Oikeistolaisten kateus

Sunnuntai 25.1.2009 klo 23:48 - Jussi Saramo


Kokoomus on määrätietoisesti pyrkinyt eroon imagostaan rikkaiden puolueena.  Mainostoimistojen keksimiä työväenpuolue -teemoja on toisteltu niin, että monet ovat jopa alkaneet uskomaan niihin.

Täytyy lisäksi myöntää että heidän linjansakin on inhimillisempi kuin takavuosina. Kun samaan aikaan suurin vasemmistopuolue SDP muistetaan jopa kokoomusta oikeistolaisemmasta politiikasta, on koksujen ollut helppo paistatella gallupsuosiossa.

Kuka vielä muistaa kokoomuksen Piia-Noora Kaupin kuuluisaksi nostaneen haastattelun jossa hän sanoi, että työttömien ei pidä saada elää "sellaista elämää, jossa viihtyy ja nauttii ja pystyy puhumaan kännykkään ja käymään elokuvissa"?

Vastaavia lausuntoja kuulee epävirallisissa yhteyksissä usein kokoomuslaisten suusta. Minulle on aivan käsittämätöntä, että nämä kultalusikkapuolueen ihmiset ovat kateellisia köyhille, jotka saavat pientä toimeentulotukea. Ei se työttömyys mitään herkkua ja ikuista lomaa ole!

Toisenlaista kateutta lietsovat perussuomalaiset. Moni on kuullut legendoja maahanmuuttajista jotka saavat soskusta hienot autot ja asunnot. Perussuomalaisia ei kiinnosta näiden puheiden paikkaansapitämättömyys, päinvastoin he lietsovat rasismia saadakseen itselleen äänestäjiä.

Köyhien kateus kuviteltuja "sosiaalipummeja" kohtaan on toki ymmärrettävämpää kuin rikkaiden, mutta yhtä väärin. Eivät sosiaalituet ole pieniä maahanmuuttajien takia. Se rikkaus joka Suomeen on laman jälkeen kasautunut on mennyt ihan muualle kuin työttömille, olivat nämä sitten minkä värisiä tahansa.

Persujen nousu on nyt paljastanut kaapista myös kokoomuksessa uinuneen rasismin. Aiemmin liberaaleina tunnetut kokoomusnuoret hyökkäsivät Astrid Thorsin kimppuun ja syyttivät tätä liian vapaamielisestä lakiesityksestä. Nyt kokoomuslaiset ja perussuomalaiset ovat nostaneet meteliä Helsingin päätöksestä sijoittaa turvapaikanhakijoita entisiin hotelleihin ja motelleihin.

Nettikeskusteluissa on annettu kuvaa, että pakolaisia laitetaan luksustiloihin kun samaan aikaan suomalaiset ovat ilman asuntoja. Todellisuuden kanssa näillä väitteillä on vähän tekemistä.

fennohuone2.jpgYksi näistä "luksushotelleista" on Helsinkiläinen Fenno. Olen käynyt siellä vuosia sitten. Paikka oli jo silloin ankea, vessat olivat käytävillä ja huoneet olivat vaatimattomia. Nyt sitä on oltu sulkemassa ilmeisesti muutenkin.

Turvapaikanhakijoita on sijoitettu myös "keskelle ei mitään" Suomusjärven Syvälammelle. Moni muistaa paikan joka tuo mieleen vanhan kauhuelokuvan "Psykon" Turun ja Helsingin välisellä tiellä. Kotimaastaan pakenemaan joutuneille tämäkin on tietysti vaikkapa kuolemaa parempi, mutta en ymmärrä mitä kadehdittavaa sinne joutumisessa on?

Turvapaikanhakijoiden kohtelu Suomessa on usein melko tylyä. Suomessa onkin todella vähän pakolaisia. Päätökset vastaanottokeskusten lopettamisista on tehty suomalaisten toimesta. Ei sekään olisi näiden pakolaisten vika vaikka heidät jouduttaisiin majoittamaan Kämppiin. Sekin olisi meidän lyhytnäköisten päättäjiemme ratkaisu.

syvalampi.jpg

 


Kommentit

26.1.2009 1:45  Ilja Suvanto

Kurvaamme tuosta motellin viereisestä mutkasta ajoittain kaverini mökille. Olemme käyneet siellä aika ahkerasti ja ohi ajaessani muistan ihmetelleeni, että kukas pentele tuohonkin - mm. parituksesta - surullisenkuuluisaan motelliin on eksynyt.

Kuva vain taitaa olla vanha. Puljun nimi on nykyään "Family Dream." :)

26.1.2009 2:21  Kaija Laine

Olipa asiallista tekstiä rakkaan koto-Suomemme kovenevista arvoista. Olin järkyttynyt persujen vaalivoitosta ja uhkasin jo muuttaa maasta jossa moinen porukka alkaa nauttia suuremmasta kansansuosiosta. Olen näet lukenut historiaa, Saksanmaasta kolmekymmentäluvulta. Perusteettominta ja säälittävintä on kieltää mahdollinen, inhimillinen apu miltä tahansa ihmisryhmältä, pitäen itseään parempana vain siksi että on syntyessään saanut paremmat lähtökohdat!

26.1.2009 19:47  Raili Sergejeff

Hei Jussi!

Löysin sinun blogin, hassua kyllä, Facebookista, kun katselin poikani "friends"-listaa. Sieltä löysin tutun kaverin nimen ja sieltä Kevarin sivut ja sieltä sinun tekstisi. Sinun nimesi tuntuu myös tutulta.

Siellä Kevari wall?issa oli tekstisi "Kevariin, mä kaipaan niin, taas uudelleen" ja profiilistasi löysin tämän blogisivun.

Itse olen asunut Kevarissa vuodesta 1982 johonkin 90-luvun alkuun. Poikani kävi Kevarin koulua niinä vuosina. Asuimme kolmosessa Puimatiellä ja se alue tuntuu edelleenkin eniten kodilta. Muualla en ole koskaan asunut niin kauaa kuin siellä.

Tämä kirjoittamasi teksti maahanmuuttajista ja ennakkoluuloista on todella hyvä, olen aivan samaa mieltä kuin sinäkin. Olenkin miettinyt onko Suomen maassa enää yhtään järkevää ihmistä jäljellä kun perussuomalaiset ja kokoomuslaiset jyräävät rasistisine ajatuksineen. Suomesta on kai tulossa Berlusconin ihannevaltio vaikka hän ei meidän ruoasta pidäkään.

Itse olen politiikassa mukana täällä Ahvenanmaalla enkä lakkaa ihmettelemästä ihmisten ennakkoluuloja. Täällä niitä riittää suomenkielisiä vastaan, on tosi fanaatikkoja jotka ajavat milloin mitäkin asiaa suomenkielisten olemisen vaikeuttamiseksi.

Täällä on todellakin osattava ruotsia ja se on tietenkin ruotsinkielisellä alueella ihan ok. Mutta kun ärsyynnytään siitä että kaverin kanssa puhuu suomea jossakin kahvilassa, tai kesälomittajat puhuvat keskenään suomea sairaalan käytävällä kävellessään - se ei mielestäni osoita mitenkään korkeaa älykkyyttä.

Suomessa on todella vähän maahanmuuttajia verrattuna esim. Ruotsiin. Siellä heitä on todella paljon (olen asunut siellä vuosikausia). Sikäläinen pakolaispolitiikka on kyllä myös mennyt pieleen mutta aivan eri tavalla kuin suomalainen vastaava.

Ruotsissa ei kylläkään enää ihmetellä jos joku tummaihoisempi puhuu täydellistä ruotsia, koska siellä on jo kolmannen polven ?maahanmuuttajia?. Usein kuitenkin nämäkin lapset joiden vanhemmatkin ovat syntyneet Ruotsissa lasketaan vieläkin maahanmuuttajiksi vaikka eivät enää edes osaa isovanhempiensa kieltäkään eivätkä koskaan ole käyneet Ruotsin ulkopuolella. Sekin on hankala juttu.

Mutta kyllä nämä suomen poliittiset, oikeistolaiset ääripäät vievät Suomea väärään suuntaan. Niinhän on käynyt myös Ruotsissa.

Lama (jota me kaikki ruokimme itse, ikävä kyllä) tuo tullessaan yhä enemmän ulkomaalaisvihaa ja se on todella huono asia.

27.1.2009 11:48  wiza

Ja hallitsemattoman maahanmuuton kritisointi on rasismia, eli rotuvihaa? Sinällään koomista koska venäläiset ja virolaiset eivät ihan hirveästi poikkea suomalaisista. Useat ulkomaalaiset ystäväni väriin katsomatta voisivat myöskin olla tuosta kovasti eri mieltä. Kyseessä on yksinkertaisesti kansainvälisten kriteerien noudattaminen pakolaisten hyväksymisessä. Ei tässä kukaan ole pistämässä rajoja kiinni, todellisuudessa Suomen talous pystyy ottamaan sisään vain määrätyn määrän pakolaisia(suurin osa heistä kun ei tuota, joten maksu lankeaa veronmaksajille) ja jokainen "elintasopakolainen" jota ei kotimaassaan uhkaa kuolema tai vastaava terveyteen kohdistuva uhka vie paikan oikeasti sitä tarvitsevalta.

27.1.2009 17:23  Jussi Saramo

Puhuminen "hallitsemattomasta maahanmuutosta" on valehtelua. Maahanmuutto on todella tiukasti kontrolloitua Suomessa.

Myös turvapaikanhakijoiden aiheuttamat kustannukset ovat todellisuudessa hyvin pieniä, esim. nyt aika pienillä puheilla kuitattu yritysten kelamaksun poisto maksaa jo kymmenkertaisesti vuosittain.

Ja minusta Eurooppaan ja Suomeen saa pyrkiä myös muistakin syistä kuin hengenhädästä, en voi ymmärtää sellaista ajattelua että vain rikas valkoinen mies on oikeutettu muuttamaan maasta toiseen.

Suomalaisiakin on aina muuttanut muualle, en ymmärrä mitä tällä maahanmuuttajavastaiselle puheella tavoitellaan, paitsi populistista valheille perustuvaa vaalimenestystä kun ei ole tarjota todellisia vaihtoehtoja.

27.1.2009 18:47  Raili Sergejeff

Lainaus: "Puhuminen "hallitsemattomasta maahanmuutosta" on valehtelua. Maahanmuutto on todella tiukasti kontrolloitua Suomessa."

Olen aivan samaa mieltä. Myös minun mielestäni tänne ja muuallekin Eurooppaan saavat muutkin kuin pakolaisstatuksen omaavat henkilöt pyrkiä.

Suomesta on huonoina aikoina muuttanut paljon ihmisiä esim. Amerikkaan köyhyyttä pakoon, myöhemmin kymmeniä tuhansia Ruotsiin. Ja siinä välissä tuhannet sotalapset saivat kodin Ruotsista.

Puute todellisista vaihtoehdoista on todellakin aika selvä kun otetaan tällaiset asiat aseiksi ja suorastaan agitoidaan ihmisiä eri kansanryhmiä vastaan. Kyllä moni suomalainen on "muka"suvaitsevainen kunhan ne väärän väriset ihmiset pysyvät poissa Suomen rajojen sisäpuolelta.

Asioita saa kritisoida - ja pitääkin - mutta kyllä asiallisuus ja asian rehellinen käsittely ja esille tuonti on kaiken a ja o. Usuttamalla tavallisia suomalaisia maahanmuuttajien kimppuun ei ole mitenkään puolustettavissa.

Ja totta tosiaan - monet maahanmuuttajat eivät ole "väärän" värisiä eikä heitä erota muiden suomalaisten joukosta, mutta kyllä heitä kohdellaan huonosti, esim. juuri virolaisia ja venäläisiä maahanmuuttajia. Osa on toki rikollisiakin, mutta niitä ei puutu suomalaistenkaan joukosta.

Kyllä suomalainen maahanmuuttopolitiikka on todella hallittua verrattuna moneen muuhun maahan.

Jännä juttu sinänsä että ruotsalaiset ja englantilaiset eivät saa yhtä huonoa kohtelua kuin esim. venäläiset ja virolaiset. Se johtuu siitä että monet laskevat eri maiden kansalaiset eri kasteihin mikä on mielestäni väärin. Kaikkia pitää kohdella samalla arvostuksella eikä olettaa jo nimen kuullessaan että tämän on pakko olla rikollinen kun hän on esim. vaikka venäjältä.

Kun on suvaitsevainen muita kohtaan saa saman takaisin, sehän on selvää.

28.1.2009 17:14  Jussi Saramo

Raili S: muistan teidät ja missä asuitte, me asuttiin aumatiellä. Jostain syystä tällaiset muistaa vieläkin vaikka välillä tuntuu että on joku varhaisiän dementia kun puuhaa niin montaa juttua ettei muista usein ihmisten nimiä.

Hyviä kirjoituksia sinulta, kiitoksia!

28.1.2009 19:06  Raili Sergejeff

Kiitos itsellesi Jussi!

Minulle Porvoon Kevätkumpu on se kotipaikka jonne joskus vieläkin kaipaan.

On kiva kun jaksat olla monessa mukana, niin moni nuori ei jaksa eikä ole kiinnostunut. Sekin huolestuttaa että niin monet nuoret voivat huonosti tänä päivänä.

On kiva nähdä ja kuulla että on nuoria kuten sinä jotka osallistuvat yhteiskunnallisiin asioihin. Meidän vanhojen ei tarvitse olla huolissaan tulevaisuudesta!

Puoluekannalla ei ole niinkään väliä kunhan debattia syntyy ja asioita hoidetaan. Huolestuttaa vain nuo äärioikeistolaiset jotka saavat yhä enemmän valtaa kaikissa maissa.

Itse olen kunnallispolitiikassa mukana täällä Ahvenanmaalla. Olen aina ollut kiinnostunut politiikasta mutta vasta täällä olen mennyt oikeasti mukaan. Se on antanut paljon minulle.

29.1.2009 14:05  Arto

On oltava tarkkana, ettei leimaa ketään turhan takia rasistiksi. Persuissa on selvästi mukana rasisteja ja äärioikeistolaisia, mutta puolueen linjasta huolehtii edelleen Soini, jonka näkemykset ovat lähinnä konservatiivisia. Konservatiivit vaativat kyllä täydellistä integroitumista, mutta äärioikeistolaiset ovat valinneet (tietyt)maahanmuuttajat vihollisekseen. Monet ovat saaneet synnynnäisiä etuoikeuksia, mutta eivät ole ehkä saavuttaneet elämässään niin paljon kuin olettivat, jolloin syitä yritetään löytää itsensä ulkopuolelta. Tämä on vanha sosiologinen (topdog) selitysmalli.

Maahanmuuttajat koetaan horjuttavan omaa etuoikeutettua asemaa. Usein vielä unohdetaan, miten pieni osuus valtion menoista menee perusturvaan.

5.3.2009 18:54  Ipo

Eihän kenenkään tarvii olla köyhä, koska: "kuka tahansa voi tienata kuin Jorma Ollila, kun tekee urakalla töitä, on valmis näkemään vaivaa ja kantamaan vastuuta." (H-L Hemming, Kok)

28.5.2009 11:23  pwc

Sinähän vääristelet ja liioittelet oikein perivasemmistolaisen tavoin. Eiköhän Kauppi todennut, ettei yhteiskunnan tarvitse tuota kaikkea hauskanpitoa kustantaa. Se on aivan eri asia kuin "työttömän ei pidä saada elää sellaista elämää".

Missä sinun mielestäsi menee raja, kuinka paljon yhteiskunta on velvollinen antamaan tukea työttämälle? Millaista elämää yhteiskunnan tulisi rahoittaa? Eikö vaarana ole, ettei ketään kiinnosta tehdä töitä, jos työttömyydestä tehdään liian houkutteleva?

28.5.2009 11:29  pwc

Lisätääs vielä, kun tuli vähän hätäisesti painettua tuota lähetä-nappia:

En usko, että kukaan suomalainen on kateellinen siitä, että turvapaikanhakijat (ei pakolaiset! iso ero!) pääsevät Syvälammelle. Luulen, että useampia ärsyttää näiden turvapaikanhakijoiden oma käytös: Olemme ottaneet heidät vastaan, ja he alkavat lähes saman tien valittaa, miten olot ovat täällä niin huonot kun perinneruokiakaan ei saa tehtyä ja kauppaan on liian pitkä matka. Eikö heidän pitäisi olla kiitollisia tuostakin vähästä, mitä pystymme tarjoamaan?

Kokonaan toinen asia on epärehellisyydellä maahamme päässeet tapaukset, joita kohtaan voi mielestäni tuntea perusteltuakin vastenmielisyyttä. En minä ainakaan haluaisi rahoittaa turvapaikkaa henkilölle, joka tuosta vaan mm. valehtelee ikänsä tai matkustusreittinsä suomalaisille viranomaisille. Jos turvapaikkaa haetaan, pitää olla syy.

28.5.2009 13:04  Jussi Saramo

Työttömistä suurin osa elää yhteiskunnan tuella. Valtaosalla ei ole muutakaan vaihtoehtoa.

Jos päättäjä on sitä mieltä, ettei työttömälle pidä antaa niin paljoa rahaa, että se riittää puhelinlaskuun tai kännykän omistamiseen, on päättäjä sitä mieltä, ettei työttömällä pidä olla oikeutta siihen.

Suomessa työttömyys on kaikkea muuta kuin houkuttavaa, sellaista vaaraa ei ole näköpiirissä.

Surullista jos jonkun mielestä kännykkään puhuminen on "hauskanpitoa" jollaiseen työttömällä ei pidä olla oikeutta.

28.5.2009 13:08  Jussi Saramo

Mielestäni on vastenmielistä leimata hädänalaisia ihmisryhmiä sen takia, että joku yksilö joka on saattanut kuulua johonkin ryhmään on saattanut tehdä tai sanoa jotain, ainakin urbaanilegendoissa.

On helppoa tehdä politiikkaa Suomessa ja Vasemmistoliitossa, kun sitä voi tehdä rehellisesti ja valehtelematta. On muutenkin helppoa elää kun ei tarvitse valehdella. Silti luulen, että jos lähtisin pakoon nälkää, sotaa tai vainoa olisin valmis vaikka valehtelemaan ikäni. En osaa paheksua ihmisiä jotka näin tekevät.

28.5.2009 18:22  Maris

Harvinaisen selkeäjärkinen ja loogisesti ajatteleva nuori poliitikko. Olipa hyvä, että tutustuin tarkemmin vasemmistoliiton ehdokkaisiin. Pitäisi kerrankin saada omakin rakas takapuoli telkun edestä ja kaljaa kittaamasta toimintaan, vähintäänkin äänestämään ja ehkä joskus jopa jotakin oikeasti mukaan tekemäänkin. Nyt ei muuta kuin uurnalle, jotta eu saisi tutut ja samastumista tarjoavat kasvot.

28.5.2009 19:04  Jussi Saramo

pwc: tarkistin vielä, kyseessä oli suora lainaus Piia-Noora Kaupilta, kuten olin sen heittomerkkeihin kirjoittanutkin.

Ei siis todellakaan mitään vääristelyä vaan sanasta sanaan Piitun kommentti!

Uskomatonta, mutta totta.

28.5.2009 22:21  Teemu Väyrynen

Hyvä pwc, huomaan että sinun ei ole tarvinnut elää tämän yhteiskunnan vähäosaisen arkea, se ei todellakaan ole mitään tai haluttavaa... Vapaa-aikaa kyllä on, mutta siinäpä suunnilleen onkin kaikki mitä sinulla on... Onneksi sentään kännykkäliittymän saa nykyään suhteellisen halvalla ja ainakin meilläpäin leffateatterissa on alennuspäivät että voi niistäkin nauttia, ainakin vielä... Mutta se byrokratia määrä, jonka läpi joudut käymään ja joka saa sinut tuntemaan olosi toisen luokan kansalaiseksi, ei mielestäni ole humaania ketään kohtaan...

BTW, oletko Jussi tulossa tänä kesänä Vasemmistonuorten Liittolailerille...?

29.5.2009 0:58  Jussi Saramo

Moikka Teemu!

Olen tulossa, toivottavasti nähdään taas siellä :)

10.9.2009 16:50  köyhän on pakko olla nöyrä

Jäin työttömäksi muutama kuukausi sitten ja voin kertoa mitä se on: monen monta valvottua yötä, kun rahojen riittävyys mietityttää, oikeastaan melkein kaikista riennoista on luovuttava jne ... listaa voisin jatkaa ... Mutta ihan ihmisenä: ihmisistä, jotka jotenkin tänne pääsevät sodan kauhuista ja muista väkivaltaisuuksista, on ehdottomasti pidettävä huolta. Ihmisen suuruuden mitta on siinä miten hän kohtelee kanssaihmisiään ...


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini