Eurooppa siirtyi oikealle

Maanantai 8.6.2009 klo 13:15 - Jussi Saramo


Oikeiston talouspolitiikka vei koko maailman lamaan. Vielä viikko sitten näytti, että eurovaaleissa se johtaa ihmiset äänestämään talouden demokratisoimisen ja vasemmiston puolesta. Gallupeissa kokoomuksen konservatiiviryhmä oli romahtamassa monissa maissa.

Toisin kävi. Äänestysaktiivisuus oli heikkoa, eivätkä ihmiset uskoneet meidän vaihtoehtoon. Vaalituloksesta on vaikea hakea hyviä puolia, kun sekä demarien sosialistiryhmä että meidän vasemmistoryhmä pienenivät.

Suomen tulos tietysti tuntuu kipeimmältä. Vain 2500 äänen ero ratkaisi sen, että Brysseliin lähtee oikeistolainen suomenruotsalainen Carl Haglund vasemmistolaisen suomenruotsalaisen Annika Lapintien sijaan. RKP sai joukkonsa liikeelle, täytyy vain ihmetellä mitä kielivähemmistö tästä muka hyötyy.

Demareidenkin tulos on lohduton. Jeesuksella vuosia bisnestä tehneeltä Mitro Revolta kukaan ei puolueessa odota mitään. Toisena läpimenijänä on natointoilija Liisa Jaakonsaari.

Vihreiden hyvästä tuloksestakaan en osaa iloita vaikka Satu Hassi sentään on kai yhä jonkin sortin vasemmistolainen. Puolue istuu tiukasti kokoomuksen sylissä, mutta silti voittaa vaaleista toiseen. Suomen punavihrein meppi taitaakin olla kokoomuksen Sirpa Pietikäinen. Todella hämmentävää.

Vaikka tuloksessa ei hyviä puolia olekaan, on kampanjasta tullut paljon hyvääkin. Olen yhä tyytyväinen omaan kampanjaani, joka sai valtavasti innostunutta palautetta. Kampanjan myötä saimme mukaan toimintaan myös ihan uusia ihmisiä. Melkein kuusituhatta äänestäjää on myös määrä joka vetää hiljaiseksi, sillähän täyttäisi suurehkon jäähallin! Kiitos!

Yli kaksi kuukautta kiersin maata aamusta iltaan. Kun pahin ketutus häipyy, osaa varmasti arvostaa enemmän hienoja ja kivoja juttuja joita kiertueella tapahtui. Nyt jo tuntuu aivan uskomattoman upealta kaikki se apu ja työ jota sain kymmeniltä tukiryhmäläisiltä. Valtava kiitos kaikille, ilman teitä tästä ei olisi tullut mitään!

Olen saanut paljon kyselyjä olenko ehdolla 2011 eduskuntavaaleissa. Voin jo nyt vastata, että olen. Ei maailman muuttaminen voi loppua yhteen häviöön, oli se sitten kuinka kirpeä tahansa.


Kommentit

8.6.2009 14:12  sinua äänestänyt turkulainen

Lohduton tulos todella. En voi ymmärtää sitä, että ihmiset ovat täysin sokeita oikeistopolitiikan seurauksille. Viime eduskuntavaalit olivat jo totaalinen katastrofi ja nyt tuli jälleen suuri pettymys. On vain uskottava vasemmiston nousuun. Ihmiset pitäisi saada liikkeelle, sillä muutosta näillä äänestysprosenteilla tuskin on luvassa.

8.6.2009 14:18  Juuso Räihä

Jussi,
lähes surunkyyneliä vuodatettiin meilläkin päin eilen. Toimintasi oli kyllä ehdottomasti näkyvää ja onnistunutta. Pidin erityisesti siitä, kun seurasin sivusta, kuinka lämpimästi otit ihmiset vastaan vaalien alla ja aiemmissakin tapahtumissa, joissa olemme olleet.

Omalta osaltani sanon, että ääneni meni sille, joka sen ansaitsi. Olisit ansainnut vieläkin enemmän.

Ja mukana olemme taas, kun edarivaalit lähestyvät. Kiitos!

8.6.2009 14:33  :)

Ketutus ja hämmennys päällimmäisinä täälläkin. Eduskuntavaaleissa sitten, ehkä tämä kansa on silloin tajunnut, ettei näin voi jatkua. Kaikkea hyvää sulle jatkossa!

8.6.2009 15:19  Prism

Myös hälyyttävää, että pers-kristillisen (epäpyhän) vaaliliiton ääniharavat Soini ja Essayah ovat molemmat "kunnostautuneet" homovastaisuudessa. Löytävätpähän taatusti kavereita Brysselistä...

8.6.2009 16:58  Agnostikkomikko

Mitron teilaaminen on musta kyllä tarpeetonta tässä vaiheessa. Miehen politikoinnista on vaikea vielä sanoa mitään, mutta vaikuttaa omasta mielestäni asiallisimmalta uudelta demarikasvolta pitkiin aikoihin. Erittäin hyvän julkisuuskuvan on minullekin onnistunut vuosien saatossa luomaan.

8.6.2009 17:18  Petteri

Hyvä, ettet luovuta vaikket päässytkään läpi. Toivottavasti ensi kerralla tärppää! Meille äänestäjille on erittäin tärkeätä, että hyviä vaihtoehtoja löytyy myös tulevaisuudessa :)

8.6.2009 18:48  Jussi Saramo

Viittaukseni liittyi siihen että Mitro on ollut jo pidempään syrjässä papin hommasta, ja kiertänyt maata rahaa tekemässä rahaa IsäMitro -tavaramerkillä. Esimerkiksi Porvoossa muistan nähneeni miehen myymässä autoja Laakkosella.

8.6.2009 19:39  Snt

Masentava vaalitulos kaikin puolin. Ehkä ihmiset heräävät eduskuntavaaleissa. Vasureiden imagolle tekis hyvää saada Paavo puikkoihin!

8.6.2009 20:04  Heikki

Jussi! Iso kiitos sulle, teit hienon kampanjan ja pidit esillä oleellisia teemoja. Ole mies jolla on sydän paikallaan.

8.6.2009 21:14  toke

vasemmistoliiton agenda täysin hukassa - olette nyt ainoa eduskuntapuolue ilman mepiä. johtopäätösten aika? onko mahdollista, että vika löytyy ajamistanne asioista.

8.6.2009 22:04  äänestäjä 304

Pika-analyysi vaalituloksesta:

Vasemmistoliitto yhdistetään yleisesti vieläkin siihen aikakauteen, kun edeltäjät SKDL ja SKP ihannoivat Neuvostoliittoa, ja halusivat ulottaa sen lonkerot Suomeenkin.

Se koetaan vastenmielisenä ja nukkavieruna - ymmärrettävästi. Maineesta on vaikea päästä eroon, vaikka nykyvasemmisto ei vastaakaan tätä mielikuvaa. Kun maine on mitä on, Vasemmistoliitto torjutaan helposti, eikä edes haluta ottaa selvää puolueen nykyisistä arvoista, tavoitteista ja aikaansaannoksista. Näin etenkin niiden ihmisten kohdalla, jotka ovat yhteiskunnallisesti laiskoja, mutta jotka samalla voisivat olla potentiaalisia puolueen äänestäjiä.

Puolueen imagoa voi olla vaikea muuttaa niin kauan, kun puoluetta johtavat yli nelikymmpiset - heidät yhdistetään valitettavasti ja perusteettakin, mutta silti vääjäämättä niihin vanhoihin "kommareihin", jotka olivat "myymässä isänmaata ryssälle". Heidän viestinsä vaan ei ole uskottava kansan silmissä.

Toivo on uusissa sukupolvissa: Jussissa, Paavossa, Annassa ja monessa muussa! Heidän hartioillaan ei menneisyyden taakat paina. Nuorilla on mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä, ja luoda uusi, raikas, edistyksellinen ja taisteleva vasemmisto! Luovuttaa ei saa!

8.6.2009 23:07  Jussi

Kiitos Heikki!

Äänestäjä 304: olen samaa mieltä, ja juuri niin meidät usein nähdään. Pakko kuitenkin todeta, että monien historiakuva on väärä. SKDL/SKP ei ihannoinut Neuvostoliittoa, enemmistö kyllä tiesi miten asiat siellä ovat. Esim. Tsekkoslovakian miehityksen tuomitsi ainoana suomalaisena puolueena SKDL/SKP.

8.6.2009 23:58  Tietämätön

Kerrotko vielä lisää tuosta Vihreiden mielipiteestäsi. Äänestän aina vihreitä kun en muuta osaa.

9.6.2009 0:01  Dr. Pätkätyö

Kirjoitat: ?eivätkä ihmiset uskoneet meidän vaihtoehtoon?. Minusta tuntuu, että vaikka yksittäiset ehdokkaat, kuten sinä, vaikuttivatkin aidosti uudelta ääneltä, vasemmisto kokonaisuutena ei tarjonnut ?vaihtoehtoa? johon olla uskomatta, tai uskoa. Vai kuulostavatkohan Vasemmistoliittoon vielä auttamatta assosioituvat sanat keskivertosuomalaisen (nuoren varsinkaan) korviin raikkailta ja uudelta vaihtoehdolta maailman ongelmiin, vaikka ehkä oikeita olisivatkin, kuten ?työväenpuolue?, ?solidaarisuus?, ?Marxismi?, ?punainen? tai ?sosialismi?.
Kuulin kuitenkin tänään radiossa puolueen seuraavan puheenjohtajan lyhyen haastattelun. Jäi se vaikutelma, että puolueen sisälläkin post-soviet sukupolvi ymmärtää ehkä miksi äänestäjät eivät nähneet Vasemmistoliittoa uutena vaihtoehtona. Toivoa siis on.
Miksei puolue voisi syntyä uudestaan, arvojaan hylkäämättä, Viherpunaiseksi . ?De Grönan? yhä lisääntyvän sinerryksen vastapooliksi. Kuten Jussi sanoit, ?Vihreää kapitalismia ei ole?.

9.6.2009 1:52  Dr. Pätkätyö

Jos lohduttaa niin oma kampanjasi ainakin toimi:

Verrattuna edellisiin eurovaaleihin Jussi Saramon äänimäärä kasvoi yli 6.5 -kertaiseksi, toiseksi eniten kaikista viimeksikin mukana olleista ehdokkaista. Eli jos suunta jatkuu joudut kansanedustajaksi kahden vuoden päästä varmasti ja ties mihin tulevaisuudessa. Onnea matkaan.

9.6.2009 2:13  mmk

Mutta hej jos vaalipuheissa vappuina tms ei puhuttaiskaan eneen silla Vasemmisto nimikkeella vaan aletaan puhua tasa-arvosta ja oikeudesta seka toimeentuloista niin saadaan ennakkoluuloset vilkaseen :)

p.s aanesta vaarin paita pysyy paalla kunnes kuluu puhki :)

9.6.2009 8:23  reijo

Olisi syytä nyt vasemmistoliitossa löytyä nöyryyttä. Mitä tämä epämääräinen puna-vihreys on? Tässä on nyt unohdettu kemiläiset sorvarit ja pellolaiset metsien miehet. Ei tälläinen helsinkiläinen filosofis-arhinmäkilaäinen linja vaan vedä suuria joukkoja ja duunareita. Muutama hesalainen opiskelijatyttö vai hassahtaa, mutta perusduunarit on nyt saatava takaisin riveihin. Oli liikkeemme suurin virhe, kun suvi-anne lähti.

9.6.2009 12:03  E.V.D

Edellisiin kommentteihin lisättäköön vielä, että oikeisto osti itselleen vaalivoiton tälläkin kertaa. Jo silloin kun kokkarit olivat kolmanneksi suurin puolue oli heillä suurin vaalibudjetti, jonka suurkapitalistien tuki tietenkin mahdollisti ja mahdollistaa edelleen.

Toinen seikka on sitten medianäkyvyys. Kuten tunnettua Alma-media hehkuttaa kokoomusta ja perussuomalaisia täysin verauksetta, ja tuntuu, että nyt myös YLE on lähtenyt tähän mukaan. Kuvaavaa on, että YLE:n "asiantuntijaraatiin", joka kommentoi YLE:n nettisivuilla vaaliuutisia kuului 3 vihreää, mutta ei yhtäkään vasemmistoliiton edustajaa. Tämä huolimatta siitä, että molemmat puolueet saivat viimevaaleissa yhden mepin läpi.

9.6.2009 18:48  Voisiko olla kyse tästä

Voisiko tappion syy löytyä tästä?: Minä luulen, että moni aiemmin vasemmistoa äänestänyt siirtyi nyt Soinin leiriin, eikä jäänyt katselemaan kun kotimaasta yritetään tehdä monikulttuuri"onnelaa".
Olen täällä Helsingissä tehnyt saman huomion uudelleen ja uudelleen vuosien varrella Vasemmistoliiton tilaisuuksissa. Kun (ikääntyvä) porukka tilaisuuksissa ottaa puheeksi huolensa maahanmuutosta, seuraa vaivautuneita ilmeitä ja "ei tästä saa keskustella"-reaktioita vas. liiton poliitikoissa.

9.6.2009 20:42  äänestäjä 304

Kaikki kunnia vanhemmille sukupolville kovasta työstä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan hyväksi.

Nuorissa on tulevaisuuden toivo. Jotta vasemmisto pääsee uuteen nousuun, nuorten polvien pitää kovalla volyymillä viedä viesti kansalle olemassaolostaan, ja kertoa mitä nykyvasemmisto on, ja mitä se ei ole, ja mitä se aikoo tehdä asioille. Tätä nykyä Vasemmistoliiton toiminnasta ei saa mitään tietoa mistään, jos ei itse ole kiinnostunut ottamaan selvää, mutta vaikkapa Persuista kuulee joka tuutista, vaikka ei haluaisikaan!

Nuorten pitää kuitenkin tuoda sanomansa esiin kieli keskellä suuta. Puolueen on sanouduttava jyrkästi ja näkyvästi irti kaikenlaisesta julkisesta rettelöinnistä ja laittomuuksista. Esim. periaatteessa tärkeitä asioita esiin tuoneiden prekariaattien mielenosoituksissa tehtiin paljon pahaa hyvän asian varjolla. ASEM -mielenosoituksessa heiteltiin poliisia (työtään tekeviä ihmisiä) puistonpenkeillä. En tiedä, mitkä näiden paukapäähörhöjen todelliset yhteydet on poliittiseen vasemmistoon, mutta suuren kansan mielikuvissa juuri he edustavat vasemmistolaisia nuoria, ja yhdistetään sitä kautta Vasemmistoliittoon. Oli miten oli, toivottavasti nämä räyhähenget ovat häviävän pieni ja sukupuuttoon kuoleva vähemmistö.

Vasemmistolaiset nuoret yhdistetään myös laittomien graffitintekijöiden ja vandaalien tukijoukoiksi. Niin kaun, kun maalailu on laillista, niin hyvä, mutta rikollista toimintaa ei missään nimessä pidä tukea, eikä sellaiseen toimintaan pidä kannustaa. Siitä pitää sanoutua selvästi irti.

Tällaisia negatiivisia mielikuvia on vaikea muuttaa, kun ne kerran ovat päässeet syntymään. Niin kauan kuin rettelöinti ja laittomuudet yhdistetään puolueeseen tai radikaaliin vasemmistoon, se syö puolueen kannatusta rotan lailla suuren lakia ja järjestystä kunnioittavan enemmistön keskuudessa, ja puolue jää marginaaliporukan kerhoksi. Uskon, että vahinkoa on jo päässyt tästä syystä puolueelle syntymään, vaikka ei puolueen oma vika olisikaan.

Pitää olla radikaali, mieltä pitää osoittaa, ja tuoda asiansa esiin painokkaasti ja kuuluvasti, mutta se pitää tehdä lain puitteissa ja asiallisesti, muita ihmisiä kunnioittaen. Vain siten voi ansaita suuren kansan kunnioituksen ja luottamuksen!

Rettelöinnillä ja hihhulitoiminnalla ei saavuteta mitään hyvää, sillä kukaan itseään kunnioittava, töissä käyvä aikuinen ihminen, joihin myös itse lukeudun, ei voi sellaista menoa suvaita!

9.6.2009 21:48  Jukka Siltala

Hieno kampanja ja hienoa oli olla mukana!!! Tulos huono, mutta tästä ei ole suunta kuin ylöspäin! Vasemmistoliiton täytyy todellakin uusiutua ja päästä näistä vanhoista "mielikuvista" eroon. Uudet suunnannäyttäjät ja uudistuvan vasemmistoliiton tekijät me kaikki tiedämme.. Ja hyvää ja idearikasta keskustelua aiheesta käytiin jo heti tappion jälkeen sunnuntai-iltana.
Mukana taistelussa olen jatkossakin!

9.6.2009 22:24  äänestäjä

äänestin sinua ja olin pettynyt että et päässyt läpi ja tietenkin myös vasemmiston paikan menettämiseen. ilmottauduin mukaan tukiryhmään ja sain esitteitä jaettavaksi, enemmänkin olisin ollut valmis tekemään, ehkä eduskuntavaaleissa sitten.ehkä ihmiset myös jo tulee järkiinsä äänetämisen suhteen eduskuntavaaleihin mennessä, hyvä että et luovuta!

10.6.2009 10:20  Jussi

Olen osittain samaa mieltä äänestäjä 304:n kanssa. Lukkiutuneet mielikuvat NL:n suuntaan kallistuneista poteroäijistä on tiukassa. Asiaa ei myöskään auta erittäin yksilökeskeiseksi muuttunut kulttuurimme, joka ruokkii oikeistolaista, yksilöön perustuvaa maailmankatsomusta.

Olen jo pitkään ihmetellyt miksi puolueen johtoon valittiin Siimeksen jälkeen menneen aikakauden mies? Vanhoissa teeseissä roikkuminen johtaa kuihtumiseen. Toivottavasti Arhinmäestä ja Jussista saadaan nopealla aikataululla uudet pamput, jotta vanhat neukkula-kommunisti-assosiaatiot voidaan saattaa hautaan ja puolueen kasvot uudistettua. Vaikka me tiedämme, etteivät SKDL/SKP puolueina olleet aivottomia neukkulafaneja, moni uskoo toisin.

Enemmän ääntä ja rohkeita vaihtoehtoja vain kehiin!

Onnittelut vielä äänisaaliista, kannatus on selkeästi nousujohteista ja kenties jo ensi kerralla eduskunnan ovet aukeavat :-)

10.6.2009 23:09  uusi puolueen jäsen

Pettymys on suuri, kun työtä tuli tehtyä, ystävä ja tuttavapiirissä.

Ehkä politiikassa pitäisi olla lisää myös juuri sitä oikeudenmukaisuuden vatimusta, jolla esim. Soini ratsasti taai ainakin sen pitäisi kuulua paremmin. Myös liika "maailmanparantaminen" voi viedä meiltä sekä vanhempien ikäluokkien, mutta myös nuorten ääniä.

11.6.2009 10:44  Toista kertaa äänestänyt, ensimmäistä kertaa oikein äänestänyt

Myös minun ääneni meni sinulle, ja vieläpä loppujen lopuksi vaalikoneen avittamana. Äänestin vasta toista kertaa, mutta tiesin heti alusta alkaeni äänestäväni vasemmistoa. Koen yhä huonoa omatuntoa äänestetttyäni Vihreitä viime vaaleissa.

Mielestäni Vasemmistoliiton kannattaisi panostaa kaltaisiini nuoriin äänestäjiin, sillä meillä ei juurikaan ole ennakkoluuloja koskien Vasemmistoliiton historiaa. Suoraan sanoen suurimmalla osalla ei ole mitään mielikuvaa koko puolueesta, joten nyt olisi oiva tilaisuus uudistaa koko puolueen imago. Jos Vasemmistoliitto toisi näkyvästi esiin myös nuoren, vihreän puolensa, niin myös monet Vihreitä äänestävät nuoret voisivat ymmärtää, että myös muita ympäristövastuullisia vaihtoehtoja on. Oman kokemukseni mukaan suurin osa niistä, jotka äänestävät Vihreitä, ovat aatemaailmaltaan melko vasemmistolaisia, vaikkeivät sitä itse tiedostaisikaan. Vasemmistoliitto voisikin nostaa esiin vihreytensä puolueena ja korostaa suurta pesäeroa Vihreiden oikeistolaistuneeseen näkemykseen. Vihreillä on ollut liian itsevaltainen asema ainoana "oikeana" puoleena heille, jotka välittävät ympäristöstään. Itse ainakin koen Suomen Vihreät liian oikeistolaisena puoleena voidakseni heitä tukea.

Toivon suuresti, että Vasemmisto pystyy uudistautumaan Saramon ja Arhimäen kaltaisten nuorten ja intohimoisten aktiivien voimin.

11.6.2009 12:09  Jenni

Tulos oli kyllä järkyttävä! On käsittämätöntä, että ihmiset eivät ota selvää asioista, vaan äänestävät ensimmäistä porvaria, jonka bussin kyljessä näkevät, kun se on niin "rehdin" ja "rehellisen" näköinen... Ja sitten on vielä ne, jotka eivät äänestä ollenkaan ja syövät näin pois vasemmiston ääniä.

Sinulla on erittäin asialliset ja järkevät mielipiteet ja olisin ehdottomasti äänestänyt sinua, jos olisin voinut jo äänestää. Täytin kuitenkin vasta tiistaina 18, mikä kismittää erittäin paljon. Vihdoinkin, kun olisin saanut äänestää, niin parilla päivällä heitti. No jos eduskuntavaaleissa sitten!

11.6.2009 12:53  Tomppa

Oliko muuten Suvi-Anne Siimes ollu porvarillisesti suuntautunut puheenjohtaja-aikoina? Ainakin nykyään vaikuttaa siltä että hän olisi porvari ja lainaus Erkki Tuomiojan sivulta: "Kun Suvi-Anne Siimes on tänään löytänyt ammattinsa lääketeollisuuden päälobbarina ja poliittisen kotinsa uusliberaalin Risto E.J. Penttilän tukijoukoissa, ei se minua varsinaisesti hätkäytä. Muistan hyvin keskustelun karjalohjalaisten demareiden kanssa, jotka Siimeksen vielä istuessa vasemmistoliiton johtajana hallituksessa, kertoivat jo kymmenen vuotta olleensa varmoja siitä, että hän pyrkisi politiikkaan ja yllättyneensä vain siitä, ettei se tapahtunut kokoomuksen riveissä."

11.6.2009 20:14  äänestäjä 304

Toista kertaa äänestänyt on oikeassa: kerroin ennen vaaleja mudelleni, joka äänestää aina vihreitä, että Vasemmistoliitto on myös vihreä ympäristöpuolue. Hän oli täysin hämmästynyt. Ei tiennyt siitä mitään! Mutta nyt tietää. Hän on myös tahattomasti puhunut "kommunisteista", kun on tarkoittanut Vasemmistoliittolaisia...

11.6.2009 21:25  äänestäjä 304

Vielä yksi ikävä mielikuva Vasemmistoliitosta: yleisesti ajatellaan, että puolue haluaa yhteiskunnan maksavan rahaa ihmisille, jotka makaavat vain laiskan pulskeina sohvalla, ja eivät halua mennä töihin, kun rahaa saa ilmaiseksikin.

Se on totta, että näitä laiskiaisia on, ja paljon. Vasemmistoliiton pitää perustella, miksi sosiaaliturvajärjestelmä on siitä huolimatta välttämätön: on suuri joukko ihmisiä, jotka oikeasti tarvitsevat yhteískunnalta rahallista tukea elämäänsä, erilaisista syistä. Sekin pitää sanoa suoraan, että aina on moraalittomia ihmisiä, jotka hyötyvät järjestelmästä. Sellaista järjestelmää ei voida keksiä, että sitä ei joku käyttäisi hyväksi. Jos se olisi mahdollista, se olisi keksitty jo ajat sitten.

On olemassa vain kaksi vaihtoehtoa:
1. ei ole sosiaaliturvaa tai turva on täysin riittämätön elämiseen, jolloin jokainen on oman onnensa seppä.
2. yhteiskunta järjestää perustoimeentulon ihmisille, jotka eivät siihen itse täysipainoisesti kykene. Järjestelmän ja hyvinvoinnin hinta on järjestelmän hyväksikäyttäjät, joita ei voida valitettavasti välttää.

Kyse on siis arvovalinnoista: haluammeko yhteiskunnan, jossa on rikkaita, mutta myös rutkasti äärimmäistä köyhyyttä ja kurjuutta, jossa ihmiset kuolevat kadulle ja maassa on epävakaat olot, vai haluammeko yhteiskunnan, joka huolehtii kansalaisistaan, ja yhteiskuntarauha on turvattu?

Joku jo ehdotti, että puolueen pitää lähteä ajamaan perustuloa jokaiselle kansalaiselle. Tässä ei ole mitään järkeä. Ei ole tolkkua maksaa verovaroista sellaisille ihmisille, jotka saavat rahaa riittävästi muutenkin. Sehän tietäisi entistä korkeampaa verostusta niiltä, jotka käyvät töissä. Tosin raha palaisi takaisin perustulona, mutta kai sekin maksaa pyörittää tällaista koneistoa - täh? Sosiaaliturvahan on alun alkaenkin perustettu tukemaan apua tarvitsevia ihmisiä, ei elättämään koko kansaa. Kuinka moni jäisi pois työelämästä, jos rahaa saisi näin helpolla? Aika moni varmasti. Jos vasemmisto lähtee tällaista perustuloa ajamaan, se menettää entistä enemmän kannatusta. Olen vasemmistolainen, itselläni on helvetin pieni palkka, mutta en todellakaan halua elää yhteiskunnan elättinä. Haluan itse ponnistella oman hyvinvointini eteen, ja niin sen kuuluu olla. Kaikki sosiaalipummit ei ajattele näin. Yhteiskunnan rahaa pitää antaa tarpeen mukaan niille, jotka sitä todellisesti tarvitsevat. Vasemmistoliiton ei mielestäni pidä lähteä ajamaan perustuloa.

Työkykyiset pitää saada töihin. Työn vastaanottamisen pitää olla kannustavaa, mitä myös Kokoomus tolkuttaa. Oikeiston mielestä kannustavuus on sitä, että puretaan sosiaaliturvaa, ajetaan ihmisia kurjuuteen. Kurjuus pakottaa ihmiset töihin. Mutta entäs ne oikeasti avun tarpeessa olevat, jotka syystä tai toisesta eivät pysty tai pääse töihin? Systeemi rankaisee armotta heitä! Vasemmiston pitää kertoa, että ihmiset saadaan töihin, kun palkka ja työolosuhteet ovat kunnossa! Vasemmistoliiton pitää taistella matalapalkka-alojen kunnollisten palkankorotusten ja hyvien työsuhteiden puolesta! Sosiaaliturvaa ei ole enää varaa heikentää, vaan sen tasoa pitää parantaa elinkustannusten nousun tahdissa, ja sitä pitää kehittää entistä oikeudenmukaisemmaksi ja tasapuolisemmaksi.

Ulkomaalaiskeskustelussakin pitää noudattaa avointa linjaa: kuunnellaan mitä ihmisillä on sanottavaa, eikä vaieta asiaa kuoliaaksi. Ei maahanmuuttokritiikki ihan tyhjästäkään synny. Myös maahanmuuttajissa on niitä hyväksikäyttäjiä, niin kuin suomalaisissakin. Sitä ei pidä kieltää. Se, että osa maahanmuuttajista on hyväksikäyttäjiä, ei silti saa tarkoittaa sitä, että Suomen ei pitäisi kantaa vastuuta maailman pakolaisongelmasta. Kyllä apua pitää antaa sitä tarvitseville, ja kaikkia pakolaisia ei voida käännyttää rajalla ympäri. Silti keskustelu asiasta pitää sallia. Jos keskustelu yritetään kieltää, se vain provosoi entistä jyrkempään suhtautumiseen maahanmuuttajiin, eli kääntyy itseään vastaan. Näin on jo käynytkin- haloo, herätkää! Pitää tunnustaa, että maahanmuuttopolitiikassa on omat ongelmansa, niin kuin muissakin asioissa, ja asioita voidaan kehittää niin, että sekä maahanmuuttajat, että kanta-suomalaiset kokevat järjestelmän oikeudenmukaiseksi. Pitää myös tunnustaa, ettei Soinikaan ole väärässä joka asiassa, se on oikeasti ihan fiksu mies, jolla on myös sydäntä. En usko, että kaikki positiivinen siinä miehessä voi olla feikkiä, niin antaumuksella hän sitä työtään tekee. Miehen jatkuva rasistiksi leimaaminen vain kasvattaa hänen suosiotaan, kun hän saa sympatiaa perusteettomien syytösten johdosta! En siis itse todellakaan kannata Perussuomalaisia, enkä halua heille enempää menestystä, mutta Vasemmistoliiton pitää uskaltautua avoimeen kuunteluun ja keskusteluun ulkomaalaisasioissa, eikä vain hokea vanhoja mantrojaan sulkemalla korvat muilta ajatuksilta.

Loppukaneettina sanon, että kaikki edellä mainittu pitää kertoa kansalle, niin johan panee kansan miettimään asioita järjellä ja sydämellä, ja lähtee Vasemmistoliiton kannatus nousuun!

12.6.2009 9:39  Toista kertaa äänestänyt, ensimmäistä kertaa oikein äänestänyt

Perustulo vaikutaa minustakin hyvin epämääräiseltä ratkaisulta. Jos kaikki kansalaiset saavat tukea tuloihin katsomatta, niin eikö se tarkoita, että rikkailla on näin ollen lisää rahaa käytettävissään? Ja koska tämä raha on heille käytännössä ylimääräistä, yläluokan ostovoima kasvaa ja näin ollen iskee inflaatio, jonka johdosta juuri perusturvan ostovoima pienenee. Näin ollen siis inflaatio syö kaiken perusturvasta saadun hyödyn, ja heikko-osaiset ovat jälleen lähtöpisteessä. En sen kummemmin perusturvasta tiedä, mutta tällainen mielikuva minulla on siitä syntynyt. Joku viisaampi voisi valaista asiaa.

Perusturvan sijaan pitäisi mielestäni korottaa heikko-osaisten ja vähävaraisten tukea. Esimerkiksi opiskelijoiden asema on täysin sietämätön. Opintotuki ei millään riitä elämiseen nykyisillä vuokrilla, joten opiskelija joutuu joko ottamaan opintolainaa tai tekemään työtä opiskelun ohessa. Vaihtoehtoina on siis työelämään siirtyminen valmiiksi velkaantuneena tai opintojen venyminen jopa vuosilla, sekä pahimmassa tapauksessa opiskelumotivaation katoaminen. Itse olen siirtymässä kohti korkeakoulutusta, mutta huoli toimeentulosta vaivaa jo nyt.

Äänestäjä 304: Minunkin isäukkoni pitää periaatteessa Vasemmistoliiton ajatusmaailmasta, mutta ei pitänyt järkevänä äänestä heitä, sillä hän pitää koko liittoa liian voimattomana ja riitaisana. Vanhemman polven äänestäjillä näyttäisi kyllä olevan hieman erilainen näkökulma ja asenne sekä äänestämiseen että Vasemmistoliittoon.

12.6.2009 16:29  Prism

äänestäjä 304: "Vasemmisto etsii työtä" perustelee mielestäni perustulon varsin hyvin. Ydinargumentti on, että työ on ikään kuin lähtenyt työpaikoilta ja tullut osaksi koko elämää - ihmisten harrastukset, vapaa-aika ja ajatukset valjastetaan tuottamaan rahaa. (Erityisesti tämä näkyy ns. luovassa työssä.) Tällaisesta työsuhteen ulkopuolisesta panoksesta on vain reilua maksaakin. Kirja tosiaan kannattaa lukea, se selittää asian paljon hienommin.

13.6.2009 12:48  Vihainen akateeminen

Äänestäjä 304:lle

Minä äänestäisin Vasemmistoliittoa, jos se ottaisi teemakseen juuri maahanmuuton lisäämisen, graffittien suvaitsemisen, yliopistojen autonomian, prekariaatin oikeudet jne.

Sen sijaan, jos Vasemmistoliitosta löytyy jatkossakin kaltaisiasi ay-juntteja, jotka haluavat vain tuhota Suomen ja oikeuttaa omaa ahneuttaan "kommunismin" varjolla, niin en tule ikinä äänestämään Vasemmistoliittoa.

14.6.2009 23:35  äänestäjä 304

Vihaiselle akateemiselle: et todellakaan tainnut lukea ja ymmärtää, mitä kirjoitin. En sanonut missään kohdassa vastustavani maahanmuuttoa, LAILLISIA graffiteja, enkä kiellä prekariaatin vaatimusten perustuvan todellisiin epäkohtiin.

Näyttää siltä, että et akateemisuudestasi huolimatta pysty sivistyneeseen keskusteluun, vaan lähdet esittämään asiattomia johtopäätöksiä menemällä henkilökohtaisuuksiin. Se ei liene tämän foorumin tarkoitus.

Prism: hyvät perustelut ja erilaiset ideat sosiaaliturvan kehittämiseksi ovat kaikki tervetulleita päätöksenteon tueksi. Siitä varmaan ollaan saamaa mieltä, että nykytilanne vaatii parannusta kuitenkin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini