimi. ainakaan n900-kapulalla. Oletko kenties harkinnut puskea twitter-päivityksiäsi http://identi.ca/ puolelle?
Ei tässä sitten muuta, kiitos duunistasi!

14.10.2010 20:48  wiza

En tiedä luenko käppyrää väärin vai vaikuttaako siltä että vasemmistoliiton ero kokoomukseen ja keskustaan on pienempi kuin kahteen jotka erottuvat selvästi...

16.10.2010 13:22  Jussi Saramo

wiza: lakialoitteiden määrä antaa vain suuntaa, mutta 3 erottuu joukosta selvästi: RKP, Vihreät ja persut.

5 eniten aloitteita tehnyttä on hyvin lähellä toisiaan.

27.10.2010 2:07  Vierailija

Edelleen, sinne ei pääse US-blogiisi kirjautumatta komentoimaan, käy katsomassa kirjautumattomana...ja lue tuo Horsmalahden ohje.

31.10.2010 19:44  Jussi

Vierailija: nyt korjattu. Kiitos vinkistä ja muistutuksesta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini