Ahtaajat ajettiin ahtaalle tarkoituksella

Sunnuntai 14.3.2010 klo 16:17 - Jussi Saramo


Satamissa työskentelevistä ahtaajista on yritetty tehdä lähes rikollisia ja Suomen talouden raunioittajia. Paperitehtaiden sulkeminen ja muut seuraukset on laitettu lakossa olevien työntekijöiden niskoille.

Todellisuudessa paperiteollisuuden omistajat ovat tehneet jättivoitot sellun hinnan noustessa. UPM:n osakkeen hinta on noussut reilusti. UPM on tärkeimmän satamaoperaattorin Stevecon suurin omistaja. Vaikka valheella on näinkin lyhyet jäljet, ei asiaa ole jostain syystä vielä noteerattu.

Ahtaajat taistelevat paremman irtisanomissuojan puolesta hyvästä syystä. Meillä Suomessa on Euroopan huonoin joukkoirtisanomissuoja, yritysten kannattaa potkia ihmiset pihalle mieluummin Suomesta kuin vaikkapa Saksasta. Kun meillä kustannukset maksaa valtio, joutuvat yritykset suuressa osissa Eurooppaa maksamaan jopa useiden vuosien palkan. Yrityksen kannattaa siis ylikapasiteetin uhatessa irtisanoa ensisijaisesti Suomesta.

Jos joku siis on epäisänmaallinen, se on kapitalisti, joka mieluusti sulkee paperitehtaat ja suomalaiset satamat jos voi siten tehdä enemmän voittoa. Uuden Suomen tietojen mukaan päättäjien sisäpiiriin kuuluvalla Björn Wahlroosilla on 200 000 UPM:n osaketta, joten hän kuuluu suurimpiin voittajiin.

Mikä siinä on, että ihmiset lähtevät niin helposti kadehtimaan toisia duunareita, satama- kuljetus- tai paperityöläisiä, eivätkä takapiruina jättiomaisuuksia haalivia superrikkaita?


Kommentit

14.3.2010 16:46  Duunariyrittäjä

Kohtuullisen yksinkertainen yleistys ja halpahintaista populismia. Irtisanomissuoja on kyllä kohtuu huono, mutta sitävastoin Suomen ansiosidonnainen päiväraha jatkuu 500 päivä! Ei tässä maassa tyhjän päälle putoa, jos irtisanotaan.
Pienten yritysten kannalta esimerkiksi vuoden irtisanomisraha on täysin mahdoton ajatus, sillä kassaa ei vain ole moisille maksuille. Suomen yrityksistä valtaosa on pieniä yrityksiä, joiden työllistämismahdollisuudet heikkenevät merkittävästi, mikäli irtisanomisraha toteutuu.

15.3.2010 10:14  Jussi Saramo

Olet asian ytimessä! Suomessa joukkoirtisanomisten kustannukset katetaan kollektiivisesti eikä irtisanojan toimesta. Tästä syntyy epäsuhta ja Suomen huono asema muihin maihin.

Kyse ei siis ole tyhjän päälle putoamisesta, vaan rakenteellisesta ongelmasta. Toki ansiosidonnainen on myös huonompi kuin eurooppalainen irtisanomiskorvaus.

Joukkoirtisanomissuojasäännökset eivät koske juurikaan pienyrittäjiä, koska ne kattavat aloja, joiden toimijat ovat suurteollisuudessa, ja yleensä ylikansallisia.

16.3.2010 23:04  Duunariyrittäjä

Työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitisen lausunnon mukaan nyt käydään sitä periaatteellista taistelua muutosturvasta sekä irtisanomisrahasta ja jos se nyt saadaan läpi, niin kaikki 180 liittoa seuraavalla kierroksella vaativat samaa. Näin tapahtui 1970 luvulla lomarahan kanssa. Siinä vaihessa isketään pienten yrittäjien kassaan iso lovi ja työllistäminen vaikeutuu olennaisesti.

17.3.2010 13:11  Jussi

Piruja voi aina maalata seinille, mutta en tiedä mistään Euroopasta esimerkkiä, jossa joukkoirtisanomissuoja olisi ulotettu pienyrittäjiin. Meillä on Suomessa vielä poikkeuksellisen maltillinen ammattiyhdistysliike.

Olisi siis hyvä jos ahtaajat voittaisivat ja muutosturva ulotettaisiin muuallekin.

17.3.2010 20:14  Entinen duunariyrittäjä, nykyinen yrittäjä

Minä jä minua viisaammat ovat jo lausuneet ääneen sen uhkakuvan joka syntyy, jos ahtaajien vaatimukset käyvät toteen. Muutosturvan/irtisanomisrahan astuessa voimaan, voidaan sanoa niin suurteollisuudelle, kuin pk-yritysten työllistämiselle hyvästit, mutta eihän se valitettavasti koske puolueelta palkkaa saavaa ihmistä, vaan oikeaa duunaria. Se varmasti onkin vasemmistoliiton suurin syy äänimäärien/kannatuksen laskuun. Te sahaatte Vasemmistoliiton uskottavuutta tällä lakolla ja sen seurauksilla. Minunkin äänen menetitte tämän taistelun johdosta.

18.3.2010 10:55  Toimistotyöntekijä

Lomaraha on nykyään yleisesti hyväksytty, joten siitä vain esimerkki muutosturvalle. Pätkätöitä tekevänä kannatan parempaa turvaa.

18.3.2010 21:23  Entinen duunariyrittäjä, nykyinen yrittäjä

Jaa, et sitten uskaltanut julkaista viimeisintä kommenttiani!?

19.3.2010 15:36  tuomoj

Olen tässä lakon aikana miettinyt muuten juuri sitä, pitäisikö asia mallintaa juuri mieluummin irtisanomisrahan kautta.

Tämähän voitaisiin hoitaa rahastoinnilla, jolloin se olisi laskennallinen osa palkkauskustannuksia ja laskettaisiin vastaavasti kuin lomaoikeudet kertyvät. Näin se maksettaisiin silpputyössä palkan yhteydessä tai jakson päätyttyä ja riippuisi työsuhteen kestosta.

Tämä siis vaihtoehtona ansiosidonnaiselle järjestelmälle, ei sen lisäksi.

20.3.2010 22:05  Jussi Saramo

Olen tehnyt ympäripyöreitä päiviä ja tänäänkin ollut töissä, hyväksyn viestejä aina kun tulee hetki vapaata.

Olisi hienoa jos Suomessakin pienet ja keskisuuret yrittäjät ja itsensätyöllistäjät huomaisivat, ettei EK aja heidän asiaansa, usein päin vastoin. Kukin valitsee ne "asiantuntijat" joihin haluaa uskoa, harva on puolueeton.

Kollektiivinen rahastointi nostaa työllistämiskustannuksia, ja saattaa jopa hieman estää työllistämistä, eikä se poista vinoutumaa Suomen ja Etelä-, Länsi- sekä Keski-Euroopan väliltä.

3.4.2010 13:19  Raili Sergejeff, entinen Porvoolainen

"Mikä siinä on, että ihmiset lähtevät niin helposti kadehtimaan toisia duunareita, satama- kuljetus- tai paperityöläisiä, eivätkä takapiruina jättiomaisuuksia haalivia superrikkaita?"

Olen ihmetellyt tätä itsekin. On hassua että monet ihmiset eivät ajattele taustaa ja niitä henkilöitä jotka siellä touhuavat haaliakseen yhä enemmän rahaa itselleen.

On kuitenkin sanottava että minuakin ärsytti tuo ahtaajien lakko, itse kun elän ansiopäivärahalla, joskin kohtalaisen hyvällä. Ei se silti työpaikkaa ja palkkaa voita ? eikä niitä kontakteja mitä työelämä tuo tullessaan.

Itse entisenä yrittäjänä pääsin 90-luvun alussa syntyneistä takausveloistani vasta joulukuussa.

On ollut pirullista maksaa voudille suurin osa palkastaan lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Ei ole voinut hankkia itselleen eläketurvaksi edes yksötä tai kaksiota saati sitten pientä taloa. Pankkitilit on tarkastettu pari kertaa vuodessa, ja jos on tullut jostakin summa rahaa siitä on kysytty mikä raha se oli. Ei siis yksityisyyttäkään ole kunnioitettu. Niin kuin olisin joku huijari!

Jos olisin murhannut ihmisen olisin päässyt muutamalla vuodella! Velkavankila on todella pitkä ? varsinkin kun ei ole huijausmielessä tehnyt velkaa. Kun olisikin älynnyt piilottaa muutaman satatuhatta silloista markkaa! Mutta kun sitä luuli että lainoista selviää.

Tavallista pienyrittäjää huijattiin edellisen laman aikana. Moni sanoo että miksi takasit? Syy on hyvin yksinkertainen; Takasin siksi että oma yritys ja tulonlähde pystyisi jatkamaan. Pankit tuputtivat rahaa. Korot nousivat kiskuritasolle muutamassa kuukaudessa, ei siitä moni muukaan yrittäjä selvinnyt -tuhannet yrittäjät ja yritykset hävisivät.

Ei tavallinen pienyrittäjä voi olla viisaampi kuin pankkimiehet! On tosiaankin oma syy että takasin yrityksen lainoja mutta oli syytä pankkimiehissäkin.

Mutta vain pienyrittäjät maksoivat laskun. Joko maksamalla vuosikausia ulosottajalle, kuten minä - tai sitten kiikkumalla hirressä. Sen ikävän ratkaisun teki aivan liian moni yrittäjä kun ei muutakaan tietä siellä epätoivossaan löytänyt.

Tuhansia yritteliäitä ihmisiä pantiin naftaliiniin loppuiäkseen sen takia ettei yrittämistä voinut jatkaa velkojen mentyä ulosottoon. Yhteiskuntahan näidenkin sosiaalituet sitten maksoi vaikka he olisivat itse pystyneet tekemään töitä jos olisi annettu tehdä! Tämähän synnytti sitten myöhemmin yrittäjien työttömyyskassat ? jotain sentään.

Itse ratkaisin asian menemällä Ruotsiin töihin. En välttynyt velkojilta, mutta olipahan työtä ja palkka, millä elää vaikka velkoja ottikin osansa! Ei tarvinnut elää yhteiskunnan tuella, vaikka kyllä jouduinkin pari kuukautta elämään sosiaalin avustuksella aivan alussa. Minut laskettiin yrittäjäksi koska yritystä ei voitu merkitä heti lopetetuksi pitkän konkurssiprosessin takia! Ei siis tukia mistään, peruspäivärahaa tms.

Tässä asiassa pitäisi asioita myös muuttaa! Ettei kävisi samalla tavalla kuin silloin edellisen laman aikana. Pankeille ja muille päättäjille vastuu tekemisistään niin miettivät enemmän mitä ratkaisuja tekevät.

Kaikista pahinta oli että mukaystävät ja -tuttavat hylkäsivät, pitivät roistona yms. Kyllä oltiin niin mielinkielin kun olin yrittäjä ja oli rahaakin käytëttävänä ja sen jälkeen olin ilmaa muutamille. No, onneksi kävi näin, kuka nyt haluaisi ystäviä jotka ovat ystäviä vain mammonan takia.

Ei siinä mitään, kun pääsin edellisen laman seurauksista, tämä lama vyöryi ylitseni ja jouduin työttömäksi! 56 vuotta, nainen ja työtön - ei pahemmin naurata tehtyäni hullun lailla töitä aiemmin.

Eli kirveellä olisi töitä! Kyllä siinä saa Vasemmistoliitto ja muutama muukin puolue tehdä töitä että edes jonkinlainen oikeudenmukaisuus vallitsisi. Jos tällaisia puolueita ei olisi, Suomi olisi kyllä aika ikävä paikka elää. Eikä mielestäni yrittäjyys ja esim. vasemmistoliittolaisuus sulje pois toisiaan, kyllä pienyrittäjä on enemmän duunari kuin kapitalisti ? minun mielestäni. Kateelliset sanokoot mitä haluavat.

Jussi! Toivon että jaksat politiikassa, tervettä järkeä tarvitaan kaiken poliittisen sekasotkun oheen ? mediassa on koko ajan jotain jonkun poliitikon toilailuista.

3.4.2010 16:12  Jussi Saramo

Kiitos Raili, hyviä pohdintoja! Meillä on Vasemmistoliitossa yrittäjä-ryhmä, jossa pohditaan nykyistä inhimillisempää järjestelmää pienyrittäjille. Ensi syksynä pitäisi viimeistään olla kasassa kokonainen yritysohjelma.

Kokoomus on ajavinaan kaikkien yrittäjien asemaa, mutta todellisuudessa he ovat paljon pääomaa omistavien takana, kun itsensätyöllistäjistä ei tunnu välittävän kukaan. Olen todella tyytyväinen että meillä on kunnolla huomattu, että pienyrittäjä on käytännössä ihan yhtä huonossa tai joskus huonommassakin asemassa kuin tavalliset duunarit.

5.5.2010 3:25  Raili Sergejeff

On todella hyvä että tällainen pienyrittäjäryhmä on huomioitu.

Kokoomus on kyllä pilannut paljon asioita ja pilaa edelleenkin. Toivottavasti ensi vaaleissa asiat muuttuvat.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini