Kreikkalaiset keinottelun uhreina

Sunnuntai 2.5.2010 klo 17:10 - Jussi Saramo


Otsikon näkökulmaa en ole suomalaisessa keskustelussa juuri huomannut. Tuntuu, että Kreikan ja euroalueen kriisin todelliset syyt halutaan piilottaa syyttämällä vain kreikkalaisia itseään tilanteesta.

On totta, että Kreikkaa aiemmin hallinnut oikeisto vääristeli talouden tunnuslukuja, jotta kukaan ei huomaisi tilanteen vakavuutta. Totta on myös, että Kreikan valtio on ottanut paljon velkaa. Suomessa uutisoitiin kai ihan todenmukaisesti myös kreikkalaisten työntekijöiden saamia erikoiselta kuulostavia lisiä, joita nyt aiotaan karsia.

Lisät ovat olleet keino korottaa kreikkalaisten kohtuuttoman alhaisia palkkoja. Kreikkalaisten saamat palkat eivät ole lisineenkään länsi-, keski- tai pohjoiseurooppalaisella tasolla. Hinnat sen sijaan ovat eurovaluutan mukana kohonneet todella korkeiksi.

Nuoria kreikkalaisia sukupolvia on kutsuttu ”700 euron sukupolveksi”. Kun 700 euron palkasta menee vuokraan vaikkapa 500 euroa ja kaikki muutkin elinkustannukset ovat nousseet euron myötä, ei tarvitse ihmetellä miksi nuoriso kapinoi. Olen samaa mieltä kuin Paavo Arhinmäki, että IMF:n vaatimukset ovat kohtuuttomia tavallisille kreikkalaisille.

Kreikan valtion lainamäärä ei sekään ole mitenkään erityisen korkea moniin muihin maihin verrattuna. Enkä osaa pitää kaikkia kreikkalaisia syyllisinä edellisen hallituksen huijaukseen, eivät kai kaikki suomalaisetkaan ole syyllisiä vaikkapa Suomen hallituksessa paljastuneeseen korruptioon?

Kreikka ei ole yksin. Irlanti olisi kaatunut ilman Saksan lupausta pelastaa euromaat tarvittaessa. Islanti on tavallaan selvitystilassa. Irlannissa ja Islannissa oikeistolaiset hallitukset vetivät ideologisella julkisen sektorin alasajamisen ja keinottelun vapauttamisen politiikalla talouden Kreikkaakin pahemmin kuralle.korjaussarja.gif

Kreikka ei ole poikkeus. Huomioi, että kestävimpien talouksien joukossa ovat korkean kokonaisverotuksen ja palvelutason Pohjoismaat.

Kreikan ajoivat polvilleen poikkeuksellisen korkeiksi nousseet lainakorot. Kun markkinat alkoivat ajaa Kreikkaa alas, syntyi itseään vahvistava kierre, joka voitiin katkaista vain valtioiden väliintulolla.

Nyt esitetään, että muut euromaat pelastavat Kreikan antamalla tälle lainaa. On jopa uutisoitu kuinka paljon jokainen suomalainen lahjoittaa kreikkalaiselle, vaikka kyseessä on laina. Toisaalta pääministeri Vanhanen syyllistyi ylilyöntiin esittämällä, että Kreikalle lainaaminen on hyvä bisnes Suomelle.

Turun Sanomat on jostain syystä poistanut vasemmiston vappujuhlintaa käsitelleen uutisensa netistä, mutta ilmeisesti Esko Seppänen oli vappupuheessaan todennut, että nyt ollaan jälleen kerran pelastamassa pankkeja eikä niinkään Kreikan kansaa. Myös suomalaisia pankkeja. Tänään Raimo Ilaskivi totesi saman kolumnissaan.

Kreikkaa ei siis saa päästää konkurssiin, koska pankeille tulisi luottotappioita. Kreikkaa ei myöskään voi päästää konkurssiin yhteisen eurooppalaisen valuutan tähden. Toisaalta Kreikka ei voi harrastaa itsenäistä rahapolitiikkaa ja pelastaa siten itseään, ja jää siksi riippuvaiseksi muista euromaista. On kohtuutonta, että Kreikalta vaaditaan IMF:n sanelemaa totaalista kurjistumista, jotta se saisi samaan hintaan lainaa kuin muutkin maat.

Koko ongelman ytimessä on euroalueeseen sisäänrakennettu eriarvoisuus, totuuden jyvä, jonka sokea kana Timo Soinikin on yllättäen löytänyt. Euroalueen edut ovat usein ristiriitaiset, jos Saksa hyötyykin vahvasta eurosta, on se myrkkyä Kreikalle. Suomenkin metsäteollisuus on ollut välillä pulassa heikon Ruotsin kruunun kanssa.

Kreikan talouden tunnusluvut eivät lopulta ole niin kovin dramaattiset. Maailmantalouden kannalta paljon huolestuneempi pitäisi olla vaikkapa Yhdysvaltain uskomattomasta velkamäärästä. Yhdysvalloissa suuren julkisen velan päälle tulee vielä giganttinen yksityinen velka, yhteensä kansantaloudella on velkaa yli kolminkertaisesti bruttokansantuotteeseen.

Kreikka oli riittävän pieni valtio, jotta spekulaattorit saivat sen polvilleen. Seuraavana vuorossa voi olla Portugali. Ennen kuin suuret taloudet Italia ja Espanja joutuvat liipasimelle, olisi syytä miettiä, onko yhteisvaluutalla sittenkään tulevaisuutta ilman merkittäviä muutoksia. Olen itse aina kannattanut Euroopan yhdentymistä, mutta se ei voi toimia nykymallissa, jossa markkinat keräävät hyödyn ja osa maista maksaa kovan hinnan.


Kommentit

2.5.2010 18:51  Dick Wallenius

Kiitos Jussi hyvin kirjoitetusta jutusta.
Uutisten antama kuva ei näköjään kerro koko tutuutta.
Terveisin, Dick

2.5.2010 19:10  Mikko Nummelin

Olisiko sinulla joitakin välittömiä korjausehdotuksia, jolla selvitettäisiin Kreikan hankala tilanne ja hoidettaisiin jatkossa koko eurovaluuttaa uskottavammin? Lainapakettisekoilut ainakin uhkaavat viedä koko euroaluetta metsään niin, että rytisee.

2.5.2010 21:41  auvo rouvinen

Joo pankkien palastamisestahan siinä on kyse. On se perhana ihme ettei markkinoiden anneta toimia. Antaisivat kreikan mennä konkkaan, muutama lainanantaja saisi opetuksen.

Maalimalla on muutama tuhat miljardia joilla ei ole mitään vastinetta, nyt ne meinataan siirtää veronmaksajien velaksi.

Totuus kuitenkin on ettei talous tervehdy ennen kuin nuo hötö miljardit muuttuvat roskapaperiksi.

3.5.2010 12:08  Jaakko

Hyvä kirjoitus. Tätä näkökulmaa tulisi pitää esillä julkisessa keskustelussa.

IMF ja EU ovat toteuttaneet samanlaisia projekteja aiemmin mm. Unkarissa, jonka talous ajautui tuhon partaalle finanssikriisin ensimmäisessä aallossa vuonna 2008. Tuolloin pelastuspaketin ehtona olivat "struktuurimuutokset", jotka tarkoittavat käytännössä yhden vaihtoehdon (friedmanilaista)talouspolitiikkaa: jyrkkiä leikkauksia julkisiin menoihin yhdistettynä veronalennuksiin. Tilanteessa, jossa maa oli jo muutenkin toteuttanut suhteellisen rajua uusliberalistista talouspolitiikkaa, tyyliin Viro.

Tässä valossa Kreikan tilanteen uutisointi on ollut hyvin erikoista. Ihmisille jää nyt vaikutelma siitä, että kriisin perimmäinen syy on Kreikan ylisuureksi paisunut julkinen sektori. Totuus on täysin toisenlainen, kuten Jussin kirjoituksessa todetaan.

4.5.2010 18:07  Neuvos

Niin - ensin vannotaan markkinavoimien ja vapaan talouden nimeen ja kun karille karahtaa, niin vaaditaan tavallisia kansalaisia pelastusoperaatioon.

11.5.2010 23:31  markob

Kreikkalaiset oman ahneutensa uhreja olisi parempi otsikko. Mitään ongelmaahan ei olisi, jos kreikkalaiset kuluttaisivat vain sen mitä ansaitsevat/valtio saa verotuloja. Silloin ei tarvitsisi ottaa lainaa.

Nämä antaa Kreikan mennä konkkaan ja kärsiköön lainoittajat nahoissaan unohtavat yhtälön toisen puolen. Kreikan valtion alijäämä on 13 - 15 prossaa BKT:sta ja vaihtotaseen alijäämäkin noin 10 prossaa BKT:sta. Jos Kreikka olisi ilmoittanut lopettavansa velkojen takaisinmaksun niin nuo vajeet olisivat menneet umpeen sekunnissa koska kukaa ei enää lainaisi Kreikalle mitään. Varovaisenkin arvion mukaan Kreikan BKT (ja samalla kansalaisten elintaso) laskisi hetkessä ainakin 20 prossaa. Kreikkalaisten mellakointi-innon tuntien Ateena olisi kuin Pariisi 1848 ja lopputulos jonkunlainen poikkeustilahallitus. Muuta Eurooppaa asia ei enää kiinnostaisi, sillä jokainen maa olisi keskittynyt oman pankkinjärjetselmänsä pystyssäpitämiseen. kreikkalaisille korkeintaan näytettäisiin keskisormea.Mielenkiintoista, että vasemmistoliiton edustaja kannattaa tuollaista tavallisen kansan kurjistamisoperaatiota.

12.5.2010 11:41  Jussi

markob

Lähes kaikki maailman maat ovat velkaantuneita. Moni yhtä velkaantunut kuin Kreikka. Yksityinen sektori se vasta velkaantunut on, esim. Yhdysvalloissa kokonaisvelka on yli kolme kertaa bkt:n ja siitä julkisen velan osuus on alle kolmanneksen.

Järkevä kansantalous velkaantuu sopivasti laskukausien aikana ja inflaatiolla on hoidettu velka käytännössä pois.

Asiallinen velkasovittelu olisi oikea ratkaisu tässä tilanteessa. Pankeilta leikattaisiin kohtuuttomat voitot ylisuurista koroista pois, maksuaika sovittaisiin järkeväksi, ja EKP antaisi suoraan ohjauskoron kokoista lainaa, kuten FED Yhdysvalloissa.

Vasemmistoliitto kannattaa Kreikan Vasemmistoliiton rinnalla inhimillistä ja talouden kannalta järkevää velkasovittelua IMF:n ideologisen operaation sijaan jolla turvataan eliitin voitot ja laitetaan pienituloiset maksamaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini