Lyhyt muisti

Maanantai 8.2.2010 klo 19:17 - Jussi Saramo


Väittävät, että ”kansan muisti” on lyhyt. Kuka vielä muistaa, kun valtionvarainministeri Katainen kertoi pääministeri Vanhasen tukemana, ettei maailmanlaajuinen lama kosketa Suomea?

Ylimielinen ja epäpätevä hallitus menetti tilaisuuden tehdä kustannustehokasta ennakoivaa elvytystä. Mikäli työpaikkoja olisi pelastettu ajoissa, silloin kun Vasemmistoliitto nosti tulevan talouskriisin keskusteluun, olisi valtion ja kuntien työttömyysmenot saatu aisoihin. Hallitus syytti meitä pelottelusta, ja mokasi täysin talouspolitiikkansa. Hinnan maksavat työttömät ja koko väestö.

Barack Obama esti maailmantalouden kokonaisromahduksen elvyttämällä ja ottamalla talouskuplan aikana tehdyt valtavat yksityishenkilöiden voitot veronmaksajien piikkiin. Yhdysvalloilla on jo 55 000 000 000 000 dollaria velkaa! Tämäkään ei valitettavasti taida auttaa. On odotettavissa, että valtioiden velkaantumisella romahdusta tai rakennemuutosta siirretään vain eteenpäin.

Ongelma ei silti ole vain kykenemättömissä johtajissa, kuten Kataisessa ja Vanhasessa, tai George Bushissa, jonka hallinnon aikana maailmantalouden vääristymä lopullisesti paisui. Ongelma on uskossa vapaaseen kapitalismiin. Se ei toiminut 1900-luvun alussa, eikä se toimi 2000-luvun alussa.

Pahimman romahduksen aikana maailman johtajan lupailivat, että maailmantalous otetaan taas demokraattiseen hallintaan, kuten tehtiin 30-luvun laman jälkeen, ja veroparatiisit suljetaan. Mitä kauemmin aikaa kuluu, sitä vähemmän enää halutaan tehdä. Ehkäpä johtajienkin muisti on lyhyt. Uusi pommi on viritetty.

Olin viikonloppuna Brysselissä miettimässä Euroopan vasemmiston tulevaa toimintaa. Talouskriisistä puhuttiin paljon, etenkin kreikkalaiset elävät jatkuvan uhan alla. Puhuttiin myös Islannin ja Irlannin masentavista tilanteista, kuinka talouden vapauttaminen aiheutti syvän laman.

 

spinelli.jpg
Italialaisen eurokommunistin Altiero Spinellin mukaan nimetty Eu-parlamentin päärakennus oli hiljainen viikonloppuna


Löysin osuvan tekstin kolmen vuoden takaa. Siinä Islannin kunniakonsuli Lauri Lajunen kertoo: ”…Islannin olevan Euroopan kilpailukykyisin ja maailman neljänneksi kilpailukykyisin maa…Elintaso on korkeampi kuin Suomessa, Ruotsissa tai Saksassa ja se näkyy muun muassa runsaana ylellisyystavaroiden kulutuksena.”

”Missään muussa pääkaupungissa ei näe liikenteessä niin paljon upeita, suurilla renkailla varustettuja maastoautoja kuin Reykjavikissa. Ihmiset ovat muotitietoisia ja istuvat iltaa hintavissa trendiravintoloissa. Coca Colan kulutuksessakin islantilaiset ovat nyt maailman johtava kansa.”

Kansainvälinen valuuttarahasto näkee vaaran merkeistä huolimatta Islannin kansantalouden tulevaisuuden näkymiä loistavina. Sen mukaan Islannin talouden vahvuuksia ovat avoimet ja joustavat markkinat, voimakkaat instituutiot ja se, että luonnonvarat ovat hallinnassa.”

Pohjoismaista ”Norden” -tiedotussivustoa ehkä hävettää heidän innostunut uutisointinsa Islannista, sillä googlaamani sivut ovat poistuneet netistä. Onnistuin kuitenkin löytämään myös alkuperäiset tekstit:

”Usein kysytään, mitä islantilaisten yritysten ekspansion taustalla oikein on. Taustalla on kolme tekijää. Ensinnäkin Islanti on allekirjoittanut Euroopan talousalueesta tehdyn sopimuksen, joka on taannut islantilaisille yrityksille vapaan pääsyn EU:n sisämarkkinoille ja pakottanut Islannin viranomaiset vapauttamaan kansainväliset pääomasiirrot.”

Toiseksi edellinen pääministeri Davið Oddsson teki aloitteen yksityistämisestä. Siinä oli tärkeintä valtion pankkien yksityistäminen, joka vapautti valtavia voimia. Pankit ovat nyt monessa suhteessa näyttäneet tietä talouden ekspansiossa sekä osallistumalla kasvun rahoittamiseen muissa kansainvälisissä yrityksissä että ostamalla itse naapurimaissa sijaitsevia rahoitusyhtymiä.”

”Siksi on entistä tärkeämpää, että ympäristö, joka viranomaisilla on tarjottavana yrityksille, on niiden kannalta edullinen. Pääomat ovat liikkuvia ja voivat milloin tahansa vaihtaa paikkaa. Itsenäisyyspuolueen ja sosiaalidemokraattien muodostama uusi hallitus näyttää varautuvan tähän ja aikoo esimerkiksi keventää edelleen yritysverotusta. Suuret yritykset painostavat viranomaisia kuitenkin entistä enemmän.

Kuulostaako tutulta? Samaa huttua suoltavat Katainen, Wahlroos ja monet muut. Toivottavasti muisti ei pätki seuraavien vaalien alla.


Kommentit

8.2.2010 20:22  Leo

Yksi kysymys. Miksi sana "valtio" pitää korvata "demokraattisella hallinnalla"? Ettei kuulostaisi liian sosialistiselta?

Tai no, toinenkin kysymys. Mikä järjestelmä sai aikaan enemmän kehitystä 1900-luvun alussa, kuin vapaa kapitalismi?

8.2.2010 21:13  Jussi Saramo

1900-luvun alun vapaa kapitalismi vei 30-luvun syvään lamaan ja toiseen maailmansotaan.

Hyvinvointia ja kestävää kehitystä loi ylivertaisesti sekatalousjärjestelmä, joka oli kaukana vapaasta kapitalismista.

9.2.2010 14:11  Leo

Ohhoh. Siinäpä on lukion historianopetukseen uutta matskua. Vapaa kapitalismi oli syypää toisen maailmansodan syttymiseen. Versaillesin rauhansopimus, kansallissosialismin ideologia, Saksan laajentumispyrkimykset voidaan unohtaa samantien.

No mut mites sitten tuo eka kysymys? Lieneekö lähestyvät eduskuntavaalit syynä varovaiseen kielenkäyttöön, vai miten on?

9.2.2010 15:42  Jussi Saramo

Ei se ole "uutta matskua". Historian tutkimuksessa pidetään yleisesti selvänä, että 30-luvun syvä lama yhdistettynä "häpeärauhaan" aiheutti Saksan radikalisoitumisen (ja siten aluevaatimukset jne).

On vaikeaa nähdä demokraattista päätöksentekoa ilman valtiota. Ehkä sellainenkin anarkia joskus tulee, en kuitenkaan kannattaisi sitä tällä hetkellä. Sille on muuten aatehistoriallinen nimikin: kommunismi.

9.2.2010 18:30  Leo

No miksi ei sitten voida puhua suoraan? Että sinun mielestä valtion roolia taloudessa pitää kasvattaa. Valtion on ohjattava rahaliikennettä, valtion on kansallistettava tietyt teollisuuden alat, jne. Vai onko taustalla pelko siitä, että tämä retoriikka vie teidän eduskuntavaalituloksen eurovaalien tuloksen tasolle?

10.2.2010 9:40  Jussi Saramo

Sehän juuri on suoraan puhumista, että sanotaan, kuka sitä valtaa käyttää: demokraattisesti valitut päättäjät! Eivät suuryritykset, eivät diktaattorit.

Minä toivoisin, että kokoomus puhuisi suoraan ja sanoisi, että markkinavoimien pitää päättää yhä useammista asioista demokraattisesti valittujen päättäjien sijaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini