Mitä on populismi?

Keskiviikko 1.9.2010 klo 20:13 - Jussi Saramo


Poliitikkoja haukutaan usein populisteiksi. Toisaalta Timo Soini ei häpeä lainkaan leimautuvansa populistiksi. ”Kyllä kansa tietää”.

Poliitikkojen tehtävä on edustaa kansaa. On vaikeaa kuvitella menestyvää anti-populistista poliitikkoa tai puoluetta. Sellaista, joka puhuisi vain asioita, joita kukaan ei halua kuulla.

Miksi siis vain toisia haukutaan populisteiksi?

Populisti näyttää oikeasti tarkoittavan valehtelijaa. Sellaista poliitikkoa, joka puhuu ihmisille sen mitä he haluavat kuulla, vaikka tietää, ettei sen toteuttaminen ole mahdollista. Joskus populismi on sellaisten asioiden liioittelemista ja hehkuttamista, joiden merkityksen tietää vähäiseksi.

Eduskunnan säännöt kieltävät kutsumasta valehtelijaa valehtelijaksi. On siis ymmärrettävää, että on kiertoilmauksia, kuten populisti.

Soini uhoaa, että perussuomalaiset saavat seuraavissa vaaleissa jopa 15 kansanedustajaa. Se on lähes yhtä paljon kuin Vasemmistoliitolla on nyt (17) ja yhden enemmän kuin vihreillä (14). Sellaisella määrällä voi jo vaikuttaa, ainakin jos on hyviä esityksiä.

70- ja 80-luvuilla perussuomalaisten edeltäjä SMP näytti kuitenkin, että 18 kansanedustajaakin voi mennä täysin hukkaan. Pitää olla jotain annettavaa.

Vasemmistolla on ollut vaikeaa tällä vaalikaudella. Eduskunta ja hallitus ovat olleet niin vahvasti oikeistolaisia, että torjuntavoittojen lisäksi vasemmiston ”omia” esityksiä on mennyt nihkeästi läpi.

Yhtenä läpimenneenä Vasemmistoliiton esityksenä voidaan pitää käännettyä arvonlisäveroa, jolla estetään rikollisten yritysten veronkiertoa ja työvoiman väärinkäyttöä. Myös pääomatuloverojen korotukset ovat vihdoin menossa läpi ainakin jossain määrin. Neljä vuotta sitten puhuimme niistä melko yksin.

Vasemmistoliitto ei ainoastaan räkytä, meillä on tehty joka vuodelle vaihtoehtobudjetti. Valiokunnissa on painettu hartiavoimin töitä reilumman työelämän, verotuksen ja palveluiden puolesta. Perussuomalaisista ei siellä ole ollut juuri apua, ovat sentään välillä ymmärtäneet kannattaa meidän esityksiämme.

Katsoin tänään, mitä populistiksi haukuttu Timo Soini on sanonut viime päivinä. Yllätyin, kun Timolla oli muutakin sanottavaa kuin ”missä EU, siellä ongelma”. Soini oli kopioinut Vasemmistoliiton veropoliittiset esitykset. Myös palveluissa ja tulonsiirroissa linja oli sama. Hyvä! Ehkä perussuomalaiset alkavat vihdoin myös toimia niiden asioiden eteen.

Soinin hyvän listan lopuksi tuli sitten se ”populismi”; puoluetuen leikkaaminen. Se olisi toki toimiva symbolinen ele, jos muualtakin leikataan, mutta taloudellista merkitystä sillä ei juuri ole. Se myös vahvistaisi korruptiopuolueiden asemaa, jotka nytkin saavat rahoitusta hämäriltä liikemiehiltä. Soinin suusta tämä kuulostaa lisäksi hassulta, mieshän on elänyt ikänsä puoluetuella ennen eduskunnan palkkioita ja ruhtinaallisia Brysselin palkkoja.

Soinin meiltä lainaamat esitykset ovat kuitenkin toteuttamiskelpoisia, ei me niitä olla huvikseen ajettu. Samaa ei valitettavasti voi sanoa vihreistä, joista näyttää tulleen Suomen populistisin puolue.

Eilen vihreät julkistivat uuden asevelvollisuusmallinsa, jossa reservin koko oli vedetty niin alas, että se tarkoittaa käytännössä Naton jäsenyyttä. Puolueen presidenttiehdokas Haavisto käytännössä sanoikin sen, vaikka ihan suoraan ei uskaltanut. Kuitenkin puolue väittää vastustavansa Naton jäsenyyttä.

Tänään vihreät kannattivat hallituksensa linjaa välillisten verojen korottamisessa (siirtymistä kohti tasaverotusta) ja ilmoittivat haluavansa jatkaa samalla linjalla myös seuraavassa hallituksessa. Seuraavaksi sanottiin, että tuloeroja pitää kaventaa!

On hienoa, että vihreät kannattavat esitystämme nostaa perusvähennystä 3000 euroon. Se ei kuitenkaan kuittaa heidän tasaverosuunnitelmiaan, vaikka he niin antoivat ymmärtää. Ei lähellekään. Etenkään, kun pääomatuloveroa vihreät ovat korottamassa ainoastaan näennäisesti. Melko populistista.


Kommentit

1.9.2010 20:54  Sami Suomalainen

Siis mitä?? Vihreiden tasaverosuunnitelmia? Ilmeisesti te vassarit haluatte jotain irtiottoa Vihreistä, sillä onhan meidän linjaukset olleet välillä häiritsevänkin lähellä toisiaan... Nato-kanta on ainakin itselläni peruskriittinen, mutta näen että on enemmänkin vain ajan kysymys että Suomi liittyy Natoon. Vassareilla taas Nato-kammossa on jokin Varsovan liiton aikainen kaiku.

2.9.2010 12:44  Jussi Saramo

Sami: välillisten verojen korottaminen, erityisesti vihreiden linja, jossa veroastetta nostetaan pääosin arvonlisäveroilla, on pahimman laatuista tasaverokehitystä.

Minun Natokantani perustuu nykyiseen maailmaan, jossa meitä ei uhkaa sotilaallisesti kukaan, mutta Natomaat sotivat ympäri maailmaa kyseenalaisin perustein. Natojäsenyys olisi kallis, se vähentäisi turvallisuuttamme ja minusta se olisi myös moraalisesti väärin.

2.9.2010 17:10  Leo

Jotenkin hassua, että nyt vasta huomasit PS:n linjausten olevan lähellä Vas.liittoa. Eiköhän se jo tullut kaikille selväksi, että PS on vasemmistolainen puolue. Oikeastaan, ainoa mikä teidät kutakuinkin erottaa on näkemys maahanmuutosta.

13.9.2010 19:37  Jussi Saramo

Vasemmistoliitto tekee kovaa asiantuntija- ja työryhmätyötä. On tietysti kiva, että persut kopioivat joitain meidän miettimiä asioita. Monia asioita eivät kuitenkaan ole kopioineet.

Soini sooloilee, hehkuttaa ydinvoimaa, vaikka koko ryhmä äänestää sitä vastaan, kannattaa Natoa vaikka vastustaa EU:ta, vastustaa metroa pienituloisille espoolaisille...

Persuja ei juurikaan erota SMP:stä, jos puolue saa valtaa, ei se osaa käyttää sitä mihinkään.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini