Onnellista uutta vuotta kaikille!

Tiistai 30.12.2008 klo 11:57 - Jussi Saramo


giustiniani.jpgLähdemme pian Sveitsiin vuokra-autolla. Sitä ennen on hyvin aikaa päivittää blogia, toisin kuin eilen illalla luulin aloittaessani tätä blogimerkintää.

Olen ollut tunnelmallisessa Genovassa tapaninpäivästä. Hyvä ystäväni asuu keskellä Genovan vanhaa kaupunkia, joten parempaa sohvamajoituspaikkaa on vaikea kuvitella. Kuva asunnon ikkunasta näkyy vieressä. Kadut täällä ovat hämmentävän kapeita, ottaen huomioon että niitä reunustavat korkeat talot. Muurien sisään rakennettu keskiaikainen kaupunki ei voinut kasvaa merelle eikä vuorten rinteille, joten se kasvoi ylöspäin.

Kohta alkava tammikuu on täällä vuoden kylmin kuukausi. Lämpötila on kuitenkin lähempänä kymmentä kuin nollaa, joka on ihan ok etenkin nyt, kun flunssa meni ohi. Täällä vanhassa kaupungissa ei juuri tuule johtuen tiiviistä rakentamisesta. Myös meren rannalla oli ihmeellisen lämmin, ehkäpä välimeri toimii vähän toisin kuin kotoinen itämeremme joka tuo lähinnä kylmää ilmaa.

Joulukuu on siitä hyvä aika lomailla täällä, ettei muita turisteja juuri ole, ja kapeat kadut matalalla roikkuvine perinteisine jouluvaloineen ovat hyvin tunnelmalliset. Joulukuussa täällä vierailee myös kiertävä huvipuisto, jossa mekin kävimme. Suomalaiselle tuntui oudolta kun huvipuiston peleistä saattoi voittaa pehmolelujen ja rihkaman lisäksi myös tupakkaa tai alkoholia. Mekin voitimme uudenvuoden skumpat rinkulanheittopelistä josta kuva alla.

tivolipalkinnot.jpgYstäväni ovat juuri hakemassa pikkuista vuokra-autoa jolla ajamme Sveitsiin. Lähes kaikki autot täällä ovat hyvin pieniä, mikä on ympäristön kannalta hieno juttu. Autolla ei täällä vanhan kaupungin puolella juuri mitään tekisikään. Kuulin myös että kaupunki oli juuri tehnyt hienon päätöksen ja päättänyt muuttaa kaupungin uudella puolella sijaitsevan leveän pääkadun kävelykaduksi. Metron rakentaminenkin ilmeisesti etenee ja nykyinen tynkämetro saa jatkoa.

Suomalaiset pitävät usein Italiaa takapajulana ja joissain asioissa sille on toki katettakin. Monissa asioissa täällä ollaan kuitenkin paljon meitä edellä. Suomessa kaupunkisuunnittelu tehdään vielä autojen ehdoilla, täällä etusijalla ovat ihmiset. Suomalaiset kyllä matkustellessaan ihastelevat köpistä, nykkiä  tai genovaa, mutteivät ilmeisesti vielä osaa yhdistää eroja omiin kaupunkeihinsa jotta vaatisivat ponnekkaammin muutosta.

En ole ennen käynyt Sveitsissä, joten odotan reissua innolla. Reitti Churin kaupungin lähelle sijaitsevalle italialaisten ystäviemme vapaa-ajan asunnolle kulkee kuulemma upeiden maisemien läpi, joten täytyy yrittää pysyä poissa ratista jotta näkee mahdollisimman paljon. Saas muuten nähdä törmääkö Churissa paikallisen salibandyn naisten liigajoukkueen suomalaisvahvistuksiin.

 

boccadasse.jpg

Kuvassa Boccadassen ranta jossa kävimme toissapäivänä. Nyt pakkaan laukut Sveitsin matkaa varten ja valmistaudun lähtöön. Toivotan kaikille oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta, olkoon se edellistä parempi, oli edellinen sitten millainen hyvänsä. Erityisesti Lähi-Itään on tällä hetkellä syytä toivoa rauhaa, Israelin valtion vastuuton kosto Hamasia vastaan kohdentuu miljooniin siviileihin, ja sadat kuolleet synnyttävät vain lisää vihan kierrettä aluelle.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini