Vasemmisto voittamassa eurovaalit

Keskiviikko 25.2.2009 klo 13:33 - Jussi Saramo


Tänään ei oikein mikään ole onnistunut. Aamulla yritin lyhentää hiuksiani koneella jonka säätöterä halkesi. Pidin etusormella teräosaa kasassa ja leikkaus onnistuikin hyvin, kunnes ihan loppuvaiheessa muoviläpyskä irtosi ja leikkasin keskeltä päätä hiukset kokonaan pois. Pakko oli sitten leikata kokonaan kaljuksi.

Kalju on sinänsä ihan kiva, viimeksi kesällä minulla oli sellainen. Sähläyksessä vaan meni niin kauan, että myöhästyin töistä, hommia on rästissä jo turhankin paljon. Jos siis odotat minulta sähköpostia, se tulee kyllä, mutta ehkä vasta huomenna. Blogin kirjoittamiseen irrotin kuitenkin hetkisen, koska EU-Observerissa oli niin hyviä uutisia.

***

Alkuvuodesta tehdyt mielipidetiedustelut osoittavat, että orastava lama laskee lamaan Euroopan ajaneiden puolueiden kannatusta. Kun päästään lähemmäs kesää, tulee konservatiivien ja demareiden kannatus laskemaan selvästi.

 

gallupeu.jpgKuvassa mielipidetiedustelujen kooste alkuvuodesta

Voiton näyttäisi keräävän vasemmisto. Valitettavasti myös äärioikeisto näyttäisi olevan nousussa, mutta koska he ovat niin hajanaisia, ei heistä voida vielä sanoa mitään varmaa. Nykyinen euroskeptikkojen UEN-ryhmä näyttäisi olevan jopa pienenemässä. Ryhmättömiä yksinäisiä susia saattaa tulla paljon, ja uutena isompana ryhmänä ainakin brittikonservatiivien ryhmä.

Lama on tietysti todella huono asia kaikille keinottelijoita lukuunottamatta, mutta jos se aiheuttaa myös Euroopan vasemmistolaistumista niin hyvä. Euroopalla ei ole enää varaa lähteä mukaan finanssitalouteen joka irrotetaan reaalimaailmasta. Euroopalla ei myöskään ole varaa jatkaa julkisten palvelujen muuttamista rahantekovälineiksi.

Jotkut antavat Suomessa sellaista harhakuvaa, että suomalaiset mepit muodostaisivat Euroopan parlamentissa jonkun "Suomiryhmän" joka ajaisi siellä Suomen etua. Ei todellakaan näin. Asiat parlamentissa harvoin käsittelevät yksittäisen maan etua tai haittaa, vaan laajempia kokonaisuuksia.

Euroopan parlamentissa toimitaan kuten Suomenkin eduskunnassa puolueryhmittymissä. Toki eduskunnassakin maakuntien edustajat saattavat joskus lyöttäytyä yhteen jotain siltarumpua ajaakseen, mutta lähes kaikki äänestykset käydään omina ideologisina ryhminä.

Ideologisista äänestyksistä mieleen on jäänyt vähän aikaa sitten käsitelty työaikadirektiivi, jossa olivat vastakkain pääoman ja työntekijöiden etu. Suomen hallitus ajoi yhdessä komission kanssa linjaa jonka eu-parlamentti kaatoi. Ministeri Cronberg vielä kehtasi lobata suomalaisia meppejä äänestämään esityksen puolesta, koska se olisi ollut "Suomen etu". Ei se ainakaan suomalaisen duunarin etu olisi ollut.

Toinen yksityiskohta joka jäi mieleen, oli kokoomuslaisen Piia-Noora Kaupin toiminta, kun hän oli onnistuneesti vesittämässä finanssialan sääntelyä. Euroopan tavalliset ihmiset hävisivät, mutta Kauppi palkittiin myyräntyöstään johtajanpestillä finanssialan keskusliitossa. Härskiä.

Sillä on väliä, kuka parlamentissa istuu. Suomenkin etu on, että mahdollisimman monta vasemmistolaista.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini