Miksi me maksamme pankkiirien voitot?

Torstai 29.10.2009 klo 21:55 - Jussi Saramo


genevalake.jpgEdellisestä blogimerkinnästä on pitkä aika. Päivät ovat kuluneet uudessa työssä ja illat Vantaan asioita hoitaessa. Viikonloppuna olin Genevessä Euroopan Vasemmistopuolueen kokouksessa.

Olen onneksi tottunut istumaan pitkiä päiviä kansainvälisissä kokouksissa. Etelä-eurooppalaisilla on tapana puhua pitkään, jolloin olennaisten pointtien poimiminen on joskus haastavaa ja raskasta. Kokous meni kuitenkin hyvin, asiaa auttoi varmasti jo aiemmin solmitut läheiset suhteet monien edustajien kanssa.

En ollut aiemmin käynyt Genevessä, joten sunnuntain kokouksen jälkeinen tutustuminen kaupunkiin oli mielenkiintoista. Pankkien luvatussa maassa ajatukset johtivat käynnissä olevaan talouskriisiin.

Näyttää siltä että talous olisi kääntymässä nousuun. Nousun takana on valtioiden valtava tuki pankeille. Maailmanlaajuisesti puhutaan 17 000 miljardista (17 000 000 000 000) dollarista!

Talouskriisin takana on markkinoiden vapauttaminen sääntelystä. Investointipankit käärivät valtavat voitot omistajilleen, johtajilleen ja ekonomisteilleen puhaltamalla jättimäisen valheellisen kuplan. Markkinaliberaali, tai "uusliberaali" järjestelmä, jossa markkinatalous vapautetaan todelliseksi kapitalismiksi, näytti jälleen todellisen luonteensa. Äärimmäisestä ahneudesta ei synny lopulta mitään hyvää, vaikka meille on vuosia niin opettettu.

Kun kapitalismi romahti, oli pakko käyttää sosialismia, tosin vain pankeille itselleen. Veronmaksajat pelastivat pankit sosialisoimalla 4 100 miljardin dollarin luottotappiot. Tällä rahamäärällä olisi voitu poistaa kokonaan köyhyys maailmasta, ja vaikkapa luoda kaikkialle koulujärjestelmät jotka nostaisivat kehitysmaat jaloilleen pois köyhyyden ja väestön liikakasvun kehästä. Nyt rahat menivät jälkikäteen ihmisille jotka epärehellisin konstein käärivät rahat ja aiheuttivat massatyöttömyyttä, köyhyyttä ja nälkää.

genevatown.jpgHetken vaikutti, että maailman johtajilla olisi ollut halua muuttaa järjestelmän perusrakenteet, ja kahlita markkinatalous demokraattisen päätöksenteon rengiksi (kuten edellisen suurlaman jälkeen tehtiin 1930-luvulla). Valitettavasti jokainen hetki vie meitä kauemmas todellisesta muutoksesta. Nyt iloitaan Yhdysvaltojen orastavasta noususta ja Katainenkin hakee "exit-strategioita" elvytyksestä.

Pahoin pelkään että Yhdysvaltain nousu on vain julkisen rahan puhaltaman uuden minikuplan seurausta. Mitään ei näet ole vielä muutettu, Wall Streetin ja Lontoon Cityn rosvojoukot ovat jo pahanteossa. Suurin osa vanhoistakin mädistä arvopapereista on yhä pankkien holveissa. Kun tämä kupla poksahtaa, ei julkinen talous enää pysty pankkeja pelastamaan. Sen tilanteen seuraukset ovat pelottavat.

Suomessa porvarihallitus menee kuin lammas lauman mukana. Kataisen mainostama "elvytys" on tarkoittanut lähinnä verojen laskua velaksi, joka etenkin meidän taloudessamme on harvinaisen tehotonta elvyttämistä. Nyt pitäisi tehdä julkisia investointeja ja työllistää ihmisiä! VM:n lukujen mukaan julkiset investoinnit ovat kuitenkin tänä vuonna jo pari prosenttia miinuksella, ja ensi vuonna yli 8 prosenttia! Miten herättää kansa huomaamaan näiden tunareiden hölmöily ennen kuin on liian myöhäistä?

Ensimmäisessä kuvassa Geneven maamerkki, suuri suihkulähde. Toisessa kuvassa karuselli Geneveläisessä puistossa.


Kommentit

29.10.2009 23:28  PK

Valtiohan on pirun huono ostamaan mitään palveluita minun rahoillani. Hyvä vaan kun laskevat veroja!

Ahneus synnyttää myös hyvinvointia. Raha motivoi ja ilman motivaatiota, ei synny mitään toimintaa tehostavaa tulosta, jota kutsumme hyvinvoinniksi.

Teksti on tyypillistä vasemmistolässytystä, ihan kuin olisi olemassa joku vaihtoehtoinen punainen todellisuus, jossa kaikki tämä paha olisi voitu voittaa kovilla veroilla ja valtiojohtoisilla politbyroo päätöksillä!

30.10.2009 12:10  Jussi

Valtio on itse asiassa todella hyvä tuottamaan palveluita. Meidän koulujärjestelmämme (vasemmistolainen luomus) on maailman paras, vaikka kustannukset ovat todella pieniä.

Terveyspalvelut meillä ovat koko OECD:n tehokkaimpia. Aivan liian tehokkaita jos minulta kysytään, meillä olisi varaa maksaa enemmän, vaikkapa 2/3 Yhdysvalloissa käytettävään rahamäärään verrattuna.

Talousromahdus olisi tietysti voitu estää joko vasemmistolaisella, tai edes oikeisto-keynesiläisellä talouspolitiikalla.

30.10.2009 20:23  JK

PK:lle kommentoisin, että ahneushan motivoi vain hankkimaan rahaa, eli menemään sieltä missä aita on matalin - ei tuottamaan toimivaa palvelua tai laadukasta tavaraa. Toki yksityisellä puolella on niitä, jotka pyrkii hyvään laatuun, mutta silloin raha ei ole kaiken yläpuolla, vaan korkeintaan yksi motovoijista.

Oikeisto näyttää viimeaikoina omineen aika paljon vanhalta vasemmistolta. Ei vain syboleja ja iskulauseita, vaan myös usko yhteen "lääkeeseen" joka tepsii kaikkeen. Niin ja propagandan joka on järisyttävästi irrallaan todellisuudesta. Kuten vaikkapa tuo: "Raha motivoi ja ilman motivaatiota, ei synny mitään toimintaa tehostavaa tulosta, jota kutsumme hyvinvoinniksi."

Minne ovat menneet sivistysporvarit?

31.10.2009 16:27  Leo

Eikö se ollutkaan valtio (keskuspankki Jenkeissä siis), joka piti ohjauskorkoa niin matalana, että pankit pystyivät harrastamaan sellaista toimintaa, mitä harrastivat? Valtio ja valtion virkamiehet. Että se siitä sen tehokkuudesta.

"A government big enough to give you everything you want, is big enough to take away everything you have."

- Thomas Jefferson

1.11.2009 20:51  Jussi Saramo

Leo:

Kriisissä on ollut paljon yksittäisiä mokia keskuspankilta ja lainsäätäjiltä. Olennaista on kuitenkin ollut arvopapereiden todellisen arvon hämärtäminen ja sen avulla tehty kuplan ja pikavoittojen kasvattaminen.

5.11.2009 19:33  Aaron Kallinen

Leo:

Yhdysvaltain Federal Reserve System ei ole kovin tiiviisti valtion hallinnassa. Wikipedia määrittelee pankin "puolivaltiolliseksi": http://fi.wikipedia.org/wiki/Federal_Reserve_System

Ennen kaikkea Fedin toiminta ei ole hyödyttänyt valtion etua, vaan on toiminut uusliberalistisen spekulaatiotalouden puolesta.

Tämä järjestelmä on tullut tiensä päähän ja nyt vaihtoehtona on vain brezhneviläisittäin heiluttaa vaunua ja kuvitella olevansa edelleen liikkeellä. Veronmaksajien rahoin pelastetaan systeemiä, joka tuottaa entistä vähemmän hyötyä meille, eli ihmisille.

Talous pitäisi valjastaa uudestaan tuottamaan lisäarvoa ihmisten enemmistölle - ennen kaikkea sellaista, joka parantaa elämänlaatua.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini