Suru ja hämmennys

Sunnuntai 3.1.2010 klo 1:57 - Jussi Saramo


Blogit näyttävät keskittyvän Espoon ammuskelun ruotimiseen. Hämmennys ja suru ovat koskettaneet ihmisiä laajasti. Toivottavasti tapettujen ihmisten muistoa kunnioitetaan synnyttämällä pahasta olosta tarpeellista muutosta ympäröivään yhteiskuntaan.

Rasistit ovat innostuneet: kerrankin joukkoampumiseen syyllistyi maahanmuuttaja. Helpon selittävän tekijän hakemiseen ovat intoutuneet muutkin, on helpompi olla, kun käsittämätön asia on omassa mielessä tehty ymmärrettäväksi.

Syyllisiä on löydetty monia: aselaki, mielenterveyspalvelut, sukupuolittuneet käyttäytymisnormit, maahanmuuttajien kotouttaminen, ja niin edelleen. Moni on huomannut, että Suomessa on ollut lähivuosinakin kymmeniä useita uhreja vaatineita ampuma-aserikoksia, ja niiden taustalla on ollut erilaisia syitä.

Törmäsin vasta tänään Facebookiin aiheesta perustettuihin rasistisiin ryhmiin. Tulin todella surulliseksi - jopa parikymmentä tuhatta suomalaista on ollut niin yksinkertaisia, että liittyvät ryhmään, jossa maahanmuuttajat leimataan teon takia. Yhtä älyllistä olisi perustaa ryhmä, jossa syy laitetaan kaikkien niiden syyksi, joiden nimi alkaa I-kirjaimella.

Syyllinen tekoon oli Ibrahim Shkupolli. Eivät kaikki miehet, eivät kaikki maahanmuuttajat, eivät kaikki aselaista vastaavat päättäjät, eivätkä kaikki I:llä alkavat.

Vaikka syy on yksin Shkupollin, olen sitä mieltä, että syntynyt epätoivo voidaan kääntää hyviksi teoiksi. Aselakeja pitää muuttaa niin, ettei Suomi ole enää yksi maailman aseistautuneimmista maista. Siten estettäisiin joku määrä pikaistuksissa tehtäviä tragedioita. Tätä ehkä ei olisi estetty, asekin taisi olla luvaton. Toisaalta luvallisten ja luvattomien aseiden vähentäminen käy parhaiten samanaikaisesti.

On myös tärkeää päästä pois kulttuurista, jossa mies tappaa puolisonsa tai tyttöystävänsä, ja usein jopa lapset, tai kuten nyt, työkaverit, kun hän kokee itsensä nöyryytetyksi. Jos ei ole aseiden kerääminen pois kodeista helppoa, ei kulttuurin muuttaminen sitä todellakaan ole. Se on kuitenkin tehtävä. Ahtaat sukupuoliroolit aiheuttavat liian paljon pahaa oloa ilman ampumisiakin.


Kommentit

3.1.2010 18:05  Vai niin?

"Aselakeja pitää muuttaa niin, ettei Suomi ole enää yksi maailman aseistautuneimmista maista. Siten estettäisiin joku määrä pikaistuksissa tehtäviä tragedioita. Tätä ehkä ei olisi estetty, asekin taisi olla luvaton. "

Tiedätkö mitä Britanniassa tapahtui, kun käsiaseet kiellettiin? Suurin osa laillisistaaseista "katosi" ja muuttui laittomiksi. Näin tulee käymään Suomessakin. Se jälkeen ainoastaan rikollisilla on (luvattomia) aseita.

"Toisaalta luvallisten ja luvattomien aseiden vähentäminen käy parhaiten samanaikaisesti."

Jaa? Lainsäädännölläkö ajattelit kieltää luvattomataseet?

3.1.2010 18:50  tj

"Toisaalta luvallisten ja luvattomien aseiden vähentäminen käy parhaiten samanaikaisesti."

Empiria esimerkiksi Englannista osoittaa päinvastaista. On aika pelottava ajatus, että laittomat markkinat aseissakin laajentuisivat niin, että Assalta saisi pirin ohella ysimillisen.

Minusta toimivampaa olisi tiukentaa aselupien ehtoja ja yrittää saada laittomia aseita pois liikenteestä esim. "armoluovutuksina" (ei rangaistavaa esimerkiksi helmikuussa 2010, jos vie vapaaehtoisesti poliisilaitokselle pyssynsä).

"On myös tärkeää päästä pois kulttuurista, jossa mies tappaa puolisonsa tai tyttöystävänsä, ja usein jopa lapset, tai kuten nyt, työkaverit, kun hän kokee itsensä nöyryytetyksi. Jos ei ole aseiden kerääminen pois kodeista helppoa, ei kulttuurin muuttaminen sitä todellakaan ole. Se on kuitenkin tehtävä. Ahtaat sukupuoliroolit aiheuttavat liian paljon pahaa oloa ilman ampumisiakin."

Valitettavaa kyllä nämä nk. ahtaat sukupuoliroolit ovat kyllä hyvinkin murtuneita, jos asia ylipäätänsä tähän liittyy. Vilkaise huviksesi tilastoja naisten henkirikoksista ja osuutta perhesurmista. Joten jätetään se miehisyyskin oletusarvona pois.

5.1.2010 18:14  Jussi Saramo

Nettipalstoilla on nähty melkoinen vastaisku, jossa englannin huonoilla kokemuksilla perustellaan aseiden vähentämisen mahdottomuus. Fakta on, että osa laillisista aseista siirtyy koko ajan laittomiksi.

Suomessa asia voitaisiin kuitenkin tehdä paljon paremmin. Onnistuneitakin aseistariisuntoja maailmassa on tehty.

tj:n esittämät toimintatavat ovat juuri sellaisia joita itsekin ajattelin. En ymmärrä miksi niiden pitäisi antaa johtaa siihen että assalta saisi ysimillisen.

Nuorten miesten pahoinvointi on fakta, vaikka osa naisistakin voi pahoin. Lähes kaikki tilastot tukevat olettamaa siitä, että nuoret miehet eivät voi hyvin heille annetussa roolissa.

5.1.2010 23:39  tj

"tj:n esittämät toimintatavat ovat juuri sellaisia joita itsekin ajattelin. En ymmärrä miksi niiden pitäisi antaa johtaa siihen että assalta saisi ysimillisen."

Luin tekstisi siihen suuntaan, että tällä korrelaatiolla tarkoitit käsiaseiden tai joidenkin niiden kieltämistä. Hyvä kuitenkin, että näin, olemme siis samaa mieltä.

Tuo Englannin malli on esimerkki siitä, että aseiden kieltäminen ei toimi, koska jos on kysyntää, syntyy myös tarjontaa. Ja jos tarjontaa ei ole laillisesti, niin laittomien aseiden saatavuus "paranee" (sic) - myös siellä "Assan myyntipisteellä".


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini