Edustavatko europarlamentaarikot meitä vai suuryrityksiä?

Tiistai 3.3.2009 klo 11:11


Eilen STTK:n PlusMiinus 30 -sivuilla julkaistu kolumnini:

Kokoomuksen europarlamentaarikko teki kaikkensa että EU:n rahanpesudirektiivi pilattiin. Hänet palkittiin toimistaan yhteistä etua vastaan toimitusjohtajan paikalla finanssialan keskusliitossa. Korruptio rehottaa Brysselissä. Sen lisäksi siellä on tuhansia lobbareita, jotka enemmän ja vähemmän kunniallisin keinoin yrittävät vaikuttaa edustajien mielipiteisiin.

Meillä Suomessa lobbaa muun muassa yhdistys nimeltään Veronmaksajain keskusliitto. Sitä siteerataan ahkerasti mediassa: ”veronmaksajat haluavat laskea verotusta”. Sen voisi päätellä edustavan minua, ja sinuakin jos maksat veroja. Minä en tosin ainakaan ole antanut heille lupaa edustamiseeni.

”Veronmaksajat” ja kokoomus ovat ”puolustaneet veronmaksajia” vaatimalla veroja aina vain alemmas. Suomen kokonaisveroaste onkin jo lähempänä Etelä-Eurooppaa kuin pohjoismaita. Melkoinen suoritus, ottaen huomioon että kokoomus pääsi hallitukseen vasta 1980-luvun lopulla. Koko sodan jälkeisen ajan tahtipuikkoa heilutti vasemmisto ja Suomeen rakennettiin tasa-arvoinen korkeahkon verotuksen hyvinvointivaltio.

Tanskassa ja Ruotsissa sekä viime vaalien jälkeen myös Norjassa valittiin toisenlainen tie. Hyvinvointivaltion purkamisen sijasta niissä on vahvistettu hyvinvointivaltiota. Se on ollut sekä taloudellisesti että työllisyyden kannalta onnistunut ratkaisu. Veronmaksajatkin ovat olleet tyytyväisiä: vaikka Tanskassa on maailman korkein verotus, on se useiden eri tutkimusten mukaan maailman onnellisin maa. Ja mikäs on ollessa, kun kaikki saavat hyviä palveluita ja kaikista pidetään huolta. Käteenkin jää suomalaisia enemmän rahaa, kun palkat ovat isompia.

Suomi sen sijaan on EU:n hännillä terveyspalveluihin käytettävässä rahamäärässä. Meillä verovaroilla saa terveyskeskus- tai päiväkotipalveluja vasta pitkien jonojen jälkeen. Hammashoitoon ei välttämättä pääse ollenkaan. Monet keskituloiset ovatkin siirtyneet käyttämään yksityispalveluita. Verovarat eivät siis enää riitä hyvinvointivaltion edellyttämiin palveluihin.

Lisääntyvät terveydenhuollon yksityispalvelut nostavat kiihtyvällä tahdilla kustannuksia ja odotettavissa on yhä huonompia palveluita yhä kalliimmalla. Nyt jo kunnat maksavat yksityistetyistä palveluista enemmän kuin ne maksoivat omana työnä, koska lääkäreitä ei enää riitä julkiselle sektorille.

Veroista ei siis kerry tarpeeksi rahaa valtiolle. Silti keskituloisetkin maksavat Suomessa kohtuullisen suuria palkka- ja kulutusveroja. Miten tämä on mahdollista?

Kun ”veronmaksajat” vaativat kaikkia veroja alas, toimivat he itse asiassa vastoin suurimman osan veronmaksajista etua. Koko laman jälkeisen ajan suurimmat tulot on saatu pääomista, joista maksetaan pienemmällä prosentilla valtionveroa kuin vähänkin korkeammista palkkatuloista. Kunnallisveroja pääomatuloista ei makseta ollenkaan. Rikkaimmat siis elävät kunnissa palkkatyötä tekevien siivellä.

Kaiken lisäksi oikeistolainen veropolitiikka, jonka puolesta mm. kokoomuksen europarlamentaarikot ovat taistelleet, on mahdollistanut massiivisen veronkierron. Arvioiden mukaan maailman rikkaimmat ihmiset ovat vieneet veroparatiiseihin piiloon 11,5 tuhatta miljardia (eli biljoonaa) dollaria! Veroparatiiseissa on suuria summia suomalaistenkin rahoja.

Oikeiston ja ”veronmaksajien” linja näyttääkin olevan laittaa verot meidän tavallisten palkkatöitä tekevien maksettaviksi. Kaiken lisäksi tulevaisuudessa joudumme maksamaan niiden lisäksi yhä enemmän palveluista. Tämä kehitys on katkaistava pian ja luotava koko Eurooppaan hyvinvoinnin mahdollistava veropohja, jossa verot kerätään oikeudenmukaisesti maksukyvyn mukaan.


Kommentit

4.3.2009 20:11  Jake

Veronmaksajain Keskusliitto ei tietystikään edusta ketään muuta kuin jäseniään, henkilöjäseniä tällä kansalaisjärjestöllä on noin 182 000. Olisi hauska tietää ihan vertailun vuoksi paljonko Vasemmistonuorten suosikki kansalaisjärjestöillä on jäseniä? Maan Ystävät, Rauhanpuolustajat, Vapaa Liikkuvuus, Oikeutta Eläimille, Hands Off Venezuela, PAND -taiteilijat rauhan puolesta.... nämä nyt tuli ensimmäisenä mieleen.

4.3.2009 21:33  Jussi

Kukaan mainituista ei kai väitä edustavansa muita kuin omaa ideologiaansa.

Ehkäpä liitolle rehellisempi nimi olisi vaikka "pääomaveronmaksajien keskusliitto"? Tai "kokoomuksen tukiyhdistys"?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini