Vantaalla taistellaan terveyspalveluiden puolesta

Tiistai 23.6.2009 klo 21:43 - Jussi Saramo


Kesä ja loma tulivat tarpeeseen. Kävin eilen työaikakirjanpitoa varten kalenteria läpi. Yllätyin oikein, kuinka olin kaiken hereilläoloajan joko töissä, kunnallispoliittisissa kokouksissa tai vaalikampanjoimassa. Nyt on mahtavaa lomailla kun todella tuntee ansainneensa laiskuuden.

Täysin veteläksi ei voi kesälläkään kuitenkaan heittäytyä. Meillä Vantaalla on kunnallispoliittisesti kuumat paikat. Talouskriisi koskettaa kaikkia kuntia, mutta meillä Vantaalla on talous ollut jo "hyvinä aikoina" tiukilla.

Palvelut on Suomessa tuotettu OECD:n eri tilastojen mukaan tehokkaammin kuin missään muualla maailmassa. Vantaan palvelutuotanto on ollut Suomen tehokkaimpia. On typerää uskoa, että meillä olisi jostain löydettävissä merkittäviä säästöjä, kun olemme jo nyt vähän kyseenalaisestikin maailman huippua.

Eniten pelottaa terveyspalveluiden puolesta. Terveysasemaverkko, ja palveluiden laatu ovat vielä kohtuullisia. Iltapäivystys oli päästetty jo aiemmin kuralle, jonka jälkeen se yksityistettiin MedOnelle.

Paljastimme jo aiemmin Vantaan Vasemmistonuorten tiedotteella, että MedOne on rikkonut sopimusta virkamiesjohdon katsoessa sormien lävitse. Lääkäripalvelun saaminen Peijaksesta on lähes mahdotonta, ja pahimmillaan joutuu odottamaan jopa toista tuntia ennen kuin sopimuksen mukainen ajanotto alkaa.

Valtuustoseminaarissa yksityistämisintoinen apulaiskaupunginjohtaja ei vastannut kysymyksiini Peijaksesta, vaan kuittasi ne huhupuheina. Varsinaisessa valtuustossa kukaan ei kyseenalaistanut väitteitäni. Silti sama porukka yhä ajaa terveyspalveluiden yksityistämistä.

Yksityistäminen tulee pidemmällä tähtäimellä kalliiksi koko pääkaupunkiseudulle. Mitä suurempi osa alueen lääkäreistä ja hoitajista siirtyy yksityispuolelle, sen vaikeampi on julkisen sektorin enää koskaan saada toimintaa itselleen. Lopulta yksityissektori voi sanella haluamansa hinnan.

Meidän Länsimäkeläisten terveyspalvelut ovat uhattuja jo lähiaikoina. Vaikka meillä on loistavasti toimiva terveysasema, haluaa virkamiesjohto siirtää sen Hakunilaan, jossa on valmiiksi huonosti toimiva asema. Tämä uusi suurasema aiotaan sitten paketoida yksityisille bisnestä varten.

 

terveysasema.gif

 

Ylläolevasta kartasta näkyy Länsimäen aseman sijainti Helsingin rajalla. Helsingin puolella olisi suurta halukkuutta käyttää meidän asemaa, mutta virkamiesjohto ei ole halunnut ajaa asiaa eteenpäin, vaikka siten saataisiin käyttäjämäärä halutulle tasolle.

Olen kuitenkin optimisti. Vaikka Helsingin kanssa ei päästäisikään sopimukseen, on meillä monta valttia käsissämme. Ensiksikin, asema toimii nykyään hyvin, ja sen lakkauttaminen ei tuo montaa euroa kaupungin kassaan. Saattaa jopa tulla kalliiksi.

Toiseksi, länsimäkeläiset haikailevat jo nyt liittymistä Helsinkiin jonne suurin osa päivittäin liikuu, mikäli meiltä viedään viimeisetkin palvelut Tikkurilan suuntaan on vaikea perustella miksi veroja pitäisi maksaa Tikkurilaan eikä Helsinkiin. Etenkin Vantaan itsenäisyyttä hinnalla millä hyvänsä vaalivat demarit varmasti ymmärtävät tämän, eivätkä lähde lyhytnäköiseen palvelujen alasajoon. Kun vielä vihreät saadaan mukaan, on poliittinen enemmistö turvattu.


Kommentit

25.7.2009 3:45  Johan Stenman

Voitko näyttää lähteesi jonka mukaan Vantaa on Suomen tehokkaimpia palveluntuottajia?

Ei pahalla, mutta tuollainen väite vaatii kuitenkin vahvistuksen.

26.7.2009 13:51  Jussi Saramo

http://www.vantaa.fi/i_perusdokumentti.asp?path=1;304;42464;87271

En usko että kattavaa selvitystä palvelujen laadusta on, hinnan näkee kuitenkin kuntien tilinpäätöksistä.

En ole toki kaikkien kuntien tilejä käynyt läpi, mutta epäilen ettei noin halvalla tee kukaan niin suurta määrää palveluja.

Laatu sen sijaan on monin paikoin kehnoa (joka toki on osa tehokkuutta), kuten esimerkiksi terveydenhuollon iltapäivystyksessä kuten olen todennut. Myös sivistyspuolen tehokkuus on saatu käsittääkseni suureksi osin aikaan muuta pk-seutua isommilla luokilla, joka minusta on vääränlaista tehokkuutta ja koskautuu myöhemmin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini