Saimme rahaa nuorisotyölle

Tiistai 22.9.2009 klo 16:23 - Jussi Saramo


Eilen kokoontuivat monet vantaalaiset lautakunnat pohtimaan tulevaisuutta laman yli. Ikävimmät uutiset kantautuivat sosiaali- ja terveyslautakunnasta, jossa Vasemmistoliiton Hiilisen Teemu oli jäänyt yksin esittämään labran säilyttämistä Länsimäessä. Jatkossa ihmisiä tullaan pallottelemaan asemalta toiselle testeissä. Oikeiston tavoitteet olivat tiedossa, mutta ihmetellä täytyy, mitä ajattelivat demarit, vihreät ja persut.

Meidän lautakunnassamme (vapaa-aika ja asukaspalvelut) sen sijaan päättäjillä oli järki mukana yli puoluerajojen. Meille kuuluvat monien muiden asioiden lisäksi työllisyys- ja nuorisoasiat. Yhden nuoren syrjäyttäminen maksaa yhteiskunnalle miljoonan, joten on tärkeää pitää huolta nuorten pysymisestä mukana yhteiskunnassa huononakin aikana.

Työttömyyden vastaiseen työhön saimmekin raameihin peräti kolme miljoonaa euroa, Vantaa-sopimuksen nojalla. Osa tästä oli kuitenkin rahoitettu muilta toimialoilta leikkaamalla, mm. liikunta-, nuoriso-, ja kulttuurimäärärahoista. Koska nämä estävät tehokkaasti nuorten syrjäytymistä, oli esitys minusta valtuustoryhmien välisen Vantaa-sopimuksen vastainen.

Esitin 237 000 euron lisäystä nuorisopalveluille, jotta se saatiin vuoden 2009 tasolle. Vetosin Vantaa-sopimukseen, jossa luvataan panostaa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen. Esitykseni tueksi tulivat kaikki ryhmät. Toivottavasti kaupunginhallitus hyväksyy muutoksemme. Jotkut säästöt nimittäin tulevat todella kalliiksi.


Kommentit

22.9.2009 23:27  Hannu Väisänen

Kouluampumiset ja nuorten pahoinvointi

Vietämme juuri kahden traagisen tapahtuman muistopäivää. Kouluampumisistapausten jälkipuinnissa korostui kaikkien puolueiden julkilausuttu lupaus nuorten tuki- ja hyvinvointipalvelujen parantamisesta. Vaan kuinkas sitten kävikään.. ?Juhlapuheet ja vaalit ovat lupauksia varten, kyllä kansa unohtaa ?(ministeri se&se).

Vantaa sopimuksessa perhesosiaalityötä tullaan supistamaan, mikä ei lupaa nuorille hyvää: "Aikuissosiaalityön sekä lastensuojelun toimipisteitä, perheneuvoloita sekä äitiys- ja lastenneuvoloita supistetaan laaditun palveluverkkosuunnitelman mukaisesti." Ennestään vaikeasti tavoitettavat palvelut karkaavat nuorilta yhä kauemmaksi. Nuorten kasvanut huonovointisuus ja palveluverkoston nykyinen alimitoitus tulevat kärjistämään nuorten ongelmia entisestään.

Näitä huononnuksia ei paikata vapaa-aika ja asukaspalvelujen toimilla vaikka sinänsä on hyvin tärkeää, että syrjäytymiseen pyritään puuttumaan myös työllistämällä nuoria. On myös suuri ristiriita luvata tyhjän päällä olevalle nuorelle työtä jos samalla viedään häneltä mahdollisuus kuntoutukseen ja tukipalveluihin. Vantaan mallissa toimitaan juuri näin.

Sopimuksen mukaan palvelutaso luvataan säilyttää vuoden 2009 tasolla (hieno juttu), mutta millä hinnalla? Kaupunki päättää sopimusaikana parituhatta määräaikaista työsuhdetta ja vähentää vuosittain 100 henkilötyövuotta. Näitäkö paikkaamaan palkataan lisää henkilökuntaa työllistämisvaroilla nuorten syrjäytymistyöhön? Miten tämä istuu vasemmiston kuosiin?

Toistaiseksi lupaukset nuorten palveluista ja tukitoimista ovat osoittautuneet sananhelinäksi. Nuorten pahoinvointi lisääntyy, mutta resurssit pienenevät vuosi vuodelta. Olisiko jo aika kääriä hihat ylös, vasemmisto?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini