Tshekin sinivihreät katastrofi EU:lle

Tiistai 13.1.2009 klo 14:07 - Jussi Saramo


praha.jpgEuroopan unionilla on kiertävä puheenjohtajuus. Vuoden alusta puheenjohtajaksi nousi Tshekki.

Tshekkiä johtaa Suomen kaltainen kummajainen: sinivihreä hallitus. Tshekin hallitus on menettänyt kaiken uskottavuutensa äänestäjiensä keskuudessa. Etenkin sen ulkopolitiikka on aiheuttanut suurta vastustusta.

Tshekin ulkopolitiikan päämäärä on ollut miellyttää Yhdysvaltoja hinnalla millä hyvänsä. Suomen sinivihreän hallituksen "uussuomettuminen" ja Yhdysvaltain hännystely on ollut pientä kun vertaa heidän tshekkiläisiin aatetovereihinsa.

Tavallisten tshekkien on ollut vaikea hyväksyä etenkin suunniteltua ohjuspuolustusjärjestelmän tutka-asemaa. Tämä Yhdysvaltojen vasallimaihin Puolaan ja Tshekkiin suunniteltu järjestelmä on Bushin hallinnon järjettömimpiä vetoja. Järjestelmä ei toisi kenellekään lisää turvallisuutta, ainoastaan uutta asevarustelua Naton ja Venäjän välille.

Konfliktin tai sodan alkaessa järjestelmä tekisi Tshekistä ensimmäisen maalin. Venäjä onkin jo ilmoittanut, että sen täytyy vastata Yhdysvaltain uuteen asevarusteluun tuomalla omat ohjuksensa lähelle Euroopan sydäntä, Kaliningradiin.

Mikäli Tshekissä olisi nyt vaalit, saisi demareiden ja kommunistien vasemmisto-oppositio 124 paikkaa 200:sta. Vihreät ovat romahtaneet täydellisesti alle kolmeen prosenttiin.

tsekki.pngTämä omassa maassaan vihattu hallitus ottaa kuitenkin nyt koko Eu:n ohjat käsiinsä. Ensimmäiset kämmit nähtiin jo, kun tshekkiläisen ruhtinaan Karel Schwarzenbergin johtamat "rauhanneuvottelut" tyrittiin Eu:n puolelta alkuunsa. Tshekki otti ennen neuvotteluja Israelin toimia tukevan kannan, eikä ollut missään vaiheessa uskottava toimija.

Israelin hyökkäyksen lisäksi kansainvälistä politiikkaa on järisyttänyt myös Ukrainan ja Venäjän kaasukiista jossa Eu joutui sijaiskärsijäksi. Yhdysvaltain pikku apulaisena tunnetut Tshekin johtajat eivät olleet lainkaan uskottavia neuvottelijoita kriisissä, jonka osapuolena ovat Yhdysvaltain tukema Ukrainan nykyjohto, ja Yhdysvaltain kanssa Kaukasuksen luonnonvarojen hallinnasta kamppaileva Venäjä. Tshekki ja Ukrainahan jopa toimittivat aseita Georgian johtajalle Saakashvilille ennen Georgian hyökkäystä Etelä-Ossetiaan.

Saas nähdä kuinka syvälle tässä vielä joudutaan. Eu:n tulisi rakentaa vakautta paitsi omalle alueelleen, niin myös lähialueilleen Lähi-Itään sekä Kaukasukselle. Yhdysvaltojen aggressiivinen toiminta luonnonvarojen, öljyn ja kaasun hallitsemiseksi saattaa pahimmillaan tulla eurooppalaisten maksettavaksi. Kaukaa valtameren takaa maailma näyttää aika erilaiselta. Jos Eu:n puheenjohtajana on hallitus jolle nöyristely suurvallan edessä on rauhaa ja vakautta tärkeämpää, ollaan aika heikoilla.


Kommentit

14.1.2009 19:43  J

Hyvä kirjoitus.

Mitä muuten olet mieltä paljon mediakohua aiheuttaneesta Vantaan kalapuikkokahinasta?

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Vantaan+kaupunki+rauhoittelee+kalapuikkokahinaa/1135242719348

30.1.2009 9:49  teemu

Hyvä kirjoitus!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini