Kokoomus keitti lakkosopan, toivo on mennyt

Tiistai 2.10.2007 klo 14:30 - Jussi Saramo


toivo.gifKokoomuksella on käsittämättömän hyvä imago, ainakin suhteessa siihen mitä he edustavat. Osasyynä taitaa olla se yksinkertainen tosiasia, että suurin osa mediasta on kokoomuslaisten käsissä.

Silti täytyy antaa tunnustusta hyvin hoidetusta imagonrakennuksesta. Itsekin olen tavannut useita hoitajia, jotka äänestävät vaaleissa kokoomusta, ja jopa oman ammattiliiton vaaleissa. Sairaanhoitajien Tehyn puheenjohtajakin on kokoomuslainen.

Tähän asti kokoomuslaiset ovat onnistuneet täysin älyttömän logiikan perusteella syyttämään hoitajien huonoista palkoista vasemmistoa. Kun muille aloille on yhteisin ponnisteluin saatu kohtuullinen palkkataso, ovat hoitajat muka sen takia jääneet ilman. Älyttömin ja useimmin olen kuullut kokoomuslaisten Tehyaktiivien suusta, että osa paperimiesten palkoista pitää antaa hoitajille, koska he saavat aivan liikaa palkkaa.

tehy_logo.jpgMikäli paperimiesten palkkoja laskettaisiin, menisi säästyvä raha kyllä kokoomuslaisille, mutta ei suinkaan hoitajille. Se menisi paperiteollisuuden omistajille, eli suurelta osin vielä kokonaan pois Suomesta. Koska paperimies maksaa nykyään paljon suuremmalla prosentilla veroa kuin kapitalisti, olisi yhteiskunnalla entistä vähemmän rahaa hoitajien palkkoihin.

Tanskalaiset ystäväni olivat kummissaan, kun kerroin että Suomessa iso osa hoitajista ja opettajista äänestää kokoomusta. He ihmettelivät onko meillä niin korkeat palkat julkisella sektorilla. Tanskassa nämä naisvaltaiset alat äänestävät vasemmistoa joka on taistellut heidänkin palkkojaan ylöspäin. Suomessakin ay-liike on pyrkinyt tupoihin, jolloin myös oikeiston hallitsema osa ay-liikettä on saanut yhtä isot korotukset kuin teollisuus. SAK:ta ei siis ainakaan tässä asiassa voi syyttää solidaarisuuden puutteesta.

Mutta unohdetaan menneet ja katsotaan nykypäivään. Kokoomus lupasi ennen vaaleja tehdä tasa-arvotupon, joka takaisi hoitajille kunnollisen kuoppakorotuksen. Puhuttiin jopa 500 eurosta. Vaalien jälkeen kokoomus pääsi hallitukseen ja sai valtionvarainministeriön. Ilouutinen siis hoitajille, nyt lupaukset kävisivät toteen!

super_logo.gifKokoomus voisi halutessaan antaa hoitajille niin ison korotuksen kuin se lupasikin, tai vaikka vielä isomman. Hallituksessa istuu Kokoomus ja Keskusta, Tehyn pj. on kokoomuslainen ja Superin keskustalainen. Jopa kuntia edustavan työnantajajärjestön puheenjohtaja on kokoomuslainen. Tällä kertaa he siis eivät voi mitenkään vierittää syytä vasemmiston niskoille, vaikka valheellistahan se on tähänkin asti ollut.

Luvattua kuoppakorotusta ei kuitenkaan tullut. Ministeri Kataiselle yrittäjien ja maanomistajien perintöveron poisto oli tärkempää kuin hoitajien "kuoppakorotus". Saas nähdä, miten käy, kun Tehy mennee lakkoon. Alkaako media kirjoittelemaan epäisänmaallisesta oikeistosta joka lakkoilee?

Avainsanat: Kokoomus, työ


Kommentit

2.10.2007 18:47  Tuuli

"Tällä kertaa he siis eivät voi mitenkään vierittää syytä vasemmiston niskoille"

Mutta Katainen voi ainakin yrittää. Tämän päivän Verkkohesarista:
"Kataisen silmin oppositiopuolueet näyttävät nauttivan siitä, että ne saavat politikoida hoitajien palkka-asialla."

3.10.2007 7:20  tuomo

En jaksa muutoin kommentoida tätä, mutta yksi kohta pistää silmään: "Osasyynä taitaa olla se yksinkertainen tosiasia, että suurin osa mediasta on kokoomuslaisten käsissä."

Mikäli tutkit asiaa vähän tarkemmin, huomaat, että tuo ei oikeastaan pidä paikkaansa lainkaan.

Maan suurin viestintätalo on jotain aivan muuta kuin kokoomuslainen (vilkaisepa huviksesi sen historiaa, kritiikkiä jne), puhumattakaan Bonnierista tai maakuntalehdistä.

Kokoomuslaiseksi voi kohtuu luotettavasti vissiin laskea vain Alman.

3.10.2007 13:48  Jussi

Suurimmat maakuntalehdet ovat kokoomuslaisia. Toinen suurista iltapäivälehdistä on kokoomuslainen.

Kaupallisten toimijoiden taustalla löytyy enemmän ja vähemmän kokoomuslaisia, selvinpänä esimerkkinä ehkä Eero Lehden Keski-Uusimaa konserni, joka on ostanut Uudenmaan lehdistä jo melkoisen osan. Kansainvälisen suurpääoman omistamat mediat taasen ovat varmaan aika lähtökohtaisesti oikeistolaisia.

Yleisradion politiikan toimitusta johtaa kokoomuslainen.

Sitten on vielä näkyvimpiä poliittisia toimittajia, hesarissa mm. kokoomusnuorten entinen pj. Ja saa tietysti ollakin, mutta kuvaavaa on se, ettei vasemmistolaisia näille paikoille päästetä.

Näiden lisäksi loput maakuntalehdet ovat pääosin kepulaisia. Vasemmiston lehtien levikki on melko pieni näihin verrattuna. Valitettavasti.

6.10.2007 0:50  Tuomo

Jotain jää sanomatta, Jussi. SanomaWSOY suurimpana mediatalona on kaikkea muuta kuin kokoomuslainen tai keskustalainen.. alapa kaivella vähän viestintähistoriaa tai vilkaise, ketä on suosittu esim. presidentinvaaleissa.

Bonnierin kallellaan olon varmaankin tiedät ja taas kerran - ei ole Ruotsissakaan kohti porvaristoa/keskustaa.

Yleisradiota ei voi tarkastella pelkästään yksittäisen toimijan perusteella. Kannattaa vilkaista koko skaalaa. Ei siellä ehkä niin paljon umpivasureita ole, mutta paljon teille kalleellaan olevia kyllä. Puhumattakaan demarien läänityksistä.

Maakuntalehdistä osa on kallellaan edellämainittuihin, mutta niiden irrottautuminen puolueriippuvuudesta on ollut viimeisen vuosikymmenen ajan jo selvää.

Toinen asia on, että kaikki ymmärtävät esim. Ilkan tai Pohjalaisen riippuvuussuhteen. Kuinka moni ymmärtää Hesarin riippuvuutta enää? Kannattaa muistaa, että siinä on aivan eri voima, kuin pienillä maakuntalehdillä.

Kyllä tikulla etsimällä niitä toimijoita löytää jokaisesta, HS:nkiin kirjoittaa joskus keskustalainen debattiin, mutta kummasti kun tarkastelee viimeisen puolen vuoden antia, ovat kirjoittajat pääasiallisesti aivan jonkun yksittäisen leirin kasvatteja..

Ja tuo leiri ei ole keskustalainen, eikä kokoomuslainen. Mikäli joillakin ei ole mediaa läänitettynä puolellaan, ovat ne erityisesti Vihreät, PS ja pienpuolueet.

6.10.2007 18:11  X-man

Kehtaako joku tosiaan väittää, että AL että TS eivät pelaa kokoomuksen pussiin? Keskisuomalainenkaan ei ole virallisesti kepun äänenkannattaja, mutta kai se nyt on selvää kaikille jotka kyseisen lehden joskus avaavat?

Ylellä valtaa ovat pitäneet porvarit jo kauan, hesarin päätoimittaja liputtaa oikeistolaisen talouspolitiikan ja naton puolesta ja tv-kanavilla näytetään korkeintaan muutaman sekunnin pätkä Vasemmistoliiton puoluekokouksesta. Kannattaa seurata mediaa ennenkuin uskoo vanhoihin stereotypioihin.

Vihreillä on NYT-liite ja Voima.

7.10.2007 0:41  tuomo

X-man, Alman jo tuossa mainitsin. TS tunnustaa väriä niin avoimesti, ettei siitä näkukulmasta kukaan voi erehtyä, se on aivan varma. Samoin kuin monien maakuntalehtien.

HS:llä on ollut aina Nato-myönteinen linja eikä sillä ole juurikaan tekemistä sen värin kanssa. Sillä on paljon syvemmät historialliset syyt. Ja kaiken kaikkiaan, se on varsin maltillinen kannatuksessaan.

NYT kuuluu SanomaWSOYn tuotantoon ja sen toimituksellinen linja on aivan riippuvainen sen linjauksista. Voiman osalta en ota kantaa, minä lasken sen lähinnä punavihreäksi (ei siinä ainakaan vihreää liberaaliutta korosteta).

Kirjoitan myöhemmin SanomaWSOY:n poliittisesta linjasta blogissani, mutta jätän yhden pähkinän purkinaksi: jos se on siis selvästi kokoomuslainen, mihin aikanaan tarvittiin kilpailijaksi Uutta Suomea ja miksi työväentaloille näistä kahdesta tilattiin juuri HS?

7.10.2007 13:49  Jussi

Erkolla on vahva sosiaalinen omatunto ja hyvä niin. Ei se tarkoita sitä että konsernin lehdet olisivat vasemmistolaisia vuonna 2007. Päätoimittajat linjaavat. Uusi Suomi kuopattiin aikaa sitten, eikä Hesarikaan ole sama kuin silloin joskus.

9.10.2007 13:42  tuomo

No niin. Tulihan se sieltä ;)

Joka tapauksessa, Uusi Suomi aloittaa huomenna, oman ilmoituksensa mukaan riippumattomana. Mielenkiintoista, eikö vain?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini