Asunnonmyynti pysähtyi

Maanantai 16.2.2009 klo 21:08 - Jussi Saramo


kaupatvantaa.pngKatselin tuoreita tilastoja asuntojen myynnistä Vantaalla. Pudotus on jopa dramaattisempi kuin odotin. Vantaa ei ole mikään poikkeus, asuntojen myynti on loppunut kuin seinään koko maassa.

Vielä eivät asuntojen hinnat ole romahtaneet täysin kaupan pysähtymisen mukana, mutta sekin saattaa tapahtua. Ihmisten henkilökohtaiset tilanteet ajautuvat alkavan työttömyyden myötä yhä pahempaan jamaan, ja on pakko myydä sellaisella hinnalla jonka joku suostuu maksamaan.

Yhdysvalloista alkanut asuntojen hintojen romahdus ja finanssikriisi on levinnyt koko maailmaan. Köyhyys on räjähtänyt käsiin monissa Itä-Euroopan maissa ja Länsi-Euroopassakin näyttää synkältä. Japanista saatiin tänään historiallisen huonoja talouslukuja, ja Kiinan talousihme yskii, kun Yhdysvallat ei enää osta velaksi sen tuotteita.

Yhdysvalloissa pahasti ylivelkaantuneen yksityissektorin lisäksi myös valtio on valmiiksi ylivelkaantunut. Nyt maa elvyttää ennennäkemättön rohkealla lisävelanotolla. Saas nähdä miten käy, nurinkuriselta tuntuu pelastaa velkaantumisesta alkanut kriisi velalla.

Kävi niin tai näin, ei nykyisen hallitsemattoman globaalin kapitalismin tulevaisuus näytä ruusuiselta. Se näyttää jopa mahdottomalta. Luonto ei kestä edes alkavaa lamataloutta, puhumattakaan kuormitusta jota uusi pitkä nousukausi vaatisi.

Neuvostomallin suunnitelmatalous oli monin puolin tehoton ja heikko. Karavaanikapitalismi taas on niin tehokas, etteivät sitä kestä ihmis- eikä eläinkunta. Kuplat seuraavat toistaan, kun jatkuvan kasvun oppi jyrää muut arvot alleen.

Asuntomarkkinoiden romahdus saattaa aiheuttaa Suomessakin monia inhimillisiä onnettomuuksia 90-luvun alun laman tapaan. Pakko on kuitenkin uskoa, että ihmiskunta tulee järkiinsä, ja luo tilalle turvallisemman ja demokraattisemman järjestelmän, joka ei perustu ahneuteen ja kestämättömään kasvuun, vaan tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen.


Kommentit

22.2.2009 21:43  Mikael

Kannattaisi tarkistaa myös viime laman hintakehitystä: pahimmillaan pääkaupunkiseudun asuntojen arvosta leikkaantui jopa 60%. Uskon, että samanlainen hintakupla on puhkeamassa uudestaan.

Syy hintakuplaan löytyy porvarillisesta asuntopolitiikasta, jonka mukaan ainoa hyväksyttävä asumismuoto on omistusasuminen. Pääkaupunkiseudulla on niin vähän sosiaalista asumistuotantoa, että jopa vähätuloiset pakotetaan hankkimaan kalliita omistusasuntoja. Valitettavasti vuosikymmenien pituinen laina on nykyisessä taloudessa melkoista riskinottoa ja näitä Suomessa kaupattiin iloisesti jopa 30 vuoden ajalle. Porvaripoliitikot syyttävät usein julkista asuntotuotantoa hintavääristymistä: onhan se tietysti hintavääristymä, jos tarjontaa lisäämällä höllennetään vuokratason hirttosilmukkaa, missä vuokralaiset Suomessa kiikkuvat.

Toinen mielenkiintoinen ilmiö on asumisen kaltaisella perusoikeudella keinottelu, mikä on suoraan sidoksissa asuntopolitiikkaan. Koska työpaikat ovat Suomessa keskittyneet pääkaupunkiseudulle ja tulokkaita riittää, on katto pään päälle pakko saada. Tästä syystä asuntojen arvot pysyvät tiukasti ylhäällä tai jopa nousevat, vaikka talous hiukan notkahtaisikin, kun vaihtoehtoja ei vaalikarjalla ole. Näin saadaan aikaiseksi tilanne, missä asunnoista tulee jopa kultaakin turvallisempi sijoitusmuoto, joka ei kärsi inflaatiosta. Inflaatiohan on se pääoman ja sijoittamisen suurin peikko, minkä vuoksi raha etsii jatkuvasti uusia kohteita. Harva tietää sitäkään, että Suomen kieroutuneet vuokra- ja asuntomarkkinat ovat niin tuottavaa bisnestä, että siihen sijoitetaan jopa ulkomaita myöten...

Meininki on hiukan erilaista Ruotsissa, missä meidän tuntemaamme osakeasumista ei varsinaisesti ole, vaan asunnot ovat asumisoikeusasuntoja, eikä niitä voi omistaa useita. Ylipäätään muualla Euroopassa vuokra-asuminen on huomattavasti yleisempää kuin Suomessa. Sen lisäksi suomalaiset asuvat todella ahtaasti. Meillä tuntuu kokoomuslaisen ökymentaliteetin lisäksi olevan vielä jäljellä aimo annos agraariyhteiskuntaa perimässämme - kaupungillistumista sekä vuokralla asumista pidetään pakkopullana ja taustalla häämöttää haave punaisesta mökistä ja perunamaasta. Saas nähdä, muuttaako tämäkään lama asetelmaa miksikään.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini