Äänestä väärin!

Torstai 9.4.2009 klo 21:28 - Jussi Saramo


Hyvää pääsiäistä kaikille! Itselleni pitkä vapaa tulee todella tarpeeseen, tämä viikko on vedetty vähillä yöunilla aamusta iltaan monenmoisissa poliittisissa jutuissa. Vapaan jälkeen alkaa sitten kahden kuukauden rutistus eurovaaleihin. Kampanja alkaa olla valmiina, enää toteutus puuttuu.

votewrong.jpgPäädyimme tukiryhmässä huomiotaherättävään sloganiin "äänestä väärin". Idea tähän tuli Liisa Jaakonsaaren blogista, jossa hän kehotti äänestämään joko kokoomusta tai demareita, koska kokoomuksen konservatiiviryhmä ja demarien sosialistiryhmä ovat parlamentin isoimmat ryhmät. Liisan blogissa alkoi keskustelu siitä, kuinka ihmiset aikovat äänestää "väärin" Liisan toiveista huolimatta.

Kun konservatiivit ja demarit (sekä liberaalit) ovat ajaneet Euroopan lamaan keinottelukapitalismillaan, tulee heille kevään vaaleissa pahasti turpiin. Uusin Euroopanlaajuinen galluppi lupaa molemmille selvää häviötä, ja vasemmistoryhmälle kasvua jopa viiteenkymmeneen meppiin. Hyvältä siis näyttää, väärin äänestettyjen painoarvo nousee selvästi.

Kävin viime viikolla Brysselissä, tällä kertaa tutustumassa Euroopan asunnottomuuteen ja sosiaalisen asuntotuotannon tilanteeseen eri maissa. Tutustuimme myös ilman vanhempia Belgiaan muualta saapuneiden lasten kotiin.

Olen monesti blogissa kirjoittanut, kuinka Suomi edustaa pikemminkin keskimääräistä EU-maata eri tilastoissa kuin pohjoismaita, ja taas tuli yksi vertailukohde listalle lisää. Sosiaalista asuntotuotantoa meillä on vain 16% asuntokannasta, kun Hollannissa on 33% ja Ruotsissa ja Tanskassakin melkein tuplasti.

Toivottavasti sosialistiksi heittäytynyt ministeri Vapaavuori saa vihdoin palautettua sosiaalisen asuntotuotannon merkittäväksi asuntotuotannon kohteeksi, rakennusmiesten työttömyys jos joku ruokkii kaikkien alojen lamaa ja nostaa vuokria kohtuuttomiksi.

***

Kunnallispolitiikka ei mene tauolle vaikka keskittyminen onkin Eurooppapolitiikkaan. Vantaan valtuustossa äänestimme liitosselvityksen tekemisestä Helsingin kanssa. Valittavana oli kaksi selvitysesitystä, joista kannattamani lähti siitä, että vaikka Espoo ei lähtisi mukaan, pitää Helsingin ja Vantaan luoda kahdestaan laajempaa seudullista demokratiaa.

hkiselvitys.jpgDemarien tiukka ryhmäkuri ajoi koko ryhmän kannattamaan hitaampaa vaihtoehtoa, jonka tulkitsin lähinnä yritykseksi jarruttaa ja olla muuttamatta mitään. Kokoomus oli nostanut esiin kuntaliitoksen ja me Vasemmistoliitossa seutu- ja lähidemokratian parantamisen seudulla, ja demareiden oli pakko keksiä jotain tilalle.

Kokoomuksen tiukka ryhmäkuri ajoi koko ryhmän yhtä lukuunottamatta nopeamman aikataulun taakse.

Meidän ryhmä äänesti itseäni lukuunottamatta demarien mukana, joten paine oli aika kovaa. Äänestin ainoana vasemmistosta pääkaupunkiseudun pikaisen hallinnon uudelleen järjestämisen selvittämisen puolesta, kuten olin vaaleissa luvannut. Meillä ei ole ryhmäkuria ja sain valtavasti tukea toiminnalleni etenkin asuinalueeltani Länsimäestä sekä Länsi-Vantaalta. 

Ajatuksena on, että seudulliset asiat päätettäisiin suurkaupunginvaltuustossa, ja lähipalvelut kaupunginosavaltuustoissa. Tällainen malli on käytössä monissa maailman metropoleissa. Minusta sen tahon joka rahat kerää veroina pitää ne myös käyttää, kaikenmaailman hussit ja yyteeveet pilaavat kunnallisdemokratian, kun poliitikot menevät niiden selän taakse levittelemään käsiään ja syyttelemään muita.


Kommentit

10.4.2009 3:14  t

"Sosiaalista asuntotuotantoa meillä on vain 16% asuntokannasta, kun Hollannissa on 33% ja Ruotsissa ja Tanskassakin melkein tuplasti."

Jussi, se on vähän hassu mittari sinänsä, että sillähän voitaisiin todentaa itse asiassa kuinka hyvin Suomella menee.

Mites tämä tilanne muuten indikoi asunnottomuuteen tai asumisen kustannuksiin? Vai onko "sosiaalinen asuminen" teille itseisarvo?

10.4.2009 11:44  Jussi Saramo

Suosittelen perehtymään asumisen hintaan ja asunnottomuuteen Suomessa. Molemmat ovat suurissa kaupungeissa, etenkin pk-seudulla missä työtkin ovat, karanneet käsistä. Syynä mm. kohta kymmenen vuoden ajan laiminlyöty sosiaalinen asuntotuotanto.

Sosiaalinen asuntotuotantohan ei tarkoita köyhille rakentamista. Hollannissakin se on parhaiden pohjoismaisten perinteiden mukaisesti universaalia, toisinsanoen kaikilla on oikeus valtion tukemiin asuntoihin.

11.4.2009 0:43  Jaakko Portti

Äläpäs Jussi unohda sitä, että sama ongelma on aina Perä Lappia myöten. Esim. Inarissa ei ole edes vaihtoehtoisia vuokramarkkinoita. Ja esim. tunturikeskusten nuorilta osa- aikaisilta sesonkityöntekijöiltä menee lähes 50 % tuloista asumiseen kimppakämpissä.

Kehotan tutustumaan Facebookissa "Inarin kohtuuttomia vuokrankorotuksia" vastustavaan ryhmään. Vuokrataso lähes Helsingin luokkaa.

Sosiaalinen asuntotuoanto on tosiaan laiminlyöty, ja se kolahtaa ennenkaikkea nuoriin asunnontarvitsijoihin.

Lisäksi kunnat kautta Suomen asettavat yrityksilleen ja liikelaitoksilleen tuloutusvaatimuksia peruskunnan kassaan, jotka sitten täysin epäsosiaalisesti kerätään esim. vuokra-asujilta. sim. Rovaniemellä vesimaksuissa yli 2 milj. euroa.

19.4.2009 18:14  Joonas Korhonen

Helvetin hieno juttu, että jollain on pokkaa vasemmistossakin tarpeen tullen ollen olla niiden ikävien uudistusten puolella, jos se onkin väliin sen oikean politiikan vastaista.

27.4.2009 15:37  Miika Kabata

Lisäisin tähän vielä, että typerä asuntopolitiikka (= omistusasumisen suosiminen) om myös tärkein yksittäinen tekijä työttömyysasteen erojen selittäjänä eri maiden välillä. Omistajuusyhteiskunta (= asuntovelkayhteiskunta) on todella hieno keksintö, mikäli halutaan korkeampaa työttömyyttä!

Uusliberaalien lempiselitykset työttömyysasteelle eli korkea tuloveroaste ja työmarkkinoiden jäykkyydet (= vahvat ammattiliitot ja työntekijöiden aseman suojelu) eivät korreloi lainkaan työttömyysasteiden erojen kanssa eri maissa ja kolmas uusliberaalien lempilapsi eli avokätiset työttömyystuet vain hivenen.

Se että "avokätiset" työttömyysavustukset nostavat avointa työttömyyttä, tuskin on uutinen: jos työttömyysavustus on riittävän pieni ei ylipäätänsä edes ole kannustetta kirjautua työttömäksi ja työttömyysongelma katoaa näköpiiristä. Lisäksi työttömyystuen olemassaolo vähentää tarvetta epätoivoisesti ottaa vastaan mitä työtä tahansa.

"Negatiivisten ja positiivisten vapauksien tasapainon" nimissä tarvitaan "avokätisiä" työttömyyskorvauksia, vaikka ne hivenen nostaisivatkin avointa työttömyyttä. Lasku on joka tapauksessa pieni omistajayhteiskunnan rakentamiseen verrattuna.

Onnea eurovaaleihin!

Lähde:

http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/economics/staff/faculty/oswald/homesnt.pdf


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini