Synkät pilvet Ylen päällä

Maanantai 3.12.2007 klo 12:32 - Jussi Saramo


Kun istuin tänään Yleisradion Pasilan näyttävässä kahvilassa, mietin jälleen kerran mitä järkeä on rakentaa sellaisia monumentteja. Valtava lasiseinä on vieläpä todella epäekologinen, kun sen kautta karkaa valtavasti lämpöä harakoille. Kahvilassa onkin aina todella kylmä, luulisi että ihmiset nauttisivat enemmän vaatimattomasta lämpimästä paikasta.

ylepasila.jpgYleisradiota koskeva päätöksenteko on ollut järjetöntä. Sen nyt vielä ymmärtää että pääkonttorista on haluttu näyttävä, mutta aivan älytöntä oli, että Ylen piti alunperin rahoittaa myös Helsingin musiikkitaloa. Onneksi siitä on sentään vetäydytty. Rahoitusongelma säilyy silti, surkea digiprojekti vie jatkuvasti tv-luvan maksajia, ja mitä korkeammalle tätä tasaveron kaltaista köyhän kyykyttämismaksua nostetaan, sen harvempi sitä enää maksaa. Nykylinjalla ei ole tulevaisuutta, se pitäisi kaikkien viimein nähdä. Ainoa keino palauttaa laadukas Yle siirtymättä poliisivaltiojärjestelmiin on siirtää se verorahoitukseen.

Jos on ongelmia rahoituksessa, on niitä myös sisällössä. Voisi kuvitella, että Yleisradion tehtävä olisi tarjota esimerkiksi laadukasta poliittista ohjelmaa. Se loistaa kuitenkin poissaolollaan. Olen saanut kunnian edustaa Vasemmistoliittoa radion pikkuparlamentissa, mutta nyt sekin loppuu. Vaikka yhtenä panelistina itse sanon, se on ollut niitä harvoja poliittisia ohjelmia, jossa oikeasti sanotaan mitä mieltä ollaan. Ketä kiinnostaa puoluejohtajien mitäänsanomattomat "väittelyt" jossa kaikki varovat sanomasta mitään, koska kritiikki osuisi yleensä omaankin nilkkaan?

Ruotsissa poliittisten nuorisojärjestöjen edustajat saavat sanansa jatkuvasti kuuluviin, ja tämä avoimuus on yksi seikka joka tekee Ruotsin demokratiasta paljon meikäläistä toimivampaa. Siellä oikeasti puhutaan sisällöistä. Meillä jopa ainut vaaleja edeltävä nuorisopaneeli oli jätetty pois viime eduskuntavaaleissa.

***

Jotain hyvääkin. Australiassa työväenpuolue voitti vaalit. Ensimmäiseksi teokseen se päätti allekirjoittaa Kioton sopimuksen. Väkimäärään suhteutettuna maa on maailman pahin kasvihuonekaasujen aiheuttaja, joten asia on todella tärkeä. Nyt odotellaan vielä, että Yhdysvaltalainen kokoomuksen sisarpuolue republikaanit häviävät seuraavat presidentinvaalit, jolloin myös määrällisesti pahin saastuttaja voisi muuttaa linjaansa. Ehkä meillä on vielä toivoa siitä, että pahimmat skenaariot voitaisiin välttää.

Venäjällä kokoomuksen kaverit valitettavasti voittivat. Tsetseniassa Putinin puolueen kannatus oli yli 99%! Näin korkeaan kannatukseen tarvitaan kyllä oikein harvinaisen hyvin toimiva demokratia...

Avainsanat: media, ympäristöpolitiikka


Kommentit

9.12.2007 21:56  Antti Rummukainen

En usko,että siirtyminen verorahoitukseen parantaa ylen nykyistä rahoitusta.

Sinilevähallitus ja Hannu Olkinuora sen sijaan haluavat ajaa Yleisradion toimintoja alas.Haluammeko heidän antaa päättää yleisradion tulevaisuudesta?

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id77068.html

Ei itse digiaikaan siirtyminen ollut ylellä virhe,vaan useiden laitevalmistajien huonot valmistamat digiboksit,joiden myynti ja valmistus pitäisi kieltää kokonaan.

Ylen tutkimus digiboksien toimivuudesta.

http://www.yle.fi/tekniikka/docs/Digiboksitestit_07.pdf

9.12.2007 22:52  Jussi Saramo

Minusta ainoa realistinen keino turvata Ylen rahoitus on verorahoitus. Nythän ollaan syöksykierteessä. Mikäli sitä halutaan jopa parantaa, niin verorahoitus on ainoa keino. Yksi keino on tietysti sallia mainosmyynti, mutta se olisi melko omituista. Näin on jossain maissa silti toimittu.

Logiikka, jonka mukaan kaikkea oikeiston esittämää pitää vastustaa on hölmö. Vasemmiston pitää taas alkaa uudistajaksi ja vaatimaan asioita. Ei-liikkeenä vasemmisto näivettyy entisestään.

Siityminen digijärjestelmään oli suuri virhe. Hyödyt ovat pieniä, kustannukset suuria. Todennäköisesti parin vuoden päästä kaikki nyt ostetut digiboksit menevät vaihtoon, ja se on myös ekologisesti ajateltuna kamala teko.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini