Korruptio näkyi jo 2005

Lauantai 26.9.2009 klo 0:18 - Jussi Saramo


On hyvä palauttaa mieliin kannanotto, joka tehtiin ollessani Vasemmistonuorten puheenjohtajana 2005:

Suomalainen demokratia korruptoituu. Vaalikampanjat painottuvat kalliilla mainonnalla ostettuihin mielikuviin, sen sijaan että tehtäisiin asiapitoisia kampanjoita. Mainontaa rahoitetaan entistä enemmän ulkopuolisten rahoittajien tuella.

Esitteiden painaminen, niiden jakaminen ja internetsivujen tekeminen on hyvin edullista verrattuna valtamediassa mainostamiseen, johon vain rikkaimmilla ehdokkailla on varaa. Demokratiassa päättäjien tulee edustaa ihmisiä eikä rahoittajiaan. Lakia vaalirahoituksen julkisuudesta kierretään helposti, eikä äänestäjillä ole mahdollisuutta tietää kuka vetää naruja kenenkin ehdokkaan taustalla.

"Poliittinen keskustelu on saatava takaisin. Poliittisiin tupailtoihin ei ole paluuta, mutta nykyisen mediabrändäämisen sijasta vaalitulos pitää ratkaista asiaperustein. Tietoa puolueiden kannoista on kyllä saatavilla kaduilta, internetistä ja toimitetusta mediasta. Pitää nostaa politiikan arvostusta ja demokratian tasoa sekä vähentää korruptiota", toteaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Jussi Saramo. Sananvapaudelle valtamediamainonnan kieltäminen ei ole ongelma, päinvastoin, näin kaikki puolueet olisivat samalla viivalla äänensä kuuluville tuomisessa.

Kun nyt puhutaan vaalirahakatoista ja lain tiukentamisesta, ei oikeasti tehdä itse ongelmalle mitään. Pitäisi tehdä radikaaleja muutoksia, ei jeesustella. Se ei kuitenkaan näytä käyvän valtamediallekaan, joka lopulta kerää rahat, annettiin ne sitten lahjuksena tai hyvässä tarkoituksessa.


Kommentit

27.9.2009 10:01  hannu Väisänen

Ihan hyviä pointteja sinulla Jussi, Pari kommenttia sallittakoon.

Ainakin minun mielestäni on tärkeää huomata, että kapitalistinen järjestelmä sisältää monimuotoisen korruption ainekset elikä yksinkertaisesti korruptio on osa kapitalistista rakennetta ja sitä ylläpitävä toiminto.
---------------------------------
Vasemmistolle vaalirahoituksesta tuli suuri ongelma vasta kun omat taloudelliset rahkeet hupenivat. Niin kauan mentiin mukana miltei täysin kritiikittä kun oli varaa, millä mällätä.

Käy kuinka tahansa, vasemmisto häviää vaalirahoituksessa aina. Jos tulee tiukka laki, harvalla meistä on pankissa poliittinen kassa, joka riittää vaalikampanjointiin. Mutta kuten luulen, kaikki jatkuu ennallaan muodossa tai toisessa, vasemmisto häviää silti. Oma kassa on pieni, eikä meillä ole valtamedian tukea eikä yritysmaailma meitä sponssaa.

Ratkaisu ehkä löytyykin muualta ja olisi katsottava, miten tehdä politiikkaa vaalien välillä. Maailmaa olemme jo selittäneet yllin kyllin, mutta olisiko jo aika pysähtyä miettimään, kuinka sitä muutetaan?

27.9.2009 14:03  Tomppa

Ihan näin mielenkiinnostuksesta, mitkä olisivat sinun mielestäsi nämä raadikaalit muutokset jotka toimisivat?

28.9.2009 0:56  Jussi

Tomppa:

Ne käyvät ilmi vuoden 2005 kannarista: vähentää rahan merkitystä kieltämällä mainostaminen tv:ssä ja sanomalehdissä yms. välineissä, ja keskittymällä nettiin, ihmisten tapaamiseen kaduilla ja esitteisiin.

28.9.2009 10:48  Hannu Väisänen

Jussi:

Nuohan ovat kaikki muotoseikkoja vaikka sinänsä elämän ja kuoleman kysymyksiä vasemmistolle. Saksassa die Linke on menestynyt hyvin ja lisäsi kannatustaan juuri olleissa liittopäivävaaleissa. Kannuksensa sekin hankki kaduilla ja muilla foorumilla.

Heidän reseptinsä oli ja on jatkossakin tiukka "terävä" vasemmistopolitiikka. Die Linkestä arvioidaan, että sosiaalidemokraattien on pakko ottaa tämä huomioon ja lähestyä vasemmistoa. Vihreät ovat jo tahollansa ilmoittaneet, että myös he tulevat terävöittämään oppositiopolitiikkaansa.

Torit ja netit eivät vasemmistolle riitä jos politiikkaa ei koeta omaksi kannattajien parissa ja näin on käymässä vasemmistoliitollekin. Itse arvioin, että tässä ajassa ei ole varaa vääriin ratkaisuihin ja siksi onkin pysähdyttävä ja kuunneltava kenttäväkeä. Mitä he haluavat ja mitä haluaa kansan enemmistö. Se on hyvin tiedossa myös vasemmistoliitossa.

Vielä lopuksi: Puolue- ja lehdistötuki ovat kaksiteräinen miekka. Kaikki saavat rahaa, myös vasemmisto, mutta tuet katkaisevat vasemmiston riippuvuussuhteen jäsenistöstä ja kannattajista. Sekö on hyvä tilanne?

3.10.2009 8:47  Hoipertelija

Hyvä näkemys, kun viime päivinä varsinkin on ollut mahdollista teilata ja mestata kuvaannollisesti kaikki poliitikan tekijät, jotka ovat rahaa vaaleihin jollain tapaa käyttäneett

Hyvä näkemys on myös täällä: http://hoipertelija.blogspot.com/2009/08/muutama-sana-vaalirahoista-ajan-hengen.html


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini