Kiina ja Yhdysvallat kaatoivat ilmastosopimuksen

Tiistai 22.12.2009 klo 14:15 - Jussi Saramo


Kööpenhaminan ilmastokokous on ohi, ja olen itsekin takaisin kotimaan kamaralla. Siirryn siis ilmastoblogistani takaisin tänne omiin blogeihini.

Kopioin kuitenkin alle viimeisen kirjoitukseni ilmastoblogista. Toivottavasti mahdollisimman moni lukee sen, monilla ihmisillä on täysin väärä käsitys Kööpenhaminan neuvotteluiden kariutumisen todellisista syistä.

***

Seurasin juuri ilmastokokouksesta käytävää keskustelua eri nettifoorumeilla. Huomasin, että keskustelijat olivat pääosin ymmärtäneet väärin syyt Kööpenhaminan kokouksen epäonnistumiselle. Eikä ihme. Suomalainen media, sekä jopa jotkut eurooppalaiset johtajat antoivat kokouksen kulusta väärän kuvan.

Sudanin toiminta kokouksessa ei varmaankaan ansaitse suuria tyylipisteitä. Kuitenkin syy, miksi Sudan, Venezuela, Kuuba ja monet muut vastustivat lopullista paperia, ei ollut välinpitämättömyys ilmastosta, päin vastoin. He olivat pettyneitä siihen, kuinka Yhdysvallat ja Kiina käytännössä kahdestaan upottivat oikean ilmastosopimuksen ja pakottivat muut hyväksymään täysin olemattoman paperin “ota tai jätä” -tyylillä.

 

bellacenter.jpg
Kokouspaikalta Bella Centeristä raportoitiin tuhansien tietokoneiden kautta neuvottelujen kulusta. Informaatiosodassa Yhdysvallat pärjäsi hyvin.

 

Vaikka neuvottelujen jatkuminen on tärkeää, oli minusta hyvä, että joku uskalsi protestoida. Niin härskiä on Kiinan ja Yhdysvaltain toiminta. Kun nämä kaksi ovat maailman pahimmat ilmaston lämmittäjät, ei ilman heitä voida saada aikaan todellista muutosta. Siksi olin pöyristynyt suomalaisissa lehdissä olleista otsikoista joissa “Obama pelasti ilmastosovun”.

On tärkeää, että Kiinan päästöt saadaan laskemaan nykyiseltä kasvu-uralta. Nuppia kohden Kiinankin päästöt ovat kuitenkin vielä pieniä. Täytyy myös huomata, että Kiinan päästöt eivät hirveästi hyödytä orjatyötä muistuttavissa oloissa työskenteleviä kiinalaisia, vaan meitä eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia, jotka Kiinan teollisuustuotteita kulutamme.

EU olikin neuvotteluiden vastuullisimpia toimijoita. Sen sijaan Yhdysvallat, joka on absoluuttisestikin lähes Kiinan tasolla päästöjen määrässä, ei halua suostua käytännössä mihinkään. Oletan, että Obama haluaisi, mutta ei voi mitään maata käytännössä johtaville voimille. Ehkä Obama yrittää ensin saada terveydenhuoltouudistuksensa läpi. Senkään suhteen ei näytä hyvältä, eikä ilmastolla olisi aikaa odottaa.

Tämä sopisi viimeiseksi bloggaukseksi Kööpenhaminasta, ellei nyt jotain ihan yllättävää tule. Oikein hyvää joulua kaikille, ja kestävämpää uutta vuotta!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini