Pelastuuko maailma kuluttamalla?

Keskiviikko 11.2.2009 klo 11:30 - Jussi Saramo


Suomessa pyörii "älä ruoki lamaa" -kampanja, joka kehottaa säästäväisyyden sijaan kuluttamaan mahdollisimman paljon. Ajatuksena on, että ihmisille syntyy työtä kuluttamisen kautta.

Ympäristöliikkeessä taas on kampanjoitu kauan kerskakuluttamista vastaan. Ajatuksena on ollut, että mikäli ihmiset vapaaehtoisesti muuttavat omia kulutustottumuksiaan, ei luonnovaroja tarvitsisi kuluttaa loppuun eikä muutoin pilata ympäristöä.

Maapallon luonnonvarat hupenevat siihen tahtiin, että tarvitaan radikaaleja muutoksia. Mikäli elämä täällä halutaan säilyttää eivät hybridiautot, tuulienergian ostaminen tai kierrättäminen valitettavasti riitä, vaikka kaikki siirtyisivät niihin. Se ei tietenkään tarkoita, etteikö niitä pitäisi suosia, totta kai pitää.

Minusta on tärkeää että ihmiset tulevat tietoisiksi siitä, kuinka paljon he kuluttavat luonnonvaroja. On tärkeää, että ihmiset pyrkivät arjessaan elämään ekologisemmin ja eettisemmin, orja- tai lapsityöllä valmistettujen tavaroiden ostaminen ei todellakaan paranna valmistusmaan tilannetta.

On todella arvostettavaa, että monet ihmiset pyrkivät omalla käytännön toiminnallaan parantamaan maailmaa. Valitettavasti se ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan politiikkaa. Suuri osa maailman ihmisistä ei ole sellaisessa asemassa, että ylipäänsä voisivat miettiä omaa kulutustaan.

Päättäjien kaikkialla on ymmärrettävä, etteivät maailman luonnonvarat riitä alkuunkaan nykyrakenteella. Nykyisellään materiaa tuottava työ siirtyy aina sinne, missä on halvinta tuottaa. Se tarkoittaa työläisten oikeuksien ja ympäristöarvojen polkemista.

Maailman lähes 7 miljardista ihmisestä vain pieni osa tarvitaan siihen työhön, jolla voidaan tuottaa enemmän materiaa kuin maapallon kestokyky on. Nykyinen globaali kapitalismi ei kuitenkaan voi näissä oloissa toimia, koska siinä kukaan ei maksa ympäristön pilaamisesta, eikä nykyään juurikaan edes palkoista.

Valtiot kilpailevat yrityksistä omien asukkaidensa ja luonnon kustannuksella. Pahimmillaan tilanne on kuten "kommunistisessa" Kiinassa, jossa työntekijöillä ei ole mitään mahdollisuuksia parantaa asemaansa, ja ympäristö jo vakavasti pilalla.

Monissa maissa kokeiltu valtiokommunismi ei ollut ihmisten eikä ympäristön kannalta ihanteellinen ratkaisu. Globaali kapitalismi on matkalla tuhoon kaikin mahdollisin tavoin. Demokraattinen sosialismi on yhä ainoa mahdollisuus muuttaa nykyinen materiankuluttamiseen perustuva maailmanjärjestys kestävämmäksi.

Olen ihan varma, että ihmiskunta olisi myös paljon onnellisempi, jos nykyisestä materian haalimiseen perustuvasta mallista päästäisiin eroon. Onnellisuus vähenee nykyoloissa sekä rikkaissa että köyhissä maissa. Toisten elämä on tyhjää, kun materia ei tuonutkaan onnea, ja toisten hirvittävää, kun kaikki valveillaoloaika pitää olla töissä, tai ruoka ei riitä elämiseen.

***

Olen aina arvostanut suuresti vegaaneja jotka ovat jättäneet eläinperäisen ruuan pois ruokavaliostaan. Sen lisäksi ettei eläimille haluta aiheuttaa kärsimystä, on se ympäristön kestokyvyn ja ruuan globaalin riittävyyden kannalta paras vaihtoehto.

Olen itse kuitenkin syönyt lihaa ja pyrkinyt muuten elämään paremmin: kotimaan työmatkoilla käytän aina junaa, kierrätän jne. Lauantaina baarissa väittelin erään vegaanin kanssa rajanvedoista, ja mielestäni omat rajani olivat vähintäänkin kohtuullisia. Kyseenalaistin myös vastaväittäjän (vegaanin) toimia, koska hänenkin ruokaansa tuodaan ulkomailta ja se kuormittaa ympäristöä.

Lopulta ajauduimme vetoon, hän lupasi olla "fennovegaani" (syö vain lähellä tuotettua vegaanista ruokaa) ja minä vegaani ainakin eurovaaleihin asti. Tarkoitus on toki jatkaa senkin jälkeen, mutta vaalien lähestyessä on parempi olla ihan rehellisesti "vaalivegaani" eikä sitoutua koko elämäksi johonkin jota ei ole vielä kokeillut.


Kommentit

11.2.2009 19:06  Riina

Hienoa Jussi! Vegaaninen elämä on oikeasti helppoa ja kivaa, kunhan vain siihen pääsee sisälle. Mahtavaa, että kokeilet! Jos et ole vielä hankkint Inna Somersalon "Yllin kyllin" -keittokirjaa, suosittelen lämpimästi.

Tässä yhteydessä onkin hyvä sauma mainostaa kaikille Jussin blogin lukijoille Vasemmistoliiton kasvissyöjien blogia: http://vasemmistoliitonkasvisyojat.blogspot.com

12.2.2009 0:25  Leo Haapalainen

Et Jussi hirveästi avannut sitä omaa vaihtoehtoa, muuta kuin mainitsemalla "demokraattinen sosialismi". Et haluaisi elaboroida hieman? Kun jäi vähän hämärän peittoon, että mikä se vaihtoehto on.

12.2.2009 10:52  Heikki

Hienoa, että päätit kokeilla veganismia. En silti käsitä, minkä moraalisen logiikan perusteella vaadit vegaanitutultasi fennovegaaniutta, mutta sinulle riittää pelkkä vegaanius?

Joka tapauksessa, hienoa että päätit kokeilla veganismia! Kuten Riina totesi, se on helppoa ja kivaa, se vaatii vain uudelleenorientoitumista joihinkin asioihin.

12.2.2009 11:50  Jussi Saramo

Leo Haapalainen:

Nyt en ehdi hirveän pitkästi avaamaan termiä, mutta historiallisesti demokraattista sosialismia on ajettu Suomessa ainakin SKDL:n ja SDP:n henkilöiden toimesta.

Osa SKDL:n toimijoista hairahtui uskomaan totalitaristisen valtion toimiin, ja SDP hylkäsi sosialidemokratian, joka parhaimmillaan oli yhdenlaista demokraattisen sosialismin ajamista. Näiden mukana meni kuitenkin uskottavuus joka pitää palauttaa.

Tänä päivänä se tarkoittaa entistä suurempaa tarvetta talouden demokratisointiin, koska kansalliset demokratiat ovat alistuneet globaalin kapitalismin määräysvallan alle.

Esimerkiksi Attac ja Euroopan Vasemmisto ovat hahmotelleet malleja miten tämä tehtäisiin, mutta koska kyseessä on "demokraattinen" sosialismi tarkoittaa se tietysti elävää ja muuttuvaa toimintaa dogmaattisten uskomusjärjestelmien sijaan.

12.2.2009 11:51  Jussi Saramo

Heikki:

Ei koko touhussa ollut hirveästi logiikkaa lauantai-iltana. Ehkä se, että kun Saila oli jo vegaani, piti hänelläkin olla jotain "parannettavaa". Mulle tää taitaa joka tapauksessa olla isompi muutos.

12.2.2009 13:57  Jussi Saramo

Leo:

Meidän poliittisessa ohjelmassa on kerrottu aika paljon mitä ajamme:

http://www.vasemmistonuoret.fi/?/asiakirjat/poliittinen_ohjelma/

13.2.2009 21:44  Riina

Kirjotinpa univajeissani blogimme linkin väärin, oikea osoite on;

http://vasemmistoliitonkasvisssyojat.blogspot.com

17.2.2009 14:16  totuudentorvi

http://static.iltalehti.fi/helsinki/penkkarithki2TO_hi.jpg

19.2.2009 23:28  Seppo Kortelahti

Hei, uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että ulkomaalainen ruoka on yleensä ympäristöystävällisempää kuin kotimainen. Kuljetusten päästöt taas suhteessa tuotannon päästöihin todella vähäiset. Suomessa on siis ekologisempaa syödä saksalaista ruisleipää, hollantilaista tomaattia jne.

Kotimaisen ruoan ostamista täytyykin perustella joillain aivan muilla syillä.

20.2.2009 0:05  Jussi

Seppo, asia ei ole noin yksinkertainen. Kasvihuoneessa kasvatettu suomalainen ruoka on toki huonompi kuin vaikka Etelä-Euroopassa ilman kasvihuonetta tuotettu, mutta kesällä kasvatettu suomalainen ruoka on selvästi ulkomaista parempi. Jos siis haluaa olla mahdollisimman ympäristöystävällinen pitää ottaa huomioon myös kausivaihtelut.

22.2.2009 12:26  Riina

Seppo ja Jussi: on otettava huomioon myös torjunta-aineiden käyttö. Lämpimämmässä ilmastossa käytetään enemmän torjunta-aineita, ja nehän eivät ole kovin ekologisia (tuotanto, käyttö jne.) Suomessa tuotetuissa kasvihuonekasviksissa ei yleensä käytetä myrkkyjä, vaan biologista torjuntaa.

Kannattaa tietysti suosia kotimaista kausiruokaa. Talvella ei ole pakko syödä tuoreita tomaatteja, ulkomailta tuotu tomaattimurska ja aurinkokuivatut tomaatit ovat ehkä paras vaihtoehto (purkit tietysti kierrätetään).

Myös ulkomaalainen luomutuote voi olla parempi vaihtoehto kuin kotimainen ei-luomu.

Tärkeintä on suosia kasviperäistä ruokaa, oli se sitten kotimaista tai ulkomaalaista, ja parhaansa mukaan sitten ottaa huomioon lyhyet kuljetusmatkat, kauden mukainen ruoka ja luomu.

22.2.2009 12:28  Riina

No voi saatana, olen näköjään kirjoittanut jo kahteen kertaan blogimme osoitteen väärin: ensin yhdellä ässällä, sitten kolmella, ja kahdella sen pitäisi olla.

Kolmas kerta (ehkä) toden sanoo: http://vasemmistoliitonkasvissyojat.blogspot.com

13.5.2009 15:37  Jussi Saramo

Eräs vegaaniutta arvostava oli lukenut tämän merkinnän ja kirjoittanut minulle sähköpostia. Laitan rehellisyyden nimissä vastauksen tännekin ettei kukaan elä väärässä uskossa:

...on myönnettävä, että voitettuani kyseisen "vaalivegaanivedon" ja oltuani täysin vegaani yli kuukauden ajan, lipsuin juustoon monta kertaa. Nyt olen syönyt välillä lihaakin, vaikka olen yhä pyrkinyt syömään entistä eettisemmin aina kun se on ollut helposti mahdollista.

En halua ääniä väärinymmärryksen takia joten kerron täysin avoimesti missä mennään, pitää varmaan kirjoittaa aiheesta blogiinkin, en edes muistanut että olen sinne aiheesta kirjoittanut.

Sinänsä uskon, että todelliset muutokset tapahtuvat poliittisen päätöksenteon kautta, ja veganismi omana valintana on hyödyllinen, muttei lopullinen ratkaisu. Huolimatta kulloisestakin omasta ruokailukäyttäytymisestäni tulen varmasti tekemään kaikkeni sekä eläinten hyvinvoinnin, tehoeläintalouden lopettamisen että lihansyönnin asteittaisen vähentämisen puolesta.

terveisin,
Jussi Saramo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini