Eläkekeskustelu harhateillä

Maanantai 30.8.2010 klo 11:02 - Jussi Saramo


Tänään Uusimaa-lehdessä julkaistu mielipidekirjoitukseni:

RKP:n varapuheenjohtaja Christel Raunio pitää eläkeiän nostamista vastuullisena toimintana (Sana on vapaa 27.8.). Eläkeiän nostamista on aiemmin esitetty oikeistopuolueiden lisäksi suurten yritysten äänellä puhuvasta Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta.

Eläkeiän nostokeskustelu on irvokas tilanteessa, jossa vain puolet työntekijöistä jaksaa vanhuuseläkkeelle ja työttömyys on korkealla. Työn kuormittavuuden lisääntyessä yhä harvempi saavuttaa vanhuuseläkkeen, kun sekä fyysisesti että henkisesti raskaat työt kuluttavat ihmiset loppuun.

EK:n johtaja Lasse Laatunen esitti Suomelle mallia Saksasta. Siellä eläkeikä on nostettu 67 vuoteen ja oikeisto haluaa nostaa sen 70 vuoteen. Saksassakin puhutaan työurien pidentämisestä, vaikka enää 20 % jaksaa eläkeikään asti. Eläkeiän nostaminen 70 vuoteen tekee siitä käytännössä saavuttamattoman.

Eläkeiän nostossa ei siis ole kyse työurien merkittävästä pidentämisestä, vaan eläkkeiden rajusta leikkaamisesta. Suomessa järjestelmä kannustaa jo jatkamaan työelämässä pidempään. Monille se ei kuitenkaan ole mahdollista, koska useat yritykset keskittävät irtisanomisia vanhempiin työntekijöihin, eikä työn saaminen ole helppoa ikääntyneille.

Tärkeintä olisi nyt panostaa työllisyyteen ja työssä jaksamiseen. Suomalainen yhteiskunta kestää liukuvan eläkeiän 63 vuodesta ylöspäin. Järjestelmä ei sen sijaan kestä nykyistä massatyöttömyyttä ja kasvavaa syrjäytettyjen määrää. Etenkin nuorisotyöttömyyden lopettaminen valtion ja kuntien toimilla maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Työn laatua voidaan parantaa monin keinoin, tärkeintä olisi muuttaa ensi tilassa lainsäädäntöä niin, että epävarmuutta ja stressiä aiheuttavat vuokra- ja pätkätyöt korvattaisiin kunnollisilla työsuhteilla.


Kommentit

30.8.2010 12:08  Jaakko Portti

Ihmeellisen jääräpäistä touhua tuo eläkeiän pidentäminen loppupäästä. Oikeasti tosiaan kyseessä on raju eläkkeiden leikkaus.

Itse olen korostanut nuorten työpaikkatakuu järjestelmää (työuran starttiraha), sen vaikitukset työurien pidentymiseen vosi olla jopa viisi vuotta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini