Vihreiden likainen peli

Keskiviikko 7.3.2007 klo 12:42 - Jussi Saramo


Vasemmistoliitolla ja vihreillä on paljon yhteistä. Eduskunnassa nämä kaksi puoluetta ovat olleet usein yhteisrintamassa kun kyse on ollut ympäristöasioista tai ihmisoikeuksista. Olen kiertänyt tämän vaalikampanjan aikana kymmeniä paneeleja, ja kokenut esimerkiksi Janne Länsipuron, Laura Rantasen tai Aija Salon arvomaailman lähelle omaani.

Pohjois- ja Etelä-Savon vaalipiireissä olemme vaaliliitossa vihreiden kanssa. Ajattelin ensin, että on hienoa, että olemme vaaliliitossa juuri vihreiden kanssa, jolloin yhteiseen pottiin on helpompi kasata ääniä. Läpi menee sitten mahdollisesti meidän edustaja, mutta mikäli listan kärkeen nousee vihreä, ei sekään olisi katastrofi. Pääasia että yhteinen lista saa paljon ääniä, ja joku hyvä ehdokas pääsee läpi.

sinivihrea.gifToisenlainen tilanne on esimerkiksi Lapissa, jossa vihreät ovat vaaliliitossa kokoomuksen kanssa. Se osa vihreistä joka kokee olevansa vasemmistolaisia, ei uskalla äänestää listaa jota äänestämällä saattaa nostaa kokoomuslaisen eduskuntaan. Oikeistovihreillekin tämä taitaa olla ongelma, kun Lapin kokoomus kannattaa vuotosta, eikä kokoomusta voi muutenkaan pitää vihreänä puolueena.

Näyttää siltä, että valtakunnallisesti vihreät häviävät vaalit. Vihreät ovatkin ottaneet käyttöön todella härskit keinot kampanjoinnissa. Etelä-Savossa vihreät ovat piilottaneet toisen ehdokkaansa kokonaan esimerkiksi puolueen nettisivulta. Pohjois-Savossa heillä on useita lume-ehdokkaita, ja yksi on nostettu kärkiehdokkaaksi. Ei tunnu kovin reilulta, että meidän ehdokkaat tekevät hartiavoimin töitä, ja keräävät ääniä yhteiselle listalle, kun vihreät keskittyvät ainoastaan nostamaan yhden ehdokkaistaan meidän äänillä eduskuntaan. Todella epäsolidaarista ja likaista peliä. Hämmentävää tämä on etenkin siksi, että vihreät aina mainostavat olevansa jotenkin muita puhtaampia. Helsingissä jossa he ovat saaneet valtaa, he ovat näyttäneet olevansa aivan samanlaisia kuin muutkin. Nyt he osoittavat olevansa jopa pahempia, ja alueilla joissa valta ei heitä vielä ole päässyt korruptoimaan.

Mitähän ne vihreät ehdokkaat ajattelevat, jotka ovat ehdolla ainoastaan siksi, että näennäisesti täytetään yhdessä sovittu lista? Minä en ainakaan haluaisi olla ehdolla jos oma puolueeni käskisi äänestää jotain muuta.

Vihreiden paniikista kertoo myös heidän lehtensä Vihreän langan edellinen numero, jossa kerrotaan että "Aussit on marsista, vasurit venuksesta". Jutun pointti on, että Australia kielsi hehkulamput, mutta meillä vasemmistonuorilla ei ollut munaa ehdottaa muovikassien kieltämistä, vaan ainoastaan haittaveroa. On surullista, että vihreät ovat näin mustasukkaisia vihreistä teemoista. Ilmeisesti asiat eivät ole tärkeitä, vaan se, kuka niitä esittää. Lisäksi juttu osoittaa minusta melkoista sovinismia, kun "marsista" oleminen, eli miehiset ratkaisumallit, ovat jotenkin parempia kuin "venuksesta" oleminen ja naisten tapa toimia.

Avainsanat: vihreät, ympäristöpolitiikka


Kommentit

7.3.2007 13:07  Janne Ekman

Here we go again. No kai tällainen nokkittelu vaan kuuluu kampanjointiin. Vaaliliitot taas on puhdasta matematiikkaa. Jos järjestelmä olisi tasapuolisempi pieniä puolueita kohtaa niin ei niitä tarvittaisi. Ja mitätulee muovikasseihin...ne on persiist =)

7.3.2007 14:30  Hanna-Kaisa Lähde-Summanen

Hmm... ehkä kannattaisi katsahtaa peilin kautta tänne Kymeeseen, jossa kansanedustaja Pentti Tiusanen tekee kampanjaansa Vihreillä argumenteilla ja unohtaa jopa vaalimainoksistaan Vasemmistoliiton punaisen värin, käyttäen sattumata samaa vihreää sävyä, kuin oman puolueeni logossa...

7.3.2007 14:33  Jussi

Tiusanen on eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtajana ollut eturivin ympäristöpoliitikko jo vuosia, ja tehnyt erittäin hyvää työtä vihreiden arvojen eteen. Miksei hän saisi käyttää kampanjassaan myös vihreää väriä ja argumentteja.

Uskomatonta on tuo mustasukkaisuus vihreistä arvoista. Eikö ole hyvä, että vihreitä isompi Vasemmistoliitto on ajanut koko olemassaolonsa ajan myös vihreitä arvoja?

7.3.2007 14:56  Vesa Saarinen

Jussi; kiitos provosoivasta merkinnästä.

Tiivistät kaunaisissa kirjoituksissa muutenkin aika monta syytä sille, miksi en enää voisi ajatellakaan äänestäväni menneisyyteen jöötähtänyttä konservatiivipuoluettasi.

7.3.2007 15:04  Riina

Minä näkisin mieluummin muiden puolueiden kuin Vihreiden haukkumista vasurien taholta.

Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat kuitenkin Suomen parhaat keskikokoiset puolueet, joten yhteistyötä tarvitaan. Yhdessä voitaisiin haastaa muut puolueet ja haukkua niitä :)

T: Riina, vihreän kanssa seurusteleva punavihreä vasemmistolainen

7.3.2007 15:06  Laura Tohka

Hei Jussi,

Pirkanmaalla on paljon Vihreitten entisiä äänestäjiä, jotka vaalitilaisuuksissa tulevat kertomaan, etteivät enää missään tapauksessa voi äänestää Vihreitä. Vihreillä ei heidän mukaansa ole enää hampaita ja tällä he viittaavat siihen ettei Vihreillä ole kynnyskysymksiä hallitusneuvotteluissa, etunenässä tietysti muuttunut ydinvoimakanta.

Vihreät eivät ole myöskään yhtään kunnostautuneet tamperelaisessa kunnallispolitiikassa, vaan liittoutuivat pormestarikysymyksessä Kokoomuksen kanssa. Palkintona oli mm. Pauli Välimäen kallispalkkainen virka uuden pormestarin kabinetissa.

Tsemppiä vaalityöhön!

yst t Laura

7.3.2007 15:07  Riina

Ja edelliseen tarkennus: Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat Suomen parhaat puolueet, eivät vain parhaat keskikokoiset puolueet... keskikokoisuudella viittaisin siihen, ettei kumpikaan puolue voi kovin hyvin yksin haastaa poliittista järjestelmää, vaan tarvitaan yhteistyötä.

7.3.2007 17:33  Pekka Raukko

Lapin Vasemmistoliiton ehdokkaista ainakin Mikko Ekorre, Pertti Keränen ja Jari Kotimäki kannattavat Vuotoksen rakentamista, ja hyvin monella vasurilla on Lapissa muutenkin erittäin luonnonsuojelukielteisiä näkemyksiä.

Suo siellä, vetelä täällä.

Vaaliliitot ovat hanurista, mutta syy ei ole puolueissa, jotka niitä tekevät, vaan puolueissa, jotka estävät vaalijärjestelmän uuditamisen.

7.3.2007 19:40  Riina

Niin, sellaista vielä, että olen kyllä Laura Tohkan kanssa osittain samaa mieltä Tampereen Vihreiden kunnallispoliittisesta toiminnasta.

Vihreätkin ovat kuitenkin yksilöitä, ja vaihtelua on myös paikkakunnittain ja ikäryhmittäin.

Vasureillakin on omat ongelmansa: verrataanpa vaikka Varsinais-Suomen suosikkiani Mirka Muukkosta ja "inhokkiani" Mikko Immosta. Kuin yö ja päivä (ja Mirka on se päivä :))

Kuten Pekka Raukko totesi, suo siellä ja vetelä täällä. Toivon silti, että Vihreät skarppaisivat vasemmalle päin: ovathan vasuritkin skarpanneet kiitettävästi vihreyteen päin.

Toivon molemmille puolueille lisää ääniä.

7.3.2007 20:37  Jussi Saramo

Kyllä minäkin pidän vihreitä puolueena, jota tarvitaan jotta maailmasta ja Suomesta saadaan parempi. Luulin että kirjoituksestakin se käy ilmi.

Vihreät ovat kuitenkin käyttäytyneet sikamaisesti ja käyttäneet rumasti hyväkseen vaaliliittosopimuksia. Valitettavasti tällainen toiminta johtaa siihen, ettei vihreiden kanssa haluta mennä liittoon. Sekö sitten parantaa yhteistyötä? Ja pitäisikö vaan kääntää toista poskea, kun vihreiden lehti arvostelee meitä todella omituisin perustein?

Voihan tämän leimata kaunaisuudeksi. Minusta sanoin vain miten asiat ovat.

7.3.2007 21:08  Kerttu Hakala

Laura Tohkan kommenttiin viitaten: Vihreiden ydinvoimakanta ei ole muuttunut. Muuten, onko ydinvoima vasemmistolle kynnyskysymys hallitusneuvotteluissa?

7.3.2007 21:24  Pekka Raukko

Vaaliliitossa kaikki tolkuissaan olevat puolueet keskittävät ääniä.
Ei ole mitään eroa siinä, tehdäänkö se järjestöjyrien toimesta kulissien takana, vai avoimemmin.

7.3.2007 23:49  Laura

Kyllähän tässä itellä lappilaisena hämmentää tämä vihreiden ja kokoomuksen vaaliliitto. Ikäni puolesta en voi äänestää, mutta jos voisin niin en uskaltais äänestää vihreitä, koska antaisin samalla ääneni kokoomukselle. Kuitenkin toivon että vihreät veis lapissa kokoomuksen ainoan paikan. Vasemmalla olevia vihreitä ja vihreitä vasemmistolaisia lisää eduskuntaan kiitos :)

8.3.2007 8:52  Pekka Raukko

Ainoa tapa pudottaa kokoomuksen edustaja Lapista on äänestää vihreää.
Ne, joilta puuttuu tähän rohkeus, tukevat tahtomattaan Kokoomusta.

8.3.2007 9:25  Antti Brunni

Vaalimatematiikkaa:

Piiloäänikynnys Lapissa on 12% = 12 000 ääntä.
TEKNISESSÄ vaaliliitossa piiloäänikynnys poistuu ja vihreät tarvitsevat lapista arviolta n. 3500 ääntä saadakseen edustajan läpi.

Se joka ei "uskalla" äänestää vihreitä tuon tiedon jälkeen voi mennä itseensä. Nyt on mahdollista antaa kaksisuuntainen ääni, ääni vihreiden puolesta, kokoomusta vastaan.

Tokihan vasemmistolla on Lapissa ihan oikea kauhun paikka, sillä juuri vasemmistoliitto on puolue, joka nykyisten kannatuslukujen valossa on menettämässä toisen paikkansa eduskunnassa Lapista. Paniikkinappulan painamiselle lienee tarve, kun liberaalissa vasemmistossa on tuota tunkua.

En lähtisi arvioimaan Lapin tilannetta kehäkolmosen sisältä, jos itsellä ei ole minkäänlaista käsitystä millainen tilanne Lapissa on käytännössä. Ja voin mielelläni kertoa sinulle lisää.

Vihreä Lapista.

8.3.2007 9:32  jaakko huotari

vanha kunnon erillisyyden illuusio -

tuo ihmisen armon ja hedelmällisyyden negatiivi!

8.3.2007 9:45  Janne Ekman

Todellisuus on siis jälleen taruakin ihmeellisempi, mutta blogi heräsi kivasti eloon ;)

Hyvää naistenpäivää ihan kaikille täysin ilman minkäänlaisia aatteellisia yms. rajoja

8.3.2007 14:28  Vihreä ja punainen

Mahtava logiikka Lapin Vihreillä. Mennään pahimman puolueen kanssa kimppaan, jotta kaikkien pitäisi äänestää liiton parempaa osaa! tämä on vaaliliittologiikan ennätys.

Vakavasti otettuna. Kannattaa kuitenkin mieluummin varmistaa se Vasemmistoliiton toinen paikka jatkossakin. Nuo muutamat Vuotoksen puoltajat eivät kuitenkaan ole niitä potentiaalisia läpimenijöitä.

8.3.2007 15:12  Pekka Raukko

Vaaliliitolla on muutama tekninen ehto, joka sen on täytettävä.
Sen osapuolten on oltava halukkaita omasta tahdosta osallistumaan liittoon.
En tiedä olisivatko vasurit olleet Lapissa halukkaita vaaliliittoon vihreiden kanssa. Epäilen, koska se ei olisi ollut heille vaalimatemaattisesti edullista, vaikka olisikin saattanut johtaa kokoomusedustajan vaihtumiseen vihreäksi. Puolueen etu siis ajoi vasureissakin yhteisten punavihreiden aatteiden edun edelle.
Tilanne on myös oltava sellainen, että liiton molemmilla (kaikilla) osapuolilla on edes periaatteellinen mahdollisuus saada oma edustaja läpi.

Kokoomusta ei ole valittu sen ideologian perusteella, vaan teknisen sopivuuden perusteella

8.3.2007 19:49  Arja Vasama

Eivät olleet Lapin vasurit kiinnostuneita vaaliliitosta, kuten Pekka arvelitkin. Viime vaalien alla neuvotteluja käytiin, mutta vaaliliitto ei kuitenkaan lopulta vasureille kelvannut. Minkä ymmärtää tietysti heidän kannaltaan, mutta on vähän epäreilua syyttää siitä meitä!

8.3.2007 23:08  YYA

Jälkikäteen voitaneen todeta, että Lapin Vas on ollut viisas, koska vihreät olisivat voineet keskittää äänensä yhdelle kuten nyt tekevät savon vaalipiireissä.

Hyvä vaaliliitto on sellainen, josta molemmat hyötyvät, kun kaikki tekevät parhaansa listan eteen. Nyt tilanne ei ole sellainen savon piireissä. Siellä vain vasemmisto tekee parhaansa yhteiseen pottiin kilpailemalla keskenään ja lisäämällä siten kokonaiskannatusta.

9.3.2007 19:39  Antti Rummukainen

Hyvä Jussi!Kerrankin olet onnistunut herättämään kunnolla keskustelua.

11.3.2007 12:33  Genoveeva

No jos demari- Genoveeva jotain sanois: vihreistä ei oikeastaan voi sanoa mitään yleistä. Toki joitain arvoja ja kestävää kehitystä, mutta talouspoliittiset päätökset voivat olla miten oikestolaisia tahansa. Jussi hyvin tietää, että Porvoossa vihreät ovat poikkeuksellisen fiksua porukkaa, monella muulla paikkakunnalla patamustia porvareita.

11.3.2007 23:20  Olli Kohonen

Vaikka itsekin suhtaudun kriittisesti Vihreiden valtapoliittiseen peliin, tulee mieleen kuitenkin nyt yksi positiivinen esimerkki. Vaasan vaalipiirissä paikallinen vahva vihreä vaikuttaja, aluetieteen professori Hannu Katajamäki, on VAS-ehdokas Harri Moision tukiryhmässä mukana.

Vaasan alueella kun ei ole Vihreillä realistisia mahdollisuuksia kansanedustajan paikkaan, mutta VAS:lla se oli viime vaaleissa 800 äänen päässä. Viisasta punavihreätä yhteistyötä Moisiolta ja Katajamäeltä :)

14.3.2007 10:02  Tuomas

Vasemmistoliitto toimi samaisessa Tampereen kaupungissa vuosia Demareiden ja Kokoomuksen pikku apulaisena äänestäen muun muassa vaihtoehtoisen energian lisäämistä vastaan kuntatasolla. Kun Vihreät tekevät yhteistyötä puolueen kanssa, joka tarjoaa Vihreille lautakuntiin edes lähes Vihreiden kannatusta vastaavan edustuksen, niin Vihreät ovat myynet itsensä. Sääli, että vain Vasemmistolla ja SosDemeillä on oikeus tehdä yhteistyötä.

24.11.2007 19:49  pentti.tiusanen@eduskunta.fi

Aloitin henkilökohtaisesti Kotkan Paloaseman (1898) suojelun vuonna 1978 valtuustoaloitteella, v. 1981 Kotkan ympäritöseura perustettiin sitä toteuttamaan, Kymijoen eteäien juoksun luonnontilaisia Pernoonkoskien puolesta taiselimme 1983-1984. Mukana oli satoja kotkalaisia, varsinainen sateenkaaritoiminta. Tulostakin tuli!
Vihreää ja punaistaon aina ollut, jos väreistä on väliä!
p.s. Luin Jussi Sinulle tulleita (vanhoja) kommentteja!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini