Vantaa-sopimus sisältää hyviä tavoitteita ja suuria uhkia

Lauantai 5.9.2009 klo 13:14 - Jussi Saramo


Kokoomus esitti Vantaan suurimpana puolueena muille valtuustoryhmien välisen Vantaa-sopimuksen tekemistä. Tarkoituksena oli turvata vaikeassa tilanteessa kaupungin palvelut ja talous.

Tosiasiassa kokoomuksen esitys ei ollut niinkään säästöohjelma, vaan ideologinen yksityistämisohjelma. Meidän olisi pitänyt allekirjoittaa sopimus joka sisälsi valtavia yksityistämistoimia, joiden hinta ei ollut kenenkään tiedossa. Oman tulkintani mukaan kokoomuksen sopimus olisi tullut valtavan kalliiksi tulevaisuuden veronmaksajille.

Koska kaikki valtuustoryhmät olivat mukana neuvottelemassa sopimusta, menimme mukaan mekin. Vihreillä, demareilla ja meillä oli paljon varaumia sopimukseen. Vihreillä ei kuitenkaan näyttänyt olevan mitään kynnyskysymyksiä, joten kokoomus oli niskan päällä neuvotteluissa. Moneen kertaan meinasi mennä usko, ja teki mieli irtisanoutua koko hommasta.

Perussuomalaiset näyttivät alusta asti haluavan pysyä irti sopimuksesta, kuten aiemmin kirjoitin. Puolueella ei ollut esittää mitään muuta, kuin veroyksikön 0,25 pienempää korotusta. Erotuksen he olisivat käytännössä korvanneet lisäämällä entisestään Vantaan jo korkeaa velkaa. Kaikille muille puolueille tärkeintä oli, että Vantaa pysyy pinnalla, eikä syömävelan puolelle mennä. Investointivelka ei ole ongelma, mutta pikavippitalous ei sovi kunnalle sen paremmin kuin yksilöillekään.

Vasemmistoliitto sai sopimukseen monia hyviä kohtia. Tärkeimpänä ehkäpä Vantaan oma nuorten ”yhteiskuntatakuu”: tavoitteena on taata kaikille alle 25-vuotiaille vantaalaisille nuorille työ-, koulutus- tai harjoittelupaikka. Lamasta selviäminen ei voi olla vain lyhytnäköistä taloudellista selviämistä. Mikäli iso joukko nuoria syrjäytetään, maksetaan siitä vuosikymmeniä inhimillistä ja taloudellista laskua.

ryhmapieni.jpg
Vantaan Vasemmistoliiton valtuustoryhmä


Kokoomus halusi myös yksityistää Hakunilan alueen sosiaali- ja terveyspalvelut. Vasemmistoliitto teki asiasta kynnyskysymyksen, ja asia päätetään onneksi normaalin demokraattisen prosessin osana eikä sopimuksessa. Toivottavasti silloin apua saadaan myös perussuomalaisilta ja vihreiltä.

Ehkäpä kaikkein typerin kohta sopimuksessa oli viiden terveysaseman lakkauttaminen. Todennäköisesti tällä toimenpiteellä ei olisi juurikaan saatu säästöjä, mutta kuntalaisten elämää se olisi haitannut. Yhdessä demarien kanssa saimme siirrettyä terveysasemista päättämisen osaksi normaalia demokraattista prosessia.

Vasemmistoliitto halusi myös vuosittaiset viiden prosentin päästövähennykset sopimukseen. Vihreät ottivat kopin, ja Vantaa on nyt edelläkävijä päästöjen vähentämisessä. Samalla saadaan myös taloudellisia säästöjä. Kaikki voittavat, kunhan halua muutoksiin vain on.

Ehkäpä kaikkein surkein asia sopimuksessa on siivous- ja ateriapalveluiden yhtiöittäminen. Maksajiksi joutuvat pienipalkkaisimmat kunnan työntekijöistä, mikäli heille aletaan tulevaisuudessa maksaa palkkaa yksityisen sopimuksen kautta. Siivouspalveluyrityksillä on myös ikäviä näyttöjä työntekijöiden oikeuksien polkemisessa, esimerkkinä mainittakoon Kiinasta tuotetut halpatyöläiset. Oma yhtiö on valitettavasti askel kohti yksityistämistä.

Sopimuksen hyväksyminen ei ollut Vasemmistoliitolle helppoa. Sopimus ei todellakaan ole hyvä. Saimme kuitenkin monia hyviä asioita sopimukseen, joten yhtenä neuvottelijana voin jatkossakin katsoa itseäni peiliin.


Kommentit

6.9.2009 23:30  Se kolmas pyörä

Alle 25 vuotiaiden syrjäytymiskierteen katkaisu on kiitettävä tavoite. Mitkä ne muut sopimuksen hyvät asiat ovat?

Eikö vasurit enää uskokaan joukkovoimaan vai teettekö nykyään politiikan siellä valtuustossa.

8.9.2009 17:39  Jussi Saramo

Me uskotaan joukkovoimaan ja tehdään politiikkaa valtuustoissa, lautakunnissa, eduskunnassa, järjestöissä jne. Nämä toimintatavat eivät ole vastakkaisia. Näin Vasemmisto on aiemminkin saavuttanut yhteiskunnalliset voittonsa.

Sopimuksessa merkittävistä asioista hyvää on myös velkaantumisen kuriin saaminen veroja nostamalla, ja 5% vuosittaiset päästövähennykset.

27.9.2009 6:24  Tarhapuiston koulun puolesta

Lainaus Vantaan Sanomista

Samaiseen Vantaa-sopimukseen kuuluu myös, että pieni ja toimiva yksikkö lakkautetaan. Opetuslautakunta teki vuosi sitten päätöksen, että Tarhapuiston koulu jatkuu ainakin vuoteen 2017 asti ja jo nyt ovat tekemässä päinvastaista päätöstä eli lakkauttamassa koulua. Jos haluat puolustaa Tarhapuistoa käy laittamassa nimesi adressiin osoitteessa

www.adressit.com/tarhapuistonpuolesta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini